ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ : ΠΑΝΔHΜIΑ + ΜΝΗΜΟΝΙΑ + ΦΤΩΧΕΙΑ = Δημογραφική κατάρρευση!

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ : Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω ένα δημοσίευμα εδώ μπροστά μου από τη «Ναυτεμπορική» στις 5/11, που μιλάει για δημογραφική καθίζηση. Εάν δεν ξυπνήσουμε σαν έθνος, πραγματικά, οδηγούμαστε σε ιστορική ευθανασία. Δεν ξανάγινε αυτό στο ελληνικό έθνος. Δεν ξανάγινε τέτοια δημογραφική καθίζηση ουδέποτε, ούτε στη δεκαετία του ’30, κυρία Ζαχαράκη. Στη δεκαετία του ’30, τότε, στο μεσοπόλεμο κ.λπ., σκοτώνονταν 50-100 στα πεδία των μαχών, αλλά δεκαπλάσια παιδιά γεννιόντουσαν στα χωριά και στις πόλεις. Τώρα, έχουμε ένα φαινόμενο τρομακτικό και κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον και προσπαθούμε να βρούμε τις αιτίες. Τις είπαν εδώ οι συνάδελφοι, εγώ, όμως, σαν γιατρός, θα σταθώ πιο πολύ σε δύο.

Πρώτη αιτία ήταν τα μνημόνια. Δείτε αυτό το δημοσίευμα. Δείτε τις μπάρες που έχει εδώ, πώς είναι η διακύμανση του πληθυσμού και θα δείτε ότι πριν τα μνημόνια είχαμε περίπου 100.000 – 110.000 γεννήσεις και 100.000 θανάτους συν πλην 5, έτσι όπως τα διαπραγματεύτηκαν οι στατιστικολόγοι. Φθάνουν τα μνημόνια και οι θάνατοι γίνονται κατά μέσο όρο 122.000 το χρόνο, γιατί έφυγαν και 1.000.000 νέοι άνθρωποι, παραγωγικοί. Οι νέοι άνθρωποι, ξέρετε, ηλικίας 20 – 30 πεθαίνουν, αλλά πεθαίνουν σπάνια από τροχαία και άλλα ατυχήματα. Δεν είναι φυσιολογικό να βλέπουμε ανακοπές και εμβολές στους νέους, αν και τώρα πάνε να μας πείσουν ότι είναι κι αυτό φυσιολογικό, αλλά δεν είναι έτσι.

Σε αυτές τις ηλικίες δεν πεθαίνουν, λοιπόν, γι’ αυτό είχαμε έξαρση του φαινομένου της θνητότητας, είχαμε 122 χιλιάδες θανάτους. Γιατί πιο γηραιός ο πληθυσμός.

Εδώ θέλω λίγο να αναφερθώ σε τρεις μεγάλους Έλληνες, τους οποίους έτυχε στη Νάουσα να βρεθώ το 2011 και να τους ακούσω και πρέπει να στραφούμε κι εμείς σε αυτές τις προσωπικότητες. Ήταν ο καθηγητής Κασιμάτης, ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος και ο γνωστός μας Μίκης Θεοδωράκης. Είχαν κάνει ένα σύλλογο «Σπίθα» και προσπαθούσαν να αφυπνίσουν τον κόσμο και να τους πουν «μη στα μνημόνια». Αναφέρομαι σε αυτές τις προσωπικότητες, γιατί είναι γηραιοί κύριοι, ζει μόνο ο κ. Κασιμάτης, έχουν δώσει αγώνες στη ζωή τους, δεν είναι άνθρωποι του πληκτρολογίου σαν και εμάς και της οθόνης και ξέρουν πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αγωνιστεί πραγματικά.

Είπε ο Κασιμάτης ανήκουμε στη δύση. Η Ελλάδα το πληρώνει αυτό. Η δύση ταπείνωσε την Ελλάδα. Μας οδήγησε να υπογράψουμε συμφωνίες που θίγουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έλληνας πολιτικός δεν έπρεπε να συνηγορήσει σε αυτά ούτε -ακούτε κύρια Ζαχαράκη- ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο. Δηλαδή, να έρχονταν να σας βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο να υπογράψετε, όχι να λέγατε. Αυτά είπαν τρεις μεγάλοι Έλληνες, εν ενί στόματι και μια καρδία.

Η λύση, είπαν οι σοφοί αυτοί άνδρες, ήδη εκεί στη Νάουσα, να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις μας, ώστε εμείς οι Έλληνες, οι ίδιοι, να λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα. Δεν μπορεί να μην μπορούμε να παράγουμε γάλα, κρέας, ντομάτες, ζαρζαβατικά, σκόρδα και να τα εισάγουμε από Τουρκία, Κίνα, Ισραήλ και Ολλανδία. Ζαρζαβατικά από την Ολλανδία. Ντροπή μας. Ορθώνοντας το σεβάσμιο, γέρικο ανάστημα τους, καλούσαν τους πολίτες, όντας υπερήλικες αυτοί, αλλά μαχητές. Ο λύκος κι αν εγέρασε. Καλούσαν τους πολίτες και καλούμε και εμείς τώρα τους πολίτες, να αφήσουν την παθητική στάση και να διεκδικήσουμε τη χώρα μας πίσω.

Δεν είμαστε ένοικοι ή παρίες στη χώρα, φώναζαν. Είστε τα αφεντικά. Είναι αναγκαία, λοιπόν, η στροφή στους εθνικούς προσανατολισμούς, όλα τα κόμματα, όλες οι παρατάξεις, όλοι οι ανιδιοτελείς πολιτικοί να συμφωνήσουν πως θα εξασφαλιστεί για το έθνος μας εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια. Το ακούτε αυτό; Εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια. Έχουμε Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είπε δεν πειράζει να έχουμε μειοδότη. Κύριε Πρόεδρε, τι σημαίνει μειοδότης; Δεν θέλω να πω τίποτα, δεν θέλω να χαλάσω το κλίμα.

Δεύτερον, οικονομική επιβίωση, να βάλουμε κάτω τα μυαλά μας. Και τέλος, την ανάπτυξη και την αυτοτέλεια. Επίσης, τα κόμματα που κυβέρνησαν χάριν της εύνοιας των δυνάμεων της ξένης εξάρτησης, περιθωριοποίησαν τον ελληνικό λαό, τον έβαλαν στην άκρη. Δεν είδαν το συμφέρον του ελληνικού λαού. Για αυτό και μειώθηκε ο πληθυσμός. Νομιμοποίηση παράνομων διαδικασιών, που έφεραν καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας. Ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Γλέζο, με άπειρο σεβασμό και στον καθηγητή Κασιμάτη, που του ευχόμαστε να είναι γερός στα Κύθηρα που ζει.

Επίσης, ένα άλλο θέμα που ήθελα να επικεντρωθώ, στα της πανδημίας. Πάλι η ίδια εφημερίδα, δείτε τα ιστογράμματα. Σας είπα ότι τα μνημόνια έκαναν τους θανάτους, από 100.000 με 105.000 που ήταν η διακύμανση, πήγαμε στις 122.000, όπως σας είπα, για να λέω ακριβώς τα στοιχεία, όπως τα έχει και η εφημερίδα. Το 2019 παρουσιάστηκε ο κόβιντ, το Δεκέμβριο. Το 2020 που ήταν πιο άγρια η πανδημία και όλοι οι γιατροί ξέρουμε ότι όταν παρουσιαστεί μια πανδημία, τον πρώτο χρόνο ο ιός είναι ο χειρότερος και μετά φυσικό τον τρόπο υποβαθμίζεται. Το 2020, λοιπόν, που δεν είχαμε εμβόλια, που δεν είχαμε τίποτα, οι θάνατοι πήγανε από τους 105.000, το 2021 είχαμε 131 χιλιάδες θανάτους. Δηλαδή, είχαμε 6.000 παραπάνω θανάτους και ήταν όντως αυτοί οι θάνατοι που αποδίδονται αποκλειστικά στον άγριο κόβιντ, έτσι.

Την επόμενη χρονιά ήρθαν τα σωτήρια εμβόλια. Το 2021 εμβολιάστηκαν 17.500.000 δόσεις και οι θάνατοι πήγαν, ακούστε, από 130.000 στους 143.700. 18% πάνω η θνητότητα μετά από τις 17.500.00 δόσεις εμβολίων στον πληθυσμό. Το 2022 αρχίζει να μειώνεται, γιατί είχαμε 4.500.000 δόσεις εμβολίων και μετά ξύπνησε ο κόσμος. Το 2023 εμβολιάστηκαν ελάχιστοι, περίπου 300.000 και τώρα η θνητότητα βελτιώνεται. Επομένως, η πανδημία και τα μνημόνια σάρωσαν τον πληθυσμό της χώρας, όπως και οι άλλες αιτίες που ανέφεραν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Πάντως, αυτές ήταν οι δύο φοβερές αιτίες για τις οποίες όλοι οι πολιτικοί, κυρίως οι μνημονιακές κυβερνήσεις, ευθύνονται.

Αιτίες, λοιπόν, της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας είναι η μείωση των γεννήσεων, η έλλειψη δημογραφικής πολιτικής, η μη στήριξη της οικογένειας, η οικονομική κρίση, η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η απουσία κράτους πρόνοιας, η υψηλή ενέργεια -την ενέργεια την λυμαίνονται πέντε άτομα στη χώρα- οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων των μητέρων με ανήλικα τέκνα, η έλλειψη πλαισίου προστασίας της μητρότητας και της γονεϊκότητας, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, η έλλειψη κινήτρων για παραμονή των νέων στην Ελλάδα και η έλλειψη στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας.

Έρχονται πολύτεκνοι και μου λένε ότι σε ένα Δήμο, εκεί στο Ωραιόκαστρο, πληρώνουν νερό όσο πληρώνει ένας γείτονάς τους που έχει πισίνα και ζει μόνος του με τη γυναίκα του. Είναι πολυτέλεια το νερό στον πολύτεκνο; Τώρα έπρεπε να πείτε, μηδέν τα τιμολόγια ύδρευσης. Δώδεκα παιδιά έχει ο άνθρωπος, δύο πλυντήρια δουλεύουν όλη την ημέρα και πάλι δεν καθαρίζονται και αυτόν θα τον βάλετε να πληρώσει όσο ο διπλανός που έχει πισίνα; Είναι για έναν πολύτεκνο που έχει 12 παιδιά πολυτέλεια να έχει ένα αυτοκίνητο 1.800 και 2.000 κυβικών; Πού να τα κουβαλήσει 12 παιδιά, στην πλάτη του; Δεν θέλει μυαλό, θέλει σοβαρούς Έλληνες πολιτικούς για να βρούμε μία λύση.

Ανέφερε και ο Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ο κ. Γλούμης, ότι πρέπει να προβάλουμε πρότυπα οικογένειας για να προωθηθεί το έθνος. Είδαμε η κυβέρνησή σας τι πρότυπο οικογένειας προώθησε, κύριε Πρόεδρε. Ντροπή για τη Νέα Δημοκρατία. Σε καλό δρόμο είναι η Επιτροπή μας. Προτείνουμε στον Πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο να κηρύξει πανστρατιά, επιστράτευση σε όλο το υπουργικό συμβούλιο και σε όλους τους προέδρους των κομμάτων εδώ πέρα, να βάλουμε κάτω τα μυαλά μας. Είμαι σίγουρος ότι αν βάλουμε κάτω τα μυαλά μας όλοι έχουμε πάρα πολύ καλές ιδέες για το πώς θα διασώσουμε το ελληνικό έθνος.

Είναι υποχρέωση, είναι καθήκον. Αν δεν το κάνουμε ξέρετε τι δυσοίωνες στατιστικές υπάρχουν για 5 εκατομμύρια Ελλήνων μετά από χρόνια και εκείνων γέρων, ασθενών και συνταξιούχων. Οι νέοι θα συνεχίσουν να φεύγουν. Το πιστοποίησε προχθές ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που είπε ότι όχι μόνο δεν ανασχέθηκε το κύμα φυγής προς το εξωτερικό αλλά πάνω από 50% πτυχιούχοι γιατροί κοιτάζουν μόλις πάρουν το πτυχίο τους να μεταβούν στην αλλοδαπή. Ήταν η πιο θλιβερή είδηση που άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα. Εύχομαι για τις ενέργειες σας, αγαπητή κυρία Ζαχαράκη, αλλά και σε όλη την κυβέρνηση απευθύνομαι και εμείς θα βοηθήσουμε τα μέγιστα ως προς αυτό, γιατί μας καίει το θέμα του δημογραφικού, γιατί είπαμε οδηγούμαστε σε ιστορική ευθανασία. Ευχαριστώ πολύ.

ΝΕΟΚΛΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Ευχαριστούμε, κύριε Παπαδόπουλε. Μην ξεχνάτε όμως ότι η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αποφασίζει σε διεθνείς consensus για αποφάσεις για οτιδήποτε, όχι μόνοι μας. Είσαστε γιατρός και το ξέρετε.