Οι καμπάνες της διχοτόμησης ηχούν στην Κύπρο…
Ο Φιντάν στις Βρυξέλλες αξίωσε την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Πήραν τον Τούρκο ΥπΕξ Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες και τι αξίωσε; Τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από την αποδοχή της ισότιμης κυριαρχίας. Και τι μας είπε ο Έλληνας ΥπΕξ, Γ. Γεραπετρίτης, μετά την προτροπή του για γενναία βήματα; Ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε φάση πλήρους εξέλιξης! Σε αφασία βρίσκεται, κ. Υπουργέ. Στην Εντατική…
Ο κ. Φιντάν βρέθηκε στα σαλόνια της ΕΕ για να γίνουν θετικά βήματα στο Κυπριακό. Αυτό μάς έλεγαν. Και ο κ. Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του, είπε αναφερόμενος στο Κυπριακό ότι υπάρχει κατανόηση από την τουρκική πλευρά για να καθίσουν οι δυο πλευρές σε διάλογο! Τι απάντησε, όμως, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ενώπιον όλων; Το αυτονόητο: Ότι, δηλαδή, θέλει λύση ισότιμης κυριαρχίας και άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Θέλει, δηλαδή, αναγνώριση του ψευδοκράτους και διάλυση.
Ακόμη και αν πάνε οι Τούρκοι σε τριμερή, καμιά πλέον αμφιβολία δεν υπάρχει ότι τα δύο κράτη θα τεθούν επί τάπητος. Και τότε, η βάση των συνομιλιών αλλάζει εκ νέου. Οδεύουμε προς τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης. Εάν, από την άλλη, δεν γίνει τριμερής, ποια είναι η εναλλακτική επιλογή όταν διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος ότι δεν έχει σχέδιο Β΄; Αλλά και το σχέδιο Α’, τι είναι; Τα δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη με πολιτική ισότητα. Με άλλα λόγια, η προηγούμενη τουρκική θέση, η οποία έχει αγιοποιηθεί επειδή οι Τούρκοι πάτησαν πάνω στην πολιτική ισότητα για να φέρουν στο προσκήνιο την ισότιμη κυριαρχία. Προσοχή εδώ: Υπάρχουν κάποιοι, πονηρό τω τρόπω, που λένε: Μα ο Φιντάν και ο Τατάρ δεν μίλησαν για δύο κράτη… αλλά για ισότιμη κυριαρχία. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να βαράμε τις καμπάνες της νίκης επειδή άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς; Επειδή μας δουλεύουν οι Τούρκοι; Οι οποίοι, μάλιστα, όταν τους βάλαμε τις προάλλες στις Βρυξέλλες, τι είπαν εκτός των άλλων; Ότι δεν τους αρκεί η ειδική σχέση μέσω της αναβαθμισμένης τελωνειακής ένωσης και ότι θέλουν πλήρη ένταξη χωρίς να τους δεσμεύει το Κυπριακό. Και τι μας λέει η Λευκωσία; Ότι οι εταίροι μας δεν δέχθηκαν την αποσύνδεση. Τι εννοεί; Ότι μας έκαναν χατίρι; Αυτά είναι για τους αδαείς. Υπάρχουν οι κυπρογενείς υποχρεώσεις, δηλαδή η σύνδεση, από το 2005 και 2006, μεταξύ των οποίων και η Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, που αναφέρεται στην υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Όταν όμως η Λευκωσία και η Αθήνα την έβαλαν στο ράφι, γιατί οι εταίροι μας να είναι βασιλικότεροι του Βασιλέως;