Το μεταναστευτικό θα διαλύσει την Ευρώπη – Μετά την Ολλανδία και η Ουγγαρία ζητά εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ

Κλιμακώνεται η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, καθώς η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ολλανδίας, ζητώντας εξαίρεση από τις μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα ακόμη σημάδι της διάσπασης της συναίνεσης της ΕΕ γύρω από τη μετανάστευση.
Η νέα ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να εφαρμόσει την «αυστηρότερη πολιτική ασύλου που υπήρξε ποτέ» και υπέβαλε την Τετάρτη αίτημα εξαίρεσης από ορισμένες μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ.
Γράφοντας στο X, ο Ούγγρος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ János Bóka δήλωσε: «Χρειάζεται δραστική δράση για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης, η ουγγρική κυβέρνηση θα ενωθεί με την Ολλανδία, ζητώντας εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση, εάν το επιτρέψει μια τροποποίηση της Συνθήκης».

Καθυστερούν οι αλλαγές

Ωστόσο, οι αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί ομοφωνία όλων των χωρών μελών, σημειώνει το Politico.
Η Επιτροπή δήλωσεότι δεν αναμένει να προχωρήσει σε μια τέτοια αλλαγή σύντομα.
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το άσυλο και τη μετανάστευση είναι δεσμευτικοί και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να τους εφαρμόζουν.
Ενώ μια άλλη χώρα που ανταποκρίνεται στο αντιμεταναστευτικό συναίσθημα, η Γερμανία, καθιέρωσε την περασμένη εβδομάδα ελέγχους στα σύνορά της, η Ουγγαρία δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για κάτι τέτοιο. Παραμένει «αφοσιωμένο μέλος του χώρου Σένγκεν», δήλωσε ο Bóka.

Το αίτημα της Ολλανδίας

Να εξαιρεθεί από τους κανόνες για τη μετανάστευση ώστε να μπορέσει να περιορίσει τις ανεπιθύμητες αφίξεις, ζήτησε η κυβέρνηση της Ολλανδίας από την Ε.Ε. με το χάος στο μεταναστευτικό να μεγαλώνει, στη σκιά της απόφασης της Γερμανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα.
«Μόλις ενημέρωσα την @EU_commission ότι θέλω εξαίρεση της Ολλανδίας για το μεταναστευτικό μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης. Είναι ανάγκη να αναλάβουμε και πάλι εμείς την πολιτική μας για το άσυλο!», ανέφερε μέσω του X η υπουργός Μετανάστευσης Μαρζολάιν Φάμπερ.
Στην εξουσία από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση με επικεφαλής το εθνικιστικό κόμμα PVV του Wilders σχεδιάζει να κηρύξει κατάσταση εθνικής κρίσης για το μεταναστευτικό, κάτι που θα της επιτρέψει να εφαρμόζει ελέγχους χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η Ολλανδία δέχθηκε το 2023 δύο αιτήσεις ασύλου ανά 1.000 κατοίκους και η αναλογία αυτή είναι ο μέσος όρος του συνασπισμού.
Δέκα κράτη μέλη είχαν υψηλότερη αναλογία.
Εντούτοις, έπειτα από χρόνια δημοσιονομικών περικοπών, το μοναδικό κέντρο καταγραφής αιτούντων άσυλο στη χώρα είναι υπερπλήρες, με αποτέλεσμα κατά διαστήματα εκατοντάδες άνθρωποι να κοιμούνται στο ύπαιθρο.
Σε μία από τις πρώτες ενέργειές της η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τη χορήγηση αδειών ασύλου αορίστου χρόνου και θα περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες όσων έχουν λάβει άσυλο να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Θα αρχίσει επίσης να επεξεργάζεται έναν νόμο με τον οποίο θα αναστέλλονται όλες οι αποφάσεις επί των νέων αιτήσεων για έως και δύο χρόνια, ενώ θα περιοριστούν και οι διευκολύνσεις που προσφέρονται στους αιτούντες άσυλο.

www.bankingnews.gr