Το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα κάνει λόγο για πόλεμο σε τρία μέτωπα

Η ιδέα της « μάχης σε πολλαπλά μέτωπα » είναι σπάνια καλά νέα για τους στρατιωτικούς στρατηγούς.

 

 

 

 

 

 

Η ιστορία δείχνει ότι οι χώρες που προσπαθούν να εμπλακούν σε πολλά μέτωπα, ή ακόμα και σε δύο μόνο μέτωπα, συχνά βιώνουν καταστροφικά αποτελέσματα. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλο και περισσότερες φωνές υψώνονται υπέρ της εμπλοκής σε τρεις ταυτόχρονους πολέμους.

Η τελευταία φωνή προέρχεται από τον Alex Karp, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας λογισμικού εξόρυξης δεδομένων Palantir, γνωστής για τη δουλειά της στην άμυνα και την ευφυΐα. Προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να χρειαστεί να διεξαγάγουν πόλεμο σε τρία διαφορετικά θέατρα στο μέλλον – ενάντια στην Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Αν και πρότεινε ότι το Πεντάγωνο θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει αυτόνομα όπλα με πλήρη ταχύτητα, έθεσε μια περίεργη προοπτική.

« Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η πυρηνική αποτροπή είναι στην πραγματικότητα λιγότερο αποτελεσματική, επειδή η Δύση είναι πολύ απίθανο να χρησιμοποιήσει μια πυρηνική βόμβα, ενώ οι αντίπαλοί μας θα μπορούσαν », λόγω μιας « ηθικής ανισότητας », είπε.

Λέγοντας ότι η Δύση είναι πολύ απίθανο να χρησιμοποιήσει πυρηνική βόμβα, φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικές βόμβες σε πόλεμο.

Όσον αφορά την ηθική ανισότητα, μεταξύ των πέντε πυρηνικών δυνάμεων, η Κίνα είναι η μόνη χώρα που εφαρμόζει την πολιτική της μη πρώτης χρήσης πυρηνικών όπλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, ήταν πολύ απρόθυμες να εξετάσουν ακόμη και αυτή την πρωτοβουλία.

Η προσποίηση της «ηθικής» είναι απλώς ένα προπέτασμα καπνού. Η πραγματική κινητήρια δύναμη πίσω από τη γερακινή ρητορική της Αμερικής είναι το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα.

Ενθαρρύνει τις συγκρούσεις για να αυξήσει τα κέρδη της, να αυξήσει τις πωλήσεις όπλων και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη των σχετικών στρατιωτικών βιομηχανιών. Ο πόλεμος είναι δουλειά του.

Δεν τον ενδιαφέρει η έκβαση των συγκρούσεων, αρκεί να μπορεί να πουλάει όπλα. Αυτός είναι ο λόγος που διαιωνίζει μια συνεχή ροή θεωριών απειλής για να ικανοποιήσει την απληστία του.

Η Palantir, η οποία κατασκευάζει « προηγμένες αμυντικές λύσεις λογισμικού για τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις », είναι ένα μέρος αυτού του τεράστιου στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.

Τον περασμένο Μάιο, ο στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε στην Palantir Technologies μια σύμβαση 480 εκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση ενός εργαλείου ανάλυσης δεδομένων και λήψης αποφάσεων σε περισσότερους στρατιωτικούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πέντε στρατιωτικών εντολών: Κεντρική Διοίκηση ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Διοίκηση, Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού, Βόρεια Διοίκηση , και Διοίκηση Μεταφορών.

Τον Φεβρουάριο, το περιοδικό Time ανέφερε ότι ο Palantir ήταν ένας από τους τεχνολογικούς γίγαντες που « μετέτρεψαν την Ουκρανία σε ένα πολεμικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης ». Φαίνεται ότι ο Palantir δεν είναι ικανοποιημένος. θέλει περισσότερους πολέμους για να τροφοδοτήσει τη μεγάλη του οικονομική όρεξη.

Ωστόσο, καθώς το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ συνεχίζει να πυροδοτεί τις φλόγες του πολέμου, τίθεται ένα αναπόφευκτο ερώτημα: ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για αυτούς τους τρεις πολέμους;

Για την Ουάσιγκτον, η υποστήριξη προς την Ουκρανία καταπονεί ήδη τους πόρους της. Μετά το ξέσπασμα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, ακόμη και οι οβίδες πυροβολικού που προορίζονταν για την Ουκρανία κατευθύνθηκαν στο Ισραήλ. Για να μην αναφέρουμε ότι η βοήθεια προς το Ισραήλ έχει επιδεινώσει τη διεθνή φήμη της Αμερικής και τα ηθικά διλήμματα. Με δύο μέτωπα ήδη σε αταξία, πώς θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να διαχειριστούν ένα τρίτο μέτωπο στον Ειρηνικό;

Όσοι προβλέπουν πολέμους σε τρία μέτωπα θα πρέπει να μελετήσουν τη στρατιωτική ιστορία για να καταλάβουν πώς συνήθως τελειώνουν αυτές οι συγκρούσεις. Σε όλη την ιστορία, οι δυνάμεις που εμπλέκονται σε πολέμους σε πολλαπλά μέτωπα έχουν συχνά ηττηθεί. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονταν σε τρεις ταυτόχρονους πολέμους, είναι πιθανό ότι το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα θα ευημερούσε, ενώ η χώρα στο σύνολό της θα επωμιζόταν το κύριο βάρος των δεινών.

Όπως είπε ο αντιπολεμικός ακτιβιστής Jimmy Dore σε εκπομπή του Fox News με τον Tucker Carlson, εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία, αλλά το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα που τροφοδοτεί αυτή τη χώρα με εκατοντάδες δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολάρια.

πηγή: Global Times