ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ SOCIAL MEDIA ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ;

ΟΙ “ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ” ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΦΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ
Μήπως προστατεύουμε τα παιδιά από ένα ψηφιακό θηρίο, για να τα οδηγήσουμε κατευθείαν στα δόντια ενός άλλου, μεγαλύτερου;
Η κυβέρνηση έχει θέσει σε δημόσιο διάλογο την πρόταση να
απαγορεύσει την πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media.
Το μέτρο, όπως φαίνεται, θα εφαρμοστεί αρχικά προαιρετικά με τη συναίνεση των γονέων και θα επεκταθεί σε επίπεδο ΕΕ για να γίνει υποχρεωτικό σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής: «Είναι αυτό το μέτρο πραγματικά ωφέλιμο για τα παιδιά;». Αν το δούμε επιφανειακά, η απάντηση φαίνεται σαφής. Τα social media έχουν αναδειχθεί σε ψυχικό και κοινωνικό πρόβλημα για τη νέα γενιά.
Δημιουργούν εθισμό, κρύβουν κινδύνους, εμποδίζουν την ανάπτυξη, προκαλούν ψυχικές διαταραχές, αποσπούν την προσοχή από την πραγματική ζωή, προβάλουν επικίνδυνα πρότυπα και συμβάλλουν σε φαινόμενα όπως η κατάθλιψη και η απομόνωση.
Ωστόσο, το σημαντικότερο ζήτημα, που δεν συζητείται ευρέως, είναι το κόστος αυτού του μέτρου. Μπορεί η πρόληψη να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν πιο υγιώς, αλλά ταυτόχρονα τίθεται το ερώτημα του πώς αυτή η προστασία θα επηρεάσει την ελευθερία τους.
.