Τι συμβαίνει με τις ανεμογεννήτριες; – Γιατί όλη η Ελλάδα ξεσηκώνεται – Απλά μαθήματα οικονομικής και οικολογικής καταστροφής
Το παρασιτικό οικονομικό μοντέλο στην Ελλάδα έχει μεταφερθεί και στο χώρο της – υποτιθέμενης – «πράσινης ανάπτυξης».
Η επαρχία αντιμετωπίζει χρόνια αποεπένδυση:
Πώς γίνεται και η Ελλάδα, μια χώρα τόσο πλούσια σε πρωτογενή παραγωγή, με προϊόντα περιζήτητα στις διεθνείς αγορές, όπως το κρασί, το λάδι, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, να είναι μια από τις δυο φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη;
Η πρωτογενής παραγωγή δεν είναι προτεραιότητα και δεν συμβιβάζεται με τον τρέχοντα αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας.
Σε αντίθεση με ένα υγιές οικονομικό μοντέλο, επιλέγεται η ερημοποίηση της επαρχίας, η καταστροφή του φυσικού πλούτου με εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Ολο αυτό το σκηνικό έχει προκαλέσει την εξέγερση των τοπικών κοινωνικών – οι οποίες βλέπουν και τις οικονομικές τους προοπτικές αλλά και τον ίδιο τους τον τόπο να καταστρέφεται και να παραδίδεται σε ύποπτα συμφέροντα.
Τα αιολικά πάρκα σε Λακωνία και Μεσσηνία
Η κατασκευή δύο νέων αιολικών πάρκων σε Λακωνία και Μεσσηνία βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο πάρκο πρόκειται να γίνει σε τρία σημεία στον Ταΰγετο, στη Μεσσηνιακή Μάνη, και το δεύτερο σε δασικές περιοχές στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Μαλέα, στη Λακωνία.
Τοπικοί φορείς υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δύο έργων, ενώ επισημαίνουν τη σταδιακή «υπερφόρτωση» της ευρύτερης περιοχής με ανεμογεννήτριες.
Στον Ταΰγετο: Το πρώτο έργο αφορά την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων (155,4 MW) με συνολικά 37 ανεμογεννήτριες σε δασικές περιοχές του Ταϋγέτου, στον Δήμο Δυτικής Μάνης. Το έργο, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Volton.
Χερσόνησος Μαλέα: Το δεύτερο έργο αφορά τη δημιουργία συγκροτήματος πέντε αιολικών πάρκων (57,5MW) σε περιοχές της χερσονήσου Μαλέα, στον Δήμο Μονεμβασιάς.
Τα πάρκα θα περιλαμβάνουν 12 ανεμογεννήτριες και τα συνοδά τους έργα
Στην περιοχή δημιουργήθηκε και μια πρωτοβουλία με τίτλο «Save Mani’s Mountains», η οποία έχει συγκεντρώσει έως τώρα περισσότερες από 4.000 υπογραφές κατά του σχεδιαζόμενου αιολικού.
Αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν και στην πλευρά της Λακωνίας.
Ηδη 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ταχθεί κατά του έργου, ενώ ο Δήμος Μονεμβασιάς ομόφωνα αντιτάχθηκε στο αιολικό πάρκο τονίζοντας ότι το υπό έγκριση νέο χωροταξικό πλαίσιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου προβλέπει τον χαρακτηρισμό της χερσονήσου του Μαλέα ως περιφερειακού πάρκου και τοπίου διεθνούς εμβέλειας.
Κύθνος: Σήμα κινδύνου για περιοχή Natura
Ο συνολικό χάρτη της Κύθνου, με τις θέσεις των ανεμογεννητριών.
Με πράσινο χρώμα οι 20 για τις οποίες γίνεται λόγος τώρα και με πορτοκαλί οι επόμενες 30
. Εκτός του ότι το νησί, όπως έχουν επισημάνει κι άλλοι στις αναρτήσεις τους, είναι χαρακτηρισμένο ως “τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους”, το ΒΔ τμήμα της Κύθνου είναι και περιοχή ΝΑΤURA
. Όπως θα δείτε οι επόμενες είναι μέσα στην NATURA.
Επίσης, κάποιες Α/Γ είναι σε απόσταση 600μ – 800μ από τον ιστορικό τόπο του Κάστρου της Ωριάς και σε άμεση οπτική επαφή με αυτόν και σε απόσταση 250μ από την εκκλησία του Αη Γιώργη, θρησκευτικό μνημείο.
Οι νοτιότερες αυτών είναι σε απόσταση 1.300 μ. από την παραλία της Κολώνας, μοναδικής φυσικής ομορφιάς και ιδιαιτερότητας λόγω του σχηματισμού “τόμπολο”και τοποσημο του νησιού, το πιο πολυδιαφημισμένο.
Εύβοια: Μετά τις πυρκαγιές συνεχίζεται η καταστροφή – Παρέμβαση του Μητροπολίτη Χαλκίδας
Την ημέρα που στην Ανατολική Αττική καίγονταν εκατοντάδες στρεμμάτων δάσους, κατοικίες συνανθρώπων μας, ακόμα και μια συνάνθρωπός μας, η μεταφορά ανεμογενητριών από το λιμάνι του Λαυρίου προς την πολύπαθη Εύβοια, γινόταν κανονικά προκαλώντας έντονη διαμαρτηρία των πολιτών
Παρέμβαση Μητροπολίτη Χαλκίδας για
«Τόση και ασυγκράτητη είναι η μανία να γεμίσει η Εύβοια με ανεμογεννήτριες», αναφέρει σε επιστολή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.
«Επειδή, ωστόσο, πρόσφατα διαβάσαμε ότι πρόκειται να κατασκευασθεί μια τεράστια επένδυση με τη δημιουργία μεγάλου αιολικού πάρκου στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, μετά, μάλιστα και την απόφαση του ΣτΕ, που απέρριψε αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων, Δήμων και Περιβαλλοντικών Σωματείων, δημοσιεύω και πάλιν τις ταπεινές μου σκέψεις «περί αιολικών πάρκων» και από την ποιμαντική μου διακονία και επικοινωνία με τους ανθρώπους έχω σχηματίσει βέβαιη την γνώμη ότι οι κατοικούντες την πολύπαθη Εύβοια είναι και για αυτόν το λόγο, παραπονούμενοι και φυσικά δεν έχουν πεισθεί ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις στο ήδη επιβαρυμένο και κατεστραμμένο, λόγω και των καταστροφικών μεγάλων πυρκαγιών, οικοσύστημα της Νήσου, ούτε βέβαια και για τα οφέλη που τους υπόσχονται.
Ομόφωνο «Οχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας στην Συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/08/2024 αποφάσισε να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της προτεινόμενης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) «Συγκρότημα τεσσάρων (4) Αιολικών Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), συνολικής ισχύος 24 MW, μετά των μόνιμων συνοδών τους έργων και των προσωρινών βοηθητικών, στις θέσεις «ΣΚΑΛΟΠΟΥΛΑ», «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 1», «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 2» και «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 3»
Ρόδος: Απέτρεψαν αυτοψία σε περιοχή που είχε ήδη καεί!
Κάτοικοι της Ρόδου κινητοποιήθηκαν και απέτρεψαν αυτοψία για ανεμογεννήτριες. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ομάδα που θα έκανε την αυτοψία συμμετείχε κι ένας Τούρκος, υπάλληλος της εταιρείας που θέλει να τοποθετήσει τις ανεμογεννήτριες.
Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι πέριξ του Προφήτη Ηλία και όχι μόνο και απέτρεψαν σήμερα το πρωί την αυτοψία απο υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους της εταιρείας που σχεδιάζει σε πρώτη φάση να τοποθετήσει δυο ανεμογεννήτριες.
.
Διαμαρτυρίες στη Λάκκα Σουλίου και τον Δήμο Ζηρού
Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων, προέδρων και μελών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής και με την παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου το απόγευμα στο Θεσπρωτικό, εκδήλωση με θέμα: «Βιομηχανικά αιολικά πάρκα στη Λάκκα Σουλίου: Ενημέρωση για το τελικό στάδιο αδειοδότησης πριν την εγκατάσταση και λήψη αποφάσεων για την ανάληψη δράσεων» ενώ νέα εκδήλωση θα προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου,
Σκοπός της ήταν η ενημέρωση των κατοίκων στο πλαίσιο της σύντομης -για το μέγεθος 41 ανεμογεννητριών ισχύος 249,6MW- δημόσιας διαβούλευσης, χρονικής διάρκειας δύο μηνών για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που διενεργεί το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, καταγράφοντας τις αντιρρήσεις κατοίκων, υπηρεσιών και φορέων στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του και η συλλογή υπογραφών.