“Αναζωπύρωση” συζητήσεων μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Με την προοπτική της αποδέσμευσης της Αμερικής από το Κίεβο να ακολουθεί την επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο, Παρίσι και Λονδίνο δεν αποκλείουν ένα στρατιωτικό συνασπισμό στην Ουκρανία.

Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία διέρχεται σε νέα φάση κλιμάκωσης, οι συζητήσεις περί αποστολής Δυτικών στρατευμάτων και ιδιωτικών αμυντικών εταιρειών έχουν αναβιώσει, όπως μαθαίνει η Le Monde από πηγές που επιβεβαιώνουν την πληροφορίαΑυτές οι συζητήσεις είναι ευαίσθητες, και οι περισσότερες είναι απόρρητες, επανέρχονται όμως στο φως λόγω της πιθανής απόσυρσης των αμερικανών από το Κίεβο από τη στιγμή που ο Τραμπ θα αναλάβει την ηγεσία στις 20 Ιανουαρίου του 2025.

Η συζήτηση την οποία ξεκίνησε ο Μακρόν σε συνάντηση με τους συμμάχους του Κιέβου στο Παρίσι το Φεβρουάριο βρήκε ισχυρές αντιστάσεις από κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία. Παρ’ όλα αυτά, η σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στην επίσκεψη του Άγγλου πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στη Γαλλία την 11η Νοεμβρίου για τον εορτασμό της λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι συζητήσεις μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας για αμυντική συνεργασία είναι σε εξέλιξη, ιδιαίτερα με στόχο τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, εστιασμένου στην Ουκρανία και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή ασφάλεια”, ανέφερε μία στρατιωτική πηγή στη Le Monde.

Οι σχολιασμοί αυτοί ευθυγραμμίζονται με τα λεγόμενα του Γάλλου υπουργού εξωτερικών Jean-Noël Barrot, σε επίσκεψή του στο Λονδίνο στις 22 Νοεμβρίου. Σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC την 23η Νοεμβρίου κάλεσε τους Δυτικούς συμμάχους “να μην οριοθετήσουν ούτε και να εκφράσουν κόκκινες γραμμές”. Όταν ερωτήθηκε για την αποστολή στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης, απάντησε: “δεν απορρίπτουμε καμία πιθανότητα”.

Το Γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει δώσει ακόμα το “πράσινο φως” για την ανάπτυξη συμβατικών στρατευμάτων ή ιδιωτικών ομάδων, αν και οι προτάσεις αυτές βρίσκονταν “στο τραπέζι” εδώ και μήνες. Η κεντρική διαχείριση του Διεθνούς Αμυντικού Συμβουλίου, βασικού διαχειριστή του Γαλλικού Υπουργείου Ενόπλων Δυνάεων, ανησυχεί για τυχόν παρακολούθηση (εννοεί από τους Ρώσους) των συμβολαίων εξαγωγών όπλων και τη μεταφορά στρατιωτικής τεχνογνωσίας. Στο γαλλικό κράτος ανήκει το 55% του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: Le Monde

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιάννης Μαντανίκας