Αγανάκτηση Zelensky για τη στήριξη Biden στο Ισραήλ – H σκληρή απάντηση για τα πυρηνικά της Ρωσίας
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν αυτή την εβδομάδα ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας και δεκάδες στρατιώτες για να προστατεύσουν το Ισραήλ από τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν, αλλά δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο προς την Ουκρανία, παρόλο που αντιμετωπίζει καθημερινά ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και βόμβες.
Στο Κίεβο, η στάση των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ως δύο μέτρα και δύο σταθμά, σύμφωνα με το Politico.
«Αν οι σύμμαχοι καταρρίπτουν μαζί πυραύλους στον ουρανό της Μέσης Ανατολής, γιατί δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων πάνω από την Ουκρανία;» διερωτήθηκε τον περασμένο μήνα ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
Όταν αμερικανικά και βρετανικά συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη βοήθησαν στην κατάρριψη εκατοντάδων ιρανικών πυραύλων την 1η Οκτωβρίου, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας: «Καλούμε τους συμμάχους της Ουκρανίας να υπερασπιστούν τον ουκρανικό εναέριο χώρο με την ίδια αποφασιστικότητα και χωρίς δισταγμό από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναγνωρίζοντας ότι η ανθρώπινη ζωή είναι εξίσου πολύτιμη σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».
Οι σύμμαχοι παρενέβησαν επίσης τον Απρίλιο.
H Ρωσία είναι εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα, το Ιράν όχι
Ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ ενεργούν με τόλμη στο Ισραήλ και με προσοχή στην Ουκρανία είναι σαφής: η Ρωσία είναι εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα και το Ιράν δεν είναι.
«Η σκληρή απάντηση που οι Ουκρανοί μπορεί να μην θέλουν να ακούσουν, αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια, είναι ότι μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο της κατάρριψης ιρανικών πυραύλων πάνω από το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουμε άμεσο πόλεμο με την Τεχεράνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε στο POLITICO ανώτερος σύμβουλος της αμερικανικής Γερουσίας που ασχολείται με την πολιτική για την Ουκρανία.
«Υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο στην προσπάθεια αυτή με τη Ρωσία».
Δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, έκαναν την ίδια επισήμανση.
Η αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου εν μέσω του μεγαλύτερου πολέμου στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – με δυνητικά τρομερές συνέπειες.
Ενώ στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ μπορούν να καταρρίψουν πυραύλους πάνω από το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν πόλεμο με έναν πυρηνικά εξοπλισμένο αντίπαλο.
Το Ιράν έχει επεξεργαστεί πυρηνικό υλικό σε επίπεδα σχεδόν οπλικού βαθμού, αλλά δεν έχει προσπαθήσει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.
«Είναι θλιβερό να τα βλέπεις όλα αυτά ως απλός πολίτης της Ουκρανίας – όταν σε μια συμφωνία για την αποτροπή της κλιμάκωσης εκ μέρους της Μόσχας, θυσιάζονται η χώρα σου και οι πολίτες σου», δήλωσε ο Mykola Bielieskov, ερευνητής στο Ουκρανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
Το Κίεβο θέλει η Πολωνία και η Ρουμανία να επέμβουν ενεργά, τόσο στον δικό τους εναέριο χώρο όσο και πάνω από τη δυτική Ουκρανία.
Τι ζητά το Κίεβο
Το Κίεβο και η Βαρσοβία συμφώνησαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό σε μια πρόσφατη συμφωνία αμοιβαίας ασφάλειας, αλλά μέχρι στιγμής η Πολωνία δεν αλλάζει πολιτική.
Η Βαρσοβία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ενεργήσει χωρίς την πλήρη υποστήριξη ολόκληρης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, και ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Władysław Kosiniak-Kamysz δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια υποστήριξη.
Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει επίσης επισημάνει ότι δεν θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Το Κίεβο ελπίζει ότι η κατάρριψη πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την Ουκρανία θα συμφωνηθεί τελικά, όπως ακριβώς παραδόθηκε τελικά το δυτικό πυροβολικό, τα τανκς, οι πύραυλοι και τα μαχητικά αεροσκάφη, παρά τους προηγούμενους φόβους ότι κάτι τέτοιο θα περνούσε τις κόκκινες γραμμές του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
«Υπάρχει μια ζωντανή συζήτηση, τόσο στην Πολωνία όσο και στο ΝΑΤΟ σχετικά με αυτό», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radosław Sikorski σε πρόσφατη συνέντευξή του στο POLITICO.
Ενώ το Κίεβο θέλει οι σύμμαχοί του να ενεργούν όπως κάνουν με το Ισραήλ, δύο Ουκρανοί αξιωματικοί της αεράμυνας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι αυτό είναι ευκολότερο πάνω από το Ισραήλ, παρά πάνω από την Ουκρανία.
Το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα αεράμυνας που είναι τοποθετημένα σε πλοία.
Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, είναι αχανής και απρόσιτη για το δυτικό ναυτικό: Οι σύμμαχοί της θα έπρεπε να τοποθετήσουν αεράμυνα στα δυτικά σύνορα της χώρας, από όπου θα μπορούσαν να προστατεύσουν μόνο τα κοντινά εδάφη.
Ο καλύτερος φίλος της Αμερικής
Είναι επίσης θέμα συναισθήματος και ιστορίας, σημειώνει το Politico.
Ενώ πολλές χώρες ισχυρίζονται ότι είναι ο καλύτερος φίλος ή ο σημαντικότερος σύμμαχος της Αμερικής, το Ισραήλ κατέχει μια μοναδική θέση στην πολιτική και την αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν μια σχέση που οικοδομήθηκε επί δεκαετίες – μια σχέση που έχει αφήσει την Ουάσινγκτον πρόθυμη να αναπτύξει άμεσα τον στρατό της για την προστασία του Ισραήλ.
Παρόλα αυτά, οι κατηγορίες για ένα αντιληπτό διπλό πρότυπο αντανακλούν μια ευρύτερη απογοήτευση στην Ουκρανία ότι η κυβέρνηση Biden δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει το Κίεβο να σταματήσει τις ρωσικές επιθέσεις.
Αυτό περιλαμβάνει την επιβράδυνση μεγαλύτερων πωλήσεων όπλων και την παρεμπόδιση της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί αμερικανικά πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει ρωσικό έδαφος.
«Υπάρχουν ακόμη περισσότερα που θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Shelby Magid, αναπληρωτής διευθυντής στο Ατλαντικό Συμβούλιο, ενός think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.
www.bankingnews.gr