Φιλοσοφία η μητέρα των επιστημών.

Γράφει η Μaria Pap.

Η φιλοσοφία αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα με βάση την λογική και τις ανθρώπινες γνωστικές δυνατότητες, συμβάλλοντας στην διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης σκέψης. Ακόμη και όταν δεν φτάνει σε κάποιο αποτέλεσμα ο επαγωγικός προβληματισμός των Φιλοσοφικών αναζητήσεων.

Η φιλοσοφία είναι η μητέρα όλων των επιστημών. Ο Αριστοτέλης μας λέει ότι «Από θαυμασμό και απορία, οι άνθρωποι άρχισαν να φιλοσοφούν». Η λέξη φιλοσοφία ετυμολογικά είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό φιλείν (αγαπώ) και την λέξη σοφία, δηλαδή φιλοσοφία είναι η αγάπη για την σοφία.

Τον όρο εισήγαγε ο μεγάλος προσωκρατικός φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μοι τη θύρα». Η φιλοσοφία μας ανοίγει νέους δρόμους. Η φιλοσοφική σκέψη είναι η αναζήτηση ερωτημάτων για την σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο και την θέση του στο γίγνεσθαι. Η φιλοσοφική επιστήμη ασχολείται με τις υπέρτατες ανθρώπινες αξίες την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ανδρεία, την δικαιοσύνη, την ηθική και την εντιμότητα. Όλοι οι μεγάλοι Έλληνες Σοφοί ασχολήθηκαν με τις υπέρτατες ανθρώπινες αξίες.

Η φιλοσοφία δεν αρκείται στην ανάλυση της πραγματικότητας του εμπειρικού κόσμου, αλλά αναζητά αποδείξεις με βάση την λογική και της επιστήμες. Με την φιλοσοφία ανακαλύπτουμε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής, συνειδητοποιούμε τα όρια της γνώσης, οξύνεται η κριτική ικανότητα, διευρύνεται ο πνευματικός ορίζοντας.

Μέσα από την φιλοσοφία κατανοούμε καλύτερα τα προσωπικά θέματα και παίρνουμε ορθότερες αποφάσεις, γινόμαστε ελεύθεροι και υπεύθυνοι και γινόμαστε δημιουργικοί μέσα από την διανοητική έρευνα. Επίσης γινόμαστε ευρηματικοί και καινοτόμοι.Η φιλοσοφία μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε συγκεκριμένα και ρεαλιστικά, με διαύγεια-σαφήνεια, ώστε να προσεγγίσουμε τις δυνατές απαντήσεις στα ερωτήματα ή τα ζητήματα του ανθρώπινου βίου. Μας εξοπλίζει με στοχασμό και μας κάνει υπεύθυνους- έντιμους σε αυτή την κοινωνία.

Στο ευρύτερο πεδίο της πολιτικής ζωής διαμορφώνει τους διανοητικούς όρους για να στεκόμαστε με δημιουργικό και κριτικό βλέμμα απέναντι στα εκάστοτε τεκταινόμενα. Βοηθάει στην προσωπική ζωή του κάθε ανθρώπου γιατί του καλλιεργεί μια αίσθηση αυτονομίας, αυτοπεποίθησης και πνευματικής ελευθερίας. Απελευθερώνει από φανατισμούς, εμμονές, δογματικούς διαποτισμούς και επιθετική συμπεριφορά. Ακόμη τον εξοικειώνει με διαλογικούς τρόπους επικοινωνίας και τον μαθαίνει να σέβεται την ετερότητα. Μεγάλοι φιλόσοφοι τόνιζαν την αξία της φιλοσοφίας. :

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι «Ζωή ανεξέταστη δεν αξίζει να την ζει κανένας άνθρωπος», ο Επίκουρος ότι «Πρέπει να φιλοσοφεί και ο νέος και ο γέρος, πρέπει να μελετάμε εκείνα που μας φέρνουν ευδαιμονία, γιατί όταν την έχουμε, έχουμε τα πάντα» Ό Πλάτων όρισε την φιλοσοφία ως “μελέτη υψίστης σημασίας”. Στην φιλοσοφία αναζητούμε τις αποδείξεις της επιστήμης.

Μεγάλος φιλόσοφος και αναζητητής της αλήθειας ήταν και ο Ιησούς Χριστός. Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Φιλοσοφίας διαθέτουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Φιλολόγου, μπορούν να διδάσκουν σε σχολεία Μέσης/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και να διεξάγουν έρευνα σε δημόσια και ιδιωτικά Ερευνητικά Ιδρύματα. Ως εργαζόμενοι/ες σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης, τα επαγγελματικά δικαιώματά τους προβλέπονται από τον Νόμο 1566/1985, άρθ. 14 (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985), τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα.

Στην Ιδιωτική Εκπαίδευση τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Φ.Π.Ψ. προβλέπονται από τον Νόμο 1566/1985, άρθ. 14 (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985), καθώς και από τις συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργοδοτών Σχολαρχών και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Φιλοσοφίας μπορούν, επίσης, να εργασθούν ως εκπαιδευτικοί ή εκπαιδευτές σε διάφορες σχολές και θεσμούς συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ., Κ.Ε.Κ., Σχολές του Ο.Α.Ε.Δ., Σχολές τουριστικών Επαγγελμάτων κ.ά.), ως επιστημονικό προσωπικό σε εκδοτικούς οίκους και οργανισμούς, σε βιβλιοθήκες και αρχεία, σε εφημερίδες και περιοδικά, ως επιστημονικό προσωπικό στα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας και σε άλλους κρατικούς φορείς, καθώς και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως επιστημονικό προσωπικό σε ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα.

Εκτός από τις παραπάνω προοπτικές απασχόλησης, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη είναι αυτή του εκπαιδευτικού στον κλάδο των Φιλολόγων (ΠΕ 02), για έναν πτυχιούχο του Τμήματος Φιλοσοφίας διανοίγονται και άλλες επαγγελματικές προοπτικές. Σχετικά λίγοι απόφοιτοι εργάζονται ως φιλόσοφοι στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ως ανεξάρτητοι συγγραφείς ή σε μια «φιλοσοφική πρακτική», αλλά πολλοί περισσότεροι εργάζονται ως δημοσιογράφοι, συντάκτες και οργανωτικά στελέχη και σε πολλά άλλα επαγγέλματα του τομέα πολιτισμού και των εκδόσεων.

Επιπλέον, πάρα πολλοί απόφοιτοι φιλοσοφίας εργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών, ινστιτούτων, ιδρυμάτων, συλλόγων, νοσοκομείων ή πολιτικών κομμάτων είτε ως μόνιμοι εργαζόμενοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι. Ειδικά στον χώρο των ΜΜΕ και της διαφήμισης, από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της εποχής μας, οι πτυχιούχοι φιλοσοφίας έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές από κάθε άλλο πτυχιούχο, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα ευρηματικοί (concept creators).

 

Τέλος, ιδιαίτερα αισθητή είναι η παρουσία τους σε πολυεθνικές ιδιωτικές εταιρείες ως managers ή business ethics officers καθώς και σε εταιρείες τεχνολογιών αιχμής. Γράφει η Maria Pap. Απόφοιτη της Φιλοσοφικής.