Πάρτι των funds κόκκινων δανείων με τους πλειστηριασμούς 300.000 ακινήτων και συνεχίζουν ακάθεκτοι να προκαλούν

«Δεν ορρωδούν προ ουδενός».
Ο λόγος για τα funds κόκκινων δανείων ή servicers που δεν φοβούνται, δεν διστάζουν εμπρός σε τίποτα αφού ο μοναδικός τους σκοπός είναι να ξεκοκαλίσουν την περιουσία του δανειολήπτη εδώ και τώρα με τους δικούς τους όρους.
Το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετωπίζει την παραβατικότητα των servicers έναντι των δανειοληπτών με πρόστιμα «χάδια» και κυρίως προϋποθέτει καταγγελία για να ελεγχθεί ο παραβάτης εταιρία διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνουν στρατηγικές άμεσης είσπραξής των οφειλόμενων με πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη που δυσκολεύεται να πληρώσει την ρύθμιση η οποία προσδιορίζεται σύμφωνα με τις αξιώσεις του πιστωτή.

Φτάνουν τις 300.000 πλειστηριασμοί ακινήτων

Χαρακτηριστικό των πρακτικών που ακολουθούν είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 279.668 πλειστηριασμοί και… τρέχουν 14.029 μέσα από την πλατφόρμα e auction.gr
Ανάμεσα στις πολλές περιπτώσεις που έχει αναδείξει το bankingnews έλαβε νέα καταγγελία από αναγνώστη δανειολήπτη για τις απαιτήσεις που θέτει μεγάλος servicer
Σύμφωνα με το δανειολήπτη o servicer δεν αποδέχεται την εφάπαξ αποπληρωμή του χρέους η οποία καλύπτει την οφειλή που έφερε το ακίνητο στον πλειστηριασμό διότι έχει επιπρόσθετες αξιώσεις σε ότι αφορά τον υπολογισμό τόκων της οφειλής.
Οι ενδιαφερόμενοι αρχικά δέχτηκαν πρόταση από τον servicer να δώσει προκαταβολή κάτω από το 30% που έχει ορίσει ο νομοθέτης.
Πάντως το ποσό που ζητήθηκε έφτανε στις 10.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό της οφειλής με κυμαινόμενο επιτόκιο που «άγγιζε» το 4%.

Το ΥΠΕΘΟ και οι servicers πιστεύουν ότι οι δανειολήπτες έχουν λεφτά και τα κρύβουν

Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα της προκαταβολής.
Ο servicer τήρησε τη νομοθεσία η οποία όμως έγινε στα μέτρα των πιστωτών.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ με μια οριζόντια απόφαση εκτιμά ότι έλυσε το θέμα υπέρ των δανειοληπτών.
Πάντως το ΥΠΕΘΟ και οι servicers έχουν τον ίδιο παρανομαστή που περιλαμβάνει την φοροδιαφυγή.
Και οι δύο θεωρούν ότι οι οφειλέτες έχουν χρήματα στο μαξιλάρι τους.

Η προκαταβολή με βάση τις επιθυμίες του servicer

Η πολιτεία δεν όρισε το ύψος της προκαταβολής με βάση τα εισοδήματα του δανειολήπτη και την προσδιόρισε οριζόντια και αυθαίρετα στο 30% διότι μέχρι πρότινος οι πιστωτές ζητούσαν το 50% της οφειλής ως προκαταβολή.
Μετά την παρέμβαση έπεσε στο 30% αλλά κανένας δεν έχει διαθέσιμα 30.000 ευρώ για να συνομιλήσει με τον servicers όταν το χρέος μαζί με τους τόκους έχει φθάσει τις 100.000 ευρώ.
Ωστόσο ο δανειολήπτης στη συνέχεια εξασφάλισε δάνειο από τράπεζα της Γαλλίας διότι είναι κάτοικοι της χώρας τα τελευταία 15 στο ύψος της οφειλής ενώ υπολείπονταν μόλις 3000 ευρώ.
Η πρόταση αποπληρωμής δεν ικανοποιούσε την Intrum με αποτέλεσμα να αρνείται να ανακαλέσει τον πλειστηριασμό του ακινήτου που έχει προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες με αβέβαιο μέλλον για τον επισπεύδοντα.

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης για τους servicers και τα πρόστιμα

Την ίδια στιγμή το BN έθεσε το ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη για την επανάληψη της παραβατικότητας των servicers ενώ η επιβολή προστίμων από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης τα «καλοδέχονται» όταν δεν υπάρχουν άλλες συνέπειες.
Ο κ. Μαρινάκης έχω την εντύπωση ότι το ύψος του προστίμου συναρτάται και από ενδεχόμενη υποτροπή στην τέλεση παραβάσεων, οπότε μπορεί, γιατί φτάνει μέχρι 500.000, τη μία φορά να είναι ένα «α» ποσό, τη δεύτερη φορά να είναι «2 α » ποσό και την τρίτη φορά μπορεί να είναι ένα «5 α », σε σχέση με το αρχικό ποσό του προστίμου.
Πάντως οι servicers δεν φοβούνται τα πρόστιμα διότι σε πέντε μήνες πιάστηκα δύο φορές μετά από καταγγελίες δανειοληπτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]
www.bankingnews.gr