Για να ξεπεραστεί η δημογραφική κρίση, πρέπει να επιλυθούν τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα

Παντού κομμουνιστές είναι αυτοί που επιστρέφουν στα θεμελιώδη, η «παρακμή» και η δημογραφία τη μεταφράζει, δεν έχει συντηρητικές «αντιδραστικές» λύσεις.

 

Ενώ η λογοκρισία απαγορεύει στους Γάλλους να γνωρίζουν τις θέσεις των Ρώσων κομμουνιστών σε σχέση με την «επιλογή» Ο Πούτιν και ότι ο λεγόμενος κομμουνιστικός Τύπος είναι συνένοχος αυτής της λογοκρισίας, έχουμε με αυτό το κείμενο από το Afonin την επίδειξη αυτού που διαφοροποιεί εντελώς τους κομμουνιστές πατριώτες από τους ολιγάρχες που καταφεύγουν πίσω από τον συντηρητισμό. Αυτό το θέμα είναι και δικό μας ως Γάλλοι κομμουνιστές και είναι μέρος αυτού που γεννιέται με τον πολυπολικό κόσμο ευρύτερα.

Πρέπει να απαιτήσουμε να συμμετέχουμε σε έναν τέτοιο προβληματισμό για το μέλλον της ανθρωπότητας. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη πολιτική δύναμη εκτός από το PCF ικανή να ξεπεράσει αυτή τη λογοκρισία που μας ασφυκτιά και μας παραδίδει σε μια ολοένα και πιο θανατηφόρα καπιταλιστική τάξη… (σημείωση της Danielle Bleitrach μετάφραση της Marianne Dunlop)

https://kprf.ru/party-live/cknews/228870.html

Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό θνησιμότητας στη Ρωσία έχει ξεπεράσει σημαντικά το ποσοστό γεννήσεων. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι αυτό το φαινόμενο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Η χώρα πεθαίνει. Η κοινωνία γερνάει. Ο γηγενής πληθυσμός αντικαθίσταται από μετανάστες.

Τους τελευταίους μήνες, πολιτικοί διαφορετικών πεποιθήσεων έχουν διατυπώσει πλήθος προτάσεων για τη διόρθωση της δημογραφικής κατάστασης. Προτείνουν ειδικότερα την αναβίωση των παραδοσιακών αξιών, την εξάλειψη της ιδεολογίας «χωρίς παιδιά» στη Ρωσία, την απαγόρευση των αμβλώσεων, τη μετακίνηση των Ρώσων από τις πόλεις στην ύπαιθρο κ.λπ.

Ωστόσο, μια έρευνα που διεξήχθη από κοινωνιολόγους της ερευνητικής ομάδας Russian Field έδειξε ότι οι Ρώσοι θεωρούν τη φτώχεια και τα οικονομικά προβλήματα ως τα κύρια εμπόδια στην τεκνοποίηση. Αυτή είναι η επιλογή που επέλεξε το 62% των ερωτηθέντων. Οι επόμενες δύο πιο δημοφιλείς απαντήσεις είναι «η ασταθής πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα» (23% των ερωτηθέντων) και «έλλειψη στέγης, αυξανόμενες τιμές και συνθήκες διαβίωσης» (16% των ερωτηθέντων) . Όλες οι άλλες επιλογές σημείωσαν 5% ή λιγότερο.

Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά όσα λένε οι κομμουνιστές εδώ και πολλά χρόνια και όσα έχει επανειλημμένα επαναλάβει από το βήμα της Κρατικής Δούμας ο ηγέτης του KPRF, Gennady Zyuganov. Ο κύριος λόγος που η Ρωσία έχει πέσει σε δημογραφικό λάκκο είναι ο καπιταλισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό θνησιμότητας ξεπέρασε το ποσοστό γεννήσεων για πρώτη φορά το 1992, όταν οι καπιταλιστές μεταρρυθμιστές ξεκίνησαν τη «θεραπεία σοκ». Ο καπιταλισμός έχει βυθίσει πολλούς από τους λαούς μας σε απελπιστική φτώχεια. «Βελτιστοποιεί» την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, καταστρέφει δηλαδή την κοινωνική υποδομή που επιτρέπει στα παιδιά να μεγαλώνουν κανονικά. Δημιουργεί κρίσεις που περιοδικά καταρρέουν οικονομικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του βιοτικού επιπέδου, και στερούν από τους ανθρώπους κάθε εμπιστοσύνη στο μέλλον.

Οι αρχές είναι πολύ απρόθυμες να αναγνωρίσουν αυτή την πικρή αλήθεια. Γι’ αυτό και οι φιλοκυβερνητικοί πολιτικοί αναζητούν κατά κανόνα λύση στο δημογραφικό πρόβλημα σε οποιονδήποτε τομέα, πλην του οικονομικού.

Στο μεταξύ, η κατάσταση χειροτερεύει. Σύμφωνα με τη Rosstat, 599.000 παιδιά γεννήθηκαν στη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η θνησιμότητα ξεπέρασε το ποσοστό γεννήσεων κατά περισσότερα από 320.000 άτομα. Με τέτοιο ποσοστό γεννήσεων, μπορούμε να περιμένουμε 1,2 εκατομμύρια γεννήσεις ετησίως, που θα είναι λιγότερες από όλα τα χρόνια της εποχής Γέλτσιν, που δικαίως θεωρείται τρομερό δημογραφικό χάσμα. Για σύγκριση, στη RSFSR τη δεκαετία του 1980, το ποσοστό γεννήσεων έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή ήταν ΔΙΠΛΑΣΙΑ από αυτό που είναι σήμερα.

Η επίσημη προπαγάνδα αρέσκεται να κατηγορεί τα πάντα στον «απόηχο» της δεκαετίας του 1990, υποστηρίζει ότι οι λίγες γενιές που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90 έχουν φτάσει σε ηλικία τεκνοποίησης και ότι, κατά συνέπεια, γεννιούνται λίγα παιδιά στη χώρα. Φυσικά, αυτό το φαινόμενο υπάρχει, αλλά δεν είναι μια απολύτως ειλικρινής απάντηση στο ερώτημα για τα αίτια της σημερινής υπογεννητικότητας. Γεγονός είναι ότι ο συνολικός δείκτης γονιμότητας είναι πολύ χαμηλός και δεν εξαρτάται από την ηλικιακή δομή του πληθυσμού, αν υπάρχουν πολλές ή λίγες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Αυτός ο συντελεστής δείχνει στην πραγματικότητα τον αριθμό των παιδιών που γεννά μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτός ο συντελεστής είναι σήμερα 1,4 και για την απλή αναπαραγωγή του πληθυσμού είναι απαραίτητο να έχουμε μιάμιση φορά περισσότερο ή περίπου 2,1.

Γιατί είναι τόσο χαμηλό το ποσοστό γεννήσεων; Θα αναφέρω τους κύριους λόγους.

Δεν υπάρχει διαθέσιμο κατάλυμα για νέες οικογένειες. Η μέση ηλικία ενός δανειολήπτη στεγαστικού δανείου είναι περίπου 40 ετών. Και ας δούμε επίσης: Τι μπορούν να αγοράσουν οι περισσότεροι με μια υποθήκη; Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν τα μισά από τα διαμερίσματα που διατίθενται προς πώληση είναι στούντιο και F2. Αυτά είναι διαμερίσματα για ένα άτομο, στην καλύτερη περίπτωση για ένα ζευγάρι, αλλά όχι για πολλά παιδιά.

Δεύτερον, τα έξοδα που σχετίζονται με τα παιδιά είναι υψηλά. Το VTsIOM δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα σχετικά με το κόστος προετοιμασίας των παιδιών για το σχολείο. Αποδείχθηκε ότι κατά μέσο όρο, οι οικογένειες ξοδεύουν 53,5 χιλιάδες ρούβλια για το σκοπό αυτό. Το 2022, αυτό το ποσό ήταν 38.000 ρούβλια. Σε μόλις δύο χρόνια, η αύξηση είναι 40%. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από τον επίσημο πληθωρισμό για τα ίδια χρόνια, που είναι περίπου 20%. Για τι; Γιατί οι τιμές των παιδικών και σχολικών ειδών εκτοξεύονται, χωρίς να αντιδρά το κράτος;

Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η εκπαίδευση ουσιαστικά αποδίδει, γιατί η ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών στα «αινίγματα» της ΕΓΕ αναγκάζει σχεδόν όλες τις οικογένειες να προσλαμβάνουν επαναλήπτες. Στη Ρωσία, οι περισσότεροι φοιτητές σπουδάζουν με αμοιβή.

Φάρμακο. Η λεγόμενη «βελτιστοποίηση» έχει μειώσει σοβαρά τη διαθεσιμότητα δημόσιας ιατρικής περίθαλψης. Παράλληλα, ο τζίρος του αμειβόμενου φαρμάκου αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο. Τα παιδιά συχνά πρέπει να φροντίζονται επί πληρωμή.

Και πάνω από όλα, ο καπιταλισμός έχει στερήσει εντελώς από τους ανθρώπους την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον. Γι’ αυτό οι συμπατριώτες μας φοβούνται να κάνουν παιδιά ή να γεννήσουν περισσότερα από ένα παιδιά.

Για πολλά χρόνια, οι υποστηρικτές του καπιταλισμού έχουν προωθήσει δυναμικά τον μύθο σύμφωνα με τον οποίο το ποσοστό γεννήσεων δεν υποκινείται σε καμία περίπτωση από το υψηλό βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές εγγυήσεις. Αντίθετα: περισσότερα παιδιά γεννιούνται σε φτωχές χώρες. Μόνο οι εθνικές και θρησκευτικές παραδόσεις θα ήταν σημαντικές για τη γονιμότητα. Αλλά είναι ψέμα. Η εξάρτηση της γονιμότητας από το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ περίπλοκη. Ναι, υπάρχουν φτωχές αφρικανικές χώρες που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά γεννήσεων, αλλά εξακολουθούν να ζουν, στην πραγματικότητα, σε μια παραδοσιακή κοινωνία. Όμως στη Ρωσία υπάρχουν ξεκάθαρα παραδείγματα που δείχνουν ξεκάθαρα ότι η γονιμότητα ανταποκρίνεται σε υψηλό βιοτικό επίπεδο και κοινωνικές εγγυήσεις. Εάν, συνολικά στη Ρωσική Ομοσπονδία, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας είναι σήμερα 1,4, στην Αυτόνομη Περιφέρεια Yamalo-Nenets [στον μακρινό βορρά, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και που προσελκύει πολλούς μηχανικούς, NdT], ξεπερνά το 1,9, αυτό είναι δηλαδή σχεδόν μιάμιση φορά υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Είναι ακόμη υψηλότερο από το Νταγκεστάν και την Ινγκουσετία, όπου ο αριθμός των παιδιών είναι παραδοσιακά υψηλός. Από πού προκύπτει τέτοιο ποσοστό γεννήσεων; Υψηλοί μισθοί, υψηλό επίπεδο κοινωνικών εγγυήσεων και δυνατότητα αγοράς σπιτιού χωρίς να χρειάζεται να εργαστείτε πολύ σκληρά οικονομικά.

Δεν έχει νόημα να εφευρίσκουμε ουτοπίες όπως η μαζική επανεγκατάσταση ρωσικών κατοίκων των πόλεων στην ύπαιθρο. Ανοίξτε τους καταλόγους Rosstat. Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό γεννήσεων του αγροτικού πληθυσμού στη Ρωσία είναι ακόμη χαμηλότερο από αυτό του αστικού πληθυσμού. Επομένως, η μετεγκατάσταση στην ύπαιθρο δεν θα έχει καμία χρησιμότητα από μόνη της. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κανονικές συνθήκες για να ζουν οι άνθρωποι σε οποιοδήποτε βιότοπο.

Δεν είναι επίσης ρεαλιστικό να απαιτούνται θαυματουργές συνταγές που θα επέτρεπαν σε κάθε ρωσική οικογένεια να γεννήσει 5 ή 7 παιδιά, όπως συνέβαινε πριν από αιώνες. Είναι αδύνατο να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή κοινωνία. Τα στοιχεία από κοινωνιολογικές έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα θέλουν να έχουν 2 ή 3 παιδιά. Θέλουν, αλλά δεν μπορούν λόγω οικονομικών προβλημάτων και φόβου για το μέλλον.

Οι δημόσιες αρχές καλούνται να δημιουργήσουν τις κοινωνικές συνθήκες που θα επιτρέπουν στους Ρώσους να έχουν τα 2 ή 3 παιδιά που θέλουν. Με τέτοιο ποσοστό γεννήσεων, δεν θα υπάρξει εξαφάνιση και δεν θα χρειαστεί να έρθουν μετανάστες εργάτες.

 

Διαβάστε την συνέχεια στο Mytilenepress : Για να ξεπεραστεί η δημογραφική κρίση, πρέπει να επιλυθούν τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα