ΚΑΚΕΚΤΥΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΦΑΝΕΙΣ…ΑΣΧΕΤΟΙ!
Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.
Το βιβλίο του Αλέξις ντε Τοκβίλ “η Δημοκρατία στην Αμερική” (https://www.politeianet.gr/books/9789603030546-tocqueville-alexis-de-stochastis-i-dimokratia-stin-ameriki-190471) είναι μνημειώδες. Αν και πέρασαν δύο αιώνες από τη συγγραφή του διατηρεί τη φρεσκάδα του.
Ο λόγος είναι ότι ενώ όλοι οι συνταγματολόγοι αναλύουν το δημοκρατικό πολίτευμα με τυπολατρία μόνο ο Τοκβίλ στοχεύει στην ουσία.
Στη χώρα μας ζήσαμε πολιτικές και επιστημονικές συγκρούσεις συνταγματολόγων για την ανθυλεπτομέρεια της λεπτομέρειας, ενώ ως πολίτες κυριολεκτικά δε βλέπαμε γάιδαρο στο μισό μέτρο για βασικότατα και ουσιωδέστατα ζητήματα δημοκρατίας.
Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Τοκβίλ στις επιστήμες της πολιτειολογίας και του συνταγματικού δικαίου ήταν ότι στον πυρήνα της Δημοκρατίας βρίσκεται ένα σύστημα ελέγχου και διαδικασιών (checks and balances) που αυτό διαμορφώνει τις σχέσεις των πολιτών με τους φορείς εξουσίας και των φορέων μεταξύ τους.
Όταν των σύστημα των checks and balances λειτουργεί αρμονικά υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα. Όταν δυσλειτουργεί έχουμε ένα κακέκτυπο δημοκρατίας.
Ας δούμε πρόχειρα κάποιες εντονότατες δυσλειτουργίες τις δημοκρατίας μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ