Πιέσεις ΗΠΑ σε Ισραήλ: Να πάρουμε τους ομήρους – Έτοιμη η Hamas για εκεχειρία – Όρκοι Hezbollah για… αντίσταση
Μάλιστα οι Αμερικανοί βάζουν μπροστά στον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu το κορυφαίο ζήτημα, αυτό της απελευθέρωσης των ομήρων, θέμα για το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεχθεί σφόδρα κριτική.
Ο πρόεδρος Biden κατά την τελευταία του επικοινωνία με τον Netanyahu υπογράμμισε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συμφωνία για τους ομήρους.
Πράγματι, μετά τη συμφωνία της Hezbollah, η Hamas, η οποία επί της ουσίας έχει απομείνει μόνη απέναντι στο Ισραήλ, διαμηνύει πως είναι έτοιμη για μια κατάπαυση πυρός και για μια σοβαρή συμφωνία για ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους.
Ακόμα όμως και στο αισιόδοξο αυτό σενάριο, η ζωή στο νότιο Λίβανο αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα έχει καμία σχέση με ότι συνέβαινε πριν από τις 7 Οκτωβρίου του 2023.
Πλέον οι δύο αυτές περιοχές έχουν ισοπεδωθεί και καταστραφεί ολοσχερώς σε σημείο που «η επιστροφή στην κανονικότητα» δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ακόμα και με την πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής.
Biden σε Netanyahu: Τώρα είναι η ευκαιρία για τους ομήρους
Ο πρόεδρος Biden ασκεί πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu να καταλήξει σε μια συμφωνία και με την Hamas προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν πίσω τους ομήρους.
«Έχουμε μια ευκαιρία τώρα, ας πάρουμε τους ομήρους» φέρεται να είπε ο Biden στον Netanyahu κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχαν την περασμένη Τρίτη 26/11 λίγο μετά την έγκριση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ στη συμφωνία εκεχειρίας με την Hezbollah.
Η συνομιλία τους που διήρκεσε λίγα λεπτά εστίασε αποκλειστικά στη Γάζα και στο θέμα των ομήρων, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Netanyahu εξέφρασε την προθυμία του να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ο Netanyahu υποστηρίζει μια μερική συμφωνία που δεν θα απαιτούσε το τέλος του πολέμου ή την πλήρη απόσυρση του IDF, κάτι όμως με το οποίο διαφωνεί η Hamas.
Έτοιμη η Hamas για συμφωνία
Πάντως, η Hamas διαμηνύει πως είναι έτοιμη για μια συμφωνία με το Ισραήλ που θα βάζει τέλος στον πόλεμο και θα προβλέπει την ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους.
Μάλιστα μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία αναμένεται σήμερα Πέμπτη 28/11 στο Ισραήλ για να μοιραστεί ένα «πλήρες σχέδιο» που εκπόνησε το Κάιρο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους και για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Biden έχει ανακοινώσει την έναρξη μιας ακόμα πρωτοβουλίας με τη συνδρομή της Τουρκίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου και άλλων παραγόντων της Μέσης Ανατολής προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και στη Γάζα.
Η Hezbollah τηρεί την εκεχειρία
Όσον αφορά την εκεχειρία στον Λίβανο, αυτή φαίνεται να τηρείται από την Hezbollah.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Abdallah Rashid Bou Habib είπε ότι «όλα τα λιβανέζικα στοιχεία», συμπεριλαμβανομένης της Hezbollah, έχουν δεσμευτεί πλήρως στη εφαρμογή της εκεχειρίας στον Λίβανο.
«Εάν το Ισραήλ αρχίσει να παραβιάζει τη συμφωνία, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν την εφαρμόζει» είπε ο Bou Habib.
Μετρά νεκρούς και πληγές
Η επόμενη ημέρα της εκεχειρίας, βρίσκει τη Hezbollah να μετρά τους νεκρούς της, οι σωροί των οποίων παραμένουν ακόμα σκορπισμένοι στο πεδίο της μάχης, αλλά και τις πληγές της, με πολλούς αξιωματούχους να εκτιμούν πως θα είναι μακρύς και δαπανηρός ο δρόμος… για την ανάκαμψη της.
Η Hezbollah εκτιμά ότι οι νεκροί μαχητές της ανέρχονται σε χιλιάδες – μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 4.000 (δεκαπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον πόλεμο του 2006), με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν σκοτωθεί μετά την επίθεση της 23ης Σεπτεμβρίου του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.
Οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών που ισοπέδωσαν ολόκληρες συνοικίες στη νότια Βηρυτό επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην Hezbollah, η οποία έχασε πολλούς από την ηγετική της ομάδα, ανάμεσα τους και τον ηγέτη Sayyed Hassan Nasrallah.
Κόστος 2,8 δις δολαρίων
Εκτιμάται ότι από τις επιθέσεις του IDF καταστράφηκαν πλήρως ή μερικώς περίπου 99.000 σπίτια στον νότιο Λίβανο και στη Βηρυτό με το κόστος, βάσει εκτιμήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, να υπολογίζεται σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Ιράν έχει δεσμευτεί να συνδράμει οικονομικά την Hezbollah, η οποία πλέον έχει ως απώτερο στόχο την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών.
Η αντίσταση θα συνεχιστεί
Αν και η Hezbollah έχει «πάει πίσω πολλές δεκαετίες» όπως είπε ο Netanyahu, στελέχη της δηλώνουν ότι η αντίσταση θα συνεχιστεί, κάτι που εν πολλοίς σημαίνει ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τον οπλισμό της.
Πάντως, η συμφωνία προβλέπει τον αφοπλισμό της Hezbollah, ορίζοντας υπεύθυνο για αυτό τον στρατό του Λιβάνου, τη στιγμή που το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να επέμβει αν κρίνει πως η Hezbollah προσπαθεί να επανεξοπλιστεί.
Επίθεση IDF με drones στο νότιο Λίβανο
Πάντως το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, μετέδωσε πως ο IDF έπληξε με drone ένα όχημα στο χωριό Markaba στο νότιο Λίβανο.
Από την επίθεση αναφέρεται πως τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι.
Φρουροί της Επανάστασης: Στρατηγική ήττα για Ισραήλ
Η αποδοχή της εκεχειρίας στον Λίβανο από το Ισραήλ ήταν μια «στρατηγική ήττα» για το Εβραϊκό κράτος υποστήριξε ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Hossein Salami.
Σε επιστολή του προς τον ηγέτη της Hezbollah, Naim Qassem, o Salami υποστήριξε ότι το Ισραήλ απέτυχε να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους στον Λίβανο.
Δεν σταματάμε
Εν τω μεταξύ, πολιτοφυλακές στο Ιράκ που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ παρά την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Akhbar υποστηρίζει πως πηγές από την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ επιβεβαίωσαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με την κατάπαυση του πυρός και ότι θα συνεχίσουν να επιτίθενται στο Ισραήλ με drones.
Επιστροφή στην… Κόλαση
Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Λιβάνου επιχειρούν να επιστρέψουν στα χωριά και στις πόλεις τους στον νότιο Λίβανο, όπου και έρχονται αντιμέτωποι με εικόνες απόλυτης καταστροφής.
Εκτιμάται ότι περίπου 900.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Λίβανο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όπως και περίπου 60.000 πολίτες στο βόρειο Ισραήλ.
Αλλά και στις ισοπεδωμένες συνοικίες της νότιας Βηρυτού, οπαδοί της Hezbollah ανέμιζαν τη σημαία της και κράταγαν πορτρέτα του εμβληματικού πρώην ηγέτη Nasrallalh που σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια αεροπορικού βομβαρδισμού του Ισραήλ.
Τι προβλέπει η κατάπαυση πυρός
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προθεσμία 60 ημερών για να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο ενώ η Hezbollah υποχρεούται να αναδιπλωθεί βόρεια του ποταμού Litani, περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, και να διαλύσει στρατιωτικές υποδομές της στον νότιο Λίβανο.
Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε πως άρχισε, «σε συντονισμό» με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, να ενισχύει την παρουσία του στο νότιο τμήμα της χώρας, με τον IDF να προειδοποιεί τους κατοίκους να μην πλησιάσουν θέσεις τους.
Επιπλέον το Ισραήλ διατηρεί «πλήρη ελευθερία στρατιωτικής δράσης στον Λίβανο εάν η Hezbollah παραβιάσει τη συμφωνία και αποπειραθεί να επανεξοπλιστεί.
www.bankingnews.gr