Όλα λάθος στο «μάθημα» ιστορίας του Boris Johnson που ζητά από το ΝΑΤΟ να πατήσει … το κουμπί – Η Ρωσία δεν είναι Βρετανία
«Τα τελευταία χρόνια, η ιστορία χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη σύγχρονη πολιτική ως μέσο για την επίτευξη ορισμένων πολιτικών στόχων σε σχέση στη χώρα μας και αυτό γίνεται συχνά με πολύ αδίστακτο τρόπο», δήλωσε ο Putin σε συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, απαντώντας με έμμεσο τρόπο στο άρθρο του Johnson στο Spectator.
Ο Johnson που είναι γνωστός για τους ιστορικούς παραλληλισμούς, αφού για παράδειγμα έχει ήδη συγκρίνει τη Ρωσία με τη Σπάρτη ζητά στο άρθρο την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παραβλέποντας πως έτσι μπαίνει φωτιά στο φυτίλι ενός μεγάλου πολέμου.
Η συνταγή της καταστροφής από τον Johnson σε 3 βήματα
Μάλιστα ο Βρετανός πολιτικός προτείνει τρία βήματα για την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ:
«Πρέπει να δώσουμε στους Ουκρανούς το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα όπλα που έχουν ήδη.
Δεύτερον, πρέπει να παρέχουμε ένα πακέτο δανείων στην κλίμακα Lend-Lease – μισό τρισεκατομμύριο δολάρια ή ακόμα και ένα τρισεκατομμύριο.
Τρίτον, και πιο σημαντικό, πρέπει να εντάξουμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ τώρα, και εννοώ τώρα. Θα μπορούσαμε να προσκαλέσουμε την Ουκρανία να ενταχθεί ακόμη και πριν από το τέλος του πολέμου. Θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε την εγγύηση ασφαλείας του Άρθρου 5 σε όλη την ουκρανική επικράτεια που ελέγχεται επί του παρόντος από την Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το δικαίωμα των Ουκρανών σε όλα τα σύνορά τους του 1991».
Ο Johnson χαρακτηρίζει «φλυαρίες», «βαρετές ανοησίες» τις ανησυχίες για κλιμάκωση στον απόηχο των ρωσικών προειδοποιήσεων εάν γίνουν πραγματικότητα οι επιθυμίες του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας.
Κανένας συμβιβασμός με Putin – Κινδυνεύει το αήττητο του ΝΑΤΟ
«Δεν υπάρχει αξιοπρεπής συμβιβασμός με τον Putin και εάν η Ουκρανία πιεστεί να κάνει παραχωρήσεις, όλα θα τελειώσουν πολύ άσχημα.
Πρέπει να εγκαταλείψουμε οποιαδήποτε ιδέα ότι οι Ουκρανοί θα ανταλλάξουν τη γη τους για την ειρήνη.
Μου φαίνεται ότι η χώρα προτιμά να καταρρεύσει σε αναρχία και εμφύλιο πόλεμο παρά να υποκύψει στη διχοτόμηση.
Αλλά η ήττα της Ουκρανίας είναι κατηγορηματικά απαράδεκτη για τη Δύση, γιατί θα σήμαινε μια παγκόσμια κατάρρευση της δυτικής εξουσίας και μια καταστροφική ήττα για το ΝΑΤΟ, η κατάρρευση του αήττητου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» ισχυρίζεται ο Johson.
Με τις προτάσεις του ο Johnson βάζει την υπογραφή του σε ένα προσκλητήριο καταστροφής.
Λέει ότι η Ουκρανία να γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, γιατί διαφορετικά θα χάσει.
Δεν το λέει ευθέως, αλλά ουσιαστικά αυτό εννοεί.
Εξ ου και η έκκληση «να δοθεί τέλος στην ασάφεια που στοιχειώνει την Ουκρανία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και να δοθεί η τελική θεσμική έκφραση στη μοίρα που επέλεξε ο ουκρανικός λαός», δηλαδή με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ να κάνει την Ουκρανία μέρος της Ευρώπης, της Δύσης.
Παραχαράκτης της ιστορίας ο Johsnon
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η ίδια η πράξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα τερματίσει τον πόλεμο, γιατί με αυτόν τον τρόπο «θα στείλουν στο Κρεμλίνο ένα κρίσιμο μήνυμα που οι Ρώσοι πρέπει πραγματικά να ακούσουν: «Το μήνυμά μας στη Ρωσία είναι: αυτό είναι. Τελείωσε. Δεν έχετε πια αυτοκρατορία. Δεν έχετε πια σφαίρα επιρροής.
Δεν έχετε το δικαίωμα να πείτε στους Ουκρανούς τι να κάνουν, όπως και εμείς οι Βρετανοί δεν έχουμε το δικαίωμα να τους πούμε τι να κάνουν.
Το δικαίωμα να πούμε στις πρώην αποικίες μας τι να κάνουν, είναι καιρός να καταλάβει ο Putin ότι η Ρωσία μπορεί να έχει και ένδοξο παρελθόν όπως η Ρώμη και η Βρετανία. Οι Ρώσοι πρέπει να ενταχθούν στις τάξεις των μετα-αυτοκρατορικών δυνάμεων».
Το παράδειγμα του Johnson είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα παραχάραξης της ιστορίας για την επίτευξη συγκεκριμένων γεωπολιτικών στόχων.
Αυτό για το οποίο μίλησε ο Putin την Παρασκευή (20/9/2024) στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Είναι σαφές ότι ο Putin είχε κατά νου τόσο τη δαιμονοποίηση της εικόνας και της ιστορίας της Ρωσίας στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας όσο και τη δημιουργία μεταξύ του λαού μας της ιδέας του κράτους τους ως αιώνιου καταπιεστή, επιτιθέμενου και δολοφόνου», παρατηρεί ο αναλυτής Petr Akopov.
Γιατί η Ρωσία δεν είναι η Βρετανική Αυτοκρατορία
«Ο Johnson εξισώνει τη Ρωσία με τη Μεγάλη Βρετανία και λέει ότι είναι καιρός να αποχαιρετήσουμε το μεγάλο αυτοκρατορικό παρελθόν και να ζήσουμε για τον εαυτό μας, να ενταχθούμε στις τάξεις των μετα-αυτοκρατορικών δυνάμεων. Αλλά αυτό είναι ένα διπλό ψέμα», συνεχίζει ο Akopov.
Πρώτον, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τίποτα κοινό μεταξύ της Ρωσικής και της Βρετανικής αυτοκρατορίας – η Ρωσία ως αυτοκρατορία ήταν πολύ πιο κοντά στην Κίνα (η οποία είναι επίσης αυτοκρατορική οντότητα) ή ακόμα και στην Ινδία , αλλά όχι στις ευρωπαϊκές αποικιακές αυτοκρατορίες.
Οι Ευρωπαίοι εκμεταλλεύονταν ανελέητα υπερπόντια εδάφη και η Βρετανική Αυτοκρατορία γενικά αναπτύχθηκε από έναν χρηματοοικονομικό και εμπορικό οργανισμό που ονομαζόταν Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών.
Επιπλέον, ήταν η συμμαχία εξουσίας (ελίτ) και κεφαλαίου που όχι μόνο έφερε τη Βρετανία τον 19ο αιώνα στη θέση της ισχυρότερης παγκόσμιας δύναμης, αλλά και την έκανε τον κύριο (και στην πραγματικότητα, τον μοναδικό) διεκδικητή της παγκόσμιας κυριαρχίας.
Η παγκόσμια αυτοκρατορία άρχισε να χτίζεται ακριβώς τότε, και τον 20ο αιώνα υπήρξε μόνο μια ανακατανομή των ρόλων στο αγγλοσαξονικό σχέδιο παγκοσμιοποίησης. Οι ΗΠΑ προχώρησαν και το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στη σκιά.
Ωστόσο, οι διεκδικήσεις για παγκόσμια κυριαρχία δεν εξαφανίστηκαν πουθενά – επιπλέον, μετά το 1991, όταν κατέρρευσε η «αυτοκρατορική» Σοβιετική Ένωση, οι Αγγλοσάξονες ζαλίστηκαν από την επιτυχία.
Πίστεψαν ότι είχαν επιτέλους κερδίσει και η οικοδόμηση μιας «ενωμένης ανθρωπότητας». ήταν απλώς θέμα χρόνου.
Όλα λάθος
Η τεράστια ενδυνάμωση της Κίνας και η εξέγερση της Ρωσίας θεωρήθηκαν αρχικά ως ενοχλητικά αλλά επιλύσιμα προβλήματα, αλλά τώρα προκαλούν ήδη υστερία στο αγγλοσαξονικό πλοίο.
«Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι ο Johsnon προσπαθεί με κάθε σοβαρότητα να πείσει τους Ρώσους ότι η Βρετανία έχει γίνει ένα μετα-αυτοκρατορικό κράτος και δεν λέει στις πρώην αποικίες της τι να κάνουν; Μπορεί να μην θυμάστε τη Βρετανική Κοινοπολιτεία (από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία ) αλλά τι γίνεται με το υπερεθνικό κεφάλαιο και την πρωτεύουσά του το Λονδίνο , με το προσωπικό και την ιδεολογική παγκοσμιοποίηση που κατευθύνεται από τους Άγγλους.
Στο πλαίσιο του οποίου προσπαθούν να υπαγορεύσουν τι να κάνουν, όχι μόνο στις πρώην αποικίες, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», σημειώνει ο Akopov.
Αλλά η Ρωσία και η Ουκρανία δεν είναι καν η Αγγλία και η Σκωτία, είναι μέρη ενός ενιαίου συνόλου.
«Για να μην το καταλάβετε αυτό, πρέπει να είστε εξωγήινος ή συνειδητός διαστρεβλωτής που προσπαθεί να ξεγελάσει τους Ρώσους και τους Ουκρανούς και να μετακινήσει τα σύνορα της Δύσης προς την Ανατολή.
Μαζί με τις συζητήσεις για την Ουκρανία ως ρωσική αποικιία, που ακούγονται σαν ξεκάθαρη κοροϊδία της ιστορίας, ειδικά όταν προέρχονται από το Λονδίνο», καταλήγει ο Akopov.