Η Κίνα προβλέπει τους τελωνειακούς δασμούς στρέφοντας προς τους BRICS

Υπάρχει η περίπτωση της Βραζιλίας που αναλύεται εδώ, αλλά απέχει πολύ από το να είναι η μοναδική και ο εκβιασμός του Τραμπ έχει ήδη εσωτερικευτεί στους μετασχηματισμούς που πραγματοποιεί η Κίνα.

Οι BRICS διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο σε αυτήν την τακτική τοποθέτηση στην οποία εμπλέκεται ολόκληρος ο πλανήτης, καθώς αυτή η επιλογή των δασμών από τον Τραμπ θα οδηγήσει αναγκαστικά σε μια οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με μια πληθωριστική έκρηξη στην οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν σύμμαχο, ούτε ο Καναδάς, ούτε η Ιαπωνία και ακόμη. λιγότερο την ΕΕ. Αυτή η υποστήριξη προς τους BRICS βασίζεται ακριβώς σε αυτήν την πίεση των ΗΠΑ και όχι στην «επαναστατική» αρετή των ιδρυτικών μελών. Οι BRICS στον πόλεμο των δασμών θα είναι το μόνο σημείο για να ξεφύγουμε από τη σχεδιαζόμενη ασφυξία και τη λαϊκή δυσαρέσκεια… Το άλλο ερώτημα είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η στρατηγική συνεργασία Κίνας-Ρωσίας. Από το 2014, όταν η Ρωσία υπέγραψε βασικές ενεργειακές συμφωνίες με την Κίνα, οι σχολιαστές αμφισβήτησαν τη δύναμη της εταιρικής σχέσης και παρακολουθούσαν για σημάδια διχασμού. Γεγονός είναι ότι αντιστάθηκε και μεγάλωσε.

 

Danielle Bleitrach

*

από τον  Urban C. Lehner

Μέρος του σχεδίου της Κίνας να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη αύξηση
των δασμών στις ΗΠΑ είναι να κάνει περισσότερες συναλλαγές με ορισμένες από τις
οικονομίες των BRICS, ιδιαίτερα τη Βραζιλία. Φωτογραφία: public domain

Οι διορισμοί στο υπουργικό συμβούλιο και οι δηλώσεις πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ έχουν κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα και πολλοί από αυτούς τους διορισμούς και τις δηλώσεις έχουν τρομερές συνέπειες για την Κίνα. Οι Κινέζοι δεν μπορούσαν να το αγνοήσουν.

Μπορούμε ήδη να δούμε πώς θα αντιδράσουν εάν ο Τραμπ προσπαθήσει να αποκλείσει την Κίνα από την αμερικανική αγορά. Θα μπορούσες να πεις μάλιστα ότι αντιδρούν προληπτικά.

Ο Τραμπ επέλεξε γεράκια κατά της Κίνας για τον υπουργό Εξωτερικών (Marco Rubio), τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας (Mike Walz) και τον πρεσβευτή του στην Κίνα (David Perdue). Επανέλαβε τις υποσχέσεις του να επιβάλει δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα. Τις προάλλες απείλησε τα εννέα μέλη του μπλοκ BRICS, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, με δασμούς 100% εάν προσπαθούσαν να αντικαταστήσουν το δολάριο ΗΠΑ ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Οι χώρες BRICS δεν απειλούν σοβαρά μια τέτοια υποκατάσταση – σύντομα, τουλάχιστον. Για να παίξει το κινεζικό γουάν – ο προφανής υποψήφιος – το ρόλο του αποθεματικού νομίσματος, η Κίνα θα πρέπει να απελευθερώσει τον έλεγχό της στις ροές κεφαλαίων. Δεν τίθεται θέμα.

Όμως οι BRICS διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντίδραση της Κίνας στον κίνδυνο σοβαρών περιορισμών στην πρόσβασή της στην αμερικανική αγορά. Η ιδέα είναι η διαφοροποίηση – να βασίζεται περισσότερο σε άλλους εμπορικούς εταίρους για εισαγωγές και εξαγωγές. Όπως μπορούν εύκολα να φανταστούν οι Αμερικανοί αγρότες, η Βραζιλία – η Β των BRICS – βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως εταίρος με την Κίνα.

Η άλλη απάντηση της Κίνας είναι τα αντίποινα. Όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσθεσε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας τσιπ στην Κίνα στις αρχές Δεκεμβρίου, χρειάστηκαν λιγότερο από 24 ώρες για να απαντήσει η Κίνα  απαγορεύοντας τις εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες τεσσάρων κρίσιμων ορυκτών που προμηθεύει κυρίως η Κίνα.

Η διαφοροποίηση, ωστόσο, μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της στρατηγικής. Η Κίνα είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος περισσότερων από 100 χωρών. Αυτό που χρειάζονται οι Κινέζοι για να αναπληρώσουν την απώλεια της αμερικανικής αγοράς είναι να αυξήσουν το εμπόριο με χώρες που έχουν σχετικά μεγάλες οικονομίες. Ορισμένες από τις χώρες BRICS εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Τα μέλη του μπλοκ είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μαλαισία υποβάλλουν αίτηση για ένταξη και ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες .

Η Ινδία θα ήταν το μεγάλο έπαθλο για την Κίνα. Έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο και, κατά ένα μέτρο, το πέμπτο μεγαλύτερο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Αλλά η Ινδία και η Κίνα είναι αντίπαλοι.

Η Ινδία φλερτάρει πολλούς ξένους επενδυτές που εγκαταλείπουν την Κίνα. Οι δύο χώρες έχουν μια μακροχρόνια συνοριακή διαμάχη. Αν και πρόσφατα σημείωσαν πρόοδο στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, οι διπλωματικές τους σχέσεις έχουν χαρακτηριστεί « παγωμένες ».

Η Βραζιλία έχει πληθυσμό άνω των 200 εκατομμυρίων και την ένατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μεγαλύτερη ακόμη και από τη Ρωσία. Η Κίνα είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της από το 2009. Σύμφωνα με  τον Economist , η Βραζιλία είναι μια από τις λίγες χώρες που καταγράφει εμπορικό πλεόνασμα με την Κίνα.

Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, οι εξαγωγές της Βραζιλίας στην Κίνα σχεδόν διπλασιάστηκαν. Οι αγροτικές εξαγωγές έπαιξαν εξέχοντα ρόλο καθώς η Κίνα ανταποκρίθηκε στους δασμούς του Τραμπ μεταφέροντας περισσότερες από τις αγροτικές αγορές της από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βραζιλία.

Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Τραμπ.  Μια μελέτη  από την Αμερικανική Ένωση Σόγιας και την Εθνική Ένωση Καλλιεργητών Καλαμποκιού προβλέπει ότι οι νέοι επιθετικοί δασμοί των ΗΠΑ κατά των κινεζικών προϊόντων θα κοστίσουν στους παραγωγούς σόγιας των ΗΠΑ 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια αξίας και στους καλλιεργητές καλαμποκιού 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα ελπίζει επίσης να εξάγει περισσότερα στη Βραζιλία. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της πωλούν ήδη ηλεκτρικά οχήματα εκεί και δύο από αυτά, η BYD και η Great Wall, σχεδιάζουν να ανοίξουν εργοστάσια ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Βραζιλία το επόμενο έτος. Αυτά τα εργοστάσια θα εισάγουν αναμφίβολα πολλά ανταλλακτικά από την Κίνα. Η SpaceSail, ένας Κινέζος αμφισβητίας του Starlink του Έλον Μασκ στις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία για να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη Βραζιλία.

Η Κίνα και η Βραζιλία πλησιάζουν επίσης διπλωματικά. Η Κίνα  βελτίωσε πρόσφατα την κατάσταση των σχέσεών της με τη Βραζιλία. Ο αριστερός Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συνοδεύεται από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ υποστηρίζοντας τις φιλοδοξίες των BRICS για αυτό που ένας ειδικός  αποκαλεί με λεπτότητα « μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων ανεξάρτητη από την ηγεμονία των ΗΠΑ ».

Πέρυσι, η Κίνα και  η Βραζιλία πειραματίστηκαν με  τις συναλλαγές σε δικά τους νομίσματα και όχι σε δολάρια. Η αξία της συναλλαγής ήταν μικρή, αλλά μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες. Εάν το κάνουν, θα δοκιμάσουν εάν ο Τραμπ είναι σοβαρός με αυτούς τους δασμούς 100% για τις χώρες που απορρίπτουν το δολάριο.

Η Βραζιλία δεν είναι το μόνο χαρτί για την Κίνα, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά θα αναπλήρωνε τις χαμένες ευκαιρίες της αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Αμερικανοί αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει να ελπίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βρουν μια αγορά παρόμοιου μεγέθους για να αναπληρώσουν όσα μπορεί να χάσουν στην Κίνα τα επόμενα χρόνια.

πηγή: Asia Times

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197. Πάγια προσωπική μου αρχή είναι ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να έχουν τις δικές τους πολιτικές-οικονομικές, θρησκευτικές και γεωπολιτικές πεποιθήσεις, με την προύπόθεση να μην τις επιβάλουν με πλάγιους τρόπους είτε δια της βίας σε λαούς και ανθρώπους που δεν συμφωνούν. Αναφέρομαι πάντοτε στους Φοίνικες που από μονοθεϊστές της Παλαιάς Διαθήκης έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές του Διονυσιακού πολιτισμού.