Άφραγκοι οι Έλληνες! Με την έκθεση ΟΟΣΑ καταρρέει το παραμύθι για τους μισθούς στην χώρα μας -Τελευταίοι με Κολομβία-Μεξικό

Περίπου 7 στους 10 Έλληνες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε μισθολογικά ζητήματα, με τον τρίτο χαμηλότερο μισθό ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία. Ο μισθός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και υποδηλώνει έντονες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Aποδόμηση του κυβερνητικούς success story για την οικονομία και την κοινωνία με στοιχεία
1η στο ποσοστό πολιτών που δυσκολεύονται να τα «βγάλουν πέρα» 3η από το τέλος η Ελλάδα στο θέμα των μισθών 4η από το τέλος στον δείκτη ικανοποίησης των πολιτών από τη ζωή τους

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αποτελεί μια εκτενή ανάλυση της ποιότητας ζωής στις χώρες-μέλη του οργανισμού, αξιολογώντας διάφορους τομείς που επηρεάζουν την ευημερία των πολιτών, όπως εισόδημα, εργασία, στέγαση, υγεία και κοινωνικές σχέσεις. Οι δείκτες αυτοί αποτυπώνουν τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της Ελλάδας, παρουσιάζοντας μια σαφή εικόνα της καθημερινής ζωής και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες.

Στον τομέα του εισοδήματος και της εργασίας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες

Στον τομέα του εισοδήματος και της εργασίας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, οι πραγματικοί μισθοί (δηλαδή η αγοραστική δύναμη των μισθών) έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και του αυξανόμενου πληθωρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, με περισσότερους από το 65% των πολιτών να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Συγκριτικά, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το 2010, γεγονός που δείχνει ότι τα οικονομικά προβλήματα έχουν γίνει εντονότερα με την πάροδο του χρόνου.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν σημαντικές εισοδηματικές ανισότητες στη χώρα, ενώ οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες. Παράλληλα, πολλά νοικοκυριά ζουν σε συνθήκες περιορισμένου χώρου, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής. Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα για τους Έλληνες εργαζόμενους, καθώς οι πολλές ώρες εργασίας και οι χαμηλοί μισθοί καθιστούν δύσκολο να βρουν χρόνο για προσωπική ζωή και κοινωνικές δραστηριότητες.

Όσον αφορά το οικονομικό κεφάλαιο της χώρας, τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί από το 94% στο 134% του ΑΕΠ από το 2010, υποδηλώνοντας τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών. Οι επενδύσεις, επίσης, έχουν μειωθεί από 97.000 δολάρια κατά κεφαλήν (σε όρους Ισοδυναμίας Αγοραστικής Δύναμης) σε 78.000 δολάρια. Παράλληλα, το χρέος των νοικοκυριών έχει μειωθεί στο 86% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος, έναντι 107% το 2010, γεγονός που δείχνει μια σχετική σταθεροποίηση στον τομέα αυτό.

Στον τομέα της κοινωνικής ευημερίας, η Ελλάδα παρουσιάζει απογοητευτικές επιδόσεις. Η εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική παραμένει πολύ χαμηλή, με μόλις το 21% των νομοθετών και αιρετών να είναι γυναίκες, ποσοστό ίδιο με το 2010. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση είναι επίσης χαμηλή, καθώς 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις. Επιπλέον, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς άλλους ανθρώπους έχει επιδεινωθεί, με την πλειονότητα των πολιτών να νιώθει καχύποπτη.

.pentapostagma.gr