Τι είναι η βρώμικη βόμβα; «Θέλουν νέο Τσερνόμπιλ που θα πλήξει απευθείας την Ευρώπη»

«Οι ηγεσίες αυτών των χωρών όμως δεν δίνουν δεκάρα».
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή που θα επηρέαζε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εάν χτυπήσουν τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, προειδοποίησε ο πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, Στάνισλαβ Κράπιβνικ.

Σε συνέντευξή του στο RT το Σάββατο, ο Krapivnik συζήτησε τη διαφορά μεταξύ μιας βρώμικης βόμβας και μιας πυρηνικής βόμβας, εξηγώντας ότι ενώ μια βρώμικη βόμβα δεν έχει την κρίσιμη μάζα ή εμπλουτισμένο υλικό, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας μόλυνση εάν χτυπήσει πυρηνικά απόβλητα.

Συνήθως, μια «βρώμικη βόμβα» είναι μια συσκευή που αποτελείται από ένα δοχείο που περιέχει ραδιενεργά ισότοπα και ένα εκρηκτικό. Όταν το δοχείο εκραγεί, η ραδιενεργή ουσία εκτοξεύεται προς τα έξω από την δύναμη της έκρηξης. Αυτό προκαλεί μεγάλης κλίμακας ραδιενεργή μόλυνση.

Συνέχισε λέγοντας ότι εάν στοχοποιηθεί το σύστημα ψύξης σε ενεργό εργοστάσιο, θα προκληθεί «πυρηνική κατάρρευση» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα περιστατικό παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα ή στο Τσερνόμπιλ και που θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ειδικά αυτή την εποχή του έτους λόγω της φοράς που έχουν οι αέριες μάζες.

Ο Κράπιβνικ προέβλεψε ότι «αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία» αυτής της απειλής, θα «αναγκάσει μια πολύ μεγάλη αντίδραση» από τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς μια κατάρρευση στο εργοστάσιο του Κουρσκ θα καθιστούσε την ευρύτερη περιοχή ακατοίκητη για πολλά χρόνια.

«Και οι επιπτώσεις θα πάνε κατευθείαν στα βορειοδυτικά στην Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας:

«Θα πλήξουν τους Πολωνούς, τους Γερμανούς, τους Δανούς, τις Σκανδιναβικές χώρες, κατευθείαν το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά προφανώς η ηγεσία αυτών των εθνών δεν δίνει δεκάρα».

Την Παρασκευή, ο Ρώσος στρατιωτικός δημοσιογράφος Marat Khairullin ανέφερε, επικαλούμενος πηγές, ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να πυροδοτήσει μια βρώμικη ατομική βόμβα που στοχεύει πυρηνικά απόβλητα είτε στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye της Ρωσίας είτε στον εν ενεργεία πυρηνικό σταθμό Kursk.

ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo