Βορά στις αγορές πέταξε τη Γαλλία ο απελπισμένος για εξουσία Macron – Αδιαφορεί ακόμη και για τον προϋπολογισμό του κράτους
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση του Michel Barnier, με τη χώρα να μην έχει καν προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά.
Μέσα σε λίγους μήνες, ο πρόεδρος Emmanuel Macron αναγκάζεται να αναζητήσει νέο πρωθυπουργό, ενώ ο ίδιος καλείται να σκεφτεί την παραίτηση.
Μόλις 3 μήνες
Το υπουργικό συμβούλιο του Michel Barnier διήρκεσε μόνο 90 ημέρες και έγινε το συντομότερο στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας.
Για πρώτη φορά από το 1962, ο πρωθυπουργός φεύγει από το Ματινιόν αφού έλαβε ψήφο δυσπιστίας από το κοινοβούλιο.
Εμπνευστές της ψηφοφορίας, όπως υποσχέθηκαν, ήταν οι αριστεροί από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP).
Οι δεξιοί από την Εθνική Συσπείρωση (RN) τους στήριξαν.
Οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις κέρδισαν έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία των ψήφων – 331 βουλευτές από τους 577 τάχθηκαν υπέρ της παραίτησης των υπουργών.
Άλλωστε ο Barnier είχε προειδοποιηθεί: εάν ο προϋπολογισμός της χώρας εγκριθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη της νομοθετικής εξουσίας, τότε η ψηφοφορία για τη διάλυση της κυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτη.
Την περασμένη εβδομάδα ο Barnier συμφώνησε να μην αυξήσει τους φόρους και υπήρχε πιθανότητα να κάνει περαιτέρω συμβιβασμούς.
Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το συνταγματικό άρθρο 49.3 και θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό, παρακάμπτοντας τους βουλευτές.
Έτσι, σφράγισε τη μοίρα του.
«Η RN και η NFP συνδύασαν τις φωνές τους για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Antoine Armand.
Η κυβέρνηση παραμένει πεπεισμένη ότι έχει δίκιο και θεωρεί σωστό το εγχείρημα ενός οικονομικού προϋπολογισμού με σημαντικές περικοπές στις δαπάνες.
Οι Μακρονιστές στην Εθνοσυνέλευση είναι επίσης εξοργισμένοι με τις ενέργειες της αντιπολίτευσης.
«Τι έχουν σχεδιάσει, στην πραγματικότητα, τίποτα.
Χρησιμοποιούν απλώς μια στρατηγική χάους», κατηγόρησε τους αντιπάλους του ο Jean-René Cazeneuve.
Οι περισσότεροι Γάλλοι υποστήριξαν τη διάλυση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με έρευνα της ερευνητικής εταιρείας Toluna Harris Interactive (THI), το 53% των πολιτών εγκρίνει την ψήφο δυσπιστίας.
Την ίδια στιγμή, κάποιοι από αυτούς φοβούνται τις πιθανές συνέπειες για τη χώρα.
Το 82% των ερωτηθέντων φοβάται για το μέλλον.
Οι κύριες ανησυχίες είναι η οικονομική και πολιτική κατάσταση, καθώς και το ανεπίλυτο δημοσιονομικό ζήτημα.
Ζηλωτής της συνείδησης
Μια συστημική κρίση έπληξε τον Macron λίγο πριν τα εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων, η οποία είχε αποκατασταθεί μετά την πυρκαγιά.
Πενήντα ξένοι ηγέτες και αρχηγοί κυβερνήσεων θα παραστούν στην τελετή, μεταξύ των οποίων και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.
Η επισημότητα της δεξίωσης για τη Γαλλία θα επισκιαστεί από την κάθε άλλο παρά καλύτερη κατάσταση της χώρας.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2024 θα φτάσει το 6% του ΑΕΠ.
Ο πολιτικός κατακερματισμός έχει οδηγήσει τη δημοκρατία σε αδιέξοδο.
Οι δυνάμεις της δεξιάς και της αριστεράς δεν μπορούν να ενωθούν για να σταματήσουν την οικονομική παρακμή.
Η κατάσταση είναι συμπτωματική όχι μόνο για τη Γαλλία.
Παρόμοιες κρίσεις υπάρχουν στη Γερμανία, όπου οι κατακερματισμένοι συνασπισμοί βρίσκονται επίσης στην εξουσία.
Για τον αρχηγό του γαλλικού κράτους η κατάσταση είναι από τις πιο δύσκολες στην καριέρα του.
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του RN, Marine Le Pen, μίλησε κατά της κυβέρνησης που υποστήριξε πριν από τρεις μήνες.
Αρνούμενη να καλέσει ευθέως τον αρχηγό του κράτους σε παραίτηση, τον χαρακτήρισε υπεύθυνο για την κατάσταση στη χώρα.
Σύμφωνα με τη Le Pen, η απόφασή του «πρέπει να υπαγορευτεί από τη συνείδησή του» και ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να επιλέξει μεταξύ της μοίρας της Γαλλίας και της δικής του υπερηφάνειας.
«Είναι δικαίωμά του να καθορίσει εάν μπορεί να αγνοήσει την προφανή μαζική λαϊκή δυσπιστία, την οποία στην περίπτωσή του θεωρώ αμετάκλητη», τόνισε η Le Pen στο κοινοβούλιο.
Μια δημοσκόπηση της THI δείχνει ότι το 64% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του Macron.
Η αριστερά, εν τω μεταξύ, ζήτησε ευθέως την παραίτησή του.
Ο Macron δημιούργησε αυτό το χάος, είναι υπεύθυνος για την εξαθλίωση των Γάλλων, την καταστροφή της παιδείας και της υγείας.
Απαιτούμε την παραίτηση του Macron», δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης «Unbowed France» στο κοινοβούλιο Mathilde Panot.
Ο χρόνος τελειώνει
Η Le Pen προειδοποίησε ότι το κόμμα έχει «μια σειρά από αιτήματα» από τον νέο πρωθυπουργό.
Ωστόσο, σε γενικές γραμμές είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη μελλοντική κυβέρνηση.
«Θα δώσουμε στον νέο πρωθυπουργό την ευκαιρία να εργαστεί.
Θα αναπτύξουμε από κοινού -όχι μόνο με την Εθνική Συσπείρωση, με όλες τις δυνάμεις που είναι παρόντες στην Εθνοσυνέλευση- έναν προϋπολογισμό αποδεκτό από όλους και είναι αυτός ο προϋπολογισμός που θα χρησιμοποιηθεί για τους Γάλλους», είπε.
Ο Nikolai Topornin, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ευρωπαϊκού Δικαίου στο MGIMO, πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχηματιστεί ένα νέο υπουργικό συμβούλιο από αριστερά και δεξιά.
«Έχουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και, αν ενωθούν, μπορούν να περάσουν οποιαδήποτε υποψηφιότητα, ωστόσο, τα κόμματα πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, αν και, φυσικά, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς», σημείωσε.
Εάν δεν καταφέρει να δημιουργήσει ξανά μια νέα σταθερή κυβέρνηση, τότε ο Macron θα ανακοινώσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές το επόμενο έτος.
Ωστόσο, είναι αδύνατο να διοριστούν πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2025: πρέπει να περάσει ένας χρόνος από την τελευταία ψηφοφορία.
Όσο για τον ίδιο τον πρόεδρο, έχει ήδη δηλώσει: Η παραίτηση του Macron δεν θα τον επηρεάσει, αν και έρχονται δύσκολες στιγμές για τη Γαλλία.
Ο προϋπολογισμός δεν θα καλυφθεί από μόνος του , αλλά τίποτα τρομερό δεν συμβαίνει στην αμερικανική οικονομία.
Οι πρόωρες εκλογές δεν θα λύσουν το πρόβλημα, γιατί τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα για τον Macron, πιστεύει η Arina Preobrazhenskaya, ανώτερη ερευνήτρια στο IMEMO RAS.
«Η Le Pen έδειξε στους ψηφοφόρους ότι είναι η κύρια πολιτική δύναμη, ότι έχει την ικανότητα να καθορίσει την ύπαρξη της κυβέρνησης στη χώρα και να παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων», πρόσθεσε.
Για να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση, χρειάζονται παραχωρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για αυτό τώρα.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι θεωρητικά ο Macron θα μπορούσε να διορίσει έναν αριστερό πολιτικό, αλλά τότε μια αντίφαση με τη δική του οικονομική γραμμή είναι αναπόφευκτη.
Η πιο πιθανή επιλογή είναι η κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Γάλλος ηγέτης δεν πρόκειται να διστάσει.
Πρέπει να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό πριν από το τέλος του έτους και να αποτρέψει την επιδείνωση της οικονομίας.
Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό μειώνονται καθημερινά.
www.bankingnews.gr