Δεν πίστευα στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, αποδέχομαι σχεδόν το αναπόφευκτό του
Μια σειρά διαβουλεύσεων για τη Συρία βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο των BRICS. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφτασε στο Πεκίνο.
Ο Ινδός υπουργός Άμυνας Σινγκ συναντήθηκε χθες στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο Πούτιν και τον Υπουργό Άμυνας Μπελούσοφ. Και αυτό ακριβώς βλέπουμε.
Αυτό δείχνει τη σοβαρή στάση της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας απέναντι στις ενέργειες των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία), της Τουρκίας και του Ισραήλ στη Συρία. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για τα καθεστώτα άλλων κρατών, υπάρχουν τα Ηνωμένα Έθνη και τα υπολείμματα του διεθνούς δικαίου.
Υπάρχει η θέση ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πληρεξούσιοι. Όλα αυτά έχουν παραβιαστεί. Επιπλέον, ο κυνισμός προς τους ίδιους τους πολίτες είναι άνευ προηγουμένου.
Η Αλ Κάιντα, η οποία πραγματοποίησε την τρομοκρατική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και σκότωσε περισσότερους από 2.977 πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, τώρα χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν , σκοτώνοντας Σύριους πολίτες, κλέβοντας και βιασμούς, εξουσία.
Το Ισραήλ απλώς καταλαμβάνει τα εδάφη όχι της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, αλλά του πρώην αναγνωρισμένου κράτους της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι « δεν υπάρχει καθεστώς στη Συρία, δεν υπάρχουν υποχρεώσεις και κάνουμε ό,τι θέλουμε.
Συμπέρασμα: ο μονοπολικός κόσμος της Δύσης δεν θα συνθηκολογήσει και τελικά δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ειδικές επιχειρήσεις εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Λευκορωσίας, της Νότιας Αφρικής, της Βενεζουέλας, της Βόρειας Κορέας, του Ιράν και οπουδήποτε αλλού οι αρχές υποχωρούν έστω και λίγο.
Η Δύση, σε αντίσταση στον πολυπολικό κόσμο, επέλεξε τον δρόμο της καταστροφής της εξουσίας σε αυτά τα κράτη. Συντελούνται τρομοκρατικές ενέργειες κατά του πληθυσμού και δολοφονίες κρατικών ηγετών.
Δεν πρόκειται για οικονομικό ανταγωνισμό, το θέμα είναι τελείως διαφορετικής τάξης: είναι ένας πόλεμος χωρίς κανόνες και χωρίς τιμή. Και είναι μια πρόκληση που πρέπει να ανταποκριθεί.
Δεν πίστευα στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, αποδέχομαι σχεδόν το αναπόφευκτό του. Με την πυρηνοποίηση και τη μεταφορά του πολέμου στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό είναι σοβαρό.
πηγή: Hal Turner Radio Show
Ο Όρμπαν είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του πριν από δύο ημέρες. Αν ισχυριστεί, μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πάρει επικίνδυνη τροπή, θα ήταν καλύτερα να τον πάρουμε στα σοβαρά. Διότι μετά από μια περίοδο ηρεμίας που θεωρήθηκε σοφία από την πλευρά της Δύσης, η Ουκρανία μόλις επανέλαβε τους βομβαρδισμούς της στο ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας το ATACMS. Με άλλα λόγια, ο αμερικανικός στρατός άρχισε να χτυπά ξανά τη Ρωσία. Αν τα πράγματα γίνουν σοβαρά, θα ακούσετε ξανά για το όπλο παρακάτω.
Η εμφάνιση του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik έχει προκαλέσει σάλο στους σχολιαστές στη Δύση. Ωστόσο, αυτό το όπλο δεν φέρνει κάτι καινούργιο στον τομέα των ρωσικών υπερηχητικών όπλων (Sarmat, Avangard, Zircon, Kinjal) που λόγω της ταχύτητάς τους και της ικανότητάς τους να ελίσσονται, δεν διαθέτουν προς το παρόν μέσα αναχαίτισης. Ούτε από την εμβέλειά του, ούτε από την ταχύτητά του.
Αυτό που είναι αναμφίβολα νέο εδώ είναι το είδος του καυσίμου, το στερεό και ο τρόπος αποστολής τους. Πρόκειται για χερσαίους, κινητούς πυραύλους, οι οποίοι επομένως μπορούν να κρυφτούν. Αυτό δεν ισχύει για τα σιλό πυραύλων, οι θέσεις των οποίων είναι πιθανώς γνωστές στον αντίπαλο και από τις δύο πλευρές.
Μια προειδοποιητική βολή προς το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη
Αντιμέτωποι με ό,τι φαίνεται να είναι η ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις ευρωπαϊκές αποικίες τους, οι Ρώσοι έχουν κάνει γνωστό με εκρηκτικό τρόπο στις τελευταίες ότι πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά τις συνέπειες της πολεμοχαρής τους. Επειδή ο χρόνος που χρειάζεται για να χτυπήσει το Oreshnik στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζεται σε λεπτά, πέντε έως τριάντα λεπτά ανάλογα με την απόσταση μεταξύ της βολής και του στόχου του.
Όλα τα σχέδια για μαζική ανάπτυξη και προβολή δυνάμεων των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας θα καταρρεύσουν από μερικά χτυπήματα από αυτούς τους υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Κέντρα διοίκησης, αεροδρόμια, λιμάνια, υποδομές επικοινωνιών… όλο το σύστημα μάχης του αντιπάλου θα ανατιναζόταν σε περίπου τριάντα λεπτά το πολύ.
Ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ
Είναι ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί ασφαλώς να αναπτυχθεί στην Ευρώπη ως απάντηση σε μια πιθανή αμερικανική ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων σε μια από τις αποικίες τους στην Ευρώπη. Αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στον Ειρηνικό και να απειλήσει τις αμερικανικές βάσεις στην Κορέα και την Ιαπωνία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν επίσης σαφές σε αυτό το θέμα. Αν εμφανίζονταν αμερικανικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς στην Ασία-Ειρηνικό, οι Ρώσοι θα έκαναν το ίδιο. Επιπλέον, ένας πολλαπλασιασμός αυτών των συστημάτων θα μπορούσε να συμβεί σε όλο τον κόσμο μέσω των συμμάχων της Ρωσίας και διαφόρων αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ και των Χούτι.
Οι αποθήκες Fallout δεν θα σας σώσουν
Η επιλογή του στόχου του πυραύλου δεν έγινε τυχαία. Το εργοστάσιο Yuzhmash είχε ήδη υποστεί αρκετούς βομβαρδισμούς από τη ρωσική αεροπορία χρησιμοποιώντας Kalibr (πύραυλοι κρουζ). Παρά την έκταση της ζημιάς, το εργοστάσιο συνεχίζει να λειτουργεί μετά από μερικές εβδομάδες επισκευών. Αυτή τη φορά, όλα έχουν ισοπεδωθεί, απολύτως όλα! το μόνο που μένει είναι ένας σωρός σκόνης. Πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το εργοστάσιο, που χτίστηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, σχεδιάστηκε για να αντιστέκεται σε πυρηνικά χτυπήματα, με αντιατομικά καταφύγια που εκτείνονται σε 3 επίπεδα υπογείου, πηγές κάνουν λόγο για 70 μ. Είναι αυτό το κατ’ εξοχήν καταφύγιο που ανατινάχτηκε από έναν μόνο ρωσικό πύραυλο, που εκτοξεύτηκε χωρίς εκρηκτικό όπως φαίνεται. Το μήνυμα για τους δυτικούς ηγέτες δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο: δεν θα υπάρχει μέρος για να κρυφτείς! Αν ξεκινήσεις πόλεμο, θα σε σκοτώσουμε! Το Oreshnik έχει τη δύναμη κρούσης να καταστρέψει οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από αυτό σε βάθος 200 μέτρων.
Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι ότι οι αμερικανικές θέσεις εκτόξευσης πυραύλων με πυρηνικό άκρο θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν σε ένα «προληπτικό χτύπημα» (αμερικανικό σύνθημα) στη διηπειρωτική τους εκδοχή.
Επανάσταση στον ναυτικό πόλεμο
Εκεί που θα χρειάζονταν πολλά Kinjal ή Zircons για να βυθιστεί ένας ολόκληρος αμερικανικός στόλος, με 2 έως 3 πυραύλους (20 έως 30 εκατομμύρια USD) θα μπορούσε να στείλει στον πάτο μια πλήρη ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου, δηλαδή ένα αεροπλανοφόρο και 2 αντιτορπιλικά και 2 φρεγάτες ακόμη ένα πλοίο εφοδιασμού (θα πούμε 12 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Η βελτίωση των βλημάτων υπερταχύτητας καθιστά τα πλοία επιφανείας εντελώς άχρηστα και οδηγεί τα διάφορα ναυτικά να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους (συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού ναυτικού όταν οι ΗΠΑ θα έχουν τους δικούς τους υπερηχητικούς πυραύλους).
Είναι σαφές ότι με την εμφάνιση στο πεδίο της μάχης των υπερηχητικών πυραύλων γενικότερα, εισερχόμαστε σε ένα νέο σύμπαν όσον αφορά την τέχνη του πολέμου, ειδικά με ρομποτικά οχήματα που γίνονται όλο και πιο αυτόνομα.
πηγή: Africa Politics
από το Moon of Alabama
Μόλις πριν από πέντε ημέρες, υπέθεσα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν σταματήσει τις επιθέσεις ATACMS της Ουκρανίας στη Ρωσία.
Σήμερα, αυτός ο ισχυρισμός έχει αποδειχθεί πρόωρος:
Τα υπολείμματα ενός αμερικανικού βαλλιστικού πυραύλου MGM-140 ATACMS που βρίσκονται στο δρόμο στη ρωσική πόλη Ταγκανρόγκ μετά τα χθεσινοβραδινά πλήγματα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στόχος ήταν το 325ο συνεργείο επισκευής αεροσκαφών που βρίσκεται κοντά στην αεροπορική βάση Taganrog-Tsentralny.
Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας αεροσκαφών Beriev βρίσκονται στο Taganrog, στη βόρεια ακτή της Αζοφικής Θάλασσας στην περιφέρεια Rostov της Ρωσίας . Αυτή η εταιρεία είναι γνωστή για την κατασκευή αμφίβιων υδροπλάνων .
Αλλά παράγει επίσης το αεροσκάφος Beriev 100 , το οποίο είναι η ρωσική έκδοση ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου αέρα ( AWACS ). Το εργοστάσιο είναι επομένως στρατηγικής σημασίας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε την επίθεση αλλά ισχυρίστηκε ότι απέτυχε:
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώθηκε αξιόπιστα ότι χρησιμοποιήθηκαν έξι αμερικανικής κατασκευής βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS.
Δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Pantsir, ενώ οι άλλοι εκτράπηκαν από ηλεκτρονικό πόλεμο.
Η πτώση θραυσμάτων πυραύλων προκάλεσε θύματα στο προσωπικό. Υπήρξαν μικρές ζημιές, δύο κτίρια στο τεχνικό έδαφος του αεροδρομίου και τρεις μονάδες στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και πολιτικά οχήματα στο χώρο στάθμευσης δίπλα στο αεροδρόμιο υπέστησαν ελαφρές ζημιές (διασπάστηκαν από θραύσματα ).
Αυτή η επίθεση με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς δεν θα μείνει αναπάντητη και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ».
Η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS χωρίς τις πληροφορίες πληροφοριών και στόχευσης που παρέχονται από συστήματα και ειδικούς των ΗΠΑ.
Η σημερινή προειδοποίηση προς τους Ρώσους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μπορεί να συνδέεται με αυτήν την κλιμάκωση:
Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προέτρεψε την Τετάρτη τους πολίτες να «απέχουν από τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και, με λίγες εξαιρέσεις, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Πρόσθεσε ότι όσοι ταξιδεύουν κινδυνεύουν να «κυνηγηθούν» από τις αμερικανικές αρχές.
«Στο πλαίσιο της αυξανόμενης αντιπαράθεσης στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με υπαιτιότητα της Ουάσιγκτον, τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ιδιωτική βάση ή για επίσημη ανάγκη εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους», είπε η Ζαχάροβα .
Το νέο χτύπημα ATACMS έρχεται μια ημέρα αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε εκ νέου τη στρατηγική αξία του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik:
« Όταν υπάρχουν αρκετοί πύραυλοι Oreshnik, η Ρωσία δεν θα εξετάζει πλέον τη χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Κοινωνία των Πολιτών και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Βελτιώνουμε το πυρηνικό μας δόγμα, δεν το ενισχύουμε. Στην πραγματικότητα, τώρα πρέπει να βελτιώσουμε τον πύραυλο Oreshnik και όχι το πυρηνικό δόγμα», παρατήρησε ο Πούτιν.
«Αν κοιτάξουμε προσεκτικά, μια επαρκής ποσότητα αυτών των προηγμένων οπλικών συστημάτων θα εξαλείψει πραγματικά την ανάγκη χρήσης πυρηνικών όπλων», εξήγησε .
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά ήλπιζαν ότι η Ρωσία δεν είχε άλλον πύραυλο Oreshnik από αυτόν που δοκιμάστηκε σε επίθεση στο εργοστάσιο πυραύλων Yushmash της Ουκρανίας πριν από τρεις εβδομάδες.
Ωστόσο, αυτή η ελπίδα έκτοτε διαψεύστηκε :
Μετά την πρώτη πολεμική χρήση του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik από τη Ρωσία, στις 21 Νοεμβρίου, η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας δημοσίευσε μια αξιολόγηση της παραγωγικής ικανότητας της ρωσικής βιομηχανίας για το νέο οπλικό σύστημα. Υπολογίζεται ότι η Ρωσία μπορεί να παράγει έως και 25 πυραύλους Oreshnik το μήνα, που ισοδυναμεί με παραγωγή 300 πυραύλων ετησίως .
Μετά τη σημερινή (αποτυχημένη) επίθεση ATACMS, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξέρουν τι τις περιμένει:
« Η Ρωσία μπορεί σύντομα να στοχεύσει την Ουκρανία με έναν άλλο από τους νέους υπερηχητικούς πυραύλους Oreshnik της, δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι την Τετάρτη, αφού η Μόσχα χρησιμοποίησε ένα από τα όπλα για πρώτη φορά σε επίθεση τον περασμένο μήνα.
“Η Ρωσία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να εκτοξεύσει έναν άλλο πειραματικό πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία, ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας .
Οι στόχοι μιας ρωσικής απάντησης πιθανότατα θα είναι –προς το παρόν– στην Ουκρανία.
Αυτός είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν φαίνεται να ανησυχούν, ή μόνο λίγο:
Ωστόσο , αυτός ο πύραυλος δεν αλλάζει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, αλλά στοχεύει να εκφοβίσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της. Το Oreshnik, με τη μικρότερη κεφαλή και την περιορισμένη διαθεσιμότητά του, είναι απίθανο να αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης», είπε ο αξιωματούχος.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ υποβάθμισε επίσης την πιθανή επίδραση του πυραύλου, λέγοντας ότι «η Μόσχα είχε μόνο περιορισμένο αριθμό πυραύλων ».
Δηλαδή η Ρωσία τελειώνει από πυραύλους; Από τον Μάρτιο του 2022 ; Πότε θα μάθουν τίποτα αυτοί οι ηλίθιοι;
Όσο περισσότερο αμφιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τα αποτελέσματα των βελών από σκληρυμένο μέταλλο που χτυπούν με ταχύτητα 10 MACH και για τη διαθεσιμότητα του πυραύλου Oreshnik, τόσο περισσότερο η Ρωσία θα χρειαστεί να χτυπήσει έναν πραγματικό αμερικανικό στόχο.
Η ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ εγκατάσταση πυραύλων cruise μέσου βεληνεκούς στην Πολωνία μπορεί κάλλιστα να είναι ένας καλός στόχος, αλλά και άλλες μπορεί να είναι εξίσου καλά.
Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : [email protected]