Δικαστικές αποφάσεις βάζουν λουκέτο στο φιλοσκοπιανό σωματείο για τη «μακεδονική γλώσσα»

 

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Λουκέτο μπήκε στο φιλοσκοπιανό σωματείο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» με έδρα τη Φλώρινα που ιδρύθηκε το 2022 με την υπ’ αριθμ. 27/28-7-2022 διάταξη του Ειρηνοδικείου Φλώρινας. Εναντίον της πιο πάνω απόφασης ίδρυσης του συγκεκριμένου σωματείου είχε καταθέσει ανακοπή η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας κ. Αναστασία Καλαϊτζή, όπως επίσης κατέθεσαν τριτανακοπές πλήθος ελληνικών σωματείων και ενώσεων μεταξύ των οποίων και η Επιτροπή Ελληνισμού1. Κατά το έτος 2023 απορρίφθηκαν οι προσφυγές που κατατέθηκαν εναντίον του φιλοσκοπιανού σωματείου, τόσο η ανακοπή της εισαγγελέως όσο και οι τριτανακοπές σωματείων και ενώσεων που πρόλαβαν να δικαστούν (αποφάσεις υπ’ αριθμ. 41/2023 και 42/2023). Ασκήθηκε έφεση από τους πιο πάνω και στις επόμενες τριτανακοπές που δικάστηκαν σε πρώτο βαθμό η απόφαση των δικαστών ήταν να περιμένουν την απόφαση του Εφετείου. Κάποιες τριτανακοπές, όπως της Επιτροπής Ελληνισμού και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος δεν πρόλαβαν να δικαστούν είτε λόγω αναβολών είτε για άλλους λόγους (η τριτανακοπή της Επιτροπής Ελληνισμού θα δικαστεί στις 17-10-2024). Τον Μάρτιο του 2024 δικάστηκαν η έφεση της εισαγγελέως Φλώρινας, η έφεση του σωματείου «Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων – Ο Παύλος Μελάς» και οι λοιπές δικαστικές ενέργειες των σωματείων και ενώσεων που το 2023 είχαν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό. Τελικά, το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη στις 13-8-24 με Δικαστή την κ. Σωτηρία Αρχάκη-Χριστοδουλίδου δημοσίευσε τις υπ’ αριθμ. 82/2024 και 83/2024 ιστορικές αποφάσεις, οι οποίες είναι οι πιο κάτω:

Απόφαση υπ’ αριθμ. 82/2024 (από την έφεση κατά της 41/2023 απόφασης):

ΑΚΥΡΩΝΕΙ τη με αριθμό 27/28.7.2022 διαταγή του Ειρηνοδίκη Φλώρινας, με την οποία έγινε δεκτή η με αριθμό έκθεσης κατάθεσης 41/25-7-2022 αίτηση περί έγκρισης-δημοσίευσης του καταστατικού και εγγραφής στο οικείο τηρούμενο στο Πρωτοδικείο Φλώρινας, βιβλίο, του καθ’ ου η τριτανακοπή και η ανακοπή σωματείου, με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» (στη μακεδονική γλώσσα «ЦEHTAP 3A MAKEДOHCKИ JA3ИK BO ΓΡЦИJA», στην αγγλική γλώσσα «CENTRE FOR MACEDONIAN LANGUAGE IN GREECE») και έδρα τη Φλώρινα.

Απόφαση υπ’ αριθμ. 83/2024 (από την έφεση κατά της 42/2023 απόφασης):

ΑΚΥΡΩΝΕΙ τη με αριθμό 27/28.7.2022 διαταγή του Ειρηνοδίκη Φλώρινας, με την οποία έγινε δεκτή η με αριθμό έκθεσης κατάθεσης 41/25-7-2022 αίτηση περί έγκρισης-δημοσίευσης του καταστατικού και εγγραφής στο οικείο τηρούμενο στο Πρωτοδικείο Φλώρινας, βιβλίο, του καθ’ ου η τριτανακοπή σωματείου, με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» (στη μακεδονική γλώσσα «ЦEHTAP 3A MAKEДOHCKИ JA3ИK BO ΓΡЦИJA», στην αγγλική γλώσσα «CENTRE FOR MACEDONIAN LANGUAGE IN GREECE») και έδρα τη Φλώρινα.

Σύμφωνα με το αναλυτικό σκεπτικό των ανωτέρω αποφάσεων για το φιλοσκοπιανό σωματείο επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα πιο κάτω σημεία:

  • Το σωματείο κατ’ αρχάς απορρίφθηκε από τον Ειρηνοδίκη Φλώρινας (απόφαση υπ’ αριθμ. 19/5-7-2022). Στη συνέχεια τα ιδρυτικά μέλη του υπέβαλαν νέα αίτηση (αριθμ. κατάθεσης 41/25-7-2022), αφού προηγουμένως αφαίρεσαν έναν από τους σκοπούς από το Καταστατικό τους. Ωστόσο, το σωματείο αυτό αποκαλύπτει στην επίσημη ιστοσελίδα του, τους πραγματικούς σκοπούς του, αφού εκεί υπήρξε αναφορά στην προστασία των εθνικών μειονοτήτων και στον ευρωπαϊκό χάρτη για τις μειονοτικές γλώσσες.
  • Από τις αναρτήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του σωματείου, προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο σκοπός του τελευταίου συνίσταται στην αναγνώριση του ότι στην ελληνική επικράτεια υφίσταται και ομιλείται η «μακεδονική γλώσσα» ως μειονοτική γλώσσα και όχι απλώς ως μία άλλη οποιαδήποτε ξένη γλώσσα, με απώτερο σκοπό τη θεμελίωση ύπαρξης και εθνικής μειονότητας εντός του ελληνικού εδάφους. Γίνεται συνεπώς ευθέως αντιληπτό ότι μέσω των ανωτέρω ενεργειών των νομίμων εκπροσώπων του σωματείου και των επιδιωκόμενων σκοπών του, το τελευταίο, παραχαράσσει σκοπίμως την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής της Μακεδονίας.
  • Η αναγνώριση του σωματείου που έγινε από τον Ειρηνοδίκη με την υπ’ αριθμ. 27/28-7-2022 διαταγή περιείχε την εξής επισήμανση: «η οποιαδήποτε απόπειρα είτε ευθέως είτε εκ πλαγίου, μετά τη σύσταση του εν λόγω σωματείου για την επίτευξη του τελευταίου ως άνω σκοπού (εννοεί τον σκοπό που αφαιρέθηκε από το Καταστατικό) που κρίθηκε μη σύννομος με την υπ’ αριθμόν 19/2022 απορριπτική διάταξη του Ειρηνοδίκη αυτού του δικαστηρίου, αποτελεί λόγο διάλυσης αυτού». Αποδείχθηκε ότι τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου ουδέποτε αποξενώθηκαν από τον παραπάνω σκοπό (αυτόν που αφαιρέθηκε από το Καταστατικό), όπως άλλωστε ευθέως δήλωσαν στην ιστοσελίδα τους.
  • Οι σκοποί του σωματείου, όπως αναγράφονται στο Καταστατικό του, σε συνδυασμό με το κείμενο που ανάρτησαν τα μέλη του αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης περί αναγνώρισης αυτού στην επίσημη ιστοσελίδα του, παραβιάζουν τη νομιμότητα και θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και διαταράσσουν την ειρηνική συμβίωση των πολιτών.
  • Τα σωματεία δεν δικαιούνται να ασκούν γλωσσική πολιτική και να ζητούν να εισαχθεί μία γλώσσα ως μάθημα σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
  • Ουδέποτε στην ελληνική επικράτεια υπήρξε ως ομιλούμενη γλώσσα η γλώσσα στην οποία αναφέρεται το σωματείο.

Το συγκεκριμένο σωματείο –που πλέον δεν υφίσταται– εκμεταλλευόμενο την αναφορά που κάνει η Συμφωνία των Πρεσπών στη «μακεδονική γλώσσα» θέλησε να διαδώσει στη χώρα μας μία διάλεκτο με κυρίαρχα τα σλαβικά στοιχεία βαφτίζοντάς την «μακεδονική γλώσσα». Επίσης, επιδίωξε να καθιερωθεί δήθεν μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα ενισχύοντας τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών2.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι το φιλοσκοπιανό σωματείο, αν και αρχικά απορρίφθηκε, τελικά αναγνωρίστηκε με απόφαση του Ειρηνοδίκη Φλώρινας κ. Θεόδωρου Τομπουλίδη, ενώ την ανακοπή της Εισαγγελέως Φλώρινας, τις τριτανακοπές και τις πρόσθετες παρεμβάσεις κατά του πιο πάνω σωματείου –που δικάστηκαν και απορρίφθηκαν σε πρώτο βαθμό– απέρριψε η Πρωτοδίκης Φλώρινας κ. Ελένη Τσιμέρογλου. Επίσης, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ως μάρτυρας υπεράσπισης του φιλοσκοπιανού σωματείου είχε καταθέσει η Καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ κ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, η οποία υποστήριξε ότι υπάρχουν κάτοικοι της Ελλάδας που μιλούν αυτό το σλαβικό ιδίωμα και καταπιέζονται από την Ελληνική Πολιτεία3. Φυσικά ως Καθηγήτρια ελληνικού πανεπιστημίου η κυρία αυτή πληρώνεται από το ελληνικό κράτος.

Άνθρωποι του φιλοσκοπιανού σωματείου ανέφεραν ότι θα προσφύγουν στον Άρειο Πάγο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να ακυρώσουν την απόφαση του Εφετείου που βάζει λουκέτο στο σωματείο τους. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε τις δύο πιο πάνω αποφάσεις του Εφετείου, προφανώς για να διερευνήσει αν παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, μιας και το συγκεκριμένο συμβούλιο δίνει έμφαση στην παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι χαρακτήρισε πρόκληση από την Ελλάδα τη συγκεκριμένη απόφαση του Εφετείου και δήλωσε ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να βοηθήσει τους ιδρυτές του σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» στις περαιτέρω νομικές κινήσεις τους. Είπε συγκεκριμένα4: «Οι δικοί μας εκεί έχουν την υποστήριξή μας και θα τους στηρίξουμε στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Εμείς ως πολιτικοί μπορούμε να παρέχουμε υλικοτεχνική στήριξη. Υπάρχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.λπ., οπότε θα έχουν την απόλυτη υποστήριξή μας. Δεν θα αντιδράσουμε όπως στο παρελθόν. Γνωρίζουμε ότι οι γείτονές μας θα κάνουν παν το δυνατόν για να μας παρασύρουν στην εσωτερική πολιτική τους αντιπαράθεση και να κάνουν τη Μακεδονία θέμα. Εμείς, όμως, είμαστε υπεύθυνοι, ώριμοι και δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Έχουμε δικούς μας στόχους, δικά μας συμφέροντα και προχωράμε προς την υλοποίησή τους».

Πέραν του ότι και σε αυτή του την δήλωση ο κ. Μίτσκοσκι παραβιάζει (για πολλοστή φορά) τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού αναφέρεται στη χώρα του ως σκέτο «Μακεδονία», επιδεικνύει και περισσό θράσος με αυτά που λέει. Για τον κύριο αυτό ταιριάζει η φράση «δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι».

Πάντως το τελευταίο διάστημα οι φιλοσκοπιανοί της Δυτικής Μακεδονίας είχαν ξεσαλώσει. Σε πανηγύρια της περιοχής, κατά την περίοδο του φετινού καλοκαιριού, στα οποία συμμετείχαν και Σκοπιανοί, τραγουδήθηκαν στη σλαβική διάλεκτό τους τραγούδια αλυτρωτικά κατά της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το τραγούδι με τίτλο «Μπεγκάιτε Γκρτσι»5 δηλαδή «Φύγετε Έλληνες». Επίσης, αρκετοί από τους συμμετέχοντες σε αυτά τα πανηγύρια είχαν ως ήχο κλήσης στο κινητό τους τον ύμνο του VMRO, ενώ στο χωριό Αγία Παρασκευή Φλώρινας κάποιοι άνοιξαν μία κόκκινη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας με αποτέλεσμα να συλληφθούν από Έλληνες αστυνομικούς.

Λόγω των δικαστικών νικών που είχε πετύχει το σωματείο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» οι φιλοσκοπιανοί της Δυτικής Μακεδονίας είχαν σηκώσει ψηλά τον αμανέ6. Τώρα με το χαστούκι που φάγανε από το Εφετείο, που τους έκλεισε το σωματείο, είναι καιρός να πέσουν τα αφτιά τους και να κάτσουνε στ’ αυγά τους. Που μας το παίζουνε και Μακεδόνες! Τρομάρα τους! Οι αστοιχείωτοι! Οι ανιστόριτοι! Κάποιος να τους ενημερώσει ότι οι Μακεδόνες από αρχαιοτάτων χρόνων είναι Έλληνες!

  1. https://www.epitropiellinismou.gr/post/2047
  2. https://www.epitropiellinismou.gr/post/1930
  3. https://www.phorum.com.gr/viewtopic.php?t=45919
  4. https://www.liberal.gr/amyna-diplomatia/mitskoski-proklisi-apo-ellada-me-kentro-makedonikis-glossas-sti-florina
  5. https://promahi-nea.blogspot.com/2016/04/blog-post_81.html
  6. https://www.epitropiellinismou.gr/post/2153

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

[email protected]