Η Ευρώπη θα αναγκαστεί να παραδοθεί άνευ όρων στο έλεος της Ρωσίας – Δεν έχουν πολύ μυαλό οι Ευρωπαίοι πολιτικοί
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε την θανατική της καταδίκη
Η Ευρώπη θα αναγκαστεί να παραδοθεί στο έλεος της Ρωσίας… ναι στο έλεος της Ρωσίας νομοτελειακά… και δεν αναφερόμαστε σε στρατιωτικούς όρους… η Ευρώπη από την στιγμή που αποφάσισε να πάει κόντρα στην Ρωσία αποδεκατίστηκε οικονομικά, παραπαίει, οι ΗΠΑ αποδείχθηκαν ότι χρησιμοποίησαν την Ευρώπη και με ευκολία θα την αδειάσουν… σαν πατσαβούρα…
Η παρατήρηση του Ρώσου Προέδρου Putin «δεν έχουν αρκετό μυαλό» είναι μια απίστευτα ακριβής εκτίμηση του σημερινού ευρωπαϊκού κατεστημένου και, κυρίως, επιβεβαιώνεται αμέσως από τους ίδιους τους χαρακτήρες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε αυτήν την εβδομάδα την «αποστολή εκπαίδευσης για την προετοιμασία του ουκρανικού στρατού» για άλλα δύο χρόνια.
Όποιος επεκτείνει τις «αποστολές εκπαίδευσης» τις πληρώνει.
Για παράδειγμα, ο Γάλλος Πρόεδρος Macron και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Scholz.
Τον Macron δεν τον εμπιστεύονται πάνω από τα 4/5 των δικών του ψηφοφόρων και ο Scholz απέλυσε τον επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών επειδή δεν ήθελε να συνεχίσει να πληρώνει για οτιδήποτε σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την Ουκρανία…
Ο Macron έχει δεμένα τα χέρια του στη λήψη τυχόν εσωτερικών πολιτικών αποφάσεων, ενώ ο Scholz έχει βυθίσει την «οικονομική ατμομηχανή της ΕΕ» σε κολοσσιαία πολιτική διαμάχη, που μόλις αρχίζει.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε την θανατική της καταδίκη
Εμπλεκόμενοι στην Ουκρανική κρίση και με την διακοπή των ευεργετικών δεσμών και συμφωνιών με τη Ρωσία στην ενέργεια και σε άλλους τομείς (και τα δύο έγιναν υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, για τα οποία μιλούν σήμερα χωρίς κανένα δισταγμό), η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε την θανατική της καταδίκη.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Mario Draghi, πρώην διοικητή της ΕΚΤ, το είπε με διαφορετικούς όρους σε μια πολυσέλιδη έκθεση.
Στον «Κήπο της Εδέμ» όπως αποκαλούν την Ευρώπη, τα εισοδήματα δεν αυξάνονται, ο αριθμός των ζητιάνων αυξάνεται εκθετικά, τα καύσιμα γίνονται πιο ακριβά και οι μελλοντικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν εγγυώνται ενεργειακή ασφάλεια για το πανευρωπαϊκό μπλοκ…
Θέλει να συνεχίσει μόνη της η Ευρώπη να στηρίζει την Ουκρανία
Όμως, παρά τις προειδοποιήσεις, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας σχετικά με το εάν η ΕΕ θα μπορούσε να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν και τι κάνουλες σε όπλα καιήματα.
Η Ευρώπη θυμίζει την εποχή της ΕΣΣΔ, λίγο πριν την κατάρρευση
Η τρέχουσα κατάσταση κρίσης τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ δεν μπορεί παρά να μας θυμίζει μια εποχή που όλα ήταν ακριβώς το αντίθετο.
Η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών – ΕΣΣΔ – βρισκόταν στο στάδιο της κατάρρευσης και μαζί κατέρρεαν και οι δεσμοί και οι συμφωνίες και η Ευρώπη ήταν τότε σε μεγάλη ανάκαμψη και ισχυροποίηση
Σήμερα η Ρωσία βρίσκεται σε αλματώδη άνοδο οικονομική και στρατιωτική και η Ευρώπη στην κυριολεξία πραπαίει…
Πριν 35 χρόνια
Πριν από τριάντα πέντε χρόνια γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου.
Οι πολιτικοί που ήθελαν να καταστρέψουν τη Σοβιετική Ένωση άρχισαν να πανηγυρίζουν (μυστικά, φυσικά) τη νίκη τους στον Ψυχρό Πόλεμο.
Για αυτούς, η απόφαση της Ρωσίας να μην παρέμβει στην κρίση έγινε το πιο σημαντικό σημάδι της αδυναμίας της τότε Ρωσίας.
Η υποστηρικτική δομή -ιδεολογική και οικονομική- δεν μπορούσε να αντέξει τις κεντρομόλες φιλοδοξίες των εθνικών ελίτ, που επηρεάζονταν από την ίδια Δύση, που δεν ήθελαν πλέον να υπακούουν στη Ρωσία.
Και το απόθεμα οικονομικής δύναμης είχε εξαντληθεί τελείως. Πολιτική κυρώσεων και αφάνταστη εξάρτηση από τις εισαγωγές όλων των ειδών, από τρόφιμα μέχρι είδη καθημερινής χρήσης.
Ο όγκος των εισαγωγών αυξήθηκε εκρηκτικά, ενώ ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε οριακά.
Κάτω από διάφορα συνθήματα που ακούγονται τόσο από το εξωτερικό («Κύριε Gorbachev, γκρεμίστε αυτό το τείχος») όσο και από μέσα («Το τείχος μπορεί να εξαφανιστεί όταν εξαφανιστούν οι προϋποθέσεις που το δημιούργησαν»), η Σοβιετική Ένωση, βασισμένη στις υποσχέσεις των Δυτικών αυτοκτόνησε de facto.
Αξίζει να πούμε εδώ ότι σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δεν ήταν οι Ρώσοι που ξεκίνησαν… τις μάχες.
Δεν ξεκίνησαν τον αγώνα των εξοπλισμών, δεν ξεκίνησαν την ιδεολογική αντιπαράθεση, ειδικά μετά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.
Τόσο η διαίρεση της Γερμανίας , όσο και η κατασκευή ενός τείχους στο Βερολίνο, ήταν απλώς μια απάντηση στην επιθετικότητα και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Δύση.
Και ακόμη και μετά την εμφάνιση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (σημερινή ανατολική Γερμανία) και της Ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας (σημερινή Δυτική Γερμανία) στον χάρτη, παρά τις απειλές… το 1952 η Ρωσία πρότεινε να ενωθούν και τα δύο κράτη.
Με αντάλλαγμα το μελλοντικό ουδέτερο και αδέσμευτο καθεστώς.
Σας θυμίζει κάτι από την πρόσφατη ιστορία; – Διαιρεμένη Γερμανία… όπως Ουκρανία
Όσον αφορά τη Γερμανία και τη μη ένταξή της στη νεοσύστατη Βορειοατλαντική Συμμαχία ΝΑΤΟ («η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα σε ποια συμμαχία θα ενταχθεί»), ουσιαστικά δεν διαφέρουν από εκείνα που λέγονται για την Ουκρανία, μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε τις προτάσεις ούτε τους προβληματισμούς της Ρωσίας.
Η απροθυμία της Δύσης να ενώσει τη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1950 έγινε η αιτία της κρίσης γύρω από το Βερολίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Και το τείχος που χώριζε την πόλη δεν χτίστηκε επειδή η Ρωσία ήταν τόσο πρόθυμη να εγκαθιδρύσει «δικτατορία».
Αντιθέτως.
Οι Γερμανοί της Ανατολικής Γερμανίας ήθελαν μόνο να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της πρωτεύουσας και της χώρας τους.
Αυτοί (όπως η Ρωσία) αναγκάστηκαν να αποφασίσουν για αυτά τα ακραία μέτρα.
Η ιστορία, όμως δεν έχει αξία εάν δεν είναι διδακτή….
Η Ρωσία είναι έτοιμη να αμφισβητήσει αυτή τη θέση.
Η Ρωσία κατάφερε, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, έχοντας περάσει τη φθορά, τη φτώχεια, την καταστροφή της βιομηχανίας, μια κρίση κοινωνικών ιδανικών, να βγει από το σκοτάδι της κρίσης. Κατανοώντας ξεκάθαρα ποιο είναι το διακύβευμα σε αυτό το νέο γεωπολιτικό παιχνίδι…
Η Ευρώπη μαριονέτα του ΝΑΤΟ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που σε μορφή και ουσία έχει γίνει προθάλαμος του ΝΑΤΟ, λόγω οικονομικής παχυσαρκίας, ενώ υποφέρει και από έλλειψη εγκεφάλου, αποφάσισε μαζί με την Ουάσιγκτον να μπλέξουν την Ρωσία στο ίδιο παλιό κόλπο…με στόχο την καταστροφή της Ρωσίας…
Χρησιμοποιώντας παλιά εγχειρίδια και τεχνικές, ούτε οι Βρυξέλλες ούτε η Ουάσιγκτον έλαβαν υπόψη ότι για αυτές τις περισσότερες από τρεις δεκαετίες οι Ρώσοι δεν κοιμόντουσαν, αλλά δούλεψαν σκληρά.
Σήμερα δεν χρειάζεται η Ρωσία να σκέφτεται πώς να ευχαριστήσει τη συλλογική Δύση…
Η ΕΕ θα πρέπει να σκεφτεί (αν τα καταφέρει, δεδομένης της απουσίας φαιάς ουσίας), πώς να αποκαταστήσει – αυτή τη φορά ως μικρότερος πιθανός εταίρος – τους οικονομικούς δεσμούς με την Ρωσία.
Κατά τα άλλα, ο πολιτικός χειμώνας υπόσχεται μεγάλο οικονομικό λυκόφως για το πανευρωπαϊκό μπλοκ.
Η μόνη σωτηρία για την Ευρώπη είναι απλά η Ρωσία και ο πλούτος της…
Θα υπάρξουν πολιτικοί που θα δουν ότι το μέλλον είναι η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης με Ρωσία;
Ναι… οι κοινωνίες πάντως στην Ευρώπη το έχουν δει…
www.bankingnews.gr