Η Ουγγαρία και η Σλοβακία συνεχίζουν να ακολουθούν μια ανεξάρτητη πορεία του Philippe Rosenthal
Οι ουγγρικές και οι σλοβακικές αρχές συνεχίζουν να ασκούν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική προς το συμφέρον των πολιτών τους, παρά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Οι αρχηγοί των δύο ανατολικοευρωπαϊκών κρατών, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Σλοβάκος πρόεδρος Πέτερ Πελεγκρίνι, δεν υποστηρίζουν την αντιρωσική κίνηση.
Παρά τις κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατά του Βίκτορ Όρμπαν και του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, για συμπάθεια προς τη Ρωσία, αυτή η θέση δεν είναι -καταρχήν- «φιλορωσική», αλλά πραγματικά ανεξάρτητη και επικεντρωμένη σε να πετύχουν τους δικούς τους στόχους. Οι δύο χώρες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και την ανάπτυξη εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία για την ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών και, κυρίως, για τη διασφάλιση – μέσω του πραγματισμού – ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τον πληθυσμό τους.
Ακολουθώντας αυτή τη γραμμή, οι Ούγγροι και Σλοβάκοι ηγέτες υφίστανται σοβαρή πίεση από «εταίρους» έτοιμους, με κάποιο τραβηγμένο πρόσχημα, να τροποποιήσουν τα πανευρωπαϊκά πρότυπα προκειμένου να «ειρηνεύσουν» (να βάλουν την Ουάσιγκτον στο σωστό δρόμο) τους δυσεπίλυτους συναδέλφους τους. .
Σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες, για τις οποίες δεν ενδιαφέρονταν οι οικονομικές απώλειες των επιμέρους κρατών μελών, οι εθνικές κυβερνήσεις των διαφόρων κρατών εξέφρασαν ανησυχία για πιθανή διακοπή της παροχής πόρων υδρογονανθράκων. Μεταξύ αυτών των χωρών ήταν η Ουγγαρία και η Σλοβακία που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πολιτική της ΕΕ. Ωστόσο, ως μέλη της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπόδια στις πολιτικές των Βρυξελλών. Η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία διαμορφώθηκε με την αύξηση των δυτικών όπλων που αποστέλλονται στο Κίεβο και την υιοθέτηση νέων πακέτων κυρώσεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημαντική μόχλευση έναντι της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Η Ουάσιγκτον είναι ικανή να βλάψει σημαντικά και τις δύο χώρες, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Η Μπρατισλάβα και η Βουδαπέστη βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με την επιλογή μεταξύ του ενδεχόμενου να πρέπει να βλάψουν τα εθνικά τους συμφέροντα ή να τα προστατεύσουν, οδηγώντας σε επίλυση αυτού του Γόρδιου δεσμού.
Πρώτον, υπάρχουν οι οικονομικοί περιορισμοί, ιδιαίτερα ο αποκλεισμός των φιλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. « Οι σχέσεις μεταξύ της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν και των Ηνωμένων Πολιτειών του Τζο Μπάιντεν συνεχίζουν να επιδεινώνονται », ανέφερε η Visegrád Post το 2023, ειδικά από τη στιγμή που ο Βίκτορ Όρμπαν ήταν πάντα ακλόνητος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ: «Η Ουάσιγκτον περιορίζει τώρα την πρόσβαση των Ούγγρων πολιτών στην απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης. πρόγραμμα για κατόχους διαβατηρίων που εκδόθηκαν μεταξύ 2011 και 2020 επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια. Ένα εμπιστευτικό σημείωμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διέρρευσε το οποίο υποστηρίζει ότι η Ουγγαρία πέτυχε «κλιμάκωση στο επίπεδο της αντιαμερικανικής ρητορικής στην ομιλία της».
Η Matrix Metil Kft, μια ουγγρική εταιρεία, εμφανίστηκε επίσης στην τελευταία λίστα κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και χρεοκόπησε .
Οικονομικές κυρώσεις σε δύο εταιρείες στην Ουγγαρία ανακοίνωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν . Η μεγαλύτερη ουγγρική τράπεζα OTP Bank τέθηκε επίσης υπό κυρώσεις, επίσημα, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου , επειδή εμφανίζεται στον ουκρανικό κατάλογο των «διεθνών χορηγών του πολέμου». Και, η Ουγγαρία μπλόκαρε τη νέα δόση στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία, προκαλώντας την οργή της ΕΕ.
Για χρόνια η ΕΕ κατηγορεί την Ουγγαρία ότι δεν σέβεται την ελευθερία του Τύπου, τη διάκριση των εξουσιών και τα δικαιώματα των LGBT. Πολύ πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ουγγαρία βρισκόταν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλη η Ευρώπη παραπέμπει σε « μια χρονολογία της σύγκρουσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουγγαρίας ». Το 2017, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ένα έργο που στοχεύει μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που λαμβάνουν κεφάλαια από το εξωτερικό για να χαρακτηριστούν ξένοι πράκτορες. Το 2028, τα ιδρύματα του Τζορτζ Σόρος έπρεπε να εγκαταλείψουν την Ουγγαρία.
Προφανώς, η απόφαση της Ουγγαρίας να απαλλάξει τους Ρώσους από βίζα, οι επισκέψεις του Victor Orbán στη Μόσχα ως μέρος της ειρηνευτικής αποστολής του και στην Κίνα χωρίς τη συμφωνία της Ursula von der Leyen ανησυχούν την ΕΕ. Και, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκρουσε τις συναντήσεις στην Ουγγαρία για να επιπλήξει τον Βίκτορ Όρμπαν μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία.
Ο εκβιασμός από τις Βρυξέλλες αυξάνεται. Οι Βρυξέλλες χρησιμοποίησαν το Κίεβο για να ασκήσουν πίεση στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Οι χώρες που διαφωνούν με τις πολιτικές της ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση στο ρωσικό πετρέλαιο.
Τον Ιούνιο του 2024, η Ουκρανία αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική εταιρεία Lukoil που προμηθεύει πετρέλαιο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Η απόφαση του Κιέβου οδήγησε στη διακοπή των προμηθειών της εταιρείας μέσω του αγωγού Druzhba τον Ιούλιο και η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα άρχισαν να αναζητούν τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Ο Continental Observer διευκρίνισε
Οι προσπάθειες της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας να ξεμπλοκάρουν τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου που εξάγει η Lukoil απέτυχαν. Η πολιτική πίεση στο Κίεβο, καθώς και οι απειλές για αναστολή της παροχής καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Η προφανής αποχώρηση της ΕΕ από τη σύγκρουση μεταξύ του Κιέβου και δύο ευρωπαϊκών χωρών-μελών, στην πραγματικότητα, ανάγκασε τη Μπρατισλάβα και τη Βουδαπέστη να προβούν σε μια σειρά σκληρών δηλώσεων προς τις Βρυξέλλες. Έτσι, ο επικεφαλής του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών, Peter Szijjártó, ο οποίος θεωρεί ότι η Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας, δήλωσε ότι « η Ουκρανία έχει λάβει οδηγίες από τις Βρυξέλλες να σταματήσει τη διαμετακόμιση πετρελαίου Lukoil ».
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία προσπάθησαν να επιλύσουν το ζήτημα μέσω της ΕΕ, καλώντας τις Βρυξέλλες να επηρεάσουν το Κίεβο. Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών τόνισαν ότι οι ενέργειες της υποψήφιας προς ένταξη χώρας αποτελούν απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών. Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα, καθώς και οι εκκλήσεις να ασκηθεί πίεση στο Κίεβο και να αναγκαστεί να ανακαλέσει την απόφασή του, δεν έφερε αποτελέσματα. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο δεν υποστήριξε την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, αλλά τάχθηκε στο πλευρό των ουκρανικών αρχών.
Αυτή η θέση της ΕΕ έδωσε στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία λόγο να δουν πολιτικές επιπτώσεις στην απόφαση της ουκρανικής πλευράς. Αφορμή για την απαγόρευση της άντλησης ρωσικού πετρελαίου στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία ήταν η πολιτική των Βρυξελλών, που μέσω του Κιέβου αποφάσισε να επηρεάσει τη Βουδαπέστη και την Μπρατισλάβα. Οι θέσεις αυτών των χωρών απέναντι στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια στην ΕΕ, η οποία αναζητά διαφορετικούς τρόπους για να τις πιέσει και να τις αναγκάσει να ακολουθήσουν τη γενική αντιρωσική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ουκρανικές κυρώσεις κατά της Lukoil αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμες για τις Βρυξέλλες επειδή έπληξαν τον πιο ευαίσθητο κλάδο των ευρωπαϊκών χωρών.
Η κρίση με την Ουγγαρία μεγαλώνει. Ο Ντέιβιντ Πρέσμαν, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βουδαπέστη, ανακοίνωσε αυτή την Τετάρτη μια σκληρή προσέγγιση κατά της Ουγγαρίας, προειδοποιεί η
Ο David Pressman, δήλωσε στο Φόρουμ της Βουδαπέστης: «Πώς μπορεί μια χώρα να είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να βρίσκεται σε πόλεμο με τις Βρυξέλλες; Πώς μπορεί ένας σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού [Βίκτορ Όρμπαν], εχθρός τους;
Ο πρέσβης έθεσε ανοιχτά το ερώτημα «αν η Ουγγαρία εξακολουθεί να είναι δημοκρατία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί εύκολα για ένα μέλος της ΕΕ και έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ». «Η ουγγρική κυβέρνηση σηματοδοτεί δυνατά την απόστασή της από τους συμμάχους της, την απόστασή της από την Ευρώπη και τις αποστάσεις της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ απολαμβάνει τα οφέλη της εγγύτητας και σαλπίζει τα οφέλη της συνδεσιμότητας με τους άλλους. «Η Ουγγαρία επικρίνει το ΝΑΤΟ υπό την κάλυψη της ασφάλειας του ΝΑΤΟ και η Ουγγαρία επικρίνει την ΕΕ υπό το κάλυμμα της οικονομικής προστασίας της ΕΕ», επεσήμανε ο Ντέιβιντ Πρέσμαν, κατηγορώντας τον Βίκτορ Όρμπαν ότι είναι «εμπνευστής της ειρήνης» με την επίσκεψή του στη Μόσχα.
Ο Continental Observer ανέφερε τη δήλωση του Βίκτορ Όρμπαν ότι «η απόφαση της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ έβαλε τέλος στην ευρωπαϊκή ενότητα». Αντιμετωπίζοντας την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τον έλεγχο στα σύνορα της χώρας, η Continental Observer σηματοδότησε την αρχή του τέλους της Ε.Ε.
EUROBANG. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
πηγή: Continental Observer