EuroAktiv: Οι Βούλγαροι στρατολογούν 1200 άτομα προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία
Εκατό συνοριοφύλακες από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία θα αναπτυχθούν για τη φύλαξη των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία μετά την ένταξη της χώρας στον χώρο Σένγκεν, ανακοίνωσε το Σάββατο ο αρχηγός της συνοριακής αστυνομίας της Βουλγαρίας, Άντον Ζλατάνοφ.
Η δημιουργία αυτής της μονάδας αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την Αυστρία, η οποία έχει άρει το βέτο της για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη ελεύθερων ταξιδιών.
Οι βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν στρατολογήσει 1.200 επιπλέον άτομα για τη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία, λέγοντας ότι αυτό θα μειώσει την πίεση των μεταναστών κατά 70%.
Η Βουλγαρία δεν θα αφαιρέσει υποδομές στα συνοριακά της περάσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν χρειαστεί να αποκατασταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι.
Την Παρασκευή, οι υπουργοί Εσωτερικών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας υπέγραψαν συμφωνία για την ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στο Σένγκεν την 1η Ιανουαρίου 2025. Η τελική απόφαση αναμένεται στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου.
Οι έλεγχοι στα σύνορα με τη Ρουμανία θα διατηρηθούν για έξι μήνες, αλλά όχι με τη σημερινή τους μορφή. Η συνοριακή αστυνομία δεν θα ελέγχει όλους όσους περνούν τα σύνορα, αλλά θα ελέγχει τους ταξιδιώτες βάσει ανάλυσης κινδύνου.
Δεν θα τεθούν έλεγχοι στα σύνορα με την Ελλάδα. Αντίθετα, θα εισαχθούν «αντισταθμιστικά μέτρα», τα οποία θα συνίστανται στην ανάπτυξη βουλγαροελληνικών συνοριακών περιπολιών για τον έλεγχο ύποπτων ατόμων, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. «Για να μην δίνεται η εντύπωση ότι ο καθένας μπορεί να εισέλθει στη Βουλγαρία χωρίς να ελεγχθεί», είπε.
«Τα καθήκοντα της συνοριακής αστυνομίας θα γίνουν πιο δύσκολα μετά την ένταξη της χώρας στη Σένγκεν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Atanas Ilkov.
Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι οι αξιωματικοί θα πρέπει ακόμα να κάνουν ελέγχους, αλλά θα πρέπει να το κάνουν αφανώς και χωρίς να εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων. Αυτό θα γίνει με βάση επιχειρησιακά δεδομένα και πληροφορίες από συνεργαζόμενες υπηρεσίες.
Η ένταξη της Βουλγαρίας στο Σένγκεν θα σημαίνει επίσης ότι δεν θα υπάρχουν άλλες ουρές φορτηγών στα σύνορα από τις αρχές του επόμενου έτους. Επί του παρόντος, η βουλγαρική οικονομία χάνει 650 εκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω καθυστερήσεων στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Ρουμανία λόγω Σένγκεν.
Αυτό έχει ωφελήσει πολλές αμφίβολες εταιρείες που έχουν δημιουργήσει σταθμούς στάθμευσης στα σύνορα με τη Ρουμανία και την Τουρκία, χρεώνοντας τα φορτηγά τεράστια τέλη χωρίς να τους δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ιδιωτικών χώρων στάθμευσης, προκαλώντας κύμα δυσαρέσκειας μεταξύ των μεταφορικών εταιρειών από τη γειτονική Βουλγαρία χωρών.
Μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στο Σένγκεν, η ιδιωτική στάθμευση κατά μήκος των συνόρων με τη Ρουμανία δεν θα είναι αναπόφευκτος παράγοντας, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.
ΠΗΓΗ: EuroAktiv