Πώς λειτουργεί η ηγεσία της Χαμάς;

Τα μέσα ενημέρωσης και οι πηγές τους έχουν παρεξηγήσει τη λειτουργία της ηγεσίας της Χαμάς, καθιερώνοντας απλοϊκά δυαδικά διαγράμματα μεταξύ του «μετριοπαθούς» Ismail Haniyeh και του «εξτρεμιστή» Yahya Sinware. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία λήψης αποφάσεων της Χαμάς είναι πολύ πιο θεσμοθετημένη.

 

 

 

 

Μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο του κινήματος, το Συμβούλιο Shura, επέλεξε γρήγορα και ομόφωνα τον Yahya Sinwar για να τον διαδεχθεί. Τη στιγμή της δολοφονίας του, ο Haniyeh ηγείτο των προσπαθειών της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός με μεσολαβητές, και πολλοί αναλυτές ισχυρίστηκαν ότι η άνοδος του Sinwar σηματοδότησε την πλήρη ρήξη από τις πολιτικές της Haniyeh και άλλων σημαντικών μελών του πολιτικού γραφείου.

Μεγάλο μέρος αυτής της ανάλυσης είναι παραπληροφορημένο.

Προδίδει μια επιφανειακή κατανόηση όχι μόνο των ηγετών του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης (Χαμάς), αλλά και του ευρύτερου Κινήματος συνολικά. Η υπόθεση ότι η ηγεσία του Sinwar αντιπροσωπεύει μια ρήξη με το παρελθόν ακολουθεί μια τάση στη δυτική ανάλυση να βλέπει τους Παλαιστίνιους ηγέτες μέσω ασαφών και απλοϊκών δυαδικών ζευγών όπως «γερακάκι εναντίον περιστεριού» ή «μετριοπαθής έναντι της σκληρής γραμμής». Αυτές οι ετικέτες κρύβουν περισσότερα από όσα αποκαλύπτουν.

Ο Yahya Sinwar (δεξιά) και ο Ismail Haniyeh (αριστερά) παρευρίσκονται στην κηδεία του
αξιωματούχου της Χαμάς Mazen Foqaha στην πόλη της Γάζας στις 25 Μαρτίου 2017.

Η εντυπωσιακή προσήλωση στην ψυχολογία του Yahya Sinwar απλώς επιδεινώνει αυτήν την έλλειψη ανάλυσης. Αυτή η προσέγγιση μειώνει την πολυπλοκότητα της πολιτικής σε προσωπικότητες και προϋποθέτει ότι η λήψη αποφάσεων της Χαμάς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωπικότητα και όχι στο προϊόν ισχυρών εσωτερικών συζητήσεων και εκλογών, σύνθετων συζητήσεων και διαβουλεύσεων και λογοδοσίας.

Παρά αυτά τα ελαττώματα στη γενική συζήτηση, είναι ωστόσο ενδιαφέρον να διερευνήσουμε το βαθμό στον οποίο η θητεία του Sinwar θα διαφέρει από τη θητεία του Haniyeh ως επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου. Είναι αυτό σημάδι χωρισμού;

Πρόκληση απομόνωσης

Για να αξιολογηθεί το ζήτημα της ρήξης, αξίζει να εξεταστούν ορισμένοι παραλληλισμοί στις τροχιές της Χανίγια και του Σινγουάρ. Στο πιο προφανές επίπεδο, ο καθένας τους κατέληξε να γίνει επικεφαλής της ηγεσίας της Γάζας και στη συνέχεια επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. Γεννημένοι στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Haniyeh και ο Sinwar μπήκαν στον κόσμο ως πρόσφυγες, κάτι που σήμαινε μια ύπαρξη βασισμένη στον αποκλεισμό, την εκποίηση και την περιθωριοποίηση. Σε πείσμα αυτών των συνθηκών, και οι δύο ηγέτες εντάχθηκαν στο ισλαμικό κίνημα στη Γάζα και βρέθηκαν ακόμη πιο απομονωμένοι και απομακρυσμένοι: ο Haniyeh εξορίστηκε στη λιβανική πόλη Marj al-Zouhour το 1992 και ο Sinwar φυλακίστηκε το 1988 και καταδικάστηκε σε τετραπλή ισόβια ποινή το επόμενο έτος. Αυτές οι δυσκολίες δεν εμπόδισαν αυτούς τους δύο ηγέτες να αναπτύξουν όχι μόνο τις δικές τους πολιτικές γνώσεις, αλλά και να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη της ίδιας της Χαμάς.

Στις δύσκολες συνθήκες της εξορίας του στο Marj al-Zouhour, ο Haniyeh απέκτησε εμπειρία στο συντονισμό των προσπαθειών με τους Παλαιστίνιους εκτός της Χαμάς, στην ενίσχυση των δεσμών με τη Χεζμπολάχ και στη δέσμευση με τα αραβικά κράτη και τη διεθνή κοινότητα – που οδήγησε στην υιοθέτηση του ΟΗΕ Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτούσε την επιστροφή τους, το οποίο μπόρεσαν να λάβουν ένα χρόνο αργότερα. Αυτή η εμπειρία διπλωματίας και διαπραγμάτευσης με παλαιστινιακές ομάδες θα ακολουθούσε τον Χανίγια αργότερα στην καριέρα του. Το 2006, ο Haniyeh έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ενώ η αποτυχία αυτής της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας οδήγησε σε βίαιες φατριακές μάχες και στην έναρξη του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, πέρασε χρόνια εργαζόμενος για την  εθνική συμφιλίωση  και ενότητα  , εκτός από τις διπλωματικές του προσπάθειες.

Ο Yahya Sinwar (αριστερά), ο Ismail Haniyeh (μέσα) και ο Khalil al-Hayya (δεξιά)
φτάνουν στην παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης της Ράφα στις 19 Σεπτεμβρίου 2017,
πριν από την υποδοχή μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας.

Από τη φυλακή, ο Sinwar συνέχισε να αναπτύσσει τις ικανότητες αντικατασκοπείας του Κινήματος, μια διαδικασία που ξεκίνησε με τη δημιουργία της “Οργάνωσης Ασφάλειας και Ευαισθητοποίησης” γνωστή ως “Majd” το 1985, με στόχο την παροχή εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας και αντικατασκοπείας και τον εντοπισμό ύποπτων συνεργατών. . Όταν ο Sinwar συνελήφθη το 1988, μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα, κατηγορήθηκε ότι είχε εκτελέσει δώδεκα συνεργάτες του. Ως κρατούμενος, ο Σινγουάρ συνέχισε τις προσπάθειές του να ενισχύσει την αντικατασκοπεία του κινήματος και να επενδύσει στις δυνατότητες των Παλαιστινίων κρατουμένων. Μιλάει άπταιστα εβραϊκά και είναι μανιώδης αναγνώστης. Αυτή η τεχνογνωσία επηρέασε την ανάπτυξη του Κινήματος με την πάροδο του χρόνου και βοήθησε να σταθεροποιηθεί η θέση του Sinwar ως εξουσίας του Κινήματος στη φυλακή.

Ένα σημαντικό και πιο γνωστό κεφάλαιο της πολιτικής εμπειρίας του Sinwar είναι ο βασικός ρόλος που έπαιξε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 Παλαιστινίων αιχμαλώτων το 2011, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Sinwar, σε αντάλλαγμα για τον Gilad Shalit, έναν Ισραηλινό στρατιώτη που συνελήφθη από μαχητές από τις Ταξιαρχίες Ezzeddine Al Qassam το 2006. Μια λιγότερο γνωστή πτυχή της περιόδου του Sinwar στη φυλακή είναι η δεξιότητα με την οποία συγκέντρωσε τους Παλαιστίνιους σε όλες τις γραμμές της φατρίας στο πλαίσιο απεργιών και διαδηλώσεων στις φυλακές. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, μπόρεσε να χρησιμοποιήσει αυτές τις δεξιότητες για να δημιουργήσει μόχλευση με το Ισραήλ και να βρει σημεία ενότητας με Παλαιστίνιους άλλων φατριών.

Διαπραγματεύσεις μετά τη φυλακή

Λίγο μετά την επιστροφή του στη Γάζα, ο Σινγουάρ εξελέγη στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς το 2012. Το 2017 εξελέγη επικεφαλής της ηγεσίας της Χαμάς στη Γάζα, διαδεχόμενος τον Ισμαήλ Χανίγιε. Τα πρώτα χρόνια του Sinwar στη Γάζα θυμούνται συχνά ως μια περίοδος κατά την οποία η Χαμάς έκλεισε εσωτερικά τις τάξεις και συμμετείχε σε δημόσιες εκστρατείες κατά της συνεργασίας με το Ισραήλ, αν και σε μια μορφή αρκετά διαφορετική από τις πρώτες μέρες του Majd.

Λιγότερο εντυπωσιακός και λιγότερο επιρρεπής σε δραματικές ιστορίες, ο Sinwar συμμετείχε επίσης σε πολλές περίπλοκες διαπραγματεύσεις που άλλαξαν την τροχιά του κινήματος ως επικεφαλής της ηγεσίας που εδρεύει στη Γάζα.

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του ισραηλινού αποκλεισμού στη Γάζα, οι καθημερινοί αγώνες δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων επρόκειτο να χειροτερέψουν το 2017, όταν μια σειρά αποφάσεων του Μαχμούντ Αμπάς ενέτεινε τον οικονομικό αντίκτυπο της απομόνωσης της Γάζας. Τον Μάρτιο του 2017, η Παλαιστινιακή Αρχή (PA) με έδρα τη Ραμάλα μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα έως και 30% και τον Ιούνιο οι μισθοί των Παλαιστινίων κρατουμένων που «εκτοπίστηκαν» στη Γάζα το 2011 μειώθηκαν πλήρως. Στη συνέχεια, σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση που θεωρήθηκε ως μέτρο συλλογικής τιμωρίας, ο Αμπάς ουσιαστικά διέκοψε την παροχή καυσίμων στη Γάζα ακυρώνοντας μια φορολογική απαλλαγή, προκαλώντας ενεργειακή κρίση που μείωσε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα περίπου οκτώ έως τέσσερις ώρες την ημέρα. . Στη συνέχεια, το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Γάζας αναγκάστηκε να κλείσει.

Σε μια κίνηση που ξάφνιασε πολλούς παρατηρητές, ο Sinwar συνήψε συμφωνία με τον πρώην επικεφαλής των προληπτικών δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Mohamed Dahlan, για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που προκαλούνται από τις αλλαγές πολιτικής της Ramallah. Ο Dahlan, όπως και ο Sinwar, γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Khan Yunis, έγινε βασικός ηγέτης της Fatah έως ότου έπεσε σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματος το 2011 και αργότερα μετακόμισε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ιδέα μιας συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και του ανθρώπου που εφάρμοσε τις επιθυμίες της κυβέρνησης Μπους να διαταράξει την παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας υπό την ηγεσία του πρόσφατα εκλεγμένου πρωθυπουργού Χανίγιε ήταν αδιανόητη στην αρχή της διαίρεσης μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης πριν από δέκα χρόνια. Τα εσωτερικά και περιφερειακά ζητήματα, ωστόσο, απαιτούσαν από τους ηγέτες του Κινήματος να προσαρμοστούν και ο Sinwar ήταν έτοιμος να μιλήσει.

Η συμφωνία Hamas-Dahlan είχε περιορισμένη επιτυχία, αλλά ανέδειξε δύο βασικές πτυχές της θητείας του Sinwar ως ηγέτη της Λωρίδας της Γάζας: γεφύρωση διαφορών με άλλα τμήματα της παλαιστινιακής πολιτικής και κοινωνίας και εξισορρόπηση των εξωτερικών σχέσεων σε ένα νέο περιφερειακό τοπίο. Συγκεκριμένα, μέσω των στενών δεσμών της με τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, η Dahlan πέτυχε την είσοδο καυσίμων μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα. Αυτό το σημείο είναι σημαντικό επειδή οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Χαμάς ήταν πιο τεταμένες στην αρχή της πρώτης θητείας του Sinwar ως επικεφαλής της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Yahya Sinwar με τους υποστηρικτές του καθώς επισκέπτεται τη γειτονιά Al Rimal
στην πόλη της Γάζας, 26 Μαΐου 2021.

Με την πάροδο του χρόνου, η Sinwar κατάφερε να συνεχίσει να αμβλύνει τις εντάσεις με την Αίγυπτο τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν. Με βάση τις ανεξάρτητες παλαιστινιακές λαϊκές κινητοποιήσεις γνωστές ως Μεγάλη Πορεία Επιστροφής (2018-19) και μια αποτυχημένη προσπάθεια της Μοσάντ να διεισδύσει και να εγκαταστήσει εξοπλισμό επιτήρησης στη Γάζα τον Νοέμβριο του 2018, η ηγεσία της Χαμάς εξασφάλισε μια σειρά από παραχωρήσεις που μείωσαν τον αντίκτυπο του ισραηλινού αποκλεισμού στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των περιορισμών στα ταξίδια στο πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, την αύξηση του αριθμού των φορτηγών που μεταφέρουν αγαθά και βοήθεια που εισρέουν στη Γάζα καθημερινά, καθώς και μετρητά για την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο Sinwar έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων της Χαμάς με άλλες συνιστώσες του «άξονα αντίστασης» μετά την αποχώρηση της ηγεσίας της Χαμάς από τη Δαμασκό το 2012 εν μέσω της εξέγερσης και του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ο ρόλος της Sinwar στη βελτίωση και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων των σχέσεων της Χαμάς με άλλους περιφερειακούς παράγοντες εκτός των στενών συμμαχιών της δεν είναι ευρέως αναγνωρισμένος. Η έμφαση στους δεσμούς του με τον «άξονα» περιορίζει τη συζήτηση για την ηγεσία του Sinwar μέσα σε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό ρεύμα, αλλά η προθυμία του να διαπραγματευτεί σηματοδοτεί μια πιο εξελιγμένη προσέγγιση στην περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων από αυτές τις αυθαίρετες ταμπέλες δεν το επιτρέπουν.

Ο Sinwar και οι προκάτοχοί του

Δύο επιχειρησιακές έννοιες στο πολιτικό λεξικό της Χαμάς – συσσώρευση και διαβούλευση – είναι απαραίτητες για την κατανόηση της λειτουργίας του κινήματος και των ηγετών του. Οποιαδήποτε κατανόηση του Κινήματος γενικά, ή της κυριαρχίας του Sinwar στη Γάζα ειδικότερα, πρέπει να λάβει υπόψη αυτά τα απαραίτητα στοιχεία του διαρκώς μεταβαλλόμενου θεσμικού δυναμισμού και ισχύος της Χαμάς.

Η συσσώρευση χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τις στρατιωτικές προόδους με την πάροδο του χρόνου. Είναι επίσης χρήσιμο να εξεταστεί η συσσώρευση από πλευράς πολιτικών δεξιοτήτων και εμπειρίας που φέρνουν στο τραπέζι οι ηγέτες της Χαμάς για τη διαχείριση των δύσκολων ζητημάτων της διακυβέρνησης υπό αποκλεισμό, της κάλυψης ανθρωπιστικών αναγκών υπό πολιορκία, των εποχών περιφερειακής απομόνωσης, των στιγμών οικοδόμησης και βαθμονόμησης περιφερειακών συμμαχιών και εθνική συμφιλίωση με άλλες παλαιστινιακές φατρίες. Το να θέσουμε τα θεμέλια για πολιτική επιτυχία και στρατιωτική συσσώρευση προσφέρεται πιο συχνά σε συνέχεια παρά σε ρήξη.

Η διαβούλευση περιγράφει τις βέλτιστες πρακτικές και δομές εντός της Χαμάς. Το κίνημα διαθέτει συμβουλευτικά όργανα σε διαφορετικά επίπεδα που λειτουργούν ως δομές λογοδοσίας και συμβουλευτικής για την πολιτική ηγεσία. Τα μέλη εκλέγονται και εκπροσωπούν Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα, τη διασπορά και τις φυλακές. Το συμβουλευτικό όργανο υψηλού επιπέδου, το Γενικό Συμβούλιο Σούρα, διορίζει μέλη ενός ανεξάρτητου οργάνου που συντονίζει και εποπτεύει τις εκλογές του Πολιτικού Γραφείου για τη διασφάλιση της διαφάνειας. Αν και λίγες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις δομές δημοσιοποιούνται, ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης όπως η δολοφονία του Ismail Haniyeh αποκάλυψε ότι το Γενικό Συμβούλιο Shura θα μπορούσε να διορίσει διάδοχο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (ο Sinwar επιλέχθηκε με ομοφωνία).

Η πρακτική και η δομή της διαβούλευσης δεν περιορίζεται στην πολιτική πτέρυγα της Χαμάς. Η στρατιωτική πτέρυγα του κινήματος, οι Ταξιαρχίες Al Qassam, έχει επίσης διαδικασίες διαβούλευσης – στην πραγματικότητα, ο Sinwar ενήργησε ως συντονιστής μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών πτερύγων μετά την ένταξή του στο Πολιτικό Γραφείο. Ο Zaher Jabareen, ο οποίος δημιούργησε τις Ταξιαρχίες Qassam στη βόρεια Δυτική Όχθη, εξήγησε ότι οι ιστορίες σχετικά με τη συγκέντρωση του μηχανισμού Majd είναι ανακριβείς επειδή οι αποφάσεις για τους υπόπτους δεν είναι στα χέρια ενός μόνο ατόμου – υπόκεινται σε διαδικασίες πολλαπλών σταδίων, όπως καθώς και πρόσθετες έρευνες που διενεργήθηκαν από χωριστό «επαγγελματικό όργανο». Ο Jabareen σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρά μέτρα λογοδοσίας σε περίπτωση λανθασμένου χειρισμού ενός θέματος από το προσωπικό ασφαλείας.

Ακολουθώντας αυτήν την ίδια δυναμική, όταν ένας ηγέτης όπως ο Sinwar ή ο Haniyeh λαμβάνει μια σημαντική απόφαση, όχι μόνο φθάνει σε αυτήν αφού συμβουλευτεί έμπειρα πρόσωπα, αλλά είναι επίσης υπόλογος σε ομάδες συμφερόντων εντός του εν λόγω κινήματος ή της κοινωνίας που ασκούν πίεση να αναλάβει δράση. Ως επικεφαλής της ηγεσίας και του πολιτικού γραφείου της Γάζας, ο Sinwar και η Haniyeh συνεργάστηκαν και συχνά συμμετείχαν σε δημόσιες συναντήσεις με διάφορες ομάδες συμφερόντων προκειμένου να τις συσπειρώσουν για την εθνική συμφιλίωση. Για αυτούς, η εθνική συμφιλίωση δεν ήταν μόνο η επανόρθωση με τη Φατάχ και η ένωση του παλαιστινιακού πολιτικού σώματος, αλλά και η γεφύρωση άλλων μορφών πολιτικών διαφορών, καθώς και η επίλυση των κοινωνικών και κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων της Λωρίδας της Γάζας. Όλα αυτά για να προετοιμαστούν για την επερχόμενη μάχη, να συσσωρεύσουμε την απαραίτητη στρατιωτική δύναμη, τη λαϊκή υποστήριξη και την πολιτική ενότητα. Φαίνεται ότι η διαβούλευση είναι τόσο από πάνω προς τα κάτω όσο και από κάτω προς τα πάνω.

Οι δηλώσεις του Sinwar και δύο από τους προκατόχους του δείχνουν πώς η συσσώρευση δυνάμεων και επιτευγμάτων ενθάρρυνε τη συνέχεια μεταξύ κάθε νέας εποχής. Ο Khaled Meshaal περιέγραψε τις  προτεραιότητες  της τελευταίας του θητείας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον Μάιο του 2013: αντίσταση. το επίκεντρο της Ιερουσαλήμ ως την καρδιά της παλαιστινιακής υπόθεσης· την απελευθέρωση των κρατουμένων· τον αγώνα για το δικαίωμα της επιστροφής και την προώθηση του ρόλου της διασποράς στον αγώνα· εθνική συμφιλίωση μεταξύ παλαιστινιακών φατριών που ενώνει και φέρνει σε επαφή το παλαιστινιακό πολιτικό σώμα γύρω από την αντίσταση· τη δέσμευση του αραβικού και ισλαμικού έθνους· δέσμευση της διεθνούς κοινότητας σε λαϊκό και επίσημο επίπεδο· και την ενίσχυση των εσωτερικών θεσμών της Χαμάς, την επέκταση της ισχύος της και το άνοιγμα του κινήματος προς άλλους παλαιστινιακούς σχηματισμούς και προς άλλους Άραβες και μουσουλμάνους γενικότερα.

Είναι αξιοσημείωτη η παρατήρηση του Meshaal για τους κρατούμενους. Τους χαρακτήρισε ως «η υπερηφάνεια του λαού μας ». Όταν ρωτήθηκε για λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο για τη διασφάλιση της ελευθερίας τους και εάν περιλάμβανε τη σύλληψη άλλων Ισραηλινών στρατιωτών, ο Meshaal αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. Δύο μήνες αργότερα, η ανατροπή της κυβέρνησης Μόρσι στην Αίγυπτο θα άλλαζε εντελώς τη φόρμουλα των επιχειρήσεων της Χαμάς, οδηγώντας πιθανότατα σε μια αναβαθμονόμηση της ηγεσίας του Πολιτικού Γραφείου. Παρά τις προκλήσεις που παρουσίασε αυτό για τη Χαμάς, μόλις ένα χρόνο αργότερα, κατά τη διάρκεια του πολέμου 51 ημερών του Ισραήλ στη Γάζα το 2014, οι μαχητές Qassam πέρασαν στο Ισραήλ, στοχεύοντας τις στρατιωτικές του βάσεις σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις, και συνέλαβαν τα πτώματα δύο στρατιωτών κατά τη διάρκεια του πολέμου . Σήμερα, αυτή η συσσώρευση και αυτή η συνέχεια βρίσκονται στις δηλώσεις των ηγετών της Χαμάς που εξηγούν ότι ο στόχος της επιχείρησης της 7ης Οκτωβρίου ήταν η σύλληψη Ισραηλινών στρατιωτών με σκοπό την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Στην αρχή της τελευταίας θητείας του Meshaal, αυτός και η Haniyeh απέρριψαν δημόσια τις φήμες για εντάσεις μεταξύ τους. Αυτές οι φήμες επιμένουν όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να δίνεται αρκετή προσοχή στα συνεπή μηνύματα κάθε ηγέτη που υποδεικνύουν κοινές προτεραιότητες.

Το κοινό όραμα, τα μηνύματα και οι προτεραιότητες συνεχίστηκαν με τον Haniyeh να ηγείται του Πολιτικού Γραφείου. Μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα το 2021, που ονομάστηκε «η Μάχη του ξίφους της Ιερουσαλήμ» από τους Παλαιστίνιους – που συνέπεσε με μια παλαιστινιακή εξέγερση γνωστή ως «Ιντιφάντα Ενότητας», η οποία εξαπλώθηκε από την Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη, στους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ και στις κοινότητες των Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο και την Ιορδανία – ο Ismail Haniyeh εκφώνησε μια  νικητήρια ομιλία  που υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της συνέχειας και της συσσώρευσης εντός του Κινήματος.

Ο Χανίγιε χαρακτήρισε τη μάχη ” στρατηγική νίκη ” και είπε ότι τα επακόλουθα ” δεν θα είναι όπως αυτά που προηγήθηκαν “, προσθέτοντας ότι είναι μια ” θεϊκή νίκη, μια στρατηγική νίκη, “μια περίπλοκη νίκη ” στο επίπεδο της παλαιστινιακής εθνικής σκηνής , το αραβικό και ισλαμικό έθνος, σε επίπεδο παγκόσμιων μαζών και σε επίπεδο διεθνούς κοινότητας. Στην ομιλία τονίστηκε η συσσώρευση δυνάμεων και η προσήλωση στις προτεραιότητες και τις προσπάθειες των προηγούμενων εποχών του Κινήματος που έφεραν αυτή τη νίκη. Προμήνυε επίσης σημαντικές αλλαγές που θα έρθουν.

Ενόψει της 7ης Οκτωβρίου, ο Sinwar έδωσε μια ομιλία στην οποία δήλωσε:

« Σε μια περιορισμένη περίοδο μερικών μηνών, που πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ένα χρόνο, θα αναγκάσουμε την κατοχή να αντιμετωπίσει δύο επιλογές: είτε να την αναγκάσουμε να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί τα διεθνή ψηφίσματα, να αποσυρθεί από τη Δυτική Όχθη και Ιερουσαλήμ, διάλυση οικισμών, απελευθέρωση αιχμαλώτων και διασφάλιση της επιστροφής των προσφύγων, για να επιτευχθεί η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατέλαβαν το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ. είτε θέτουμε αυτή την κατοχή σε κατάσταση αντίφασης και σύγκρουσης με ολόκληρη τη διεθνή τάξη, την απομονώνουμε με ακραίο και ισχυρό τρόπο και δίνουμε τέλος στην ολοκλήρωσή της στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση κατάρρευση που συνέβη σε όλα τα μέτωπα της αντίστασης τα τελευταία χρόνια ».

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να αναρωτηθούμε εάν το Sinwar είναι πραγματικά τόσο απρόβλεπτο όσο ισχυρίζονται οι ειδικοί. Οι δηλώσεις του θέτουν επίσης υπό αμφισβήτηση την παρουσίαση της ανόδου του Sinwar ως πλήρους ρήξης με το παρελθόν του κινήματος.

Ο Yahya Sinwar (R) και ο Ismail Haniyeh (L) παρευρίσκονται σε μια
τελετή μνήμης για τον εκπρόσωπο της Χαμάς Mazen Foqaha, ο οποίος
πυροβολήθηκε από άγνωστους ένοπλους, στην πόλη της Γάζας, στις 27 Μαρτίου 2017.

Η Χαμάς ως μεσολαβητής

Η προσωπικότητα του Yahya Sinwar έχει προκαλέσει αίσθηση στα δυτικά (και ακόμη και στα αραβικά) μέσα ενημέρωσης. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι συζητήσεις για τη Χαμάς βασίζονται συχνά σε φήμες, υπονοούμενα και αβάσιμους ισχυρισμούς που τείνουν να τονίζουν διαφωνίες μεταξύ τμημάτων της ηγεσίας της, χαρακτηρίζοντας ηγέτες όπως «μετριοπαθείς που ευνοούν τη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις» έναντι των «μαχητικών γερακιών». Εξετάζοντας ορισμένες πτυχές της σταδιοδρομίας του Sinwar και της Haniyeh, θα πρέπει να γίνει πιο σαφές ότι, ενώ οι προσωπικότητες και οι ιδιαιτερότητες του ιστορικού κάθε ηγέτη επηρεάζουν τη λήψη των αποφάσεών τους, είναι μόνο ένα μέρος του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι ηγέτες, και το Κίνημα στο σύνολό του, κάνουν αποφάσεις.

Με τα χρόνια, η Χαμάς έχει αποδείξει την ικανότητά της να αξιοποιεί την ποικιλομορφία του υπόβαθρου των ηγετών της για να ενισχύσει τις δυνατότητές της στο στρατιωτικό, πολιτικό, διπλωματικό και λαϊκό μέτωπο. Με τις ρίζες της στις αρχές της διαβούλευσης και της συσσώρευσης, η Χαμάς είναι ταυτόχρονα ένα οριζόντιο κίνημα και ένα κίνημα θεσμών. Αποτελεσματικοί θεσμοί όπως το Συμβούλιο της Σούρα βοήθησαν το κίνημα να αντιμετωπίσει στιγμές αβεβαιότητας, όπως η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε.

Αυτό είναι το τελευταίο παράδειγμα της Χαμάς που επιδεικνύει πρωτοφανή επίπεδα θεσμικού δυναμισμού και ευελιξίας στην ιστορία της οικοδόμησης θεσμών μεταξύ των παλαιστινιακών φατριών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ό,τι μπορεί να φαίνεται ότι είναι σημαντικές διαφορές μεταξύ των ηγετών μπορεί να γίνει πηγή δύναμης για το κίνημα, επιτρέποντάς του να εξισορροπήσει τις μερικές φορές αντικρουόμενες απαιτήσεις διαφόρων ομάδων, ιδιαίτερα όταν λαμβάνει αποφάσεις σε ένα πλαίσιο υψηλής επιτήρησης, συνεχούς απειλής δολοφονίας. και φυλάκιση των ηγετών της και μόνιμες επιθέσεις κατά των δομών και των θεσμών της.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μερικές φορές υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ηγετών του κινήματος. Αυτός ο παράγοντας παίζει από την ίδρυση της οργάνωσης το 1987. Ωστόσο, η Χαμάς είναι επίσης ένα κίνημα θεσμών, διαδικασιών και μηχανισμών λογοδοσίας. Ο γενικός κανόνας ήταν η διαβούλευση, η συσσώρευση και η ισορροπία μεταξύ των αναγκών των διαφορετικών ομάδων συμφερόντων. Η απόδειξη αυτού έχει δοθεί δημόσια και με συνέπεια σε μηνύματα των ηγετών της οργάνωσης, όχι μόνο σε όλη τη διάρκεια του συνεχιζόμενου γενοκτονικού πολέμου, αλλά και σε όλη την 37χρονη ιστορία της.

Μετά την Επιχείρηση Al Aqsa Flood στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την επακόλουθη γενοκτονία στη Γάζα, τέθηκαν νέα ερωτήματα σχετικά με τη Χαμάς γενικά και την προσωπικότητα του Yahya Sinwar ειδικότερα. Πολλοί εξακολουθούν να θεωρούν το Sinwar ως τον απρόβλεπτο εγκέφαλο της επιχείρησης, επιμένοντας σε μια αφήγηση στην οποία ο Sinwar είχε μόνος του τη δύναμη να ηγηθεί μιας άνευ προηγουμένου επιχείρησης κατά του Ισραήλ, με όλες τις περίπλοκες τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς επιπτώσεις που θα προέκυπταν από ένα τέτοιο γεγονός . Δεν είναι θέμα να κάνουμε τη χάρη στη Χαμάς, ούτε να κατηγορήσουμε ένα «κακό μήλο» που επέτρεψε την επιστροφή μιας «αποστρατιωτικοποιημένης» Χαμάς στον αρχηγό του κράτους. Για ορισμένους αυτοαποκαλούμενους ειδικούς, η χρήση αυτής της εξήγησης πηγάζει από μια επιφανειακή κατανόηση του κινήματος. Για άλλους, πρόκειται για την κάλυψη του Ισραήλ για τις στρατιωτικές του αποτυχίες σε περίπτωση που καταλάβει το Sinwar και την αντικατάστασή του με την «ολική νίκη». Εάν το Sinwar είναι η Χαμάς και η Χαμάς είναι η Sinwar, η εξάλειψη του ενός θα τελείωνε το άλλο.

Στην πραγματικότητα, αυτό που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου – και τις επακόλουθες επιχειρήσεις της Χαμάς απέναντι στον γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ – είναι πιθανώς μια σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά τα διαθέσιμα δημόσια στοιχεία που έχουμε μας λένε ότι ο Yahya Sinwar δεν είναι τόσο απρόβλεπτος. Όπως και οι προκάτοχοί του, ήταν πολύ ανοιχτός και ξεκάθαρος για την κατεύθυνση που έπαιρνε η οργάνωση. Τα σημάδια ήταν παντού για τουλάχιστον δύο χρόνια, τόσο σε επίσημο όσο και σε επίπεδο βάσης. Οι μεγάλες δυνάμεις σοκαρίστηκαν επειδή υποτίμησαν και αγνόησαν το κίνημα, όχι επειδή εξαπατήθηκαν. Η αφήγηση γύρω από το Sinwar παρέχει επίσης κάλυψη στους «ειδικούς» για να εξηγήσουν την επιφανειακή τους γνώση για το κίνημα, στην καλύτερη περίπτωση, ή την εσφαλμένη ανάλυσή τους, στη χειρότερη.

Αυτό που έπρεπε να γνωρίζουν οι αναλυτές είναι ότι η Χαμάς είναι ένα κίνημα θεσμών και ότι, όπως κάθε άλλο μαζικό κίνημα, συγκεντρώνει διαφορετικά πολιτικά ρεύματα και προσανατολισμούς που μπορεί να διαφωνούν ως προς την τακτική, αλλά όχι στη στρατηγική. Ο κανόνας της οργάνωσης ήταν ένας κανόνας συνέχειας παρά τον γεωγραφικό κατακερματισμό και τις διαφορετικές σχολές σκέψης για το πώς να προχωρήσουμε. Υπήρξαν στιγμές σφοδρής συζήτησης και δημόσιας διαφωνίας, αλλά δεν είναι μυστικές και μερικές φορές λαμβάνουν χώρα σε δημόσιους χώρους. Αυτό αντιστοιχεί στη δυναμική ενός οργανισμού του οποίου οι εσωτερικές εκλογές είναι εύρωστες και ανταγωνιστικές.

Ο Ismail Haniyeh παρευρίσκεται στην κηδεία του απελευθερωμένου κρατούμενου Majdi Hammad στη βόρεια
Λωρίδα της Γάζας, 19 Μαρτίου 2014. Ο Majdi, αδελφός του Παλαιστίνιου υπουργού Εσωτερικών της
Λωρίδας της Γάζας, Fathi Hammad, ήταν ένας από τους κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο
του Gilad Shalit συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Οι πληροφορίες που αποδίδονται σε «ανώνυμες πηγές κοντά στη Χαμάς» για εσωτερικές διαφωνίες εντός της Χαμάς ή για την αναδιάρθρωση του κινήματος από τον Sinwar είναι πολύ ανεπαρκώς τεκμηριωμένες. Είναι πιθανό οι επιχειρήσεις του κινήματος να αλλάξουν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου και οι θεσμοί του να μετασχηματιστούν ανάλογα. Ωστόσο, έως ότου καταστούν διαθέσιμα σκληρά στοιχεία, καλό θα ήταν οι αναλυτές να βασίσουν τις σκέψεις τους στα πολυάριθμα γραπτά, ομιλίες και συνεντεύξεις που τονίζουν άσκοπα μυστικοπαθείς πτυχές της Χαμάς και των ηγετών της. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο Sinwar αναμόρφωσε πλήρως τη δομή του κινήματος και συγκέντρωσε την εξουσία γύρω του. Ωστόσο, υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι ο Sinwar δεν είναι απλώς προϊόν του κινήματος, αλλά κάποιος που πέρασε δεκαετίες χτίζοντας το και είναι απίθανο να έχει παραμελήσει τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσε πολιτικά και τις διαδικασίες που βοήθησε να τεθούν σε εφαρμογή.

Μια μέρα, μετά το τέλος αυτού του γενοκτονικού πολέμου, είναι πιθανό να προκύψουν νέες λεπτομέρειες που θα αλλάξουν την αντίληψη της Χαμάς και θα έρθουν σε αντίθεση με τις υποθέσεις που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν φρόνιμο να τοποθετηθεί το νέο υλικό στο ιστορικό του πλαίσιο και να κρατηθούν οι «ειδικοί» που δεν έχουν κάνει τη δουλειά τους σε υψηλότερα πρότυπα.

πηγή: Mondoweiss