Ανατροπή σκηνικού: Το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα δεν υπολογίζει τον Μητσοτάκη ως brand name – Το παρασκήνιο

Η φυγή του Κώστα Κόλια, πρώην γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ επί προεδρίας Σαμαρά, από το κυβερνών κόμμα δείχνει τις μεγάλες ανακατατάξεις που έρχονται στον χώρο της Κεντροδεξιάς.
Το στέλεχος, το οποίο είναι πολύ έμπειρο και γνωρίζει όσο κανείς την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ, αποφάσισε να προσχωρήσει στο κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Και μαζί με αυτήν την προσθήκη έρχονται και άλλες.

Η Λατινοπούλου ζητάει τη στήριξη Σαμαρά

Δεν είναι τυχαίο που η Αφροδίτη Λατινοπούλου κάνει συχνές αναφορές στο όνομα Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Είχε παρακολουθήσει μάλιστα την ομιλία των δύο πρώην αρχηγών της ΝΔ στο Πολεμικό Μουσείο, εκεί που αμφότεροι επιτέθηκαν σφόδρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο που κυβερνάει και για την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει γίνει ένα κεντρώο κόμμα με έμφαση στις προοδευτικές πολιτικές και σταδιακή απομάκρυνση από την παραδοσιακές αρχές της.

Σαμαράς-Καραμανλής τράβηξαν το χαλί στον Μητσοτάκη

Ο Αντώνης Σαμαράς, έχει τραβήξει γραμμή απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ και πολύ καιρό. Έχει διαφωνήσει ανοικτά για την εξωτερική πολιτική, σχεδίασε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ μέσα στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στις ευρωεκλογές έστειλε κόσμο να ψηφίσει άλλα κόμματα προκειμένου να δείξει ότι διαθέτει δύναμη σε όλη την επικράτεια, να κάνει εμφανή την παρουσία του. Και ο Κώστας Καραμανλής έχει αρνητική διάθεση απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, δεν κινήθηκε καθόλου στις ευρωεκλογές στην Μακεδονία ενώ αποστρατεύτηκε το 2023 δείχνοντας ότι αυτή η ΝΔ δεν τον εκφράζει.

Είναι αργά για δεξιές στροφές

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αργά πλέον να κερδίσει το δεξιό χώρο και να φέρει μαζί του τους δύο πρώην αρχηγούς. Η στροφή που επιχείρησε με την επιλογή Τζιτζικώστα για την Επιτροπή δεν έπεισε κανέναν. Περισσότερο έστειλε σε μία καλή θέση έναν εν δυνάμει πολιτικό του αντίπαλο. Το ίδιο θέλει να πράξει, όμως, και με τον Νίκο Δένδια που θέλει να τον στείλει στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Δένδιας δεν το δέχεται και θέλει την αρχηγία της ΝΔ προκειμένου να στρέψει το παιχνίδι προς τα δεξιά, εκεί που γίνονται οι μεγάλες ανακατατάξεις.

Τι θέλει να κάνει ο Δένδιας

Σύμμαχος σε αυτή την πορεία είναι μεγάλο μέρος της βάσης, είναι βουλευτές ακόμα και ισχυροί υπουργοί. Ενώ φαίνεται ότι τα έχει βρει και με τον Αντώνη Σαμαρά (εδώ και πολύ καιρό). Η ψευδοστροφή Μητσοτάκη να στείλει έναν δεξιό πολιτικό την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα πιάσει. Έχει απωλέσει εδώ και καιρό την δεξιά ψήφο ενώ πλέον και βουλευτές έχουν διατηρήσει αποστάσεις από νομοθετήματα και άλλες πρωτοβουλίες που θέλει να προχωρήσει.

Η δεξιά αθροίζει πάνω από 20% και ο Μητσοτάκης παλεύει για το 26%

Πλέον στην δεξιά πολυκατοικία μεγαλώνει πέρα από τα άλλα και το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, εκτός από του Κυριάκου Βελόπουλου ενώ μπορεί να προστεθεί στην εξίσωση με το καιρό και άλλος παλαιός πολιτικός παράγοντας. Την Λατινοπούλου φαίνεται να στηρίζουν νοητά κύκλοι του Α. Σαμαρά. Είναι σίγουρό ότι το άθροισμά του στις εκλογές θα ξεπεράσει το 20%. Εκτός αυτού, η ΝΔ η οποία πλέον έχει μείνει με το δυσαρεστημένο Κέντρο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ξεπεράσει το 26-28% και με τον καιρό αυτό θα βαίνει μειούμενο.

Το σενάριο της φυγής του Costa

Όμως, πλέον, το κυρίαρχο σενάριο πλέον είναι η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φύγει από την αρχηγία της ΝΔ. Αν και έχουμε γράψει ότι μπορεί αυτό να συμβεί το 2027, δεν είναι απίθανο να συμβεί και νωρίτερα. Υπάρχει ένα σενάριο που διακινείται και έχει βάση, ότι ο Αntonio Costa που έχει συμφωνηθεί να αναλάβει για 2,5 έτη την προεδρία του Ευρωπαικού Συμβουλίου, να κατέβει και πάλι για την πρωθυπουργία στην Πορτογαλία, κάτι που θα σημαίνει ότι η θέση θα χηρέψει.
Ίσως είναι μία καλή ευκαιρία για τον Κ.Μητσοτάκη- βλέποντας ότι δεν μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά της ΝΔ- να αναζητήσει θέση στην Ευρώπη. Και έτσι να αφήσει το πεδίο ελεύθερο. Θα προσπαθήσει να προικίσει τον Κωστή Χατζηδάκη την θέση της Πρωθυπουργίας μέσω της Κ.Ο όμως, αυτό θα φέρει αντιδράσεις. Βέβαια, υπάρχει και το σενάριο του 2027. Να απαιτήσει το δεύτερο κόμμα, όποιο και να είναι αυτό, είτε ΠΑΣΟΚ είτε άλλο κόμμα από τα δεξιά, να φύγει από την Πρωθυπουργία για να γίνει μία διακυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι το εξής:

Το πολιτικό σκηνικό στήνεται ερήμην του Κυριάκου Μητσοτάκη, το σύστημα, πολιτικό και επιχειρηματικό τον θεωρεί ότι βρίσκεται σε αποδρομή, έχει απωλέσει τη δεξιά ψήφο ήδη από τις ευρωεκλογές και ότι το 2027 θα βρεθεί εκτός εξουσίας. Ίσως και νωρίτερα…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr