Το δολάριο σαν κισσός που θα κρατούσε τον τοίχο
Γεια σας Xuan, Γεια σας σύντροφοι μου. Το ένα καρφί κυνηγά το άλλο, και υπάρχουν τόσα πράγματα να καταλαβαίνεις κάθε μέρα που θα ήταν άσκοπο και άσκοπο να μείνεις στην οθόνη της Ιστορίας και της Κοινωνίας.
Χωρίς να θέλω να κλείσω τη συζήτηση, εδώ είναι μια μικρή παρατήρηση, σε συνέχεια των όσων είπες, Xuan, σχετικά με την επιθυμία της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ζημιές. Νομίζω ότι έχεις δίκιο. Οι Κινέζοι είναι επαναστάτες. Δεν είναι σπαστές.
Διότι, αν η αμερικανική νομισματική δύναμη καταρρεύσει από μόνη της χωρίς καμία προσπάθεια να ελεγχθούν, να κατευθύνουν ή ακόμα και να μειώσουν τα αποτελέσματα αυτής της κατάρρευσης, επηρεάζονται όλοι, Αμερικανοί και Αμερικανοί. Είναι το παράδοξο της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που έχει διεισδύσει παντού στις παγκόσμιες υποθέσεις σαν κισσός σε τοίχο, που για να πολεμήσει εναντίον του, η σοσιαλιστική Κίνα και οι σύμμαχοί της πρέπει να συμβάλουν στο να εξαφανιστεί χωρίς να εξαφανιστεί μαζί του. Σε μια δεδομένη στιγμή, στην πραγματικότητα, δεν είναι πια ο τοίχος που στηρίζει τον κισσό, είναι ο κισσός που κρατάει τον τοίχο. Τούτου λεχθέντος, ο τοίχος συγκρατείται μόνο από τον κισσό, είναι αυτός ένας λόγος για να αφήσουμε τον κισσό να αναπτυχθεί και να μας καταβροχθίσει με τη σειρά του;
Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση και ότι ο μαρξισμός, καθώς και η συλλογική συζήτηση που διεξάγεται από επαναστατική προοπτική, φυσικά, δεν είναι πάρα πολλά για να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που, κατά τη γνώμη μου, εμείς οι Γάλλοι κομμουνιστές πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά, με πρώτους τους Γάλλους, αλλά και με τους Ευρωπαίους, Αμερικανούς, Κινέζους και άλλους κομμουνιστές ομολόγους μας σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, το νόμισμα είναι μόνο μια πτυχή του τεράστιου προβλήματος που είναι ο ιμπεριαλισμός. Αλλά είναι μια σημαντική πτυχή που η μαρξιστική θεωρία μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε με ορθολογικό, ακριβή, απελευθερωτικό τρόπο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι κάνει η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας. Εδώ είναι η ερμηνεία μου για τα φαινόμενα. Θα το ολοκληρώσεις ή θα το ισιώσεις χρήσιμα.
Ξεκινώ λοιπόν από το νόμισμα, που είναι το θέμα μας. Το χρήμα είναι μια συνηθισμένη κοινωνική σχέση και όχι ένα ισχυρό, μυστηριώδες πράγμα, έξω από την ανθρώπινη ικανότητά μας για παρέμβαση. Κάθε λαός μπορεί και πρέπει να εξασφαλίσει τον έλεγχο, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής, παγκόσμιας, αμοιβαίως επωφελούς προσέγγισης. Τρία σημεία αξίζει να επισημανθούν για να καταλάβουμε τι συμβαίνει.
Α) Το χρήμα είναι αξίωση για το κοινωνικό έργο του σήμερα και του αύριο. Είναι ένα δικαίωμα σε αυτή την ποσότητα, την κοινωνική εργασία, τη ζωντανή και νεκρή εργασία που δαπανήθηκε στο μεταξύ. Ως ζωγραφικό δικαίωμα, είναι ένα είδος «παθητικού δικαιώματος».
Και είναι ταυτόχρονα ένα «ενεργό δικαίωμα», μια κοινωνική σχέση με τη βοήθεια της οποίας μπορεί κανείς να εφαρμόσει ζωντανή εργασία και να οικειοποιηθεί ιδιωτικά τις δαπάνες της.
Η βάση του χρήματος είναι η κοινωνική εργασία.
Ακριβώς, στις αρχές του 21ου αιώνα, οι σύγχρονες κοινωνίες, και οι πληθυσμοί που τις κατοικούν, φιλοδοξούν όχι μόνο στην πολιτική ανεξαρτησία. Επιδιώκουν επίσης, και συμπληρωματικά, το δικαίωμα να έχουν τον πλήρη έλεγχο της εργασίας τους. Αυτό προϋποθέτει ιδίως ότι ελέγχουν τη ροή της εργασίας σε χρηματική μορφή που εξέρχεται και εισέρχεται στις εγκαταστάσεις τους. Αυτό ονομάζεται έλεγχος κίνησης κεφαλαίων. Ο Κέινς υποστήριξε πολύ αυτό. Αυτές οι κοινωνίες θέλουν λοιπόν να χρησιμοποιούν το νόμισμά τους πλήρως και ελεύθερα και να μην υποτάσσονται σε ένα συγκεκριμένο νόμισμα, σε μια συγκεκριμένη δύναμη που τους είναι ξένη. Θέλουν να αναπτυχθούν. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη δουλειά και τους πόρους τους. Θέλουν αυτοί οι πόροι να μην χρησιμοποιούνται από άλλους χωρίς αποζημίωση. Θέλουν ο πληθυσμός τους να μπορεί να εργάζεται τοπικά αντί να πηγαίνει στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική. Αυτό επιδιώκουν ιδιαίτερα τα μέλη των BRICS και SCO.
Είναι σαν το Τρίτο Κτήμα πριν από δυόμισι αιώνες, θέλουν να είναι κάτι. Ολοκληρώνουμε τον κύκλο των αστικών επαναστάσεων με το τέλος του Ιμπεριαλισμού και τη γενίκευση της φιλοδοξίας για ανάπτυξη. Ταυτόχρονα ξεκινά ο κύκλος των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Ποια θα είναι η επόμενη σοσιαλιστική χώρα; Δεν ξέρουμε. Αλλά σίγουρα, θα είναι ένα, πολλά.
Β) Αυτό είναι το πρώτο σημείο. Όμως, όπως ανέφερα στο προηγούμενο κείμενό μου, αυτή η παγκόσμια επαναστατική εκκολαπτόμενη δεν έχει και δεν μπορεί να έχει στόχο την εξάλειψη του δολαρίου ΗΠΑ, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι μια σπουδαία χώρα. Σίγουρα, είναι γεμάτη μαλάκες και σαχλαμάρες. Αλλά είναι επίσης γεμάτο γενναιόδωρους, έξυπνους ανθρώπους.
Η επαναστατική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια υπέροχη ιστορία. Ως εκ τούτου, είναι μόνο ζήτημα εξάλειψης της λειτουργίας του δολαρίου ως παράγοντα των ιμπεριαλιστικών κοινωνικών σχέσεων, που εφαρμόζεται από τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς παράγοντες με εντελώς αχαλίνωτες και απελευθερωμένες εξουσίες, έχοντας την υποστήριξη θεσμών όπως το ΔΝΤ, με το δικαίωμα του Αμερικανού κτηνιάτρου. . Ας προσπαθήσουμε να είμαστε συγκεκριμένοι. Τι σημαίνει αυτό;
Ας υποθέσουμε ότι μια υπανάπτυκτη χώρα θέλει να αναπτυχθεί. Θα μπορεί να δανείζεται διεθνώς στο νόμισμά της; Η απάντηση είναι όχι. Όλοι οι τραπεζίτες του κόσμου θα γελάσουν στο πρόσωπο του προέδρου αυτής της αδέκαρης χώρας. «Χρέωσε σε δολάρια, φίλε μου». Αυτή η χώρα λοιπόν, αν μπορεί, αν συμφωνήσει το ΔΝΤ, χρεώνεται σε δολάρια. Πρέπει όμως να αποπληρώσει σε δολάρια, δηλαδή να πουλήσει αγαθά (εξαγωγή) και να βρει τα δολάρια που θα του επιτρέψουν να τακτοποιήσει το χρέος του. Ένας φαύλος κύκλος ξεκινά για αυτήν την οικονομία και τον πληθυσμό της. Ειδικά γιατί για να πουλήσεις χρειάζεσαι υποδομές, δρόμους, λιμάνια, σιδηρόδρομους, αεροδρόμια, καταρτισμένους εργάτες. συντομεύω. Απλώς προσπαθώ να πω ότι το δολάριο μπορεί να είναι είτε μέσο εμπορίου είτε μέσο εκμετάλλευσης. Σήμερα η πλειοψηφία των χωρών το αποδέχεται ως μέσο εμπορίου και τείνουν να το απορρίψουν ως μέσο εκμετάλλευσης.
Η Κίνα μπόρεσε να αντέξει το σοκ του ιμπεριαλισμού γιατί είναι μια ήπειρος, μια σταθερή χώρα με μεγάλη ιστορία, μια σοσιαλιστική χώρα και οι Κινέζοι έχουν συνηθίσει να δουλεύουν σαν τρελοί. Έτσι δούλεψαν σαν τρελοί για τη δική τους εξέλιξη. Στη συνέχεια άνοιξαν και προσπάθησαν να επωφεληθούν, έναντι αμοιβής, τόσο από την τεχνογνωσία των βιομηχανικών πολυεθνικών όσο και από το βάθος των αγορών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Υπήρξαν κάποιες συγκρούσεις, αλλά συνολικά λειτούργησε. Το πρόβλημα με την Κίνα είναι ότι αυτή η χώρα με τη μακρά ιστορία και τον παλιό πολιτισμό έχει επίσης αρχίσει να λειτουργεί σαν χώρα τρελών, όχι μόνο με τα χέρια αλλά και με το κεφάλι της. Ας τους κόψουμε όλοι τα κεφάλια, φώναξε η Βασίλισσα των Μπαστούνι. Αλλά η Κίνα δεν έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή της. Έχει πολλά ακόμα να κάνει. Είναι επομένως, όπως όλοι οι άνθρωποι που επιθυμούν να αναπτυχθούν, έτοιμος να κάνει εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τις χώρες της Ευρώπης, αλλά όχι να υποταχθεί σε αυτές. Αυτό αποκλείεται.
Γ) Πώς γίνεται σε αυτές τις συνθήκες; Πιστεύω ότι η εξέλιξη των γεγονότων μας δίνει την απάντηση. Μετά την κρίση του 2007-2008, αφενός, η Κίνα έπαιξε δίκαια με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνησή του (Hu Jintao, Wen Jiabao) έβαλε 500 εκατομμύρια δολάρια στο τραπέζι για να διασώσει τις παγκόσμιες υποθέσεις. Από την άλλη, έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας για μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος.
Η ιδέα της στιγμής δεν ήταν λοιπόν να δημιουργήσουμε τίποτα άλλο από το παλιό. Ήταν να εξελιχθεί το παλιό. Οι Αμερικανοί ηγέτες αγνόησαν αυτές τις προσπάθειες.
Το 2009, υπήρξε αυτό το πρώτο κίνημα BRIC και στη συνέχεια το 2010 ή το 2011 προσχώρησε η Νότια Αφρική. Συγκροτείται ομάδα διαδηλωτών. Τα μέλη τους είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, ακόμη και εχθρικά μεταξύ τους. Η Ινδία, για παράδειγμα, δεν μπορεί να ξεπεράσει την Κίνα. Έτσι οι Ιμπεριαλιστές το παρακολουθούν με την άκρη του ματιού τους και σιωπηλά χλευάζουν.
Και τότε αυτοί οι διαδηλωτές αρχίζουν να οργανώνονται. Αποφασίζουν να συναντιούνται κάθε χρόνο. Αρχίζουν να σκέφτονται το διεθνές νομισματικό σύστημα, το δολάριο, τον ρόλο των διεθνών οργανισμών, ποιο θα ήταν το κοινό τους ενδιαφέρον σε αυτή την ιστορία κ.λπ. Το 2013, οι Κινέζοι ξεκίνησαν το έργο τους Silk Roads. Το 2014, άρχισαν να μελετούν το έργο τους για ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας. Το 2015, αυτά τα BRICS δημιούργησαν μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή τράπεζα. Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, όλα αυτά σημαίνουν ότι εφόσον ένας από τους ιδιοκτήτες του τείχους δεν θέλει να ακούσει τίποτα για τον κισσό που τα έχει αναλάβει όλα, θα πρέπει να χτίσουμε έναν άλλο τοίχο. Η κατασκευή αυτού του άλλου τείχους μου φαίνεται σίγουρη, ένας τοίχος που θα πρέπει να είναι διαφορετικός από τον περικυκλωμένο τοίχο.
Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη είναι αν οι κατασκευαστές του νέου τείχους θα συνεχίσουν ή όχι να έχουν περισσότερο ή λιγότερο ειρηνικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη (παγκόσμιο ιμπεριαλισμό) του αλυσοδεμένου τείχους ή αν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ τους. Αυτό δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τους ιδιοκτήτες του τοίχου.
Το 2014 φαίνεται να είναι ένα έτος ορόσημο στην ιστορία του σύγχρονου ιμπεριαλισμού. Το 2014 ήταν, στην πραγματικότητα, που υπογράφηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ σχετικά με την Ουκρανία, ψεύτικες συμφωνίες, όπως γνωρίζουμε τώρα, είχαν σκοπό να φέρουν τη Ρωσία σε ευθυγράμμιση και να ξεκινήσουν πόλεμο εναντίον της εάν χρειαστεί. Η Ρωσία είναι πράγματι ένα κομβικό κράτος εντός των Brics. Χάρη στη Ρωσία, ένα κράτος του οποίου η συμμαχία με την Κίνα είναι στρατηγικής φύσης, η Ινδία, η οποία δεν συμπαθεί πραγματικά την Κίνα, αλλά διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, βρίσκεται περίπου σωστά στη μέση των BRICS.
Εν ολίγοις, «ο μεγάλος γυμνοσάλιαγκας», για να χρησιμοποιήσω την αγροτική και γκασκονέζικη γλώσσα του Castelnau, ο μεγάλος γυμνοσάλιαγκας Ολάντ, που τότε είχαμε ως πρόεδρο, δεν είπε μόνο ψέματα για τους τραπεζίτες. Είπε ψέματα για πόλεμο με τη Ρωσία, που είχε ήδη προγραμματιστεί το 2014. Είπε ψέματα για τα πάντα.
Τελειώνω λέγοντας στον εαυτό μου πόσο ενδιαφέρον είναι να παρατηρώ ότι εμείς, οι Γάλλοι κομμουνιστές, κάνουμε άλλη μια φορά συμμαχία με το κόμμα της μεγάλης γυμνοσάλιαγκας, που εμφανίζεται ξανά στις φωτογραφίες. Γίναμε το πάρτι των μεγάλων ηλιθίων;