Οι BRICS γράφουν παγκόσμια ιστορία

Οι όχι και τόσο απλές ανατροπές της μοίρας πάντα επιτρέπουν σε ορισμένες πόλεις να αφήσουν το στίγμα τους στην Ιστορία με άφατο τρόπο.

  Γιάλτα.  Μπρέτον Γουντς.  Bandung – βασικό στοιχείο της αποαποικιοποίησης το 1955.  Και τώρα το Καζάν.

 

Η σύνοδος κορυφής των BRICS που πραγματοποιήθηκε στο Καζάν, πρωτεύουσα του Ταταρστάν, υπό τη ρωσική προεδρία, ήταν ιστορική με περισσότερους από έναν τρόπους. Ακολούθησε με μεγάλη προσοχή ολόκληρη η Παγκόσμια Πλειοψηφία και με αμηχανία μεγάλο μέρος της φθίνουσας δυτικής τάξης.

Δεν έχει αλλάξει τον κόσμο – ακόμα. Αλλά το Καζάν θα πρέπει να θεωρείται ως ο σταθμός εκκίνησης για ένα ταξίδι με τρένο υψηλής ταχύτητας προς την αναδυόμενη νέα  σειρά πολλαπλών κόμβων  . Η μεταφορά ήταν επίσης χωρική: τα περίπτερα «σταθμός» του Εκθεσιακού Κέντρου Καζάν, που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής, συνδέονταν ταυτόχρονα με το αεροδρόμιο και το τρένο aero-express με την πόλη.

Τα αποτελέσματα των BRICS 2024 στο Καζάν θα είναι αισθητά τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια. Ας ξεκινήσουμε με τις προόδους.

Το Μανιφέστο του Καζάν

1. Η Διακήρυξη του Καζάν.  Δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα λεπτομερές διπλωματικό μανιφέστο. Αλλά καθώς οι BRICS δεν είναι επαναστατικοί πράκτορες – τα μέλη τους δεν μοιράζονται μια ιδεολογία – η καλύτερη στρατηγική είναι αναμφίβολα να προτείνουμε πραγματική μεταρρύθμιση, από την ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών 2030 μέχρι το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΠΟΕ, τον ΠΟΥ και της G20 (η σύνοδος κορυφής της οποίας θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Ρίο).

Ο πυρήνας της Διακήρυξης του Καζάν –η οποία συζητείται εδώ και μήνες– είναι να προχωρήσουμε συγκεκριμένα προς  βαθιές θεσμικές αλλαγές και να απορρίψουμε την ηγεμονία. Η δήλωση θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ηγεμόνας θα το απορρίψει.

Αυτή η παράγραφος συνοψίζει την επιθυμία για μεταρρύθμιση: « Καταδικάζουμε τις προσπάθειες να υποβληθεί η ανάπτυξη σε πολιτικά υποκινούμενες πρακτικές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, μονομερών καταναγκαστικών μέτρων που δεν συμβιβάζονται με τις 5 αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη ρητή ή σιωπηρή πολιτική ανάπτυξης υπό όρους βοήθεια, δραστηριότητες, που στοχεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την πολλαπλότητα των διεθνών παρόχων αναπτυξιακής βοήθειας ».

2.  Η συνεδρία ευαισθητοποίησης των BRICS.  Ήταν το Bandung το 1955 για τα μακροστεροειδή: μια μικρογραφία του πώς γεννιόταν ο νέος κόσμος, πραγματικά αποαποικιοποιημένος και όχι μονόπλευρος.

Ο Πρόεδρος Πούτιν άνοιξε τη σύνοδο και έδωσε το λόγο στους ηγέτες και τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των άλλων 35 χωρών, οι περισσότερες στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης, καθώς και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Αρκετές ομιλίες  ήταν απλώς επικές . Η συνεδρία διήρκεσε 3 ώρες 25 λεπτά. Θα κυκλοφορεί σε όλη την Παγκόσμια Πλειοψηφία για χρόνια.

Η σύνοδος συνδέθηκε με την ανακοίνωση των 13 νέων εταίρων BRICS: Αλγερία, Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα, Ινδονησία, Καζακστάν, Μαλαισία, Νιγηρία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ουγκάντα, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ. Ένα στρατηγικό tour de force που περιλαμβάνει 4 δυνάμεις από τη Νοτιοανατολική Ασία, τις δύο πρώτες «stans» από την Κεντρική Ασία, 3 Αφρικανούς, 2 Λατινοαμερικανούς και την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ.

3.  Η ίδια η ρωσική προεδρία των BRICS.  Μπορούμε να πούμε ότι καμία άλλη χώρα δεν θα ήταν σε θέση να διοργανώσει μια τόσο περίπλοκη και άψογη σύνοδο κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από περισσότερες από 200 συνεδριάσεις σχετικά με τις BRICS που διοργανώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε όλη τη Ρωσία από ανώνυμους σέρπα, μέλη της ομάδας εργασίας και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο BRICS . Η ασφάλεια ήταν σημαντική – για προφανείς λόγους, δεδομένων των κινδύνων ψευδούς σημαία ή τρομοκρατικής επίθεσης.

4.  Διάδρομοι συνδεσιμότητας.  Αυτό είναι το κύριο γεωοικονομικό θέμα της ολοκλήρωσης της Ευρασίας και της Αφρο-Ευρασίας. Ο Πούτιν έχει ονομάσει ρητά, περισσότερες από μία φορές, τους νέους αναπτυξιακούς κινητήρες του εγγύς μέλλοντος: Νοτιοανατολική Ασία και Αφρική. Οι δυο τους τυγχάνει να είναι βασικοί εταίροι σε πολλά έργα υψηλού προφίλ της Πρωτοβουλίας Κινεζικής Ζώνης και Δρόμου (BRI). Επιπλέον, ο Πούτιν ονόμασε τους δύο κύριους διαδρόμους συνδεσιμότητας του μέλλοντος: τη Βόρεια Θάλασσα – την οποία οι Κινέζοι περιγράφουν ως Αρκτική Δρόμος του Μεταξιού – και τον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), του οποίου οι τρεις οδηγοί είναι η Ρωσία, το Ιράν και η Ινδία. μέλη των BRICS.

Έτσι, οι BRICS Κίνας διασχίζουν την Ευρασία από ανατολή προς δύση, ενώ οι BRICS Ρωσία, Ιράν και Ινδία τη διασχίζουν από βορρά προς νότο, με διακλαδώσεις σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη. Και με όλες τις ενεργειακές προσθήκες, με το Ιράν να τοποθετείται ως κρίσιμος ενεργειακός κόμβος, ανοίγοντας την επιτέλους εφικτή δυνατότητα κατασκευής του  αγωγού Ιράν-Πακιστάν-Ινδίας (IPI) , ένα από τα ημιτελή σάγκα αυτού που τον περιέγραψα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως  Pipelineistan .

Η επιστροφή του τριγώνου Primakov

Σε όλη την Παγκόσμια Πλειοψηφία, αναμενόταν μια σημαντική ανακάλυψη στο Καζάν στον τομέα των εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών.  Ρεαλιστές Ρωσο-Κινέζοι ειδικοί χρηματοοικονομικής τεχνολογίας  είπαν ότι δεν βλέπουν « τίποτα απολύτως, εκτός από μια νέα σειρά πρωτοβουλιών σχετικά με την ανταλλαγή σιτηρών, την ανταλλαγή πολύτιμων μετάλλων και την επενδυτική πλατφόρμα. Το BRICS Clear αναπτύσσεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά τα υπόλοιπα δεν θα λειτουργήσουν χωρίς την κατάλληλη κυρίαρχη υποδομή .»

Και αυτό μας φέρνει πίσω στο έργο UNIT – μια μορφή «απολιτικού νομίσματος», που υποστηρίζεται από χρυσό και νομίσματα BRICS+, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο εις βάθος συζητήσεων εντός των ομάδων εργασίας και το οποίο έφτασε στο ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών. Το επόμενο απαραίτητο βήμα είναι μια δοκιμή από έναν μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σύντομα και, εάν είναι επιτυχές, θα εμπνεύσει άλλες μεγάλες εταιρείες στις χώρες BRICS να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Όσον αφορά την ψηφιακή επενδυτική πλατφόρμα BRICS, αυτή είναι ήδη σε ισχύ. Παράλληλα με την NDB – την τράπεζα BRICS, και ο Πούτιν ενθάρρυνε την πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ να παραμείνει επικεφαλής της – θα διευκολύνει την πρόσβαση του Παγκόσμιου Νότου στη χρηματοδότηση χωρίς τις επίφοβες προϋποθέσεις «διαρθρωτικής προσαρμογής» του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η ανταλλαγή σιτηρών BRICS, η οποία θεσπίζει σαφείς και διαφανείς κανόνες, θα είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας στον Παγκόσμιο Νότο.

Οι BRICS έχουν καταστήσει σαφές ότι η σύνθετη κίνηση προς μια νέα υποδομή διακανονισμού/πληρωμών είναι αναπόφευκτη, αλλά ότι πρόκειται για μια μακρά εργασία σε εξέλιξη, ιδιαίτερα όταν η G7 – η οποία, για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς, πειράζει την ατζέντα της G20 στη συνέχεια μήνα στο Ρίο – θέλει να χρηματοδοτήσει τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία με έσοδα από κλεμμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Και αυτό μας φέρνει στα πιο κραυγαλέα προβλήματα των BRICS. Η επίτευξη συναίνεσης σε δύσκολα ζητήματα είναι εξαιρετικά δύσκολη – και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει, μακροπρόθεσμα, στο να κινηθούν οι BRICS προς έναν μηχανισμό απόλυτης πλειοψηφίας για να γίνουν τα πράγματα.

Η περίπτωση της Βραζιλίας, η οποία άσκησε βέτο στη Βενεζουέλα ως εταίρο των BRICS, δεν πήγε καλά με τα μέλη, τους εταίρους και τον Παγκόσμιο Νότο. Η σημερινή κυβέρνηση Λούλα μπορεί να δέχεται τεράστιες πιέσεις από το δημοκρατικό κατεστημένο του Ηγεμόνα, αλλά αυτό από μόνο του δεν εξηγεί την απόφαση. Υπάρχει ένα τεράστιο λόμπι κατά των BRICS στα υψηλότερα κλιμάκια της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που «διευκολύνεται», ως συνήθως, από αμερικανικές ΜΚΟ καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), που έχει διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στις παροιμιώδεις ελίτ κομπραδόρ. Φέτος, η Μπραζίλια ευνόησε το G20 έναντι των BRICS. Αυτό προμηνύει προβλήματα για το επόμενο έτος, όταν η Βραζιλία θα αναλάβει την προεδρία των BRICS.

Η προοπτική δεν είναι ακριβώς φωτεινή. Η σύνοδος κορυφής των BRICS του επόμενου έτους έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο – και η απόφαση φαίνεται να είναι οριστική. Δεν έχει νόημα – να ανακεφαλαιώσουμε ένα πρόγραμμα εργασίας στα μέσα του έτους. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι η Βραζιλία πρέπει επίσης να φιλοξενήσει τη διάσκεψη για το κλίμα Cop-30 τον Νοέμβριο. Ο Βραζιλιάνος οικονομολόγος Paulo Nogueira Batista Jr θα προτείνει επομένως τη διοργάνωση μιας παράλληλης συνοπτικής συνόδου των BRICS κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του G20 το 2025, η οποία θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική, χώρα μέλος των BRICS.

Ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν πολύ συμβιβαστικός – προσφέρθηκε ακόμη και στην Ντίλμα Ρούσεφ να παραμείνει επικεφαλής του NDB. Ωστόσο, η προεδρία της NDB της Ρωσίας ξεκινά τεχνικά το επόμενο έτος. καταλληλότερος υποψήφιος για τον επικεφαλής του NDB θα ήταν ο Aleksei Mozhin, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν ο Ρώσος εκπρόσωπος στο ΔΝΤ. Από όλα τα παραπάνω συνάγεται ένα σημαντικό συμπέρασμα. Ο Καζάν απέδειξε ότι η κινητήρια δύναμη των BRICS είναι στην πραγματικότητα το περίφημο τρίγωνο Primakov – ή RIC (Ρωσία, Ινδία, Κίνα). Είναι πλέον δυνατό να προστεθεί το Ιράν, το οποίο θα το έκανε RIIC. Οτιδήποτε σημαντικό στις διασυνδεδεμένες διαδικασίες ολοκλήρωσης BRICS και Αφρο-Ευρασίας εξαρτάται από το RIIC.

Η Σαουδική Αραβία παραμένει ανοιχτή πρόταση. Ακόμη και ο Πούτιν δεν απάντησε στο ερώτημα αν το Ριάντ είναι μέσα, έξω ή από την άλλη πλευρά του τείχους. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο MbS αναμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Όσο και αν ο πλούτος της Σαουδικής Αραβίας επενδύεται στην αγγλο-αμερικανική σφαίρα –και μπορεί να κλαπεί με την πτώση του καπέλου– οι σχέσεις με τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας στο υψηλότερο επίπεδο είναι εξαιρετικές.

Το RIC σημείωσε μεγάλο πλήγμα λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του Καζάν με την ανακοίνωση από το Πεκίνο και το Νέο Δελχί για την εξομάλυνση των σχέσεών τους στο Λαντάκ. Αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε χάρη στη ρωσική μεσολάβηση. Ο Ερντογάν ήθελε να υπογραμμίσει τον ενθουσιασμό του για τους BRICS τις λίγες ώρες που πέρασε στο Καζάν. Αργότερα, στην Κωνσταντινούπολη, ακαδημαϊκοί επιβεβαίωσαν ότι ήταν απολύτως σοβαρός για το καθεστώς εταίρου της Τουρκίας και την πιθανή ένταξη ως πλήρες μέλος.

 

Στη γλώσσα των συμβόλων, οι μιναρέδες του τεμένους Kul Sharif στο Καζάν ήταν το de facto σήμα κατατεθέν της συνόδου κορυφής: η γραφική πολυπολικότητα σε ισχύ. Τα εδάφη του Ισλάμ έχουν λάβει το μήνυμα, με σοβαρές και ευοίωνες επιπτώσεις. Όσο για τους αγωγούς, καθώς το πολυκομβικό τρένο υψηλής ταχύτητας φεύγει από το σταθμό, όλη τους η προσοχή θα πρέπει να εστιαστεί στο RIIC. Είθε όλοι οι κάτοικοι του Παγκόσμιου Νότου να έχουν ένα ασφαλές ταξίδι. Άρθρο του Π. Εσκομπάρ.

Σε αντίθεση με ό,τι είχαν διαδώσει προηγουμένως τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, η σύνοδος του Καζάν έδειξε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ηγείται μιας επιτυχημένης συγκέντρωσης της παγκόσμιας πλειοψηφίας. Προς έκπληξη όλων, τα περισσότερα από αυτά τα ίδια μέσα το αναγνώρισαν.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας, 22-24 Οκτωβρίου 2024, επέβαλε ένα αντίθετο αφήγημα στη Δύση: ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι απομονωμένος. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η πλειονότητα των δυτικών μέσων ενημέρωσης παραδέχτηκε τα λάθη τους και παραδέχτηκε ότι ο Πούτιν δεν είναι απομονωμένος. Θα μπορούσατε να το ακούσετε ή να το διαβάσετε στα CNN , France24 , BBC , Politico , Reuters , The Guardian , Bloomberg , Foreign Affairs και Zeit Online , μεταξύ άλλων. Στο πλευρό των δυτικών κυβερνήσεων, μόνο σιωπή.

Ο Πούτιν φιλοξένησε περισσότερους από 30 παγκόσμιους ηγέτες και η παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αντιπροσώπευε την απόλυτη απόδειξη ότι η απομόνωση του Πούτιν ήταν μια ψευδής αφήγηση. Προηγούμενες συγκεντρώσεις, όπως η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής (με 50 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων), το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, είχαν ήδη δείξει ότι η υποτιθέμενη απομόνωση ήταν απλώς μια ιστορία που υποστηρίζεται από τα ίδια μέσα ενημέρωσης. .

Η αντίδραση των δυτικών ΜΜΕ

Το Bloomberg με τίτλο: « Ο Πούτιν καλωσορίζει τους ηγέτες των BRICS, δείχνοντας ότι απέχει πολύ από το να είναι απομονωμένος ». Έπρεπε να το είχαν καταλάβει νωρίτερα, γιατί η πλειονότητα των χωρών δεν συμφώνησε με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το Βρυξέλλες Playbook του Politico σημείωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΑΕ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν επέλεξε να μην παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Κόλπου στις Βρυξέλλες πρόσφατα. Αντίθετα, πήγε στη σύνοδο κορυφής των BRICS για να καλλιεργήσει στενότερους στρατηγικούς δεσμούς και να συντονίσει διεθνή θέματα με τη Μόσχα.

Ο Guardian δημοσίευσε τον ακόλουθο τίτλο: « Ο Πούτιν επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή φιλοξενώντας 36 ηγέτες στη σύνοδο κορυφής BRICS στη Ρωσία » και το άρθρο Foreign Affairs « The Battle for the BRICS: Γιατί το μέλλον του μπλοκ θα διαμορφώσει την παγκόσμια τάξη » ισχυρίστηκε ότι « Όχι Μόνο που [η Ρωσία] απέχει πολύ από μια διεθνή παρία, είναι πλέον ένα βασικό μέλος μιας δυναμικής ομάδας που θα διαμορφώσει το μέλλον της διεθνούς τάξης. Αυτό το μήνυμα δεν είναι μια απλή ρητορική στάση, ούτε απλώς μια απόδειξη της επιδέξιας διπλωματίας του Κρεμλίνου με μη δυτικές χώρες ή της ρεαλιστικής δέσμευσης αυτών των χωρών με τη Ρωσία ».

Η γερμανική Zeit Online τόνισε τις διάφορες συναντήσεις υψηλού επιπέδου και τα αναμενόμενα αποτελέσματα και, σε προηγούμενη έκδοση, με τίτλο « Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξαφνικά είναι και πάλι mainstream ». Ωστόσο, το γερμανικό δημόσιο κανάλι στα αγγλικά DW News παρουσίασε ένα πρόγραμμα και τους συνεντευξιαζόμενους με εξευτελιστικό, προπαγανδιστικό και μάλιστα απελπισμένο τόνο. Η ίδια υποτιμητική γλώσσα παίχτηκε και στα αγγλικά France24 , διατηρώντας έναν αλαζονικό τόνο.

Ο Πούτιν φιλοξένησε περισσότερες από 36 κρατικές αντιπροσωπείες

Στη σύνοδο κορυφής, ο Πούτιν είχε μια πολυάσχολη ατζέντα με διμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών, όπως ο Xi Jinping της Κίνας, ο Narendra Modi της Ινδίας, ο οποίος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στην ουκρανική σύγκρουση, ο Cyril Ramaphosa της Αφρικής από το Νότο που ευχαρίστησε τη Ρωσία για στάθηκε δίπλα στη χώρα του από το καθεστώς του απαρτχάιντ, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι της Αιγύπτου, ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεσεσκιάν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και πολλοί άλλοι.

Μεταξύ των αντιπροσωπειών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Πούτιν και ο Γκουτέρες συζήτησαν το έργο των Ηνωμένων Εθνών, την κρίση στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στην Ουκρανία με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση. Ο γενικός γραμματέας ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η απάντηση της ΕΕ και η σύνοδος κορυφής της Κοινοπολιτείας

Ερωτηθείς για τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel φαίνεται να είναι μια λογική και ρεαλιστική φωνή στις Βρυξέλλες για να αντισταθμίσει το αλαζονικό ύφος της Ursula von der Leyen, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Μισέλ είπε στους Financial Times ότι η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να δίνει διαλέξεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο και να τους δείξει περισσότερο σεβασμό εάν θέλει να περιορίσει την κινεζική και τη ρωσική επιρροή. « Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει ένα αντανακλαστικό που είναι κοντά σε μια μορφή μαθήματος » και πρόσθεσε, « Δεν είμαστε πάντα πολύ καλοί όσον αφορά την επικοινωνία, τους όρους εξήγησης, τους όρους διαλόγου μαζί τους και να τους δείξουμε κάποιο σεβασμό. », κατέληξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Κοινοπολιτείας στη Σαμόα, σύμβολο της βρετανικής αυτοκρατορίας που πεθαίνει. Φέτος, η σύνοδός τους είχε ιστορικά χαμηλή συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, επειδή πολλά μέλη της Κοινοπολιτείας επέλεξαν να παραστούν στη σύνοδο κορυφής BRICS. Άλλοι, όπως ο Καναδάς και η Σρι Λάνκα, απλώς γύρισαν την πλάτη σε αυτόν τον στάσιμο οργανισμό. Η Σρι Λάνκα υποβάλλει αίτηση για να γίνει μέλος των BRICS. Σαν να μην έφτανε η χαμηλή συμμετοχή, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τη σύνοδο κορυφής για να ζητήσουν αποζημιώσεις από τη Βρετανία για την κληρονομιά της δουλείας και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του αποικισμού.

Επιστρέφοντας στους BRICS, συνοπτικά, η σύνοδος κορυφής του Καζάν πέτυχε να προσελκύσει την παγκόσμια πλειοψηφία, αντιπροσωπεύοντας διαφορετικές φωνές και την επιθυμία να οικοδομηθεί ένας κόσμος πιο δίκαιος, χωρίς αποκλεισμούς και ευημερία. Η επιτυχία των BRICS έγκειται στο γεγονός ότι ενσωματώνει τις ελπίδες της παγκόσμιας πλειοψηφίας για μια εναλλακτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, προάγοντας την ενότητα στην ποικιλομορφία, όπου οι αλλαγές στα πολιτικά και οικονομικά καθεστώτα και οι διαλέξεις σε μικρά έθνη δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα των BRICS.

 

πηγή: New Eastern Outlook

του Mikhail Gamandiy-Egorov

Το μπλοκ των BRICS έχει γίνει η βασική διεθνής δομή του σύγχρονου κόσμου. Ταυτόχρονα καταστρέφοντας όλους τους μύθους που διαδίδονταν τόσο καιρό από τον χώρο της πλανητικής μειονότητας. Τούτου λεχθέντος, ο στόχος προτεραιότητας των BRICS είναι ακριβώς η οικοδόμηση, μέσα σε ένα πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς, ενός καλύτερου κόσμου για την παγκόσμια πλειοψηφία. Όσοι νοσταλγούν τη μονοπολικότητα μπορούν μόνο να κατηγορήσουν τον εαυτό τους, αφού έχουν χάσει εντελώς κάθε πιθανότητα να είναι ελάχιστα εποικοδομητικοί συμμετέχοντες στον σύγχρονο πολυπολικό κόσμο.

Η Σύνοδος Κορυφής BRICS του 2024 στο Καζάν της Ρωσίας ολοκληρώθηκε και μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί η πιο σημαντική σύνοδος κορυφής που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής μιας από τις κύριες δομές της πολυπολικής εποχής. Επειδή πέρα από το ότι πλέον αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 36% του παγκόσμιου ΑΕΠ με βάση τα σημερινά κράτη μέλη και πρακτικά το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, η δύναμη των BRICS έγκειται ακριβώς στην τεράστια έλξη για τον οργανισμό από τα έθνη που εκπροσωπούν τον Παγκόσμιο Νότο, μαζί αποτελώντας πολύ απλά την πλειοψηφία της ανθρωπότητας. Η σύνοδος κορυφής στο Καζάν το απέδειξε τέλεια.

Αυτό επιβεβαιώθηκε, πέρα από τη συμμετοχή των χωρών-μελών του οργανισμού, και από την παρουσία πολυάριθμων χωρών που εκπροσωπούν de facto όλες τις περιοχές του κόσμου, εκτός της μικρής δυτικής περιοχής. Εκπροσώπηση των εν λόγω χωρών επιβεβαιώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο, με την παρουσία τόσο των αρχηγών κρατών των εν λόγω εθνών όσο και άλλων ανώτατων εκπροσώπων.

Η δήλωση κορυφής των BRICS στο Καζάν αποκαλύπτει επίσης έντονα τους στόχους προτεραιότητας του πολυπολικού διεθνούς οργανισμού, σε διάφορους προσανατολισμούς, γεωοικονομικούς αλλά και γεωπολιτικούς. Μεταξύ των ιδιαίτερα σημαντικών σημείων αυτής της δήλωσης, πρέπει να αναφερθεί ότι οι BRICS σκοπεύουν να επεκτείνουν τη στρατηγική τους συνεργασία στη βάση κοινών συμφερόντων. Με άλλα λόγια, ο στρατηγικός συντονισμός των χωρών-μελών διεθνώς θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο αφορά την ανησυχία των κρατών μελών των BRICS για τον αρνητικό αντίκτυπο των παράνομων κυρώσεων στην παγκόσμια οικονομία, σημείο που δεν αξίζει περαιτέρω σχολιασμού σχετικά με το ποιος είναι αρχικά προορισμένος. Οι BRICS επιμένουν επίσης στην πολύ πιο ενεργή συμμετοχή των εθνών του Παγκόσμιου Νότου, ιδιαίτερα των αφρικανικών χωρών, σε μεγάλες παγκόσμιες διαδικασίες. Τονίζοντας περαιτέρω την προνομιακή και στρατηγική σχέση μεταξύ των BRICS και του Παγκόσμιου Νότου, αντιπροσωπεύοντας μαζί την προφανή παγκόσμια πλειοψηφία.

Ως εκ τούτου, οι BRICS δεν παρέλειψαν να καλωσορίσουν το ενδιαφέρον των χωρών του Παγκόσμιου Νότου για ενοποίηση. Όσον αφορά τις κύριες ζώνες σύγκρουσης, τα κράτη μέλη της BRICS υποστήριξαν την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και την επίσημη ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης, με, πολύ σημαντικό, τα σύνορα του 1967 και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα. Όπως ακριβώς και η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα κράτη μέλη του μπλοκ της πολυπολικότητας καταδίκασαν επίσης τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο, ζητώντας να τερματιστεί άμεσα η βία. Και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Όσον αφορά το αγαπημένο θέμα των καθεστώτων ΝΑΤΟ και Δύσης, στην προκειμένη περίπτωση ο φάκελος της Ουκρανίας που αναφέρεται μόνο μία φορά, η δήλωση BRICS αναφέρεται στις εθνικές θέσεις των χωρών μελών για το θέμα και οι χώρες BRICS βεβαιώνουν ότι τηρούν λαμβάνει υπόψη τη διαμεσολάβηση προτάσεις που στοχεύουν στην επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, γνωρίζοντας ότι μέχρι τώρα οι μόνες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες άξιες του ονόματος ήταν αυτές των χωρών που αντιπροσωπεύουν τη μη δυτική παγκόσμια πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Βραζιλίας.

Ένα άλλο αρκετά αξιοσημείωτο γεγονός στη σύνοδο κορυφής των BRICS ήταν η παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσία που εξόργισε ταυτόχρονα σε μεγάλο βαθμό τους εκπροσώπους του ουκρανικού μπαντεριστικού καθεστώτος. Ο τελευταίος του επιτίθεται φραστικά τόσο για την παρουσία του στη Ρωσία όσο και για την απουσία του κατά τη διάρκεια της ψευδοδιάσκεψης για την ειρήνη στην Ουκρανία, που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Ελβετία, υπό την αιγίδα ακριβώς της δυτικής πλανητικής μειονότητας.

Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει προφανώς να έχουμε αυταπάτες για το γεγονός μιας ριζικής αλλαγής στη διοίκηση του ΟΗΕ, από πολλές απόψεις μολυσμένη σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία στοιχείων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της δυτικής μειονότητας, ωστόσο η εν λόγω παρουσία του αρχηγού του ΟΗΕ είναι έντονα αποκαλύπτοντας ότι έχει καταστεί αδύνατο να αγνοηθεί ποιος αντιπροσωπεύει σήμερα τη μόνη και αληθινή έννοια της διεθνούς κοινότητας. Και υπό αυτή την έννοια, οι BRICS, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), και φυσικά ο Παγκόσμιος Νότος, αντιπροσωπεύουν μαζί ακριβώς αυτήν την αληθινή διεθνή κοινότητα, και όχι αυτούς που ανήκουν σε μια προφανή πλανητική μειονότητα.

Γενικά, οι χώρες BRICS έχουν καταστήσει σαφές ότι τα ζητήματα «προτεραιότητας» αυτής της μειονότητας σίγουρα δεν είναι αυτά της πλειοψηφίας του μη δυτικού κόσμου. Υπό αυτή την έννοια, η Δύση μπορεί να συνεχίσει να επιμένει με εντελώς γελοίες και απραγματοποίητες «πρωτοβουλίες», αυτό δεν θα αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα.

Και για να επιστρέψουμε στη γεωοικονομική πτυχή, που ήταν και παραμένει ο βασικός προσανατολισμός των BRICS, όλα την εποχή του πρωτοφανούς οικονομικού βάρους των χωρών-μελών του οργανισμού σε παγκόσμια κλίμακα, οι πρωτοβουλίες που είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες είναι αυτές των ίδρυση της νέας επενδυτικής πλατφόρμας BRICS, η οποία θα υποστηρίζει έργα τόσο στις χώρες-μέλη του μπλοκ όσο και σε πολλά κράτη του Παγκόσμιου Νότου γενικότερα, με προφανώς τη συμμετοχή της νέας αναπτυξιακής τράπεζας BRICS.

Μια άλλη γεωοικονομική πρωτοβουλία μείζονος σημασίας είναι η ίδρυση μιας ανταλλαγής δημητριακών BRICS, με σκοπό να συμβάλει στην προστασία των εθνικών αγορών του μπλοκ από εξωτερικές παρεμβάσεις. Και το οποίο στο μέλλον θα πρέπει να γίνει ένα πλήρες χρηματιστήριο συναλλαγών. Ακριβώς όπως η πρωτοβουλία, που πρότεινε επίσης η Ρωσία, για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής πλατφόρμας BRICS για πολύτιμα μέταλλα και διαμάντια.

Πρωτοβουλίες που συνάδουν με προηγούμενες αναλύσεις του Continental Observer σχετικά με μια κατάσταση που έχει καταστεί εντελώς απαράδεκτη. Όταν οι στρατηγικοί πόροι βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε χώρες που ανήκουν στη μη δυτική πλειονότητα του κόσμου, αλλά οι τιμές των οποίων συνεχίζουν να καθορίζονται τόσο συχνά στον μικρό χώρο που ονομάζεται Δύση, ο οποίος ενώ χρειάζεται εξαιρετικά στρατηγικούς πολλούς από τους εν λόγω πόρους, επιδιώκει να ορίσει μονομερώς κανόνες διαμόρφωσης τιμών και μάρκετινγκ. Από εδώ και στο εξής, εναπόκειται ουσιαστικά στα έθνη των BRICS και του Παγκόσμιου Νότου να θεσπίσουν τους νέους κανόνες προς αυτήν την πολύ σημαντική κατεύθυνση.

Συμπερασματικά, κατέστη για άλλη μια φορά σαφές ότι όλοι οι μύθοι που διαδίδονται από καιρό από την προπαγάνδα μιας προφανούς παγκόσμιας μειονότητας κατέρρευσαν και πάλι σε μεγάλο βαθμό μετά τη φετινή Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας. Η πολιτιστική και πολιτισμική ποικιλομορφία των BRICS αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα μια δύναμη και όχι μια αδυναμία, αν και αυτό είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό για μια μειονότητα που έχει διατηρήσει μια αποικιακή νοοτροπία για αρκετούς αιώνες.

Το μπλοκ των BRICS θα συνεχίσει να προχωρά, μέσω της ολοένα μεγαλύτερης συμμετοχής των πλήρους μελών καθώς και των πολλών κρατών εταίρων του οργανισμού, με σκοπό τη μετέπειτα ένταξή τους ως πλήρη μέλη, μια άλλη ιδέα που γεννήθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής του Καζάν. Όλα αυτά ενισχύουν τη σύγχρονη πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, μια τάξη που σήμερα έχει γίνει αδύνατο να αγνοηθεί, τόσο πεισματάρηδες όσο εκείνοι που νοσταλγούν τη μονοπολικότητα όσο είναι οι υποτελείς και οι οπαδοί τους.

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytinenepress. Contact : [email protected]6945294197.