Η Ουάσιγκτον πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα
Η Ουάσιγκτον πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα καθώς το Πεκίνο ανταποκρίνεται στην καταστολή και τον περιορισμό των ΗΠΑ.
Η Κίνα επιμένει στην αλληλεξάρτηση, την έφτιαξε και την ήθελε ο δυτικός ιμπεριαλισμός με το διπλά οπλισμένο κέντρο και τον βραχίονά του (στρατιωτική δύναμη και δολάριο), και ως εκ τούτου ο δυτικός ιμπεριαλισμός διατηρεί ένα τρομερή δύναμη όχλησης σε αυτήν την παγκοσμιοποίηση της οποίας παραμένει το επίκεντρο, αλλά αυτό ασκείται πρώτα εναντίον του εαυτού του και πολλαπλασιάζει τις αυτόνομες παρελάσεις με τρομερούς παίκτες όπως οι Κινέζοι, οι Ρώσοι…
Οι πρόσφατες κυρώσεις του Πεκίνου κατά της Skydio, του μεγαλύτερου κατασκευαστή drones των ΗΠΑ, υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια συνολική κατανόηση της αλληλεξάρτησης μεταξύ των οικονομιών της Κίνας και των ΗΠΑ, καθώς και τα θεμελιώδη ελαττώματα στη στρατηγική της Ουάσιγκτον απέναντι στην Κίνα.
Η ταχεία απάντηση του Πεκίνου στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν είχε βαθύ αντίκτυπο στην αλυσίδα εφοδιασμού της Skydio. Η εταιρεία αναγκάστηκε να περιορίσει τις προμήθειες μπαταριών και να αναζητήσει επειγόντως εναλλακτικές λύσεις μέχρι την άνοιξη του 2025. Ζήτησε επίσης βοήθεια από ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ελπίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση της « διακοπής παροχής μπαταριών ». Αυτή η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η εταιρεία υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για στρατηγική αλλαγή στη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
« Πρόκειται για μια προσπάθεια εξάλειψης της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας drone και εμβάθυνσης της εξάρτησης του κόσμου από τους Κινέζους προμηθευτές drone », δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Skydio Adam Bry σε επιστολή προς τους πελάτες, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times .
Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει drones στον στρατό της Ουκρανίας και στους πυροσβέστες της Ταϊβάν, κατασκευάζει τα προϊόντα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εξακολουθεί να βασίζεται σε μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού για πολλά από τα εξαρτήματά της. Ένα από τα πιο κρίσιμα εξαρτήματα, οι μπαταρίες, εξακολουθεί να προέρχεται από την Κίνα.
Αυτό το περιστατικό είναι μια κλήση αφύπνισης: τα αντίμετρα του Πεκίνου κατά των αμερικανικών εταιρειών είναι λογικές και νόμιμες αποφάσεις που λαμβάνονται για τη διασφάλιση των βασικών συμφερόντων της Κίνας και τη διατήρηση της βασικής αρχής ότι τα drones δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον πόλεμο. Το πιο σημαντικό, δείχνει ότι η Κίνα δεν θα αμύνεται πλέον απλώς και θα απορροφά την καταστολή και τον περιορισμό των ΗΠΑ. Αντίθετα, θα υιοθετεί όλο και περισσότερα αντίμετρα.
Η Κίνα έχει εδώ και καιρό τέτοιες δυνατότητες. Από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο το 2018, η Ουάσιγκτον ακολούθησε μια στρατηγική «αποσύνδεσης» από την Κίνα με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θεσμοθετήσει, συστηματοποιήσει και έχει προχωρήσει πλήρως τις κυρώσεις και τον περιορισμό, μεταξύ άλλων με τη συνεχή ενίσχυση των περιορισμών στις εξαγωγές και τις επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύει η υπόθεση Skydio, αυτή η προσέγγιση έχει μπούμερανγκ. Η αδυναμία της εταιρείας να προμηθεύεται κρίσιμα εξαρτήματα, όπως μπαταρίες, υπογραμμίζει την οδυνηρή πραγματικότητα ότι η βιομηχανία τεχνολογίας των ΗΠΑ παραμένει βαθιά εξαρτημένη από τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού.
Αυτή η κατάσταση είναι απλώς μια μικρογραφία της ευρύτερης εξάρτησης της Αμερικής από την κινεζική βιομηχανία.
Καθώς το lockdown βαθαίνει, όλο και περισσότερες βιομηχανίες, επιχειρήσεις και ολόκληρη η οικονομία των ΗΠΑ θα πληρώνουν όλο και πιο βαρύ τίμημα.
Η πρόσφατη έκθεση της RAND Corporation, με τίτλο « The Effectiveness of U.S Economic Policies Regarding China Pursued from 2017 to 2024 », αναφέρει ότι μια αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών των ΗΠΑ έναντι της Κίνας από το 2017 δείχνει ότι αυτές οι πολιτικές έχουν σημειώσει « περιορισμένη πρόοδο » στην προώθηση του θεμιτού εμπορίου… Ορισμένα μέτρα, ιδίως οι αυξήσεις των δασμών, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση στη μεταποίηση και τις εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η κρίση βασίζεται στην αυτοσυγκράτηση της Κίνας να λάβει ισχυρότερα αντίμετρα, αντανακλώντας την αυτοπροκληθείσα ζημιά από τον περιορισμό των ΗΠΑ. Μόλις η Κίνα αρχίσει να ανταποδίδει, η κατάσταση δεν θα είναι τόσο απλή.
Οι περιορισμοί των ΗΠΑ απέτυχαν να περιορίσουν την τεχνολογική πρόοδο της Κίνας και ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να επιδιώξει την αυτοδυναμία. Από το 2018, οι κατασκευαστικές ικανότητες της Κίνας έχουν ενισχυθεί, με καινοτομίες στα ηλεκτρικά οχήματα, την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες αιχμής.
Η απάντηση του Πεκίνου στις εξωτερικές πιέσεις ήταν πάντα μεθοδική και στρατηγική, με στόχο όχι μόνο να αντισταθεί στις πιέσεις αλλά και να εδραιώσει και να προωθήσει τις καθιερωμένες αναπτυξιακές πολιτικές της Κίνας. Ενώ η Ουάσιγκτον επικεντρώνεται στους περιορισμούς και τον περιορισμό, η Κίνα διαφοροποιεί τις αγορές της, ενισχύει την κατασκευαστική της βάση, εμβαθύνει την ενσωμάτωση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και γενικά επεκτείνει την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά.
Η Κίνα δεν θα επιδιώξει σκόπιμα να αποσυνδέσει την αλυσίδα εφοδιασμού και τη βιομηχανική της αλυσίδα από αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε θα καταστήσει στρατηγικό στόχο την αντικατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Κίνα προσπαθεί να διερευνήσει λύσεις στα δικά της προβλήματα οικονομικής ανάπτυξης, βελτιώνοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητά της. Καθώς αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται, η συνολική ικανότητα της Κίνας να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχυθεί περαιτέρω.
Η Κίνα δεν αναμένει από την Ουάσιγκτον να υποχωρήσει αμέσως και ο μελλοντικός ανταγωνισμός μεταξύ της κινεζικής και της αμερικανικής παραγωγής και τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο θα γίνει πιο έντονος, πιο περίπλοκος και πιο άγριος, μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αναδιαμορφώσει σημαντικά το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν άνευ προηγουμένου συνέπειες όταν η Κίνα αρχίσει να αντεπιτίθεται.
Άλλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Skydio, πιθανότατα θα πέσουν θύματα της στρατηγικής αποσύνδεσης των Ηνωμένων Πολιτειών από την Κίνα.
πηγή: Global Times
Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : [email protected]