Το σχέδιο για έναν γερμανικό «Πατριωτικό Νόμο» μόλις αποκαλύφθηκε
Κρυφές εισόδους σε σπίτια, πειρατεία, λογισμικό υποκλοπής υποκλοπής: Η Γερμανία θέλει να επεκτείνει τις εξουσίες της αστυνομίας.
Επί του παρόντος, οι έρευνες επιτρέπονται στη Γερμανία μόνο εάν οι αρχές επιβολής του νόμου ενημερώσουν ρητά τον ενδιαφερόμενο για τις συγκεκριμένες υποψίες εναντίον του και για τον σκοπό της έρευνας. Σύμφωνα με αποκλειστικές αποκαλύψεις της εφημερίδας Spiegel , αυτό πρόκειται να αλλάξει.
Μυστικές αναζητήσεις
Το άρθρο 13 του γερμανικού Συντάγματος, το οποίο προστατεύει το απαραβίαστο της κατοικίας, προς το παρόν μπορεί να παραβιαστεί μόνο σε περιπτώσεις «επικείμενου κινδύνου». Το πρόσφατα αποκαλυφθέν νομοσχέδιο θα καθιστούσε ουσιαστικά το εν λόγω τμήμα ξεπερασμένο, διευρύνοντας κατά πολύ τις εξουσίες της αστυνομίας: θα τους επέτρεπε να εισέρχονται κρυφά στα σπίτια των ανθρώπων, καθώς και να παραβιάζουν υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και να παρακολουθούν τις επικοινωνίες.
Έτσι, το νέο γερμανικό νομοσχέδιο μπορεί να συγκριθεί με τον αμερικανικό « Patriot Act », που πήρε το όνομά του από αυτόν τον αντιτρομοκρατικό νόμο που ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οποίος επέκτεινε σημαντικά την εξουσία της εκτελεστικής εξουσίας.
Μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel , το Γερμανικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) ήταν επικριτικό: σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος που επικαλείται η εφημερίδα, τέτοιες παρεμβάσεις στα δικαιώματα δεν πρέπει να γίνονται « επιπόλαια » και εάν ο νόμος επιτρέπει υπερβολικά εκτεταμένες παρεμβάσεις, « το κράτος δικαίου θα καταργηθεί ». Αυτός ο αξιωματούχος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι αρχές εξακολουθούν να « χρειάζονται κατάλληλα και ισχυρά όργανα έρευνας ».
Ερωτηθείς από το Spiegel , ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε αρχικά να απαντήσει, προτού υποστηρίξει ότι ο νόμος έχει σκοπό να εμποδίσει τη λεγόμενη «ισλαμική τρομοκρατία».
Ψεύτικη σημαία τρομοκρατία
Υπενθυμίζουμε ότι η «τρομοκρατία» στη Δύση, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, διαπράχθηκε υπό ψευδείς σημαίες από τις ίδιες τις δυτικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Gladio . Ενώ ήταν ερευνητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, ο ιστορικός Daniele Ganser εξιστόρησε αυτά τα εγκλήματα στο βιβλίο του « Μυστικοί Στρατοί του ΝΑΤΟ » (2004).
Ειδικότερα, η επίθεση της Μπολόνια, η οποία σκότωσε 85 άτομα στις 2 Αυγούστου 1980 και τραυμάτισε 200, φέρεται να διαπράχθηκε από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες σε συνενοχή με τη μασονική στοά P2, με στόχο να κατηγορηθούν ακροαριστερές φατρίες.
Αυτές οι πρακτικές μάλλον δεν σταμάτησαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Μετά την επίθεση του 1995 στο RER στο Παρίσι, για παράδειγμα, έντονες υποψίες είχαν επιβαρύνει τις αλγερινές μυστικές υπηρεσίες, των οποίων ο ρόλος στις επιθέσεις θα είχε συγκαλυφθεί από τη γαλλική κυβέρνηση, ώστε να δικαιολογηθεί η ανανέωση του αγώνα κατά της αλγερινής αντιπολίτευσης .
Ένα άλλο παράδειγμα αναφοράς φυσικά αφορά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, που αποδίδονται αμέσως σε ισλαμιστές τρομοκράτες και οι οποίες προκάλεσαν έντονα ερωτήματα. στη 15η επέτειο των επιθέσεων, μια δημοσκόπηση αποκάλυψε, για παράδειγμα, ότι η πλειονότητα των Γάλλων δεν συμφωνούσε πλέον πλήρως με τη θεωρία συνωμοσίας που είχε διατυπώσει η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία ακροβατικοί πιλότοι είχαν κονιορτοποιήσει τρεις ατσάλινους ουρανοξύστες με δύο αεροπλάνα αλουμινίου. (όχι χωρίς να έχουν πετάξει το διαβατήριό τους από το πιλοτήριο λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου πριν). Σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ανθρώπων δεν συμφωνούν με αυτήν την ιδέα.
Αντιτρομοκρατία και καταστολή της έκφρασης
Ο σκεπτικισμός φαίνεται ακόμη πιο βάσιμος αφού η πολιτική εξουσία δεν διστάζει, τουλάχιστον από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την έναρξη ισχύος νόμων παρόμοιων με αυτόν που εξετάζει σήμερα η Γερμανία, να καταστείλει την ελεύθερη έκφραση και την πολιτική αντιπολίτευση πρόσχημα δράσης κατά της τρομοκρατίας. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της οποίας ο Νόμος Πατριωτών των ΗΠΑ έχει χρησιμεύσει ως πρότυπο για ολόκληρο τον κόσμο, έχει χρησιμοποιήσει περιβόητα τους λεγόμενους αντιτρομοκρατικούς νόμους της για να επιτεθεί στις ατομικές ελευθερίες των Αμερικανών.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν επίσης τους αντιτρομοκρατικούς νόμους τους για να στοχοποιήσουν περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, για να υπονομεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για να φιμώσουν την αντίθεσή τους.
Ειδικότερα στη Γερμανία, οι γερμανικές αρχές έχουν ήδη χαρακτηρίσει ως «τρομοκρατικό» το κίνημα Reichsbürger, το οποίο υπερασπίζεται την ιδέα μιας κυρίαρχης Γερμανίας, δεν θεωρεί το καθεστώς στην εξουσία ως νόμιμο και αντιτίθεται στις υπερβολές της παγκοσμιοποίησης. Αυτό το ίδιο λεξιλόγιο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την υπεράσπιση της απαγόρευσης του κόμματος AfD, της ηγετικής πολιτικής δύναμης στην πρώην Ανατολική Γερμανία και του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στη Γερμανία.
Μια παγκόσμια τάση
Ο γερμανικός «Πατριωτικός Νόμος» δεν είναι ακόμη σε ισχύ, αλλά αν γίνουν πιστευτές οι παγκόσμιες τάσεις, είναι πολύ πιθανό να εγκριθεί. Πράγματι, η Γερμανία βρίσκεται πίσω από τους γείτονές της: στη Γαλλία, για παράδειγμα, «ο νόμος για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας », ο « νόμος που στοχεύει στην ασφάλεια και τη ρύθμιση του ψηφιακού χώρου » ή ακόμη και ο « νόμος που τείνει να ενισχύσει την πρόληψη και την καταστολή των σεχταριστικών κινημάτων » είναι όλα νομοθετικά μέτρα που έχουν ήδη εξομοιωθεί ευρέως με μια « Γαλλική Πατριωτική Πράξη ».
Παρά τα πάντα, έχει ήδη προκαλέσει μερικές σπάνιες διαμαρτυρίες. Ο Mika Beuster, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Δημοσιογράφων που επικαλείται το Spiegel , επέκρινε το νομοσχέδιο, φοβούμενος ότι ” όλοι οι δημοσιογράφοι που διεξάγουν έρευνα σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια θα επηρεαστούν “.
πηγή: Essential News