Ασχήμια και καταστροφή – Για να κατασκευαστούν οι ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα θα απαιτήσουν 112 εκατ. τόνους τσιμέντου

Σοκ προκαλούν τα ευρήματα της ανάλυσης των τοπικών φορέων για τα αιολικά πάρκα που δρομολογούνται σε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, ειδικά εκείνα που σχεδιάζονται από τη Volton στη Μεσσηνία και στη Λακωνία.
Οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες είναι σοβαρότατες, καθώς αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος των βουνοκορφών του Ταϋγέτου, στη Μεσσηνιακή Μάνη, αλλά στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Μαλέα, στη Λακωνία.
Τοπικοί φορείς υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δύο έργων, ενώ επισημαίνουν τη σταδιακή «υπερφόρτωση» της ευρύτερης περιοχής με ανεμογεννήτριες.

Οι μελέτες των οργανώσεων στην Κρήτη

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονήσει σχετικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ειδικά στην Κρήτη, και τις οποίες επικαλείται το neakriti.gr, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθούν 50.000 ανεμογεννήτριες.
Τι θα έχουμε πρακτικά;
Θα έχουν σκαφτεί και αποψιλωθεί γύρω στο 1 με 1,5 εκατομμύριο στρέμματα φυσικής βλάστησης (θαμνώδους ή δενδρώδους) όσο περίπου ένας μεσαίου μεγέθους νομός της Ελλάδος, για γήπεδα εγκατάστασης, διανοίξεις δρόμων, για γήπεδα πυλώνων μεταφοράς ρεύματος, για σταθμούς, για εργοτάξια.
Αν υποθέσουμε ότι μια μέση έως μικρή ανεμογεννήτρια παραγωγής 1,5 MW ζυγίζει γύρω στους 165 τόνους, πρακτικά το ελληνικό φυσικό οικοσύστημα θα δεχτεί ένα “ξένο” υλικό της τάξεως των 8,5 περίπου εκατομμυρίων τόνων (μέταλλα, συνθετικές ύλες, κ.λπ.), σκορπισμένα στα ελληνικά τοπία και το πιθανότερο αμάζευτα.
Προσθέστε εδώ ότι υπάρχουν και μεγαλύτερες των 267 τόνων, και των 334 τόνων (Siemens Gamesa, κ.ά.). Εδώ ενδεικτικά και συντηρητικά πήραμε τη μικρότερη του 1,5 MW.
Επίσης, μια ανεμογεννήτρια θα χρειαστεί θεμελίωση σε τσιμεντένια βάση των 500-900 κυβικών μέτρων μπετόν ανάλογα με το μέγεθός της.
Υποθετικά εάν λάβουμε ως πολλαπλασιαστή τα 500 κυβικά για 50.000 ανεμογεννήτριες θα πέσουν στην ελληνική “παρθένα” ύπαιθρο γύρω στα 25 εκατομμύρια κυβικά μπετόν οπλισμένου ή στην καλύτερη περίπτωση των 25.000 ανεμογεννητριών θα πέσουν 12,5 εκατομμύρια κυβικά μπετόν.
Το οπλισμένο σκυρόδεμα θεμελίωσης υπολογίζεται στους 1.250 έως 2.250 τόνους ανά ανεμογεννήτρια.
Έτσι, αν ο στόχος είναι 50.000 ανεμογεννήτριες, θα πέσουν στη ελληνική ύπαιθρο κοντά στα 62,5 εκατομμύρια τόνοι οπλισμένο σκυρόδεμα έως και 112,5 εκατομμύρια τόνοι, και τα μισά για 25.000 ανεμογεννήτριες.
Όλο αυτό το τσιμέντο θα παραμείνει στο έδαφος μόνιμα και αιωνίως.
Έχει ζωή περίπου 7 εκατομμύρια έτη.
Αυτά μόνο για το ζήτημα των αποψιλώσεων, των τερατωδών εκσκαφών και τσιμεντώσεων και των μελλοντικών αμάζευτων σκουπιδιών στην ελληνική φύση.

Αρνητές της κλιματικής αλλαγής, κατά τον Σκυλακάκη

Χωρίς να απαντήσει στην κριτική για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τις ανεμογεννήτριες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Θοδωρής Σκυλακάκης είπε στη Βουλή ότι δίπλα στους αρνητές της κλιματικής κρίσης, έχουν προστεθεί οι υποκριτές της κλιματικής αλλαγής.
«Υποκριτές της κλιματικής αλλαγής είναι αυτοί που είναι δήθεν κατά της κλιματικής κρίσης αλλά υπονομεύουν, με κάθε τρόπο, το μόνο εργαλείο που έχουμε για να τις αντιμετωπίσουμε που είναι οι ΑΠΕ.
Δεν υπάρχει στον πλανήτη άλλο εργαλείο, παρά μόνο οι ΑΠΕ και τα πυρηνικά, που μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση. Δεν γίνεται αλλιώς.
Ενέργεια ή θα έχεις με πετρέλαιο και με κάρβουνο και με φυσικό αέριο ή θα έχεις με ΑΠΕ και πυρηνικά. Από τον αέρα τον κοπανιστό δεν βγαίνει ενέργεια», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Τα σχέδια της Volton

Η εταιρεία VOLTON έχει σκοπό να εγκαταστήσει 71 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων σε 4 βουνά της Κεντρικής Πελοποννήσου, κάποια από τα οποία είναι πολύ γνωστά και εμβληματικά: Το Μαίναλο, ο Πάρνωνας, το Αρτεμίσιο και η Τσεμπερού.
Το έργο αυτό, που φέρει τον τίτλο (MORES), βρίσκεται εντός των Δήμων Τρίπολης, Άργους-Μυκηνών, Μεγαλόπολης και Βόρειας Κυνουρίας.
Επίσης εμπίπτει στην περιοχή Natura 2000 “GR2510004 – Όρη Αρτεμίσιο και Λύρκειο” και στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής “Τσεμπερού”.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο έως τις 12/09/2024.
Στη διαβούλευση αυτή, πολίτες, φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να εκφράσουν τη γνώμη και τις αντιρρήσεις τους για τη μελέτη.

Λίγα λόγια για τις επιπτώσεις του έργου:

Επιπτώσεις στην άγρια ζωή: Οι ανεμογεννήτριες συνιστούν έναν από τους βασικούς λόγους θανάτωσης απειλούμενων πουλιών, ιδιαίτερα αρπακτικών, λόγω της πρόσκρουσης στους περιστρεφόμενους έλικες.
Κάποια είδη που επηρεάζονται ιδιαίτερα είναι: Χρυσαετός, Φιδαετός, Σπιζαετός, Σταυραετός, Κραυγαετός, Όρνιο, Μαυρόγυπας, Γυπαετός, Πετρίτης, Μαυροπετρίτης, Γερακίνα, Αετογερακίνα, Μπούφος, Κιρκινέζι, Βραχοκιρκίνεζο.
Εξίσου σοβαρά επηρεάζονται και οι νυχτερίδες.
Επιπτώσεις στο έδαφος και τη χλωρίδα: Η υγρασία του εδάφους θα εξαντληθεί ταχύτερα και θα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες αναφλέξεις.
Η θερμοκρασία θα ανέλθει σημαντικά σε μεγαλύτερο ποσοστό, σχεδόν τριπλάσιο της κλιματικής αλλαγής.
Η απουσία βιώσιμου υδροφόρου ορίζοντα και η μερική υποβάθμισή του θα έχουν ως αποτέλεσμα τη στείρευση πηγών, αλλά και την πρόκληση εντονότερων πλημμυρικών φαινομένων.
Επιπτώσεις στην οικονομική ζωή: Το έργο θα επηρεάσει αρνητικά την ήπια τουριστική δραστηριότητα, η οποία αναπτύσσεται στις περισσότερες περιοχές του έργου (π.χ. Μαίναλο, Πάρνωνας).
Τέτοια παραδείγματα αποτελούν ο ορειβατικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός και εν γένει η αναψυχή σε ορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς. Μείωση αναμένεται να υπάρξει και στις αξίες γης, όπως τεκμηριώνουν σχετικές μελέτες.
Οπτική ρύπανση, ηχορύπανση, φωτορύπανση: Η αλλοίωση που θα επιφέρουν οι τεράστιες κατασκευές στο ορεινό τοπίο των εμβληματικών βουνών της Πελοποννήσου θα είναι τεράστια και μη αναστρέψιμη.
Οι υπόηχοι που δημιουργούνται από την περιστροφή των ελίκων των ανεμογεννητριών ταξιδεύουν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, επιδρώντας σοβαρά στην υγεία των κατοίκων των παρακείμενων οικισμών και στην άγρια ζωή.
Ανάλογες σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία έχει και η αδιάκοπη φωτορύπανση τη νύχτα από τα φώτα που αναβοσβήνουν στην κορυφή του πύργου των ανεμογεννητριών.
Κόστος της παραγόμενης ενέργειας: Αν και η βιομηχανία αιολικής ενέργειας ισχυρίζεται το αντίθετο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση των μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων ΑΠΕ δεν οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά το αντίθετο.
Η εξάρτηση των εγκαταστάσεων αυτών από την τεχνολογία του φυσικού αερίου για εξισορρόπηση καθώς και η ανάγκη για την συνεχή αύξησή τους σε αριθμό, με συνακόλουθες πανάκριβες δημόσιες επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, έχουν ήδη δείξει τον αντίκτυπό της στο λογαριασμούς των νοικοκυριών και των εταιρειών.

www.bankingnews.gr