Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία χτυπήσει με πυρηνικά τις ΗΠΑ – Φοβούνται Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο από την απόφαση της κουτσής πάπιας
Όλοι φοβούνται τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο…
Για πρώτη φορά ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με Παγκόσμιο Πόλεμο… και όλα αυτά από μια λάθος απόφαση του Biden μιας κουτσής πάπιας όπως τον αποκαλούν στην Αμερική.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden – η θητεία του τελειώνει 19 Ιανουαρίου 2025 – ήρε την απαγόρευση της χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει η Ουκρανία ρωσικό έδαφος και λίγες μέρες αργότερα η Ρωσία δημοσίευσε λεπτομέρειες για το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της χώρας.
Συγκεκριμένα, διεύρυνε τον κατάλογο των περιπτώσεων που θα μπορούσαν να γίνουν αφορμή για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί στη Ρωσία και στη Δύση άρχισαν να μιλούν με ανησυχία ότι πλησιάζει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.
Τι είδους όπλα και μέσα άμυνας έχουν προετοιμάσει οι παγκόσμιες δυνάμεις για παγκόσμια αντιπαράθεση
Στις 17 Νοεμβρίου, έγινε γνωστό για έναν νέο γύρο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία – ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden για πρώτη φορά ήρε την απαγόρευση χρήσης βαλλιστικών πυραύλων ATACMS (Army Tactical Missile System) εναντίον στόχων στη Ρωσία.
Τα λόγια ανώνυμων πηγών επιβεβαιώθηκαν αργότερα στους New York Times από τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου.
Ήδη στις 19 Νοεμβρίου, η Ουκρανία ανακοίνωσε τη χρήση ATACMS για να χτυπήσει ένα στόχο στην περιοχή Bryansk και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, με τη σειρά του, ανέφερε σε έκθεσή του ότι καταρρίφθηκαν 5 από τους 6 βαλλιστικούς πύραυλους.
Επίσης στις 20 Νοεμβρίου οι Ουκρανοί χτύπησαν με 12 βρετανικούς Storm Shadow το Kursk.
O Ρώσος Πρόεδρος Putin δήλωσε τον Ιούνιο 2024 ότι για τις πτητικές αποστολές όπλων μεγάλης εμβέλειας δυτικής κατασκευής έχουν εμπλοκή δυτικοί.
Τόνισε ότι το Πεντάγωνο εμπλέκεται στη χρήση του ATACMS.
Τον Σεπτέμβριο 2024, ο πρόεδρος σημείωσε ότι η άμεση συμμετοχή δυτικών χωρών στη σύγκρουση στην Ουκρανία αλλάζει την ουσία της.
«Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία», είπε ο Putin, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.
Λίγες ημέρες αφότου εμφανίστηκαν αναφορές ότι είχαν αρθεί οι απαγορεύσεις για επιδρομές βαθιά στο ρωσικό έδαφος, δημοσιεύτηκαν λεπτομέρειες του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας.
Το έγγραφο διευκρίνισε τον κατάλογο των περιπτώσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνική απάντηση.
Για παράδειγμα, αυτό περιλαμβάνει τη λήψη αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που επιτίθενται στο έδαφος της Ρωσίας ή των συμμάχων της.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Medvedev, η χρήση πυραύλων του ΝΑΤΟ από το Κίεβο για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία μπορεί να χαρακτηριστεί επίθεση.
Οι επιθέσεις των Ουκρανών… θεωρούνται επιθέσεις του ΝΑΤΟ
Η χρήση πυραύλων της συμμαχίας με αυτόν τον τρόπο μπορεί τώρα να χαρακτηριστεί ως επίθεση από τις χώρες του ΝΑΤΟ στη Ρωσία.
«Σε αυτήν την περίπτωση, προκύπτει το δικαίωμα να ανταποδώσουμε με όπλα μαζικής καταστροφής κατά της Ουκρανίας και τις κύριες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, όπου κι αν βρίσκονται.
Και αυτό είναι ήδη Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τόνισε ο Medvedev, Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας
H Δύση ανησυχεί… τρελές οι ενέργειες του Biden
Η Δύση άρχισε επίσης να μιλά για τον κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας σύγκρουσης.
Για παράδειγμα, ο ηγέτης του Βρετανικού Κόμματος Κληρονομιάς, χαρακτήρισε τρελή κλιμάκωση την άρση της απαγόρευσης των χτυπημάτων κατά της Ρωσίας και ο δημοσιογράφος και Αμερικανός πολιτικός ακτιβιστής Charlie Kirk είπε ότι οι ενέργειες του Biden είναι εντελώς τρελές.
Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, η συζήτηση για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο δεν μοιάζει με φαντασία.
Albert Einstein: Μετά τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, μόνο πέτρες θα μείνουν στο οπλοστάσιο του κόσμου
Ένα από τα διάσημα ρητά του θεωρητικού φυσικού Albert Einstein λέει ότι μετά τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο πέτρες θα παραμείνουν στο οπλοστάσιο της ανθρωπότητας.
Ωστόσο, αν κρίνουμε από την ενεργό ανάπτυξη μέσων στρατηγικής άμυνας και επίθεσης, οι παγκόσμιες δυνάμεις ελπίζουν στη νίκη σε μια νέα αντιπαράθεση και όχι σε μια οπισθοδρόμηση.
Δεν ξέρω με ποια όπλα θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά ο τέταρτος θα γίνει με ξύλα και πέτρες είχε αναφέρει ο Albert Einstein
Αμερικανοί Minuteman και προϋποθέσεις χρήσης τους
Οι όροι για τη χρήση πυρηνικών όπλων (NF) από τις Ηνωμένες Πολιτείες διευκρινίζονται στο Nuclear Posture Review, το οποίο δημοσιεύεται κάθε λίγα χρόνια.
Η έκδοση που παρουσιάστηκε το 2018 κάνει λόγο για ετοιμότητα χρήσης πυρηνικών όπλων σε εξαιρετικές περιστάσεις για την προστασία ζωτικών συμφερόντων.
Επιπλέον, το έγγραφο καταγράφει τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων ως απάντηση σε επίθεση ακόμη και με μη πυρηνικά όπλα.
Με άλλα λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων σχεδόν ανά πάσα στιγμή.
Μέχρι τις αρχές του 2022, η Ουάσιγκτον είχε το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων σε μάχιμη υπηρεσία – 1.774 κεφαλές σε πυραύλους και βάσεις επιχειρησιακών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια πλήρη πυρηνική τριάδα με όπλα από αέρα, θάλασσα και ξηρά.
Έτσι, το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ περιλαμβάνει 450 σιλό πυραύλων με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Minuteman III (ICBM) με βεληνεκές έως 13.000 χιλιόμετρα, 14 πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Οχάιο (NSS) με βαλλιστικούς πυραύλους Trident II (D5) και θερμοπυρηνικές βόμβες B61, μπορούν να πέσουν από στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52H και B-2 Spirit. Επιπλέον, οι πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Tomahawk μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές.
Σε περίπτωση πυρηνικής σύγκρουσης, τέσσερις αεροπορικές θέσεις διοίκησης Boeing E-4B Nightwatch έχουν κατασκευαστεί για την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ.
Ένα από τα αεροπλάνα του Doomsday είναι πάντα έτοιμο να απογειωθεί μέσα σε λίγα λεπτά.
Τα E-4B μπορούν να μείνουν στον αέρα για έως και επτά ημέρες, υπό τον εναέριο ανεφοδιασμό, και ο εξοπλισμός και οι επιβάτες του αεροσκάφους προστατεύονται από τις καταστροφικές συνέπειες μιας πυρηνικής έκρηξης.
Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί επίσης αεροσκάφη Boeing E-6 Mercury, τα οποία χρησιμοποιούνται ως αερομεταφερόμενος σταθμός διοίκησης για την Κοινή Στρατηγική Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού.
Από τέτοια αεροσκάφη, ανώτεροι ηγέτες των ΗΠΑ μπορούν να ελέγχουν στρατεύματα όταν καταστρέφονται οι επίγειοι έλεγχοι.
Πού και γιατί θέλουν οι ΗΠΑ να εξαπολύσουν πυρηνικά πλήγματα;
Οι στόχοι για προληπτικά και προληπτικά πυρηνικά πλήγματα παρατίθενται στη διαβαθμισμένη ενότητα της αναθεώρησης πυρηνικής στάσης των ΗΠΑ, αλλά μπορεί να υποτεθεί ότι οι στόχοι προτεραιότητας περιλαμβάνουν θέσεις διοίκησης, στοιχεία του συστήματος πυραυλικής άμυνας (BMD) και την πυρηνική τριάδα της αντίπαλης πλευρά.
Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι οι κύριοι αντίπαλοί της.
Η έκδοση του 2022 του εγγράφου επιβεβαιώνει την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων μετά από προειδοποίηση για επίθεση πυρηνικών πυραύλων.
Επιπλέον, το Nuclear Posture Review αναφέρεται στην δέσμευση «εκτεταμένης πυρηνικής αποτροπής», η οποία συνεπάγεται μια αμερικανική «πυρηνική ομπρέλα» πάνω από 29 συμμάχους του ΝΑΤΟ και αδέσμευτους εταίρους.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αμερικανικά πυρηνικά όπλα αποθηκεύονται επίσης σε στρατιωτικές βάσεις στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.
Επιπλέον, οι χώρες του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν ετησίως ασκήσεις Steadfast Noon, στις οποίες χρησιμοποιούν αεροσκάφη ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα.
Συγκεκριμένα, βομβαρδιστικά B-52, καθώς και μαχητικά F-15E Strike Eagle και F-35 Lightning II, πετούν κατά τη διάρκεια των ελιγμών.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Ατλαμάζογλου, αρθρογράφο του αμερικανικού περιοδικού The National Interest, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων η Ρωσία θεωρεί τις τακτικές πυρηνικές δυνατότητες των χωρών του ΝΑΤΟ ως προειδοποίηση.
Πώς οι ΗΠΑ θα αμυνθούν από χτύπημα με πυρηνικά όπλα
Η προστασία του εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους από βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικές κεφαλές διασφαλίζεται από ένα πολυσυστατικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
Περιλαμβάνει ραντάρ ανίχνευσης μεγάλης εμβέλειας, δορυφόρους παρακολούθησης εκτόξευσης πυραύλων, καθώς και εκτοξευτές πυραύλων και σταθμούς καθοδήγησης.
Εκτός από το δίκτυο των σταθερών ραντάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το ρυμουλκούμενο ραντάρ SBX-1 που είναι εγκατεστημένο σε μια ημι-βυθισμένη πλατφόρμα για τον εντοπισμό εχθρικών πυραύλων.
Η εγκατάσταση που ταξιδεύει στον ωκεανό είναι ικανή να ανιχνεύσει έναν στόχο με αποτελεσματική περιοχή διασποράς 1 τετραγωνικού μέτρου σε απόσταση έως και 5.000 χιλιομέτρων.
Επίσης, πλοία με το σύστημα μάχης Aegis, που φέρουν αντιπυραυλικούς πυραύλους SM-3 και SM-6, μπορούν να χτυπήσουν πυραύλους.
Στην τροχιά, οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων παρακολουθούνται από δορυφόρους Space-based Infrared System (SBIRS).
Όλα αυτά τα μέσα πρέπει να ανιχνεύσουν την εκτόξευση πυραύλου όσο το δυνατόν νωρίτερα προκειμένου να αναπτυχθούν μέτρα αντίδρασης.
Εκτός από τους πυραύλους SM, τα συστήματα Patriot PAC-3, Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και Ground-based Midcourse Defense (GMD) είναι υπεύθυνα για την αναχαίτιση στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.
Το στρατηγικό σύστημα GMD έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει ICBM στο διάστημα.
Ο αντιπυραυλικός πύραυλος με μέγιστο ύψος εκτόξευσης 2000 χιλιομέτρων είναι εξοπλισμένος με κινητικό αναχαιτιστή βάρους 64 κιλών.
Πιστεύεται ότι η πιθανότητα αναχαίτισης ενός στόχου κατά την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων αναχαίτισης GMD είναι 97%. Αλλά μια τέτοια προστασία κοστίζει επίσης πολύ – το 2018, το κόστος ενός πυραύλου υπολογίστηκε σε 75 εκατομμύρια δολάρια.
Τι πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία;
Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία έχει μια πλήρη πυρηνική τριάδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), στις αρχές του 2024 υπήρχαν 1.710 κεφαλές σε υπηρεσία μάχης και ο συνολικός αριθμός τους θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 5.500.
Οι Strategic Missile Forces (RVSN) είναι οπλισμένες με διάφορα σιλό και κινητά συστήματα.
Ο Ρωσικός στρατός διαθέτει σύγχρονα πυραυλικό σύστημα Yars με εμβέλεια έως και 12.000 χιλιόμετρα.
Μια κινητή μονάδα σε τροχοφόρο σασί μπορεί να χτυπήσει από οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής περιπολίας, γεγονός που εξασφαλίζει τον αιφνιδιασμό σε περίπτωση σύγκρουσης.
Επιπλέον, οι κινητές εγκαταστάσεις είναι σχεδόν αδύνατο να χτυπηθούν ως μέρος προληπτικών χτυπημάτων.
Οι Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις της Ρωσίας άρχισαν επίσης να λαμβάνουν πυραυλικά συστήματα βασισμένα σε σιλό Sarmat με βαρύ βαλλιστικό πύραυλο.
Το ICBM με βεληνεκές έως και 18.000 χιλιόμετρα είναι εξοπλισμένο με πολλαπλή κεφαλή με δέκα μεμονωμένες μονάδες στόχευσης.
Το σύμπλεγμα πέμπτης γενιάς θεωρείται άτρωτο στα υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Ο πύραυλος μπορεί να φέρει απομιμήσεις κεφαλών για να αποσπάσει την προσοχή του εχθρού.
Επιπλέον, οι κεφαλές ICBM ελίσσονται με υπερηχητικές ταχύτητες, καθιστώντας την αναχαίτισή τους ουσιαστικά αδύνατη. Λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά, ο Sarmat μπορεί να εγγυηθεί επιτυχή χτυπήματα εναντίον σημαντικών εχθρικών στόχων που καλύπτονται από σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Η Ρωσία ακύρωσε το σύγχρονο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ
Ένα άλλο «ατού» της Ρωσίας σε μια υποθετική σύγκρουση θα μπορούσε να είναι η υπερηχητική καθοδηγούμενη κεφαλή του συγκροτήματος Avangard, η οποία μπορεί να ελίσσεται σε πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Putin, με τη δημιουργία του Avangard, η Ρωσία «ακύρωσε» το σύγχρονο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.
«Και ουσιαστικά ακυρώσαμε όλα όσα έκαναν, όλα όσα επένδυσαν σε αυτό το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας» τόνισε ο Putin.
Το αεροπορικό συστατικό της πυρηνικής τριάδας της Ρωσίας αντιπροσωπεύεται από τα βομβαρδιστικά Tu-95MS και Tu-160, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν θερμοπυρηνικούς πυραύλους κρουζ.
Επιπλέον, με στροβιλοκινητήρα Tu-95MS έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα – οι κινητήρες του παράγουν λιγότερη θερμότητα από τα αεριωθούμενα, γεγονός που καθιστά το αεροπλάνο λιγότερο αισθητό στους δορυφόρους.
Επίσης, ο εχθρός σε πιθανή σύγκρουση η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους από τα βάθη του ωκεανού, με τα πυρηνικά υποβρύχια Project 667BDRM «Dolphin» με πυραύλους «Sineva» και «Liner» και το σύγχρονο Project 955A «Borey».
Οι τελευταίοι είναι οπλισμένοι με βαλλιστικούς πυραύλους στερεού καυσίμου Bulava με πολλαπλή κεφαλή 1,1 τόνων.
Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας καθορίζει τους όρους που συνιστούν λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που επιτίθενται στη Ρωσία και τους συμμάχους της, τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και τις επιπτώσεις στις εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις των πυρηνικών δυνάμεων.
Η απόφαση για χρήση πυρηνικών όπλων λαμβάνεται από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος κατέχει από τις «βαλίτσες» – συσκευές που αποθηκεύουν κωδικούς για τη θέση σε λειτουργία πυρηνικών όπλων.
Δύο ακόμη «βαλίτσες» κρατούν ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Πιστεύεται ότι επαληθευμένες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση πυραύλων μεταδίδονται στη συσκευή για να αποφασίσει για τις ενέργειες απόκρισης.
Θέσεις αεροπορικής διοίκησης Il-80 και Il-76VKP
Για τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων κατά την επαπειλούμενη περίοδο, δημιουργήθηκαν θέσεις αεροπορικής διοίκησης Il-80 και Il-76VKP.
Αυτά τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με συστήματα επικοινωνιών και υποστήριξης ζωής, καθώς και με ισχυρή μονάδα παραγωγής ενέργειας υπεύθυνη για την τροφοδοσία ποικίλου εξοπλισμού. Επιπλέον, σημείο ελέγχου είναι το προεδρικό αεροσκάφος Il-96-300PU, εξοπλισμένο με εξοπλισμό διοίκησης και ελέγχου στρατευμάτων σε περίπτωση πυρηνικής σύγκρουσης.
Σταθμός ραντάρ “Don-2N” του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας
Σύστημα Περίμετρος ή Νεκρό χέρι
Ένας άλλος «χειριστής» των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας θεωρείται το σύστημα «Περίμετρος», το οποίο στη Δύση ονομάζεται «Νεκρό χέρι».
Το αυτοματοποιημένο συγκρότημα ελέγχου έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την παράδοση των παραγγελιών από την ανώτατη διοίκηση σε θέσεις διοίκησης και στρατηγικούς εκτοξευτές πυραύλων σε περίπτωση ζημιάς στις κύριες γραμμές επικοινωνίας.
Με άλλα λόγια, εάν το πρώτο χτύπημα του εχθρού απενεργοποιήσει τους κόμβους επικοινωνίας του «πυρηνικού χαρτοφύλακα» και τον εξοπλισμό επικοινωνίας των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, η «Περίμετρος» θα είναι σε θέση να αποφασίσει αυτόματα για τα αντίποινα.
Το Ρωσικό Σύστημα Προειδοποίησης Επίθεσης Πυραύλων (MSWS) αποτελείται από αρκετούς δορυφόρους Tundra του συστήματος Kupol και επίγειους σταθμούς έγκαιρης προειδοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των νέων συγκροτημάτων Voronezh.
Αυτά τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση διαστημικών και αεροδυναμικών αντικειμένων.
Συγκεκριμένα, το UHF Voronezh-DM είναι ικανό να παρακολουθεί ταυτόχρονα έως και 500 αντικείμενα και η εμβέλεια κάθετης ανίχνευσης είναι 8.000 χιλιόμετρα.
Οι ανιχνευμένοι στόχοι μπορούν να καταστραφούν από αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 ή S-500.
Η προστασία της βιομηχανικής περιοχής της Μόσχας εξασφαλίζεται από το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα A-235 Nudol, το οποίο μπορεί να χτυπήσει όχι μόνο βαλλιστικούς στόχους, αλλά και διαστημόπλοια.
Έτσι, κατά τη διάρκεια δοκιμών το 2021, το σύστημα κατέρριψε με επιτυχία τον δορυφόρο Kosmos-1408.
Τέτοια χαρακτηριστικά καθιστούν δυνατή όχι μόνο την καταστροφή των εχθρικών πυραύλων, αλλά μπορούν να καταστρέψουν και τα «μάτια» του καταρρίπτοντας στρατιωτικά διαστημόπλοια.
Τι θα γίνει μετά τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, εμφανίστηκε το δόγμα της αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής, σύμφωνα με το οποίο η χρήση πυρηνικών όπλων από δύο πλευρές θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή τους.
Ωστόσο, περαιτέρω βελτιώσεις στα αμυντικά και επιθετικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης πολλαπλών κεφαλών και συστημάτων πυραυλικής άμυνας, παραβίασαν το δόγμα, αυξάνοντας τις ελπίδες για πιθανότητα νίκης σε μια παγκόσμια σύγκρουση.
Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η χρήση έστω και μέρους των πυρηνικών οπλοστασίων παγκόσμιων δυνάμεων θα αλλάξει για πάντα τον κόσμο όχι μόνο για την ηττημένη πλευρά, αλλά και για τον νικητή.
Χρήση πυρηνικών είναι σαν να κρατάς σπίρτα μέσα σε βενζίνη
Η κούρσα των πυρηνικών όπλων μοιάζει με δύο ορκισμένους εχθρούς που στέκονται μέσα σε βενζίνη: ο ένας κρατάει τρία σπίρτα και ο άλλος πέντε είχε τονίσει ο αστροφυσικός Carl Sagan
Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία χτυπήσει τις ΗΠΑ με πυρηνικά;
Συζητώντας σενάρια για πιθανή πυρηνική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, το περιοδικό Popular Mechanics έγραψε ότι το πρώτο χτύπημα των υπερηχητικών Avangards θα μπορούσε να καταστρέψει στοιχεία του αμερικανικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.
Στη συνέχεια, τα επίγεια ICBM θα χτυπήσουν εκτοξευτές πυραύλων των ΗΠΑ, καθώς και βάσεις βομβαρδιστικών και υποβρυχίων.
Σε αυτό το στάδιο, η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον.
«Η ρωσική ηγεσία θα προειδοποιούσε τότε ότι οποιαδήποτε απόπειρα για αντίποινα θα πυροδοτούσε όλα τα πυρηνικά όπλα της χώρας, προκαλώντας το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και την καταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών ως στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής οντότητας», σημειώνει το Popular Mechanics
Θα πεθάνουν 5 δισεκ. άνθρωποι
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey εκτιμούν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο 5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού θα γίνει θύματα της πείνας λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Παρά τέτοιες τρομκακτικές προβλέψεις, οι εντάσεις στον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται, ελπίζοντας να αποδυναμώσουν τις θέσεις του εχθρού. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα η επόμενη πυραυλική κρίση να μην τελειώσει τόσο ειρηνικά.
www.bankingnews.gr