Από μέντορας θανάσιμος εχθρός του Ερντογάν! Ποιός ήταν Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 83 ετών

Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.
Τις τελευταίες ημέρες, φέρεται να νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής.

Εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζούσε αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ενώ η οργάνωση του, FETO, είχε χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» στην Τουρκία.

Ήταν ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να τον κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, το θρησκευτικό τάγμα του οποίου απέκτησε τεράστια επιρροή στην Τουρκία, διέψευδε τις κατηγορίες.

Ποιος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, μέσα από την θρησκευτική αδελφότητα της οποίας ηγείτο, δημιούργησε ισλαμιστικό κίνημα με δική του, ιδιαίτερη ταυτότητα.

Ανέπτυξε τεράστιο δίκτυο υποστηρικτών και οργανώσεων, με πεδία δράσης κυρίως το εκπαιδευτικό σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης και την προσφορά κοινωφελούς έργου.

Αρχικά υποστήριζε την κυβέρνηση Ερντογάν, στην εξουσία από το 2002, ωστόσο από το 2013 και μετά οι δρόμοι τους χώρισαν.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, χιλιάδες υποστηρικτές του, κυρίως πρόσωπα που κατείχαν θέσεις στη δημόσια διοίκηση, οδηγήθηκαν στη φυλακή ή εγκατέλειψαν τη χώρα.

Κατηγορήθηκε από μεγάλη μερίδα του τουρκικού πολιτικού συστήματος ότι ήταν το «μακρύ χέρι» της Ουάσιγκτον, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στον επαναπροσδιορισμό της ισορροπίας πολιτικής δύναμης στην Τουρκία.

Ζούσε στις ΗΠΑ από το 1999. Κατέφυγε εκεί εξόριστος όταν το πολιτικό κλίμα άρχισε να γίνεται βαρύ για τον ίδιο — είχε μπει στο στόχαστρο των στρατηγών, που ήταν την εποχή πανίσχυροι στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ζητούσε επίμονα την έκδοσή του, όμως οι ΗΠΑ ουδέποτε ικανοποίησαν το αίτημά της αυτό.

Πόλεμος για τη διαδοχή Γκιουλέν – Τα δισεκατομμύρια της οργάνωσης στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, πάνω από το νεκροκρέβατο του Γκιουλέν είχε ξεσπάσει πόλεμος για τη διαδοχή και τη νομή της τεράστιας περιουσίας των ιδρυμάτων που ελέγχει η οργάνωση σε όλο τον κόσμο. Στη διαπάλη λέγεται ότι εμπλέκονται ηγετικά στελέχη του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού κλάδου της οργάνωσης.

Το περασμένο Απρίλιο υπήρξε έντονη φημολογία και καταγγελίες ότι δυο από τους στενούς συνεργάτες του Γκιουλέν τον είχαν «απαγάγει» από το αρχηγείο του (μια βίλα στην Πενσυλβάνια, όπου διέμενε από το 1999) και τον είχαν μεταφέρει σε άγνωστη τοποθεσία. Οι αμερικανικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν στενά τον Γκιουλέν σίγουρα γνωρίζουν περισσότερα για το τι συνέβη και δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα ελέγχονται ως προς την ακρίβεια και την σκοπιμότητά τους, ωστόσο τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης που ίδρυσε και διοικούσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.

Μόνο ο τζίρος από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αμερική υπολογίζεται σε 200-250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από εκατοντάδες ακίνητα που λέγεται ότι ανήκουν στην οργάνωση.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι μυστικές υπηρεσίες και οι δεκάδες απαγωγές Τούρκων

Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 μέχρι σήμερα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν απαγάγει δεκάδες Τούρκους από χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και τους έχουν μεταφέρει στην Τουρκία προκειμένου να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης για απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος, συνωμοσία, δολοφονίες και άλλα κακουργήματα.

Με τον θάνατο του Γκιουλέν ο Ταγίπ Ερντογάν απαλλάσσεται από ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς του. Στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της πρωθυπουργίας Ερντογάν, η οργάνωση του Γκιουλέν είχε βοηθήσει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να αλώσει τον κρατικό μηχανισμό.

Ακολούθησε όμως μια λυσσαλέα σύγκρουση πάνω σε οικονομικά σκάνδαλα, υποκλοπές, εκβιασμούς και στημένες δίκες με αποκορύφωμα την απόπειρα πραξικοπήματος την οποία ο Ερντογάν απέδωσε σε συνωμοσία των Αμερικανών με τους γκιουλενιστές.

 

Με πληροφορίες, από Ναυτεμπορική, ΑΠΕ, Βήμα