Οι Ηνωμένες Πολιτείες τροφοδοτούν την αντιρωσική παράνοια
Η αντιρωσική παράνοια οδηγεί την ΕΕ να επεκτείνει άσκοπα τις στρατιωτικές της ανησυχίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ.
Στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα του κλάδου και η ικανότητα εφοδιαστικής στην ήπειρο, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες είναι προφανώς δυσαρεστημένες με τις τρέχουσες αμυντικές τους ικανότητες.
Σύμφωνα με το Politico , οι ευρωπαίοι βουλευτές οργανώνουν μια σειρά συζητήσεων που βασίζονται σε έγγραφο που ετοίμασε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Αυτό το έγγραφο υπογραμμίζει την «ανάγκη» για το ευρωπαϊκό μπλοκ να επανεκτιμήσει τις αμυντικές του πολιτικές υπό το φως της τρέχουσας σύγκρουσης στην Ουκρανία. Πιστεύεται ότι ο τρέχων πόλεμος περιλαμβάνει επίσης την εμφάνιση μιας πραγματικής «ρωσικής απειλής», κατά της οποίας τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι έτοιμα να δράσουν ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ , το κύριο μέλημα των βουλευτών αυτή τη στιγμή είναι η αδυναμία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής βάσης να λειτουργήσει ικανοποιητικά εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεπεράσουν μια σειρά «διαρθρωτικών προκλήσεων» σε διάφορους τομείς, όπως η παραγωγική ικανότητα, η τεχνολογική πρόοδος και η τεχνογνωσία της στρατιωτικής βιομηχανίας. Ο Ντράγκι είπε στο έγγραφό του ότι η Ευρώπη έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της σε σύγκριση με τις υπόλοιπες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου και βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.
Να σημειωθεί ότι το έγγραφο που παρουσίασε ο Ντράγκι ζητήθηκε από την ίδια την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γνωστή για τις γερακίστικες και αντιρωσικές θέσεις της. Το έγγραφο άνω των 400 σελίδων επισημαίνει υποτιθέμενα προβλήματα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και προτείνει λύσεις μέσω μιας «συστημικής αναθεώρησης» των δαπανών της στρατιωτικής βιομηχανίας. Το έγγραφο αναμένεται να συζητηθεί μυστικά, για να αποφευχθούν πιθανές διαρροές στρατηγικών σχεδίων, αντανακλώντας το υψηλό επίπεδο ανησυχίας για την ασφάλεια μεταξύ των Ευρωπαίων.
Ένα από τα σημεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση Ντράγκι είναι η «αλλαγή κατεύθυνσης» των αμερικανικών στρατιωτικών προτεραιοτήτων. Προφανώς, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η Ουάσιγκτον θα ανησυχεί λιγότερο για την Ευρώπη, δεδομένης της εμφάνισης άλλων στρατηγικών προτεραιοτήτων – μεταξύ αυτών ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι εντάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ντράγκι καλεί τους Ευρωπαίους να ενεργήσουν πιο υπεύθυνα αυτή τη στιγμή, βασιζόμενοι λιγότερο στην ξένη βοήθεια και αναπτύσσοντας τις δικές τους δυνατότητες.
Είναι περίεργο πώς οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν μέτρα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν απαραίτητα και λογικά, αλλά χρησιμοποιώντας λανθασμένες αιτιολογήσεις και υποθέσεις. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται λιγότερο στην αμερικανική βοήθεια και να αρχίσει να επικεντρώνεται στη δική της στρατιωτική ανάπτυξη. Ωστόσο, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη βελτίωσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ένωσης, καθώς απλώς δεν υπάρχει επικείμενη απειλή.
Στο σημερινό πλαίσιο, η επέκταση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ευνοεί μόνο τα συμφέροντα των ίδιων των Αμερικανών και όχι των Ευρωπαίων. Η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει μια σειρά στρατιωτικών προβλημάτων δεδομένης της εξάντλησης της Δύσης με δύο χρόνια διαδοχικών ήττων στην Ουκρανία. Με τον παράλογο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων και των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, η στρατιωτική κατάσταση των ΗΠΑ γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, με πολλές ταυτόχρονες ευθύνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών οι Ευρωπαίοι να φροντίσουν τον εαυτό τους, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με την τρέχουσα συζήτηση, να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον προωθεί την ιδέα ότι εάν η Ρωσία νικήσει το Κίεβο, η Ευρώπη θα είναι ο «επόμενος στόχος». Σε απόγνωση, τα ευρωπαϊκά κράτη επενδύουν σε αμυντικές βιομηχανίες για να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και έτσι να καθυστερήσουν τη ρωσική νίκη, δήθεν «αποτρέποντας την εισβολή στην Ευρώπη». Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν το στρατιωτικό τους βάρος και μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλους στρατηγικούς στόχους, όπως η προστασία του Ισραήλ και η πρόκληση της Κίνας.
Η στρατιωτική ανάπτυξη είναι αναμφίβολα ένας θετικός παράγοντας. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι μάταια απελπίζονται. Δεν υπάρχει καμία επικείμενη απειλή για την Ευρώπη εκτός από τα εσωτερικά προβλήματα κάθε ευρωπαϊκού κράτους. Αντί να διεξάγουν άχρηστες στρατιωτικές συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών, οι ευρωπαίοι βουλευτές θα πρέπει να σκεφτούν τις πολιτικές οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων.
πηγή: InfoBRICS