Όλα εξηγούνται – Το σχέδιο Trump «ειρήνη μέσω δύναμης» ήττα Ουκρανίας αλλά δεν αρέσει ούτε σε Ρωσία – Το τελεσίγραφο Kellogg

Οι Αμερικανοί είναι πιο έξυπνοι από ότι νομίζουμε… θέλουν να πιέσουν τον Zelensky – Το Αμερικανικό Πεντάγωνο… είχε ήδη μιλήσει… οι ATACMS δεν θα κάνουν διαφορά…
Ειρήνη μέσω δύναμης… είχε πει πριν λίγο καιρό ο Trump ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ… αλλά δεν κατάλαβαν πολλοί τι εννοούσε…
Εν συνεχεία ανακοίνωσε ότι διορίζει ως απεσταλμένο για την Ουκρανική κρίση τον στρατηγό Keith Kellogg
Ωστόσο εάν ανατρέξουμε λίγους μήνες πίσω ο Keith Kellogg μαζί με τον Fred Fleitz είχαν παρουσιάσει μια μελέτη για το πώς θα διευθετηθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία… και οι θέσεις τους είναι βέβαιο ότι δεν θα αρέσουν στην Ρωσία…
Σίγουρα είναι ήττα για την Ουκρανία αλλά δεν θα αρέσουν ούτε στην Ρωσία…

Κατάπαυση στις σημερινές γραμμές του μετώπου

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίστηκε από τους Kellogg και Fred Fleitz, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο ως επιτελάρχες στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Trump κατά τη διάρκεια της προεδρίας του την περίοδο 2017-2021, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, θα υπάρξει κατάπαυση πυρός στη γραμμή του μετώπου που θα έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε στο America First Policy Institute

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου σκιαγραφήθηκαν σε μια ερευνητική εργασία που είναι διαθέσιμη στο κοινό που και που δημοσιεύτηκε από το «America First Policy Institute», ένα φιλικό προς τον Trump think tank, όπου οι Kellogg και Fleitz κατέχουν ηγετικές θέσεις.
Ο Kellogg είπε ότι θα ήταν κρίσιμο να έρθουν γρήγορα η Ρωσία και η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν ο Trump κερδίσει τις εκλογές.
«Θα πούμε στους Ουκρανούς: πρέπει να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εάν δεν το πράξετε, τότε η βοήθεια των ΗΠΑ θα σταματήσει.
Και θα πούμε στον Putin ότι πρέπει να έρθει για συνομιλίες, διότι αν δεν το πράξει, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς τα πάντα που χρειάζονται για να σας σκοτώσουν στο πεδίο της μάχης» ανέφερε ο Kellogg.
Donetsk_Battle_Map_Draft_November_27_2024_1.png
Εκτός ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Μάλιστα, η εργασία – σχέδιο των Kellogg και Fleitz προβλέπει ότι στην προσπάθεια να πειστεί η Ρωσία να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, θα δοθεί η υπόσχεση πως η ένταξη της Ουκρανίας θα αναβληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως επισημαίνει ο Fleitz, η Ουκρανία δεν χρειάζεται να παραχωρήσει επισήμως εδάφη στη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου τους.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να ανακτήσει τον αποτελεσματικό έλεγχο όλης της επικράτειάς της στο εγγύς μέλλον.
«Η ανησυχία μας είναι ότι έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς που θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά νεαρών ανδρών», είπε ο Fleitz.

Εγγυήσεις ασφαλείας

Όπως επισημαίνουν Kellogg και Fleitz, μια διαρκής ειρήνη θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Ο Fleitz πρόσθεσε ότι «το να οπλιστεί η Ουκρανία… μέχρι τα δόντια» θα ήταν πιθανότατα ένα βασικό στοιχείο αυτού.

Η ειρηνευτική πρόταση Putin

Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin παρουσίασε μια ειρηνευτική πρόταση, υποστηρίζοντας πως ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει, εάν η Ουκρανία συμφωνούσε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τις τέσσερις ανατολικές και νότιες επαρχίες (Kherson, Zaporizhia, Luhansk, Donetsk) – στα διοικητικά τους όρια -, τις οποίες η Ρωσία έχει προσαρτήσει.
Η πρόταση αυτή πάντως έχει απορριφθεί από τη Δύση, η οποία υποστηρίζει ότι η Ρωσία θέλει συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και όχι διαπραγματεύσεις.

Το πάνω χέρι στη Ρωσία

Αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν επίσης ανησυχία ότι το σχέδιο των Kellogg και Fleitz θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα το πάνω χέρι στις συνομιλίες.
Αυτό που περιγράφει ο Kellogg είναι μια διαδικασία που καλεί την Ουκρανία να παραιτηθεί από όλα τα εδάφη που τώρα κατέχει η Ρωσία», δήλωσε ο Daniel Fried, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η κλιμάκωση από τις ΗΠΑ… έχει στόχο τον Zelensky και όχι τον Putin

Οι ΗΠΑ… μήπως μπλοφάρουν και τελικά… θα αδειάσουν τον Zelensky;

Η Ουάσιγκτον παραδέχτηκε επίσημα ότι επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS για να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Η εβδομάδα πέρασε, όπως έγραψαν όλα τα μέσα ενημέρωσης, θεωρώντας δεδομένο τον «νέο γύρο κλιμάκωσης».
Στη Ρωσία, έχουν ήδη απαντήσει στην «άδεια» της Ουάσιγκτον τόσο στην πράξη με την πρώτη πολεμική χρήση του διάσημου πλέον Oreshnik όσο και στα λόγια – με μια ξεκάθαρη υπόδειξη ότι την επόμενη φορά οι Ρώσοι θα χτυπήσουν αμερικανικούς στόχους…
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να χτυπηθεί με πυραύλους μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία.
Αλλά γιατί τώρα;
Για περισσότερο από ένα χρόνο, ο Biden δεχόταν πιέσεις από τον Zelensky να χτυπήσει την Ρωσία και μόλις πριν από ένα μήνα, δόθηκε το πράσινο φως.
Τι έχει αλλάξει τώρα;
Σε επίσημη δήλωση, η Ουάσιγκτον αναφέρεται στην «αναγκαιότητα της αυτοάμυνας».
Το ίδιο θα μπορούσε να σχολιαστεί τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο, όταν ο Zelensky παρακαλούσε τις ΗΠΑ να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση του ATACMS.
Αλλά τότε ο Biden φαινόταν να φοβάται έναν πυρηνικό πόλεμο και τώρα ξαφνικά χαλάρωσε και δεν φοβάται τα πυρηνικά.

Οι δύο εξηγήσεις

Στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν δύο εξηγήσεις για την κατάσταση.
Οι Δημοκρατικοί λένε ότι ο Biden θέλει να «ενδυναμώσει» την Ουκρανία στην αντίστασή της κατά της Ρωσίας και τον Ιανουάριο 2025, όταν ο Trump εισέλθει στον Λευκό Οίκο και αρχίσουν οι κραδασμοί στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Ωστόσο αυτό δεν εξηγεί ρεαλιστικά την κατάσταση όταν μάλιστα στο έδαφος η Ρωσία κερδίζει νέα εδάφη έχει πάρει 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα μόνο τους τελευταίους δύο μήνες και έχει την πρωτοβουλία στην πρώτη γραμμή πλήρως…

Οι γύρω από τον ίδιο τον Trump λένε κάτι άλλο: ο απερχόμενος πρόεδρος Biden φέρεται να προσπάθησε να δυσκολέψει τον επερχόμενο πρόεδρο Trump και περιπλέκοντας τον δρόμο προς την έξοδο από την κρίση.
Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο Trump ήθελε να εκβιάσει τη Ρωσία χρησιμοποιώντας τους ATACMS, αλλά ο ποταπός Biden τον πρόλαβε και τον χτύπησε.
Αυτές οι εξηγήσεις δεν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν εξηγούν τίποτα.

Οι Αμερικανοί είναι πιο έξυπνοι από ότι νομίζουμε… θέλουν να πιέσουν τον Zelensky

Όμως, η ηγεσία των ΗΠΑ συχνά ενεργεί πιο έξυπνα από ότι φαίνεται.
Ο στόχος του Biden, της Ουάσιγκτον και των Ηνωμένων Πολιτειών στο σύνολό τους είναι περίπου ο ίδιος, στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει: να προκαλέσουν τη μέγιστη δυνατή ζημιά στη Ρωσία μέσω της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία, να την εξαντλήσουν και να την αφαιμάξουν.
Ταυτόχρονα, η στρατηγική ήττα είναι κάτι σαν ένα «μέγιστο σχέδιο»: αν λειτουργήσει, καλώς, αν δεν λειτουργήσει, θα προσπαθήσουν άλλη φορά.
Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι οι τελευταίες ενέργειες της Ουάσιγκτον δεν στοχεύουν στην παράταση της σύγκρουσης, αλλά, αντίθετα, στο «πάγωμα» των εχθροπραξιών (για να «δοκιμάσουν μια άλλη στιγμή»).
Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να σπάσουν την αντίσταση του Vladimir Zelensky, ο οποίος δεν μπορεί να δει την κατάσταση νηφάλια και κινδυνεύει να χάσει από τη Ρωσία περισσότερα από όσα είναι διατεθειμένες να χάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ATACMS πίεση σε Zelensky

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η επέκταση της χρήσης «όπλων μεγάλης εμβέλειας», στα οποία ο Zelensky πίστευε σαν μαγικό ραβδί, δεν πρέπει να τον εμπνεύσει, αλλά να τον αναγκάσει να συρθεί σε διαπραγματεύσεις
Το ATACMS δεν είναι μαγικό ραβδί.
Τέτοιοι πύραυλοι χρησιμοποιούνται κατά της Ρωσίας εδώ και πολύ καιρό: στα λεγόμενα νέα εδάφη, και στην Κριμαία και σε συνοριακές ζώνες, αλλά η Ρωσική αεράμυνα ελαχιστοποιεί την δράση αυτών των πυραύλων.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο… είχε ήδη μιλήσει… οι ATACMS δεν θα κάνουν διαφορά…

Πριν από ένα μήνα, το Πεντάγωνο εξήγησε γιατί ήταν κατά της άρσης των περιορισμών στη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας και δεν δόθηκε έμφαση στην απειλή μιας ρωσικής απάντησης (η CIA το τόνισε αυτό), αλλά στο γεγονός ότι αυτό δεν θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης.
Γιατί η Ρωσία έχει αεράμυνα, αλλά το Κίεβο δεν έχει τόσους αμερικανικούς, βρετανικούς ή γαλλικούς πυραύλους.
Ωστόσο, εάν σε στρατιωτικούς όρους αυτό που συνέβη δεν έχει επίδραση στο μέτωπο, σε πολιτικό επίπεδο έχει μεγάλη επίδραση. Ο Biden επέτρεψε να συμβεί αυτό επειδή πίστευε ότι η απάντηση της Ρωσίας σε αυτό το επίπεδο δεν ενέχει κρίσιμους κινδύνους για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δηλαδή πίστευε ότι μόνο η Ουκρανία θα πλήρωνε την κλιμάκωση.
Και έτσι έγινε.
Την ίδια στιγμή, οι δυτικές πρεσβείες έκλεισαν άρον άρον στην Ουκρανία και έμαθαν και για τον «Oreshnik».
Ο Zelensky κυριολεκτικά εκτέθηκε στο αντίποινα της Ρωσίας και η κατάστασή του είναι τώρα χειρότερη από ότι πριν που παρακαλούσε για το «μαγικό του ραβδί» δηλαδή τους ATACMS.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς πιστεύουν ότι ελέγχουν την κατάσταση, αφού, ας το τονίσουμε ξανά, οι ίδιοι οι Αμερικανοί έθεσαν τους στόχους για τους αμερικανικούς πυραύλους, επομένως, δεν θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς «πολλά».
Το Κίεβο δεν έλαβε την επιθυμητή ελευθερία δράσης, δηλαδή χτυπήματα παντού…
Πόσο δίκαιη είναι η εκδοχή ότι η Ουάσιγκτον σκόπιμα δημιούργησε μια καταπιεστική ατμόσφαιρα για τον Zelensky να «σκεφτεί και να μετριάσει τις ορέξεις του» (προς το παρόν, το αίτημά του για έναρξη διαπραγματεύσεων είναι η απόσυρση του ρωσικού στρατού στις θέσεις τον Φεβρουάριο του 2022), θα μάθουμε σύντομα .
Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν διαθέσει 24 δισεκατομμύρια δολάρια στον Biden για την Ουκρανία, όπως ζητά, τότε το Κίεβο πραγματικά αναγκάζεται να ταπεινωθεί μέσω μιας θεραπείας απωλειών και αποτυχιών.
Αν το ξεχωρίσουν, σημαίνει ότι το απαιτεί η ευρεία συναίνεση των αμερικανικών ελίτ, που αναμφίβολα περιλαμβάνει και τον Trump. Κατά συνέπεια, η εξωτερική πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ δεν θα διαφέρει από την πολιτική του παλιού: θα είναι ένας συνεχής πόλεμος φθοράς και όλη η κουβέντα για το ενδεχόμενο μιας διπλωματικής διευθέτησης είναι απλώς ένας τρόπος να αποσπάσουν την προσοχή των Ρώσων από αυτήν την ουσία.
1984454577_0_0_1200_1892_650x0_80_0_0_baf512f3c7b8172a2e6e13552593b91d_1.png
www.bankingnews.gr