Έτοιμη να σκάσει η φούσκα της Κωνσταντινούπολης – Φόβοι ότι θα σταματήσει με πάταγο το ράλι του +440%
Κατά την εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, το χρηματιστήριο της Τουρκίας έγινε ο προτιμώμενος τρόπος για τους κατοίκους να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Τώρα, με την αυστηρότερη νομισματική πολιτική που φαίνεται να διαρκεί kai τον επόμενο χρόνο, η έκρηξη των μετοχών εξασθενεί γρήγορα.
Η εμπορική ιδέα ήταν απλή: οι τραπεζικές καταθέσεις που βασίζονται σε μονοψήφια επιτόκια της κεντρικής τράπεζας εν μέσω πληθωρισμού 80% θα είναι πάντα μια χαμένη υπόθεση.
Επενδύοντας σε μετοχές, οι Τούρκοι θα μπορούσαν τουλάχιστον να έχουν την ελπίδα ότι το κεφάλαιό τους δεν θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα.
Οι μαζικές εισροές που ακολούθησαν έδωσαν στις μετοχές της Τουρκίας κορυφαίες επιδόσεις, με τον δείκτη Borsa Istanbul All Shares να εκτινάσσεται στα ύψη 440% από τα τέλη του 2021.
Και η ανάκαμψη εκτιμήθηκε ευρέως, με τον αριθμό των μεμονωμένων λογαριασμών μετοχών να υπερτριπλασιάζεται στα 8,6 εκατομμύρια τον Οκτώβριο — που σημαίνει ότι ένα στα τρία τουρκικά νοικοκυριά επένδυσε σε μετοχές.
Αλλά οι καλές στιγμές, τουλάχιστον για τους επενδυτές μετοχών, τελειώνουν καθώς ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ανέστρεψε την πορεία μετά την επανεκλογή του περασμένου έτους και αγκάλιασε περισσότερες ορθόδοξες πολιτικές.
Η οικονομική του ομάδα αύξησε τα επιτόκια στο 50% σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό και φαίνεται ότι θα τα διατηρήσει υψηλά για τους επόμενους μήνες.
Αυτό αύξησε το επιτόκιο των καταθέσεων τριών μηνών σε λίρες έως και 69% τον Απρίλιο, εκτροχιάζοντας ουσιαστικά την πρόταση ανταμοιβής κινδύνου για την κατοχή μετοχών.
Οι υποσχέσεις για επιστροφή της Τουρκίας στην ορθοδοξία της πολιτικής, που διαμορφώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών Mehmet Simsek, έχουν προσελκύσει εισροές στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας σε ένα στοίχημα ότι η μακροχρόνια οικονομία της θα βρει επιτέλους βιώσιμη βάση.
Ωστόσο, ενώ αγκαλιάζουν χρεόγραφα, οι μη κάτοικοι αποσύρονται σταδιακά από το χρηματιστήριο της χώρας τους τελευταίους μήνες, πουλώντας μετοχές αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Τα εγχώρια κεφάλαια αντικατέστησαν αρχικά τις εκροές, συγκαλύπτοντας την κατάσταση μέχρι το τρίτο τρίμηνο.
Ώρα για «κανονικοποίηση»
Η πτώση των μετοχών των μικρομεσαίων εταιρειών, που προτιμώνται από εγχώριους επενδυτές με μικρότερους επενδυτικούς ορίζοντες, ξεκίνησε μήνες πριν το ξεφάντωμα των πωλήσεων επεκταθεί σε πιο δεικτοβαρείς μετοχές.
Ένας δείκτης των πρόσφατα εισηγμένων εταιρειών της Τουρκίας, που κάποτε ήταν μαγνήτης για τους ιδιώτες επενδυτές, ακολουθεί τον ευρύτερο δείκτη ή για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια.
Ένας δείκτης ΜΜΕ υστερεί σε σχέση με τον δείκτη αναφοράς από τα τέλη Μαρτίου.
Το Συμβούλιο Κεφαλαιαγορών, η ρυθμιστική αρχή της αγοράς της Τουρκίας, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους επενδυτές μετοχών, πολλοί χωρίς μεγάλη εμπειρία στις συναλλαγές, να μην ακολουθούν τις συμβουλές που πολλαπλασιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτρέποντάς τους να εμπιστεύονται τους αδειοδοτημένους επαγγελματίες του κλάδου.
«Πολλοί ιδιώτες επενδυτές διαμόρφωσαν αυτή τη μη ρεαλιστική άποψη ότι οι μετοχές υποτίθεται ότι πάντα ανεβαίνουν, γιατί για μερικά χρόνια σχεδόν αυτό συνέβη», δήλωσε ο Evren Kirikoglu, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Orca Macro με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
«Έτσι, όταν αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα, δεν τους αρέσει».
Ο Burak Cetinceker, διαχειριστής κεφαλαίων στο Strateji Portfoy στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι όταν οι επενδύσεις με βάση τα επιτόκια έγιναν εναλλακτικές για όσους προσπαθούσαν να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό, η πίστη στις τουρκικές μετοχές άρχισε να φθίνει.
Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τα εταιρικά κέρδη απλώς ενισχύουν αυτόν τον «φυσικό κύκλο», είπε.
«Το χρηματιστήριο ήταν εκεί που ήταν το πάρτι τότε», είπε ο Cetinceker.
«Έτσι αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μάλλον μια ομαλοποίηση».
www.bankingnews.gr