Σαλάρ ντε Ουγιούνι, η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη του κόσμου

0

 

H Σαλάρ ντε Ουγιούνι (Salar de Uyuni) ή Σαλάρ ντε Τουνούπα είναι η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο με έκταση 10.582 τ.χλμ., αρκετά μεγαλύτερη από ολόκληρη την Κρήτη. Βρίσκεται στα διαμερίσματα Ποτοσί και Ορούρο στη νοτιοδυτική Βολιβία στο υψίπεδο των Άνδεων περίπου 3656 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σχεδόν συνορεύει με την Χιλιανή έρημο. Περισσότερο από 30 χιλιάδες χρόνια πριν, αυτή η περιοχή καλυπτόταν από μια τεράστια προϊστορική λίμνη. Όταν η λίμνη εξατμίστηκε με την πάροδο των αιώνων, οι μεγάλες ποσότητες αλατιού έκαναν την εμφάνιση τους. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περισσότερο από 11 δισεκατομμύρια τόνοι αλατιού υπάρχουν στην περιοχή.
Σήμερα η λίμνη καλύπτεται από μία κρούστα αλατιού με κυμαινόμενο πάχος από μερικά χιλιοστά μέχρι και 2 μέτρα, η οποία παρουσιάζει μια εξαιρετική ομαλότητα αν την παρατηρήσεις με γυμνό μάτι, καθώς η υψομετρική διαφορά σε ολόκληρη την λίμνη δεν ξεπερνάει πουθενά το 1 μέτρο. Η κρούστα αυτή χρησιμεύει ως πηγή αλατιού και καλύπτει μια τεράστια λεκάνη εξαιρετικά πλούσια σε λίθιο αφού το 50 με 70% των παγκοσμίων αποθεμάτων βρίσκονται εκεί. Το λίθιο βρίσκεται στο στάδιο της εξαγωγής του από το υπέδαφος. Παρά τα μεγάλα αποθέματα, σύμφωνα με το bloomberg είναι πιο δύσκολο να εξορύξεις το λίθιο από το να προσελκύσεις τουρίστες.

Όπως καταλαβαίνετε, η Σαλάρ Ντε Ουγιούνι λόγω της μοναδικότητας της αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό στα υψίπεδα των Άνδεων στην Βολιβία. Περισσότεροι από 70000 τουρίστες την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Επίσης σημαντικό αξιοθέατο είναι ένα νεκροταφείο τρένων που χρησιμοποιήθηκαν για τις εξορύξεις την δεκαετία του 40′ και του 50′.

Νεκροταφείο Τρένων (Πηγή: Getty)

Κατά την διάρκεια της βροχερής περιόδου, από Δεκέμβρη μέχρι και Μάιο, η λίμνη είναι υγρή και η επιφάνεια της μοιάζει με θάλασσα που αντανακλά, καθιστώντας τη, τον μεγαλύτερο φυσικό καθρέφτη στον κόσμο.

Ο μεγαλύτερος φυσικό καθρέφτης στη Γη (Πηγή: Otsuka88/Pixabay)

Αντίθετα την ξηρή περίοδο, από Ιούνη μέχρι και Νοέμβρη δηλαδή, η λίμνη μοιάζει περισσότερο με παγωμένη έρημο και θυμίζει έντονα σκηνικό επιστημονικής φαντασίας. Κάτι τέτοιο πρέπει να είδαν και οι παραγωγοί του Star Wars: Οι τελευταίοι Τζεντάι (2017) και την χρησιμοποιήσαν για την αναπαράσταση του φαντασιακού πλανήτη Κρέιτ.

Star Wars: The Last Jedi, Πλανήτης Crait

Η μεγάλη επιφάνεια της λίμνης, οι καθαροί ουρανοί στην περιοχή και η εξαιρετική ομαλότητα της επιφανείας του, κάνουν τη Σαλάρ ένα ιδανικό «εργαλείο» για τη βαθμονόμηση των υψομετρικών οργάνων των δορυφόρων παρατήρησης της Γης.

Στην λίμνη ζουν περίπου 80 είδη πουλιών που είτε την επισκέπτονται είτε μεταναστεύουν εκεί, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό τόπο αναπαραγωγής για τα 3 διαφορετικά είδη ροζ φλαμίνγκο.

Ροζ Φλαμίνγκο (πηγή: Travelblog.org/Claire Sibert)

Τέλος, υπάρχουν μικρά κομμάτια γης μέσα στην αχανή έκταση της λίμνης που τα αποκαλούν «νησιά», με γνωστότερο όλων το Ίσλα ντελ Πεσκάδο (Νησί του Ψαριού).

Πηγές: OnlyOnce.Today, Musafir.com, Wikipedia Σαλάρ ντε Ουγιούνι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *