Η Κίνα αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης για άλλες χώρες BRICS

Στη σημερινή παράδοση σας παρουσιάζουμε επίσης τις προτάσεις του Προέδρου Πούτιν, αλλά αυτή η ανάλυση του αντιπροέδρου του KPRF Ντμίτρι Νόβικοφ.

 

Ο Νόβικοφ φέρνει το νόημα που δίνουν σε αυτόν τον πολυπολικό κόσμο και είναι από αυτήν την ανάλυση, άρα ενός αγώνα, ο μόνος που συμφωνεί με το κίνημα του κόσμου του οποίου οι κομμουνιστές στερούνται… Δεν μπορούμε πια να δεχτούμε αυτή τη λογοκρισία, είναι τόσο απλό… Το να το ανεχόμαστε είναι προδοσία… (σημ. Danielle Bleitrach μετάφραση της Marianne Dunlop για το historyandsociete)

Υπηρεσία Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του KPRF. Φωτογραφία από την υπηρεσία Τύπου του φόρουμ 2024-09-25

 

Ο Ντμίτρι Νόβικοφ μίλησε για τη σημασία και τον ρόλο των BRICS στο Συμπόσιο Δημόσιας Διοίκησης και στο Φόρουμ για Ανθρωπιστικές Ανταλλαγές.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν, διοργανώθηκε ένα συμπόσιο για τη δημόσια διοίκηση και ένα φόρουμ για ανθρωπιστικές ανταλλαγές στο πλαίσιο αυτής της διεθνούς ένωσης. Και τα δύο γεγονότα έγιναν στη Μόσχα.

Ντμίτρι Νοβίκοφ

Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του KPRF

Τη συζήτηση άνοιξε ο Wang Gang, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος προπαγάνδας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Ο Mikhail Shvydkoy, ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου για τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία, απηύθυνε χαιρετισμό στο κοινό. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Ιβάν Μέλνικοφ, Αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Ντμίτρι Νόβικοφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του KPRF και Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, εκφώνησε μια ομιλία για αυτό το θέμα. Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος σε καλεσμένους από τη Βραζιλία, την Ινδία, την Αίγυπτο, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Πακιστάν και άλλους συμμετέχοντες στην ολομέλεια. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν σε θεματικά υποφόρουμ.

Αυτό είναι το κείμενο της ομιλίας του Ντμίτρι Νόβικοφ στο Συμπόσιο Διακυβέρνησης των BRICS και στο Φόρουμ Ανθρωπιστικών Ανταλλαγών BRICS.

Αγαπητέ σύντροφε Wang Gang!

Αξιότιμοι συμμετέχοντες στο συμπόσιο και στο φόρουμ!

Η απήχηση των BRICS συνεχίζει να αυξάνεται. Όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο θέλουν να είναι μέρος αυτού του διάσημου οργανισμού. Βλέπουν στην ενίσχυση των BRICS μια ευκαιρία να δημιουργήσουν έναν δίκαιο πολυπολικό και πολυμερή κόσμο, να εγγυηθούν την κυριαρχία τους, να ξεπεράσουν την οικονομική και τεχνολογική υστέρησή τους και να επιλύσουν πολλά κοινωνικά προβλήματα. Έτσι αναδεικνύεται σήμερα η παγκόσμια πλειοψηφία, για την οποία μιλάμε όλο και περισσότερο.

Στις 15 Μαρτίου 2023, στον υψηλού επιπέδου διάλογο μεταξύ του ΚΚΚ και των παγκόσμιων πολιτικών κομμάτων, ο Σι Τζινπίνγκ, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, περιέγραψε λεπτομερώς το τρέχον στάδιο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Στην έκθεσή του επεσήμανε ότι η αναπτυξιακή διαδικασία τις τελευταίες δεκαετίες σημαδεύτηκε από έντονες στροφές. Αναζητώντας το δικό τους μοντέλο εκσυγχρονισμού, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.

Πράγματι, ζούμε σε έναν πολύπλοκο κόσμο όπου οι κυρίαρχοι κύκλοι ορισμένων από τις πλουσιότερες χώρες έχουν μια πεισματική επιθυμία για ηγεμονία. Ο δηλωμένος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα νέο αποικιακό σύστημα. Για να επιτευχθεί αυτό, οι παράγοντες της ιμπεριαλιστικής πολιτικής χρησιμοποιούν διάφορα μέσα, μεταξύ των οποίων:

– τη μη ισοδυναμία των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών στο πλαίσιο του συστήματος του δολαρίου·

– το χρέος των φτωχών χωρών και ο περιορισμός της πρόσβασής τους σε προηγμένες τεχνολογίες·

– η απαξίωση που επιβάλλεται σε ανεπιθύμητες κυβερνήσεις και οι προσπάθειες ανατροπής τους μέσω των λεγόμενων «έγχρωμων» επαναστάσεων.

– μιλιταριστικές προετοιμασίες, τροφοδοσία συγκρούσεων, επέκταση του στρατιωτικού μπλοκ του ΝΑΤΟ με στόχο τη Ρωσία και τη δημιουργία της συμμαχίας AUKUS κατά της Κίνας.

Ο κύριος λόγος για την αυξανόμενη επιθετικότητα των δυτικών κυρίαρχων κύκλων είναι η επιδείνωση της παγκόσμιας κρίσης. Ακολουθώντας μια εγωιστική πολιτική νέας αποικιοκρατίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θέλουν να αποφύγουν τη δημιουργία ενός δίκαιου πολυπολικού κόσμου που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα όλων των χωρών και των ανθρώπων.

Φυσικά, οι BRICS δεν είναι στρατιωτικός οργανισμός, αλλά είναι σε αυτούς που πολλοί βλέπουν προστασία από τον παγκόσμιο πόλεμο. Τα BRICS είναι απαραίτητα για την ανθρωπότητα ως όργανο επικοινωνίας που θα εγγυηθεί την ειρήνη μέσω της ανάπτυξης, μέσω της αμοιβαίας μάθησης, μέσω της αλληλοδιείσδυσης και του αμοιβαίου εμπλουτισμού των πολιτισμών, μέσω της δυνατότητας να μάθουν για τον εκσυγχρονισμό ο ένας από τον άλλο.

Μετά την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας, ο Λένιν επέμεινε ότι « ένας έξυπνος κομμουνιστής δεν φοβάται να μάθει από τους καπιταλιστές » . Το 1928, ο Στάλιν είπε: « Για να χτίσεις, πρέπει να ξέρεις, πρέπει να μάθεις την επιστήμη. Και για να ξέρεις, πρέπει να μάθεις. Μάθετε με επιμονή, με υπομονή. Μάθετε από όλους – εχθρούς και φίλους, ειδικά εχθρούς .

Οι χώρες BRICS πρέπει επειγόντως να μάθουν η μία από την άλλη. Η πρόκληση μας είναι να μετατρέψουμε αυτή την αμοιβαία ανάγκη σε μια αμοιβαία ευκαιρία για μάθηση. Η ενίσχυση των BRICS θα βοηθήσει στη σφυρηλάτηση νέων επικοινωνιών, στην αύξηση της αμοιβαίας κατανόησης και της εμπιστοσύνης για ανάπτυξη. Πρέπει όλοι να μάθουμε να χτίζουμε μια προοδευτική κοινωνία, οικονομικά, κοινωνικά, επιστημονικά, τεχνολογικά και πολιτισμικά προηγμένη.

Σε αυτό το σημείο της ανθρώπινης ιστορίας, η Κίνα είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην ταχεία ανάπτυξη. Όταν, τη δεκαετία του 1970, το μερίδιο της ΕΣΣΔ στην παγκόσμια οικονομία ήταν 20%, το μερίδιο της Κίνας ήταν λιγότερο από 2%. Σήμερα, η ΛΔΚ αντιπροσωπεύει ήδη το ένα πέμπτο του παγκόσμιου ΑΕΠ!

Οικιακές συσκευές, μεταφορές, βιομηχανικός εξοπλισμός, τρόφιμα: Η Κίνα δεν χρειάζεται πλέον να τις εισάγει από το εξωτερικό. Η ίδια καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού και της οικονομίας της.

Ο αριθμός των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Κίνα πλησιάζει τους 60. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς έχει υπερτριπλασιαστεί σε μόλις 8 χρόνια, φτάνοντας τα 418 δισεκατομμύρια το 2022. Η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που λειτουργεί αρθρωτό πυρηνικό αντιδραστήρα.

Το Πεκίνο εκτελεί μεγάλης κλίμακας διαστημικά έργα. Μεταξύ αυτών, η κατασκευή του δικού της τροχιακού σταθμού, η αποστολή ερευνητικής αποστολής στον Άρη, η προετοιμασία επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη μέχρι το 2030 και πολλά άλλα.

Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για τους λόγους για το εντυπωσιακό άλμα της Κίνας προς τα εμπρός. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι όλα συνοψίζονται στην ιστορική επιλογή που έκανε η Κίνα πριν από 75 χρόνια. Η ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σηματοδότησε την αρχή του κινήματος της χώρας στο δρόμο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Η Κίνα παρέμεινε πιστή σε αυτή την επιλογή. Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Κίνα δεν έχει ακολουθήσει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων της αγοράς «θεραπείας σοκ». Χρησιμοποιώντας ορισμένα στοιχεία της καπιταλιστικής αγοράς, οι Κινέζοι ηγέτες τα υπέταξαν στη σοσιαλιστική αναπτυξιακή στρατηγική. Οι «τέσσερις βασικές αρχές» που πρότεινε ο Ντενγκ Σιαόπινγκ ήταν: ακολουθώντας το σοσιαλιστικό μονοπάτι, προσήλωση στη δικτατορία του προλεταριάτου, διατήρηση της ηγεσίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και πιστή στον μαρξισμό-λενινισμό και στις ιδέες του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η σημερινή ηγεσία της ΛΔΚ δεν έχει αποκηρύξει αυτές τις αρχές. Ενισχύουν τον ηγετικό ρόλο του ΚΚΚ στην κινεζική κοινωνία με βάση την προσήλωση στη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία. Στην έκθεσή του στο ιστορικό 20ο Συνέδριο του ΚΚΚ, ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε: « Ο μαρξισμός είναι η θεμελιώδης καθοδηγητική ιδεολογία που στηρίζει το Κόμμα και το κράτος μας και διασφαλίζει την ευημερία και τη δύναμή τους… Η προσκόλληση στον μαρξισμό καθώς αυτή η καθοδηγητική επιστημονική θεωρία είναι η θεμελιώδης εγγύηση Το κόμμα μας να ενισχύσει την πίστη και την εμπιστοσύνη και να οικειοποιηθεί την ιστορική πρωτοβουλία ».

Ο φορέας της σοσιαλιστικής ανάπτυξης προστάτευσε την Κίνα από καταστροφικές εμπειρίες στην οικονομία και την κοινωνική σφαίρα, από την αποδυνάμωση της χώρας και από επικίνδυνες πληγές στην ιδεολογία και τον πολιτισμό. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σέβεται την ιστορική διαδρομή που διένυσε η χώρα και κατανοεί ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι λάθος , ούτε «στροφή προς το τίποτα», αλλά ένα φυσικό και ευεργετικό βήμα στην ανάπτυξη της κοινωνίας.

Το πιο σημαντικό κλειδί για την επιτυχία της Κίνας ήταν η χρήση μοχλών σχεδιασμού. Το 2021, η Κίνα άρχισε να εφαρμόζει το 14ο Πενταετές Σχέδιο. Αυτό το έγγραφο των 19 κεφαλαίων, 65 ενοτήτων και 192 παραγράφων εστιάζει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζονται μέτρα για την επέκταση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη και την παροχή στέγης καλής ποιότητας.

Η καινοτομία έχει αναγνωριστεί ως ο κύριος μοχλός ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, το σχέδιο περιλαμβάνει ως δείκτη στόχο την αναλογία των επενδύσεων στη βασική έρευνα προς τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α). Ο δείκτης αυτός ορίζεται σε περισσότερο από 8%. Προκειμένου να επιταχυνθεί η προετοιμασία στρατηγικών επιστημονικών και τεχνολογικών πόρων, ιδρύονται ορισμένα εθνικά εργαστήρια σε καινοτόμους τομείς όπως η κβαντική πληροφορία, η φωτονική και η νανοηλεκτρονική, οι επικοινωνίες δικτύου, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοϊατρική και τα σύγχρονα ενεργειακά συστήματα.

Οι χώρες BRICS, που χρησιμοποιούν την πολλά υποσχόμενη εμπειρία του εκσυγχρονισμού για τη δική τους ανάπτυξη, θα μπορούσαν επίσης να λάβουν υπόψη ότι το σύστημα σχεδιασμού της Κίνας δεν περιορίζεται σε περιόδους πέντε ετών. Το καθιερωμένο σύστημα διαχείρισης επιτρέπει στους ηγέτες της χώρας να δουν πολύ παραπέρα. Εγκρίθηκε μια μεσοπρόθεσμη οικονομική στρατηγική μέχρι το 2035. Μέχρι τότε, ο σοσιαλιστικός εκσυγχρονισμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του και μέχρι τα μέσα του αιώνα, η Κίνα θα πρέπει να γίνει μια «εκσυγχρονισμένη σοσιαλιστική δύναμη, πλούσια και ισχυρή, δημοκρατική και πολιτισμένη, αρμονική και όμορφη».

Η επιτυχία των υπό εξέταση καθηκόντων διασφαλίζεται από το γεγονός ότι το ΚΚΚ τοποθετεί τα συμφέροντα του λαού στο επίκεντρο του μετασχηματισμού και όχι τα συμφέροντα των ολιγαρχικών ομάδων. Αυτό προστατεύει τη ΛΔΚ από τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα. Η Κίνα κινείται προσεκτικά αλλά σίγουρα. Στον ταραγμένο σημερινό κόσμο, το Πεκίνο αντιμετωπίζει ακατάπαυστα ζητήματα ασφάλειας και ενισχύει την οικονομική και στρατιωτική του ισχύ. Ταυτόχρονα, η Κίνα κάνει πολλά για τη διαμόρφωση μιας δίκαιης παγκόσμιας τάξης. Ο κύριος σκοπός των BRICS είναι να επιτύχει τον ίδιο στόχο : τη δημιουργία ενός πολυπολικού και πολυμερούς κόσμου.

Το Πεκίνο κατανοεί ότι είναι δυνατό να ενισχύσει τη θέση του στην παγκόσμια σκηνή μόνο με βάση τις αρχές του διεθνισμού και της φιλίας μεταξύ των λαών. Αυτές οι ιδέες θα βρουν απήχηση στις καρδιές εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και ηπείρους, από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις. Το Πεκίνο αντιτάχθηκε στους αντιπάλους της Κίνας που προπαγανδίζουν το ψέμα της «κινεζικής επέκτασης» με την εξαιρετικά ελκυστική πρωτοβουλία της Κοινότητας του Κοινού Πεπρωμένου της Ανθρωπότητας.

Σήμερα είναι ήδη σαφές ότι ξεκινώντας τη δημιουργία των BRICS, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα έκαναν ένα βήμα μεγάλης ιστορικής σημασίας. Η μοίρα αυτής της οργάνωσης ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας. Είναι απίστευτα ενδιαφέρον να παρακολουθείς αυτές τις σημαντικές διαδικασίες. Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω άμεσα σε αυτές τις δραστηριότητες. Σε όλους μας, μεγάλη επιτυχία σε αυτή τη δουλειά!

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197