Νομισματικός πόλεμος – Το colpo grosso της Κίνας με τα ομόλογα σε δολάρια, η Σαουδική Αραβία και το πετρογιουάν

Λίγες εβδομάδες αφότου ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping υπέγραψε το κείμενο συμπερασμάτων της συνοδού των BRICS που περιελάμβανε έκκληση για μείωση της χρήσης του δολαρίου, το υπουργείο Οικονομικών του δημοπράτησε κρατικά ομόλογα εκφρασμένα σε δολάρια.
Η κίνηση αυτή αναδεικνύει την περίπλοκη στρατηγική της Κίνας όσον αφορά την αποδολαριοποίηση – μια στρατηγική μακράς πνοής που προκαλεί δυσφορία στη ρωσική ηγεσία η οποία επείγεται για μια «νομισματική επανάσταση» στο πλαίσιο της άμεσης αντιπαράθεσής της με τη Δύση.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου επισημαινόταν: «Οι χώρες BRICS δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των οικονομικών, των επενδύσεων και της βιώσιμης ανάπτυξης».
Η επακόλουθη πώληση ομολόγων της Κίνας έδειξε τον άμεσο αντίκτυπο σε αυτά τα σχέδια νομισματικής συνεργασίας, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή του ανακοινωθέντος.
Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια, όπως λέει η παλιά παροιμία και το σχέδιο της αποδολαριοποίησης δεν προχωρεί με την ταχύτητα που θα ήθελε τουλάχιστον η Ρωσία υπό την πίεση των κυρώσεων.
Το Πεκίνο δείχνει ότι παραμένει αφοσιωμένο προς το παρόν στη συνέχιση της χρήσης δολαρίων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η δημοπρασία κινεζικών ομολόγων στη Σαουδική Αραβία προσέλκυσε άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον της αγοράς από τους παγκόσμιους επενδυτές.
Οι επενδυτές προσέφεραν 20πλάσιες προσφορές από τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν διαθέσιμα στην αγορά.
Οι ηγέτες των BRICS είχαν δηλώσει προηγουμένως, «τονίζουμε την ανάγκη για μια ισχυρότερη, πιο αποτελεσματική φωνή για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στους παγκόσμιους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς».
Η ανάδειξη της Σαουδικής Αραβίας ως νέου χρηματοοικονομικού κέντρου αντανακλά αυτή τη μεταβαλλόμενη δυναμική – και κυρίως σε συνδυασμό με την αγορά ενέργειας καθώς οι BRICS θέλουν να καταστήσουν βάση της ενιαίας νομισματικής μονάδας τόσο τα εμπορεύματα όσο και το χρυσό, σύμφωνα με τα έως τώρα κατατεθειμένα σχέδια.

Γιατί έγινε αυτή η επιλογή

Η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχει η ίδια πραγματική ανάγκη χρηματοδότησης σε δολάρια (έχει εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ), επομένως ένα από τα κύρια κίνητρά της είναι να δημιουργήσει δείκτες αναφοράς στις κινεζικές τράπεζες και εταιρείες ώστε να αποτιμήσουν τα ομόλογα που διακρατούν.
Οι τίτλοι που εκφράζονται σε δολάρια είναι ελκυστικοί για τους Κινέζους επενδυτές επειδή μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύτερο σύνολο επενδυτών από ό,τι στο εσωτερικό.
Ορισμένοι εξ αυτών προτιμούν, επίσης, επενδύσεις σε δολάρια για να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.
Τα υψηλά επιτόκια και μια σειρά χρεοκοπιών στον τραπεζικό κλάδο προκάλεσαν σκιές στην αγορά χρέους της Κίνας για ένα διάστημα, και η κυβέρνηση «πάγωσε» την έκδοση κρατικών ομολόγων το 2022 και το 2023.
Τον Σεπτέμβριο, όταν το Πεκίνο πούλησε για πρώτη φορά σε τρία χρόνια το πρώτο του νέο δημόσιο ομόλογα σε ευρώ – δημοφιλές τον τελευταίο καιρό στους ασιατικούς εκδότες εταιρικών ομολόγων – το ερώτημα ήταν αν θα επιστρέψουν τα ομόλογα εκπεφρασμένα σε δολάρια.
Η φετινή πώληση σε δολάρια ήρθε με μια ανατροπή: οι τίτλοι πωλήθηκαν στη Σαουδική Αραβία, όχι στο Χονγκ Κονγκ όπως γινόταν στο παρελθόν.
Αυτό είναι ενδεικτικό των προθέσεων: Πρώτον, καταδεικνύει την εντεινόμενη σύνδεση της Κίνας με τον πετρελαϊκό «γίγαντα» της Μέσης Ανατολής, ο οποίος χτίζει τον δικό του διεθνή οικονομικό κόμβο στην πρωτεύουσα Ριάντ.
Οι οπαδοί της αποδολαριοποίησης περίμεναν εδώ και χρόνια μια κίνηση από τους εξαγωγείς πετρελαίου ώστε να μεταφέρουν την τιμολόγηση του αργού σε κινεζικό γιουάν, τουλάχιστον όταν εξάγεται στην Κίνα.
Αλλά τα σχέδια ενός πετρο-γιουάν αντιμετώπιζαν πάντοτε μια βασική πρόκληση: Τι θα έκαναν η Σαουδική Αραβία και άλλοι με το κινεζικό νόμισμα;
Η ίδια η Κίνα διατηρεί αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους, γεγονός που την δυσκολεύει κάθε επενδυτή που ενδιαφέρεται για ρευστότητα.
Η πώληση ομολόγων σε δολάρια αυτή την εβδομάδα προτείνει μια λύση: συνεχίστε να τιμολογείτε το πετρέλαιο σε δολάρια και δημιουργήστε μια off-shore αγορά ομολόγων σε δολάρια στο Ριάντ με τη βοήθεια της Κίνας.
Όποιες κι αν ήταν οι πιο μακροπρόθεσμες προθέσεις, οι επενδυτές λάτρεψαν τη συμφωνία: οι προσφορές ήταν περίπου 20 φορές περισσότερες από τα προσφερόμενα ομόλογα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πωλήθηκαν έναντι ενός πολύ μικρού spread έναντι των αμερικανικών ομολόγων παρόμοιας διάρκειας.
Τα κράτη της ομάδας των BRICS τόνισαν την τεχνολογική πρόοδο όσον αφορά τα συστήματα πληρωμών ως βασική προτεραιότητα.
Η δήλωσή τους αντικατοπτρίζει αυτή την εστίαση: «Οι χώρες BRICS αναγνωρίζουν τη σημασία της τεχνολογίας και της καινοτομίας ως κρίσιμους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμης ανάπτυξης».
Αυτή η τεχνολογική έμφαση στρέφεται στα συστήματα πληρωμών που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις προσπάθειες αποδολαριοποίησης.


Πολυμερή Χρηματοπιστωτικά Συστήματα

Η πώληση ομολόγων της Κίνας ταιριάζει με αυτό που θέλει να επιτύχει η ομάδα των BRICS.
«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην πολυμερή προσέγγιση, με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα της, και στην προώθηση δίκαιων, δημοκρατικών και βιώσιμων διεθνών συστημάτων».
Η «προσγείωση» της ανάπτυξης της Κίνας από την JPMorgan στο 3,9% δείχνει πώς οι αγορές επηρεάζουν τους πολιτικούς στόχους ακόμη και των ισχυρότερων οικονομιών.
Τα κράτη της ομάδας των BRICS έδωσαν έμφαση στη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς η αμερικανική ηγεμονία έχει προκαλέσει τεράστιες κρίσεις όπως αυτές της περιόδου 2008/2009.
Το ανακοινωθέν αναφερόταν: «Τονίζουμε τη σημασία των κοινών προσπαθειών για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο, προωθώντας την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».
Η προσεκτική προσέγγιση της Κίνας για τις πωλήσεις ομολόγων αντικατοπτρίζει αυτή την προσεκτική ισορροπία – διατήρηση της χρήσης του δολαρίου ενώ διερευνά εναλλακτικές οικονομικές οδούς.
Η υψηλή ζήτηση της πώλησης ομολόγων της Σαουδικής Αραβίας αναδεικνύει πραγματικές αλλαγές στα πρότυπα λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η στρατηγική της ομάδας των BRICS περιλαμβάνει νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, ωστόσο οι αγορές συνεχίζουν να εξισορροπούν τους παλιούς κανόνες με τις νέες μεθόδους συναλλαγών.
Η εξέλιξη θα είναι καρπός μιας πολυετούς και συντονισμένης προσπάθειας – όπως σωστά εκτιμά η κινεζική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr