Με έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, το Ισραήλ στρατολογεί μισθοφόρους

Η πεισματική και άνευ προηγουμένου αραβική αντίσταση έχει εξαντλήσει τα ισραηλινά στρατεύματα και τους εφέδρους και ανάγκασε το Τελ Αβίβ να αναζητήσει αντισυμβατικές μεθόδους.

Συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης ξένων μισθοφόρων – για να υποστηρίξει έναν εκτεταμένο ισραηλινό στρατό και τους πολεμικούς του στόχους.

 

Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη εσωτερική πίεση να αποκαλύψουν την πραγματική έκταση των στρατιωτικών τους απωλειών στη Γάζα και τον Λίβανο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν στοιχεία που φαίνεται να είναι ασήμαντα. Από την έναρξη της επιχείρησης Al-Aqsa Flood στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Υπουργείο Άμυνας του κατοχικού κράτους αναφέρει ότι περίπου 12.000 στρατιώτες και αξιωματικοί έχουν τραυματιστεί.

Αυτό περιλαμβάνει 910 τραυματίες κατά τη διάρκεια αυτού που το Ισραήλ αποκαλεί την « περιορισμένη χερσαία εισβολή » που εξαπέλυσε το Τελ Αβίβ στα σύνορα του Λιβάνου, επιπλέον των θανάτων περισσότερων από 760 αξιωματικών και στρατιωτών και άλλων 140 που ήταν εντελώς ανάπηροι. Αυτές οι παραδοχές, αν και επιλεκτικές, έχουν πυροδοτήσει αυξανόμενο σκεπτικισμό στην ισραηλινή κοινωνία, η οποία βιώνει τη μεγαλύτερη πολιτική της διαίρεση από τη δημιουργία του κράτους το 1948.

Ο αγώνας για την εξουσία

Μετά την απόλυση του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται: πώς σκοπεύει το Ισραήλ να διατηρήσει τη δύναμη κρούσης του απέναντι στις καθημερινές και θανατηφόρες επιθέσεις της λιβανικής αντίστασης;

Θρησκευτικές ομάδες, ιδιαίτερα οι Χαρεντίμ, που αντιτίθενται στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, έχουν επιδεινώσει τα δεινά του στρατού, όπως και η απόλυση του Gallant, το ποσοστό εγκατάλειψης των στρατιωτών που ξεπερνά το 17%, το κύμα μετανάστευσης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων σε ένα χρόνο, το υψηλότερο από το 1948, και την αυξανόμενη απροθυμία των εφέδρων που τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς να επιστρέψουν στα αιματηρά πεδία μάχης της Λωρίδας της Γάζας και των συνόρων Λιβανέζικο.

Το ιδιαίτερα δύσκολο βόρειο μέτωπο έχει γίνει συνώνυμο με το μόνιμο άγχος για τους Ισραηλινούς στρατιώτες που αντιμετωπίζουν τη Χεζμπολάχ, ενώ η ιστορία επαναλαμβάνεται στον νότιο Λίβανο.

Η « τεράστια έλλειψη » μαχητών ανάγκασε την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να διερευνήσει μια σειρά αντισυμβατικών επιλογών, ιδιαίτερα αφού ο νόμος περί στρατολόγησης Χαρεντίμ, που ψηφίστηκε στα μέσα Ιουλίου, αποδείχθηκε ανεπαρκής για να καλύψει το κενό προσωπικού.

Η χρήση μισθοφόρων

Πολλές από αυτές τις επιλογές περιλαμβάνουν την προσαγωγή δεκάδων χιλιάδων μισθοφόρων , τη στήριξη στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και τη στρατολόγηση άλλων αντισυμβατικών μαχητών, όπως εβραϊκής πολιτοφυλακής.

Τις τελευταίες επτά δεκαετίες, οι διαδοχικές ισραηλινές διοικήσεις ήταν απρόθυμες να ενθαρρύνουν τη μαζική μετανάστευση ή την πολιτογράφηση των Αφρικανών Εβραίων – της « Φαλάσα » της Αιθιοπίας – σε ένα ρατσιστικό Ισραήλ, επικαλούμενη την «κατώτερη κατάστασή τους από αυτή των Ασκενάζι και των Σεφαραδιτών Εβραίων».

Ως αποτέλεσμα, μόνο περίπου 80.000 Αιθίοπες Εβραίοι, 20.000 από τους οποίους γεννήθηκαν στο κατοχικό κράτος, έχουν ισραηλινή υπηκοότητα. Όμως σήμερα, το Υπουργείο Άμυνας με σοβαρά υποστελεχωμένο άρχισε να χορηγεί αμνηστία στον Φαλάσα που αυτή τη στιγμή φυλακίζεται για απόπειρα εισόδου παράνομα στο Ισραήλ ή για παράταση της βίζας του.

Αυτοί οι άνδρες, ηλικίας 18 έως 40 ετών, επωφελούνται από μια ταχεία διαδικασία για την απόκτηση της υπηκοότητας, εφόσον δεσμευτούν. Η σιωνιστική οργάνωση “Al-Harith” δραστηριοποιήθηκε επίσης στην Αιθιοπία, στρατολογώντας και εκπαιδεύοντας Αιθίοπες Εβραίους με την υπόσχεση της υπηκοότητας, των ευκαιριών εργασίας και της διαμονής στο Ισραήλ μετά τον πόλεμο. Υπολογίζεται ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, περισσότεροι από 17.000 Falasha, συμπεριλαμβανομένων μόνο 1.400 γυναικών, θα είχαν στρατολογηθεί.

Η συνεργασία της Γερμανίας με τους αιτούντες άσυλο

Μια άλλη πρωτοβουλία της κυβέρνησης Νετανιάχου περιλαμβάνει τη συνεργασία με γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και σιωνιστικές οργανώσεις στη Γερμανία για τη στρατολόγηση αιτούντων άσυλο από το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία. Τους τελευταίους επτά μήνες, η Πρωτοβουλία Αξιών και ο Γερμανο-Ισραηλινός Σύνδεσμος (DIG) εργάστηκαν για να στρατολογήσουν αυτούς τους πρόσφυγες από τις πλειοψηφικές μουσουλμανικές χώρες που έχουν καταρρεύσει από τον πόλεμο ως μισθοφόρους για το Ισραήλ.

Πολλοί από αυτούς συμμετείχαν στον αγώνα προσφέροντας μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται από 4.000 έως 5.000 ευρώ και μια ταχεία διαδικασία για την απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας. Οι αναφορές αναφέρουν ότι περίπου 4.000 μετανάστες πολιτογραφήθηκαν μόνο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει μια βαθιά αλλαγή στη θέση του Βερολίνου, το οποίο, αφού υπηρέτησε ως μεσολαβητής σε συμφωνίες ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών ή λιβανικών φατριών, παρέχει σήμερα ενεργή και υλική υποστήριξη για στρατιωτικούς στόχους των Ισραηλινών, υπό το πρόσχημα της ηθικής υποχρέωσης προς το Κράτος κατοχής.

Η πολιτική της Γερμανίας για υποστήριξη της γενοκτονίας στη Γάζα και του τρόμου στον Λίβανο εκφράστηκε από την Υπουργό Εξωτερικών του Βερολίνου Annalena Baerbock κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στον Λίβανο και στη συνέχεια στην ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο, την Bundestag, στα τέλη Σεπτεμβρίου:

« Η Γερμανία βλέπει την ασφάλεια του Ισραήλ ως επέκταση της δικής της εθνικής ασφάλειας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία δεσμεύεται να υπερασπιστεί το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να του παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια προς αυτόν τον σκοπό ».

Η δεδηλωμένη υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης υπερβαίνει τις πολιτικές δηλώσεις. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι γερμανικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο – που λειτουργούν υπό την αιγίδα της UNIFIL – κατέρριψαν μη αναγνωρισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και παρείχαν υλικοτεχνική βοήθεια σε Ισραηλινούς πεζοναύτες σε επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής ενός καπετάνιου του λιβανικού πολεμικού ναυτικού που υποπτεύεται ότι συνδέεται με τη Χεζμπολάχ.

Η στρατιωτική συμμαχία και ο ρόλος της Γερμανίας στη συλλογή πληροφοριών για την καταπολέμηση των επιθέσεων με ρουκέτες της Χεζμπολάχ ενίσχυσαν περαιτέρω την υποστήριξη του Βερολίνου προς το Τελ Αβίβ , ωθούμενοι από την επιθυμία να « διορθώσει το ναζιστικό του παρελθόν» .

Μετά την έναρξη της επιχείρησης Al-Aqsa Flood, η Γερμανία επέβαλε νέους περιορισμούς στους αιτούντες υπηκοότητα από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, απαιτώντας τους να δεσμευτούν ότι δεν ήθα ασκήσουν κριτική στο Ισραήλ δείξουν συμπάθεια για τους Παλαιστίνιους, ως αποφασιστικό κριτήριο πολιτογράφησης.

Στις αρχές Νοεμβρίου 2024, η Γερμανία εισήγαγε νόμο που προβλέπει την υποχρεωτική στράτευση αυτών των Αράβων και Μουσουλμάνων υποψηφίων, επικαλούμενη την πρόθεση να καλυφθούν τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό. Ωστόσο, αυτή η στράτευση δεν θα συνεπαγόταν υπηρεσία στη Γερμανία – μια διάταξη που άφησε πολλούς από αυτούς τους πρόσφυγες αβέβαιοι για το πού θα μπορούσαν να τους ζητηθεί να πολεμήσουν.

Οι καιροί είναι δύσκολοι

Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, ιδίως η Shin Bet και η Mossad, έχουν επίσης αποκαταστήσει την επαφή με υπολείμματα της διαλυμένης πολιτοφυλακής του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου (SLA) προκειμένου να στρατολογήσουν συμμάχους εντός του Λιβάνου. Αυτοί οι νεοσύλλεκτοι θα μπορούσαν είτε να κατασκοπεύσουν τις θέσεις της Χεζμπολάχ είτε να πάρουν όπλα κατά της Αντίστασης, εάν μια περιφερειακή κλιμάκωση, παρόμοια με αυτή που συνέβη κατά τον πόλεμο του 1982, πραγματοποιηθεί μετά από προκλήσεις.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν με ευρωπαϊκές υπηρεσίες και εταιρείες στρατολόγησης μισθοφόρων – συμπεριλαμβανομένης της Blackwater , με επικεφαλής τον Σιωνιστή Έρικ Πρινς – για να στρατολογήσουν Ευρωπαίους μισθοφόρους στον στρατό κατοχής.

Αν και αυτή η πρακτική χρονολογείται από το 2023, οι προσπάθειες πρόσληψης έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Όπως ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Mundo στα τέλη Νοεμβρίου 2023, ένας 28χρονος Ισπανός μισθοφόρος, ο Βίντιο Ντίαζ Φλόρες, παραδέχτηκε ότι στρατολογήθηκε από την Blackwater για περίπου 4.000 ευρώ την εβδομάδα για να πολεμήσει τους Παλαιστινίους. Το Ισραήλ προσπάθησε να αποκρύψει αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες στρατολόγησης, ειδικά αφού πέντε «ξένοι εργάτες» σκοτώθηκαν όταν ένας πύραυλος της Αντίστασης έπληξε τον οικισμό Μετούλα.

Αυτοί οι παράγοντες μαζί καταδεικνύουν τις αυξανόμενες δυσκολίες του Ισραήλ στην επίλυση της κρίσης στρατιωτικής στρατολόγησης, καθώς οι αρχές αποκρύπτουν τη χρήση ξένων μισθοφόρων, που είναι πιθανό να προστατεύσουν την εικόνα του «αήττητου στρατού» τους.

Οι μισθοφόροι που στρατολογήθηκαν από το Τελ Αβίβ θυμίζουν την αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ μετά το 2003, όχι μόνο για να αντισταθμίσουν την έλλειψη προσωπικού, αλλά και για να αποφύγουν την ποινική ευθύνη, καθώς πολλοί από αυτούς τους μισθοφόρους δεν έχουν ισραηλινή υπηκοότητα.

Έτσι, η πάλαι ποτέ ανοξείδωτη φήμη του κατοχικού στρατού επιδεινώνεται συνεχώς και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μπορέσει να αντισταθεί στις ολοένα και πιο ισχυρές εσωτερικές και διεθνείς πιέσεις.

πηγή: The Cradle

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197. Πάγια προσωπική μου αρχή είναι ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να έχουν τις δικές τους πολιτικές-οικονομικές, θρησκευτικές και γεωπολιτικές πεποιθήσεις, με την προύπόθεση να μην τις επιβάλουν με πλάγιους τρόπους είτε δια της βίας σε λαούς και ανθρώπους που δεν συμφωνούν. Αναφέρομαι πάντοτε στους Φοίνικες που από μονοθεϊστές της Παλαιάς Διαθήκης έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές του Διονυσιακού πολιτισμού.