Το φάντασμα της επιστροφής του Trump πάνω από την ΕΕ – Η von der Leyen σε πανικό για την εμπορική πολιτική και τους δασμούς
Το σχέδιο οικονομικής εξωτερικής πολιτικής της Von der Leyen υποβιβάζει το εμπόριο στη δεύτερη θέση μετά την οικονομική ασφάλεια
Η πρώτη προεδρία του Donald Trump προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην ατζέντα του ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να απειλεί να γίνει ακόμη πιο σκληρός αν κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες δεν ρισκάρουν.
«Γνωρίζω πολύ καλά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκμεταλλεύονται πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εμπόριο, όπως γνωρίζετε», είπε ο Trump σε μια συνομιλία την περασμένη εβδομάδα με τον Elon Musk, τον ιδιοκτήτη της κοινωνικής πλατφόρμας X.
«Δεν είναι τόσο σκληροί όσο η Κίνα, αλλά είναι κακοί. ”
Σε περίπτωση που ο μεγιστάνας των ακινήτων επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι θα είναι από μόνες τους – είτε πρόκειται για εμπορική και αμυντική πολιτική είτε για την κλιματική πολιτική.
Το μπλοκ έχει διπλασιάσει τις επενδύσεις σε βιομηχανικούς πρωταθλητές και τώρα θέλει να προστατεύσει τις ευαίσθητες τεχνολογίες του από τους ανταγωνιστές – και οι δύο τάσεις είναι πιθανό να επιταχυνθούν μόνο στην επόμενη θητεία.
Προβλέποντας προβλήματα στο μέλλον, η Ursula von der Leyen κυκλοφόρησε τον οδηγό της δεύτερης θητείας της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού οργάνου που καθορίζει την εμπορική πολιτική για το μπλοκ των 27 εθνών και την αγορά των 450 εκατ. καταναλωτών.
Το σχέδιο οικονομικής εξωτερικής πολιτικής της Von der Leyen υποβιβάζει το εμπόριο στη δεύτερη θέση μετά την οικονομική ασφάλεια.
Η σφράγιση εμπορικών συμφωνιών, που ήταν εμβληματικές μέχρι πρόσφατα, δεν θα κυριαρχούν πλέον στο παιχνίδι της ΕΕ — σηματοδοτώντας μια τεράστια αλλαγή από την κατεύθυνση που έθεσε πριν από πέντε χρόνια στην αρχή της πρώτης της θητείας.
Η «ισχυρή, ανοιχτή και δίκαιη εμπορική ατζέντα» που θα προέβαλλε η ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή έχει φύγει.
Αντίθετα, το εμπόριο πρόκειται να χρησιμεύσει ως πυρομαχικά στον πόλεμο ενάντια στην «εργαλειοποίηση των οικονομικών εξαρτήσεων».
Τι περιμένουν από τον Trump
«Οι προστατευτικές τάσεις θα είναι σαφώς χειρότερες υπό μια δεύτερη θητεία Trump», δήλωσε ο John Clarke, μέχρι πρόσφατα κορυφαίος εμπορικός διαπραγματευτής της Επιτροπής και πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Η καθυστερημένη είσοδος της Αντιπροέδρου Kamala Harris στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ – που τώρα ηγείται του Trump σε τρεις βασικές πολιτείες – έχει αναζωογονήσει τις ελπίδες των Δημοκρατικών ότι μπορούν να κρατήσουν τον Λευκό Οίκο.
Αν και ο τόνος της δεν θα ήταν τόσο αντίθετος όσο το Trump 2.0, διπλωμάτες και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες λένε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα προωθούσε το εμπόριο εάν κερδίσει.
Η ΕΕ προσπάθησε —αν και χωρίς επιτυχία— να επωφεληθεί από την ύφεση με την κυβέρνηση Joe Biden για να επιλύσει ορισμένες παρατεταμένες εμπορικές διαφορές, είτε αυτές αφορούσαν τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου είτε την αναβίωση του ανώτατου δικαστηρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Αλλά άνοιξαν νέα ρήγματα, όπως για τα ηλεκτρικά οχήματα ή τις πρώτες ύλες.
«Είτε είναι ο Trump είτε η Harris – και ας ελπίσουμε προς Θεού η Harris και οι Δημοκρατικοί – η προτεραιότητα των ΗΠΑ θα παραμείνει η οικονομική ασφάλεια, η εγχώρια ανταγωνιστικότητα και η εκβιομηχάνιση, όπως είναι πιθανό να συμβαίνει στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Clarke.
Προβλέψιμο απρόβλεπτο
Ο πρώην ανώτατος εμπορικός αξιωματούχος του Trump, Robert Lighthizer, δεν έχει κρύψει ότι η Ουάσιγκτον θα έρθει αντιμέτωπη με την ΕΕ σε περίπτωση που επανεκλεγεί το πρώην αφεντικό του.
Ο Lighthizer, ο οποίος χαρακτήρισε την Κίνα ως τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή» της Αμερικής στο βιβλίο του «No Trade is Free» το 2023, προειδοποίησε επίσης για την «άγρια ανισόρροπη» εμπορική σχέση με την ΕΕ, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην «κοντόφθαλμη πολιτική με την Κίνα» του Γερμανού Καγκελαρίου Olaf Scholz».
Η ΕΕ παρουσίασε εμπορικό πλεόνασμα σε αγαθά με τις ΗΠΑ 156 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, έναντι ελλείμματος στις υπηρεσίες 104 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Trump έχει απειλήσει να επιβάλει βασικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές – κάτι που οι οικονομολόγοι λένε ότι θα έβλαπτε την Ευρώπη περισσότερο από τις ΗΠΑ, επειδή οι εξαγωγείς της είναι πιο επιρρεπείς στην αβεβαιότητα που θα προκαλούσε μια εμπορική σύγκρουση.
Διπλασίασε αυτή την απειλή την περασμένη εβδομάδα, με κυμαινόμενους δασμούς εισαγωγής έως και 20%.
Εξακολουθώντας να φέρει τα σημάδια της πρώτης θητείας του Trump, η ΕΕ επιμένει ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι ξαφνιασμένη.
Ενισχύει το οπλοστάσιό της για την εμπορική άμυνα εδώ και χρόνια.
Αλλά στην αυγή της νέας της θητείας, η von der Leyen εξακολουθεί να παλεύει με το πώς να ενισχύσει την «ακρόπολη» του μπλοκ για να αποκρούσει τους οικονομικούς «νταήδες».
Η νέα έννοια της «οικονομικής ασφάλειας», η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, επιδιώκει να προστατεύσει τις κρίσιμες τεχνολογίες της ΕΕ, όπως οι ημιαγωγοί και η τεχνητή νοημοσύνη, από το να πέσουν στα χέρια της Κίνας και της Ρωσίας.
Τα προβλήματα της ΕΕ
Ωστόσο, περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη δρομολόγηση της, η στρατηγική εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρώιμα στάδια, καθώς παρακωλύεται από τις χώρες της ΕΕ που είναι επιφυλακτικές στην Επιτροπή.
«Τα πάντα έχουν να κάνουν με την προστασία», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει τα μελλοντικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Θα υπάρξει ένταση μεταξύ της οικονομικής ασφάλειας και των εμπορικών φακέλων.
Η οικονομική ασφάλεια θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής πολιτικής, οπότε πώς τα συμβιβάζετε αυτά τα δύο;».
Με λιγότερο από τρεις μήνες να απομένουν έως ότου οι Αμερικανοί προσέλθουν στις κάλπες, η ΕΕ θα χρειαστεί να βρει τις ισορροπίες της.
Ανεξάρτητα από το ποιος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι παρατεταμένες διατλαντικές διαμάχες είναι μπροστά.
Αυτά περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση εκτεταμένων δασμών κατά του ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου που χρονολογούνται από το 2018, όταν ο Trump επέβαλε δασμούς για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τους δασμούς με την κυβέρνηση Biden κατέληξαν στο κενό σε μια σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου τον περασμένο Οκτώβριο.
Κύκνειο άσμα
Η σύναψη εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ έφτασε σε οριακό σημείο το 2016, όταν οι συνομιλίες για μια mega-συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον κατέρρευσαν εν μέσω έντονου δημόσιου ελέγχου και φόβων ότι το χλωριωμένο κοτόπουλο θα πλημμύριζε την αγορά της ΕΕ.
Στη συνέχεια, ο Trump έδωσε άλλο ένα πλήγμα στην εμπορική διάταξη που βασίζεται σε κανόνες, εμποδίζοντας τον διορισμό νέων δικαστών στο ανώτατο εφετείο του ΠΟΕ.
Ο Biden δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να ξεμπλοκάρει αυτούς τους διορισμούς, αφήνοντας το εφετείο παράλυτο.
Ούτε έχει δείξει μεγάλη διάθεση να αναβιώσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του ΠΟΕ.
«Η ιδεολογία του ελεύθερου εμπορίου, που βασίζεται σε αυτή τη Συναίνεση της Ουάσιγκτον, μειώνοντας όλους τους δασμούς, είναι μια ψευδαίσθηση.
Αυτή η συναίνεση είναι πραγματικά νεκρή», δήλωσε ο Bernd Lange στο POLITICO.
Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Lange αναφερόταν στην ιδεολογία υπέρ της αγοράς, υπέρ του εμπορίου που κέρδισε το υψηλό έδαφος καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος έφτασε στο τέλος του.
Η υπερβολική εμπιστοσύνη της ΕΕ στο ελεύθερο εμπόριο την τύφλωσε επίσης στην απειλή ότι η προσπάθεια της Κίνας να κυριαρχήσει στις εξαγωγικές αγορές θα διάβρωνε τη βιομηχανική βάση της ηπείρου και, τελικά, την ικανότητά της να καινοτομεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έρευνα της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στην οποία έχει επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως και 37%.
Θα πρέπει να είναι μια σαφής απάντηση στον κρατικά επιχορηγούμενο μερκαντιλισμό της Κίνας, αλλά οι προσπάθειες της Γερμανίας και της Ουγγαρίας να υπονομεύσουν τη σκληρότερη γραμμή της Επιτροπής δείχνουν πόσο πολιτικά φορτισμένη έχει γίνει η εμπορική πολιτική της ΕΕ.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι συνομιλίες της ΕΕ για τις εμπορικές συμφωνίες με τους συμμάχους της έχουν επανειλημμένα σκοντάψει – ή έχουν καταρρεύσει εντελώς.
Αν και ακόμα κι αν η von der Leyen δεν ανέφερε τις εμπορικές συμφωνίες στις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν απομακρυνθεί εντελώς – όπως μια συμφωνία με το μπλοκ της Λατινικής Αμερικής Mercosur.
www.bankingnews.gr