Απίστευτες μεθοδεύσεις με τον εκλογικό νόμο – Ο Μητσοτάκης για να αποφύγει την απόσυρση το 2027 μελετάει δύο σενάρια
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργίαδης είπε μία μεγάλη αλήθεια.. ..
Ότι ο ίδιος και κατ’ επέκταση η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά μονοκομματικές κυβερνήσεις γιατί δίνουν σταθερότητα και παρακίνησε το Μαξίμου να προβεί σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ουσιαστικά, λειτούργησε ως «λαγός» των προθέσεων του Μαξίμου παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.
Θέλει να περιμένει να δει την εικόνα της αντιπολίτευσης τέλη του χρόνου
Οι
αλλαγές που θέλει να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου στον εκλογικό νόμο έχουν ήδη γραφτεί και το πολιτικό περιβάλλον που θα σχηματιστεί μέχρι τέλους του χρόνου, δηλαδή μετά τις εσωκομματικές εκλογές σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θα παίξει ρόλο στο χρόνο που θα κατατεθούν. Το Μαξίμου αναλύει αρκετά τις δημοσκοπήσεις που έρχονται στην δημοσιότητα καθώς και άλλες κυλιόμενες που διενεργούν οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού και προσπαθεί να διαβλέψει τις προθέσεις του κόσμου.
Οι αποφάσεις για τις αλλαγές θα παρθούν από το νέο χρόνο.
Άρνηση κομμάτων να συνεργαστούν με Μητσοτάκη και ΝΔ
Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου βλέπουν μία μεγάλη άρνηση των κομμάτων είτε από Αριστερά είτε από Δεξιά για να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία.
Το ΠΑΣΟΚ, έχουμε πει, δεν θα θελήσει να συγκυβερνήσει το 2027 με τη ΝΔ γιατί φοβάται αυτό που έπαθε στην συγκυβέρνηση 2012-2015, δηλαδή να εξαυλωθεί και να πάει στο 5%.
Υπάρχει μόνο μία περίπτωση να συμβεί αυτό, εάν στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ έρθει η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία έχει καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στηρίζεται από τους κεντρώους που ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές.
Υπαρκτό αλλά με προϋποθέσεις το σενάριο δεξιάς συγκυβέρνηση
Στα δεξιά της ΝΔ, επίσης κανείς δεν θέλει να μπλέξει σε συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ούτε και ο Πρωθυπουργός θέλει αυτό το σενάριο να συμβεί διότι ξέρει καλά ότι θα πρέπει να παραδώσει την Πρωθυπουργία και την αρχηγία της ΝΔ.
Άλλωστε, συγκεκριμένα πρόσωπα που κινούνται δεξιά της ΝΔ θα έμπαιναν σε μία τέτοια συγκυβέρνηση μόνο αν υπήρχε στην Πρωθυπουργία ένας εγγυητής πολιτικός με δεξιό πρόσημο.
Όμως, και αυτό το σενάριο είναι ακόμα μακρινό και δύσκολα υλοποιήσιμο, διότι υπάρχει και το παράδειγμα του ΛΑΟΣ που μπήκε σε συγκυβέρνηση και μετά εξαϋλώθηκε.
Οι δύο ρυθμίσεις που υπάρχουν στο συρτάρι
Όλα τα παραπάνω πλέον τα γνωρίζουν στο Μαξίμου.
Η υπόθεση συγκυβέρνηση είναι πολύ δύσκολη το 2027 και προϋποθέτει την απόσυρση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γι’ αυτό και στο Μαξίμου κοιτάζουν πότε θα φέρουν τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Το μενού των αλλαγών περιλαμβάνει αύξηση του ποσοστού εισόδου στην Βουλή στο 5% που αυτομάτως θα μειώσει τα όρια αυτοδυναμίας που θα πρέπει να φέρει το πρώτο κόμμα, αφού αυξάνονται τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής.
Επίσης, μελετάται διάταξη που θα δίνει μεγαλύτερο μπόνους στο πρώτο κόμμα, ειδικά εάν έχει πάνω από 10 μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα.
Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι φωτογραφικές αυτές οι ρυθμίσεις.
Ο φιλόδοξος σχεδιασμός για Μητσοτάκη
Δεν θα μπορούν να ισχύσουν από την πρώτη Κυριακή.
Κανένα κόμμα δεν θα δώσει την συμφωνία του σε τέτοιες αλλαγές του εκλογικού νόμου και έτσι θα ισχύσουν από τις δεύτερες εκλογές.
Η ΝΔ προσβλέπει στο να κρατηθεί στην ζώνη του 28-30% (δύσκολος στόχος δεδομένης της μεγάλης φθοράς) και στις δεύτερες εκλογές να περιμένει κάτι καλύτερο με δεδομένο ότι θα πέσει ο πήχης αυτοδυναμίας.
Αυτός είναι ο φιλόδοξος σχεδιασμός του Κ. Μητσοτάκη…. εάν δεν καταλήξει μέχρι τότε στην Ευρωπαικό Συμβούλιο στην θέση του Πορτογάλου Antonio Costa.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr