Θα ζήσει το γενοκτονικό κράτος το στρατιωτικό του πραξικόπημα;
Εδώ και πολλά χρόνια και μέσα από τη φωνή πολλών αναλυτών, σκιωδών συμβούλων, πρώην στρατιωτικών, συγγραφέων, δημοσιογράφων… το σενάριο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος που θα ανακάτευε τα χαρτιά στο Ισραήλ αναφέρεται με επιμονή σαν να ξορκίζει την κακή τύχη αν να μην αποτρέψει τις δυσάρεστες συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Το ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress θα κλείσει οριστικά μέσα στο Φθινόπωρο του 2024.
Ήδη από το 1984, την επομένη της εισβολής στον Λίβανο, στις στήλες της Le Monde Diplo , ο Amnon Kapeliuk , γαλλο-ισραηλινός δημοσιογράφος και συγγραφέας και συνιδρυτής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem , αντανακλούσε την αδιαθεσία της ισραηλινής κοινωνίας. απομονωμένος στη διεθνή σκηνή, στη λαβή μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής ύφεσης που έχει αφήσει πολλούς πολίτες εγκλωβισμένους, πολιτικά πολωμένους και διχασμένους ανάμεσα σε πολλά ανταγωνιστικά στρατόπεδα: « εξτρεμιστές εναντίον μετριοπαθών, Σεφαραδίτες εναντίον Ασκεναζίμ, Εβραίοι εναντίον Αράβων, στερημένοι ενάντια στους νεόπλουτους » παρακάλεσε .
Αντιμέτωπος με αυτήν την ψυχρή διάγνωση αντάξια της ιατροδικαστικής, ο Αμνόν Καπελιούκ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επίκειται πραξικόπημα που θα οδηγήσει στην εκκαθάριση της «δημοκρατίας». Για να υποστηρίξει καλύτερα την άποψή του, παραθέτει μια μακρά, σε βάθος έρευνα, που εκτείνεται σε έξι σελίδες. Εικονογραφημένο με ένα τανκ που συντρίβει την Κνεσέτ, ο τίτλος της καθημερινής Haaretz σήμερα, 27 Ιανουαρίου 1984, είναι ξεκάθαρος: « Τάνκς στην Κνεσέτ – στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ισραήλ; »
Μετά την περίοδο της ανησυχίας και της αβεβαιότητας που κορυφώθηκε με τη συνοπτική εκτέλεση μερικών ταραχοποιών και τη μετάδοση του ανακοινωθέντος αριθ. ο καθένας στον δικό του τομέα εμπειρογνωμοσύνης.
Ο έφεδρος στρατηγός Dov Tamari αποκλείει αμέσως αυτήν την ανησυχητική πρόβλεψη, αλλά προσθέτει ότι εάν η ισραηλινή δημοκρατία απειλείται επί του παρόντος, « αυτή είναι περισσότερο από πολιτικά στοιχεία παρά από στρατιωτικούς ».
Ένας οξυδερκής παρατηρητής της πολιτικής ζωής, ο στρατηγός πιστεύει ότι ο πολιτικός πλουραλισμός είναι κοινός τόπος τόσο μεταξύ των απλών στρατιωτών όσο και εντός του Ισραηλινού σώματος αξιωματικών. Σε αντίθεση με τους έφεδρους (άμαχοι κινητοποιούνται για έντεκα μήνες το χρόνο), κανείς δεν θα επιτεθεί στο κοινοβούλιο: « Ένα σώμα αξιωματικών που ανησυχεί για την έλλειψη πόρων δεν αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, εφόσον δεν βλέπει σε αυτήν την έλλειψη πόρους μια σκόπιμη επιθυμία να αποδυναμωθεί ο στρατός », καταλήγει.
Εάν ο καθηγητής Youval Neeman, ιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος Tehiya (Ανανέωση) κρίνει ότι η θεωρία του πραξικοπήματος είναι δυνατή, μόνο σε περίπτωση σοβαρής διατάραξης της δημόσιας τάξης, ο συνάδελφός του, ο βουλευτής των Εργατικών Shevah Weiss, από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείει εντελώς αυτό το ενδεχόμενο, στην υπόθεση μιας ανοιχτής σύγκρουσης με τη μεσσιανική δεξιά ενόψει των διεκδικήσεών της στη Δυτική Όχθη: « Τώρα, είμαι σε αμηχανία και τείνω όλο και περισσότερο να πιστεύω ότι αυτό που κάποτε ήταν απίθανο για μένα γίνεται τώρα μια πιθανή πιθανότητα », προχωρά προσεκτικά.
Ο στρατηγός Matti Peled συμφωνεί επίσης με αυτό, ενώ χαρακτηρίζοντας τη δήλωση, θεωρεί ότι ο κίνδυνος περιμένει την « ισραηλινή εκλογική δημοκρατία ». έγκειται λιγότερο στην πιθανότητα ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, από τη σύσταση ενός υπουργικού συμβουλίου έκτακτης ανάγκης που κατάσχει όλες τις εξουσίες στο όνομα των υπέρτατων συμφερόντων του έθνους. Ένα νομικιστικό πραξικόπημα, θέλει να ξεκαθαρίσει.
Ο ειδικός στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, κ. Yoram Peri (Εργατικοί) κρίνει ότι ο ισραηλινός στρατός δεν είναι ένα ίδρυμα που βρίσκεται εκτός του πολιτικού πεδίου, υπόκειται σε καθήκον εφεδρείας και διακριτικότητας, αντίθετα, διατηρεί στενούς δεσμούς με τον κομματικό μηχανισμό, στο πλαίσιο μιας ενεργού πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας. Εάν η κατάσταση ασφαλείας επιδεινωθεί, ο στρατός θα τοποθετηθεί υπέρ της κυβέρνησης.
Ο διευθυντής του τμήματος ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο καθηγητής Shlomo Ben-Ami λυπάται πικρά για την ευθραυστότητα της δημοκρατίας, απουσία αντιδυνάμεων. Η νομοθεσία δίνει υπερηφάνεια στους νόμους έκτακτης ανάγκης, από εκεί μέχρι την εφαρμογή τους, υπάρχει μόνο ένα βήμα. « Όλα είναι νόμιμα στο κράτος του Ισραήλ. Δεν πρέπει να στέλνουμε τανκς στους δρόμους. Αυτή η κατάσταση υπάρχει ήδη στα κατεχόμενα και δεν είναι πολύ δύσκολο να εδραιωθεί στο Ισραήλ ».
Ο καθηγητής Weiss είναι πολύ πιο σαφής: « Περισσότερες από ένα εκατομμύριο ψυχές (οι Παλαιστίνιοι) ζουν ήδη υπό στρατιωτική κυριαρχία για δεκαεπτά χρόνια. Δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τα ίδια πρότυπα σε τρία εκατομμύρια περισσότερα άτομα .» Από τους επαναλαμβανόμενους νόμους έκτακτης ανάγκης μέχρι τον φασισμό, υπάρχει μόνο ένα βήμα (διαβάστε Agamben ).
Ο ήχος από τις μπότες που υποδηλώνουν ένα επικείμενο πραξικόπημα στο Medinat Yisrael συχνά γίνεται πρωτοσέλιδο.
Σε άρθρο με τίτλο « Κίνδυνος πραξικοπήματος στο Ισραήλ; » και δημοσιεύτηκε στις στήλες της l’ Humanité στις 17 Οκτωβρίου 1996, ο καθηγητής Zeev Maoz, Ισραηλινός ειδικός σε θέματα άμυνας, δεν αποκλείει την υπόθεση ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος λόγω του πείσματος του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu που , σύμφωνα με τον ίδιο, περιθωριοποιεί την πλειοψηφία των ανώτατων αξιωματικών, για την υποτιθέμενη αριστερή ευαισθησία τους:
« Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια διεθνή κρίση όταν λείπει η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού επιπέδου, θα υπάρχουν καλοί λόγοι να ανησυχούμε », εκμυστηρεύτηκε στη Haaretz και πρόσθεσε: « Ο στρατός στερείται τη δυνατότητα να επηρεάσει την κατάσταση μέσω του πολιτικού παιχνιδιού, οπότε η πιθανότητα ενός πραξικοπήματος –μια φυσικά παράνομη ενέργεια– γίνεται –στα μάτια τους όλο και πιο ελκυστική(…) ».
Ανώτεροι αξιωματικοί έχουν εμπλακεί σε σημαντικές αποφάσεις από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948, και πολλοί, όπως ο Moshe Dayan και ο Yitzhak Rabin, είχαν εξέχουσα πολιτική σταδιοδρομία. Το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου περιλαμβάνει τέσσερις απόστρατους στρατηγούς. Ο ηγέτης του Λικούντ κατηγορεί τους προκατόχους του Εργατικού Κόμματος ότι πολιτικοποίησαν υπερβολικά τον στρατό συνδέοντάς τον άμεσα με διαπραγματεύσεις με τους Άραβες γείτονες του εβραϊκού κράτους.
Ο δήμαρχος της Χάιφα, έφεδρος στρατηγός Amram Mitzna, επιβεβαίωσε το αυξανόμενο χάσμα δυσπιστίας μεταξύ των πολιτικών και του στρατού και τόνισε ότι δημιούργησε μια «αβάσταχτη κατάσταση».
Είναι διαφορετικά τα πράγματα σήμερα; Τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο
Η επίθεση της Χαμάς αυτή την ημέρα της 7ης Οκτωβρίου , 50 χρόνια σχεδόν μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, έρχεται σε ένα ταραχώδες πλαίσιο σαν να τονίζει καλύτερα τις προϋπάρχουσες διαιρέσεις και να επηρεάζει ανεπανόρθωτα την ομοιότητα της συνοχής μέσα στην ισραηλινή κοινωνία.
Ένα κράτος που λεηλατείται, γεννημένο από βιασμό, το Ισραήλ είναι ένα κοινωνιολογικό θαύμα λόγω της τυχαίας ετερογενούς συνάθροισής του που περιέχει μέσα του τους σπόρους της παρακμής του. Διχασμένοι από διαφωνίες που είναι τόσο δομικές, όπως τονίστηκε παραπάνω, όσο και κυκλικές, πολλοί παρατηρητές εικάζουν την επικείμενη διάλυσή του:
• Το 2018, η Κνεσέτ υιοθέτησε έναν νέο βασικό νόμο: «Ισραήλ, έθνος-κράτος του εβραϊκού λαού». Αυτό το κείμενο ορίζει, με κίνδυνο να σπάσει τον ήδη τεταμένο κοινωνικό ιστό, ότι « το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης εντός του Κράτους του Ισραήλ επιφυλάσσεται αποκλειστικά για τον εβραϊκό λαό » και αφομοιώνει την ανάπτυξη του εβραϊκού οικισμού ως εθνική αξία…
• Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και μέχρι τη μοιραία ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους κάθε Σάββατο βράδυ στη λεωφόρο Kaplan στο Τελ Αβίβ ενάντια σε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που μειώνει σημαντικά την εξουσία των δικαστών προς όφελος του η εκτελεστική.
• « Θα πεθάνουμε αντί να καταταγούμε » ή πάλι: « Προς το Ανώτατο Δικαστήριο: Είμαστε έτοιμοι να πάμε φυλακή επειδή [δεν πάμε] στο στρατό ». Αυτό είναι το σύνθημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις επίμονες εκκλήσεις για κινητοποίηση μεταξύ των Χαρεντίμ, μιας φατρίας υπερορθόδοξων Εβραίων (13% του πληθυσμού), που μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από τη στρατιωτική θητεία από τον Μπεν-Γκουριόν αφοσιωμένοι στη μελέτη της Τορά.
Αντιμέτωποι με αυτές τις επιθέσεις κατά των θεμελιωδών ελευθεριών στη «μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή», δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε εάν η Hersi Halevi, ο σημερινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, δεν θα μπει στον πειρασμό να ανατρέψει το τραπέζι, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο του Ο Φινεές, ο αρχιερέας των Εβραίων, ο σωστός των αδικιών;
Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Φιλοσοφίας από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και εκπαιδευμένος στο διάσημο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσιγκτον, το Halevi – αν και πηγαίνει στη συναγωγή χωρίς να φοράει κιπά – βλέπει με κακό μάτι την άμεση εμπλοκή του Bezalel Smootrich και τον Itamar Ben-Gvir , ηγετικές προσωπικότητες του θρησκευτικού σιωνισμού σε ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, ειδικά επειδή και οι δύο θεωρούνται σε κλειστούς κύκλους, όπως οι jobniks , με άλλα λόγια χωρίς πραγματική εμπειρία μάχης, σε ένα πλαίσιο όπου το Ισραήλ εμπλέκεται ταυτόχρονα σε πέντε θέατρα των λειτουργιών .
« Υπάρχει καιρός για ειρήνη και καιρός για πόλεμο », επέμεινε ο Νετανιάχου, επικαλούμενος ένα απόσπασμα από τη Βίβλο. Δεν υποσχέθηκε ο Ραβίνος Μέντελ Σνέρσον στα μέσα της δεκαετίας του ’90 να επισπεύσει τον ερχομό του Μεσσία ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι θα θυσίαζε τους συμπολίτες του;
Οι διαφορές μεταξύ αμάχων και στρατιωτών έρχονται τώρα στο φως καθώς πολλές φωνές υψώνονται για να προκαλέσουν έναν πιθανό εμφύλιο πόλεμο με σαφείς αναφορές στο Altalena, ένα σκάφος που ναυλώθηκε από το Irgun και στάλθηκε στον βυθό με εντολή του Ben-Gurion κατά τη διάρκεια ενός τραγικού συμβάντος που υλοποίησαν τις διασπάσεις εντός του νεαρού ανεξάρτητου Κράτους του Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Κενάν είχε οραματιστεί την αρχή μιας ανάληψης της εξουσίας με τη δύναμη των όπλων. Το μυθιστόρημα Ein Harod είναι αφιερωμένο στον Amos Kenan, τον πατέρα του συγγραφέα, και προέρχεται από το όνομα ενός κολεκτιβιστικού χωριού, αρχικά σοσιαλιστικής έμπνευσης πριν από τη φιλελεύθερη στροφή της δεκαετίας του ’90, που εκτροχιάστηκε το επαναστατικό κίνημα των πρώτων κιμπούτζ .
« Ένας Παλαιστίνιος μαχητής και ένας Ισραηλινός μαχητής της αντίστασης, που φεύγουν μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, αναγκάζονται να περπατήσουν μαζί, σε όλη τη χώρα, καθένας από τους οποίους αμφισβητεί το παραμικρό μέρος του άλλου. Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο στα μοντέρνα λογοτεχνικά εβραϊκά .»
πηγή: Χρονικό της Παλαιστίνης