Σοκ στις ΗΠΑ για το… αόρατο πλοίο της Κίνας με τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας

Η Κίνα αναπτύσσει ένα stealth πλοίο για την επίλυση «ειδικών στρατιωτικών προβλημάτων» και η εξέλιξη αυτή προκαλεί πανικό στις ΗΠΑ.
Νέες εικόνες της μυστηριώδους stealth φρεγάτας βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι επίδειξη τεχνολογίας για την επόμενη γενιά πλοίων επιφανείας, όπως γράφει Military Watch Magazine.
Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι Κινέζοι φέρνουν το αύριο…σήμερα.
Η Κίνα παράγει επί του παρόντος αντιτορπιλικά σε ρυθμό συγκρίσιμο με πολλές χώρες μαζί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατασκεύασε 10 αντιτορπιλικά σε ένα μόνο έτος.
Για να αντιληφθεί κάποιος τη σημασία αυτού του αριθμού αρκεί να τονιστεί ότι μόνο έξι χώρες έχουν περισσότερα από 10 αντιτορπιλικά σε όλους τους στόλους τους: Οι ΗΠΑ 75, η Ιαπωνία 36 και η Νότια Κορέα 13.

stealth_1.JPG

Η stealth φρεγάτα με τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας

Η stealth φρεγάτα, που περιγράφεται από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ως «ενσωματωμένη πλατφόρμα δοκιμών», επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά ότι απέπλευσε για το παρθενικό ταξίδι στα μέσα Μαΐου, έξι μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων εικόνων του πλοίου τον Νοέμβριο του 2023.
Τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά stealth του νέου πλοίου περιλαμβάνουν ενσωματωμένη σχεδίαση στη γέφυρα, ανακλαστήρες ραντάρ, λείες επίπεδες και πολύπλευρες επιφάνειες, και απουσία μεγάλων προεξεχόντων κεραιών.
Το πλοίο έχει μήκος περίπου 97 μέτρα και είναι εξοπλισμένο με έναν ασυνήθιστο εκτοξευτή μονής οπής, ο οποίος πιστεύεται ότι περιέχει ηλεκτροοπτική συσκευή ή όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας.
stealth_2.JPG

Η Κίνα φέρνει επανάσταση στη θάλασσα

Αν και η μείωση της διατομής του ραντάρ θεωρείται λιγότερο κρίσιμη για τα πλοία επιφανείας από ό,τι για τα μαχητικά αεροσκάφη, παρέχει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα.
Στη δεκαετία του 1990, οι ΗΠΑ προσπάθησαν ιδιαίτερα να αναπτύξουν το αντιτορπιλικό stealth κλάσης Zumwalt, αν και αυτό το πρόγραμμα θεωρήθηκε μια τεράστια αποτυχία: κάθε πλοίο κόστιζε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια, είχε απογυμνωθεί ο κύριος οπλισμός του και είχε επιβεβαιωμένα χαμηλή αξιοπιστία.
Με την Κίνα να εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke που σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και να προχωρά σιγά – σιγά προς την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς αντιτορπιλικών, ο αμυντικός τομέας του Πεκίνου έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος που θα εφαρμόσει με επιτυχία ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Τα stealth υποβρύχια Type

Επιχειρησιακό καθίσταται εντός σύντομου χρονικού διαστήματος και το νέο υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού της Κίνας, το Type 039C.

Στη Wuhan ναυπηγείται ένα νέο προηγμένο μη πυρηνικό υποβρύχιο, σηματοδοτώντας την εντυπωσιακή πρόοδο της Κίνας.
Το Naval News αναφέρει ότι το υποβρύχιο, το οποίο είναι μεγαλύτερο από τα προηγούμενα και διαθέτει καινοτόμα πηδάλια μορφής Χ.
Το σκάφος περιλαμβάνει ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) για πυραύλους, ένα χαρακτηριστικό ασυνήθιστο στα μη πυρηνικά υποβρύχια.
Αυτή η προσθήκη θα μπορούσε ενδεχομένως να εξοπλίσει το υποβρύχιο με βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων ή πυραύλους χερσαίας επίθεσης, ενισχύοντας τις δυνατότητες μάχης του.
Το Naval News αναφέρει ότι ο σχεδιασμός του υποβρυχίου υποδηλώνει ότι είναι ένα παράγωγο της κατηγορίας Type-039A-C Yuan.
Η έκθεση αναφέρει ότι η μυστικότητα γύρω από τις δυνατότητες του υποβρυχίου αντικατοπτρίζει τη διακριτική προσέγγιση της Κίνας στις στρατιωτικές προόδους.
Η εμφάνιση αυτού του υποβρυχίου, εάν επιβεβαιωθεί ότι διαθέτει VLS, θα μπορούσε να αμφισβητήσει την αντίληψη ότι η συμβατική δύναμη υποβρυχίων της Κίνας έχει μόνο τοπική σημασία, υποδηλώνοντας ένα πιθανό άλμα στην εμβέλεια που θα προσθέσει στην αυξανόμενη ναυτική δύναμη του Πεκίνου.
Ο ταχέως αναπτυσσόμενος συμβατικός στόλος υποβρυχίων της Κίνας της επιτρέπει να πραγματοποιεί περίπλοκους αποκλεισμούς και πρώτα χτυπήματα, αλλάζοντας πιθανώς την ισορροπία σε μια σύγκρουση στην Ταϊβάν και περιπλέκοντας τη συμμαχική επέμβαση.
Σε μια έκθεση του Ινστιτούτου Baker αυτό το μήνα, οι Gabriel Collins και Andrew Erickson αναφέρουν ότι τα συμβατικά υποβρύχια της Κίνας θα διαδραμάτιζαν κρίσιμο ρόλο στην καθιέρωση θαλάσσιου ελέγχου και στην άσκηση στρατηγικής πίεσης στην Ταϊβάν και τους συμμάχους της σε μια πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν.
Οι Collins και Erickson προτείνουν ότι τα stealth υποβρύχια θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για την απομόνωση της Ταϊβάν και την αποτροπή ξένων παρεμβάσεων, περιπλέκοντας τις προσπάθειες για την ασφάλεια των γραμμών επικοινωνίας.
Λένε ότι τα κινεζικά υποβρύχια θα μπορούσαν να διαταράξουν την κίνηση ανεφοδιασμού της Ταιπέι και να καταστήσουν δυσκολότερη την αποτελεσματική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στα στενά της Ταϊβάν.
type.jpg
Και στρατιωτική υπερδύναμη η Κίνα

Υπενθυμίζεται πως το κινεζικό πολεμικό ναυτικό είναι η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στη Γη, με πάνω από 355 πλοία, όπως αποκάλυψε το ίδιο το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Το ναυτικό της Κίνας, γνωστό ως Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN), διαθέτει 355 πλοία και υποβρύχια, με περίπου 145 σκάφη επιφανείας.
Το PLAN έχει επίσης τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλήγματα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας εναντίον χερσαίων στόχων και να ενισχύει τον ανθυποβρυχιακό του πόλεμο, αυξάνοντας περαιτέρω τις δυνατότητες προβολής παγκόσμιας ισχύος της Κίνας, σημειώνεται στην αμερικανική έκθεση.
Και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί μόνο στο μέλλον, με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να αναμένει ότι ο κινεζικός στόλος θα αυξηθεί στα 460 πλοία μέχρι το 2030.

Η 3η μεγαλύτερη αεροπορία

Εκτός από το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο, η Κίνα διαθέτει επίσης τον μεγαλύτερο μόνιμο στρατό στον κόσμο και την τρίτη μεγαλύτερη πολεμική αεροπορία.
Αυτό προστίθεται στις αξιοσημείωτες πυρηνικές δυνατότητες της χώρας
Η έκθεση είναι σημαντική καθώς έρχεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ της Κίνας και της γειτονικής της Ταϊβάν, η οποία από καιρό διεκδικεί την ανεξαρτησία της, την οποία ωστόσο αρνείται το Πεκίνο.

www.bankingnews.gr