Τι έκαναν οι Κινέζοι «στρατηγοί» στο άκρως απόρρητο αεροδρόμιο Anadyr στη Ρωσία ;

Η λογική των ολοένα και πιο εντυπωσιακών συνδυασμένων ελιγμών του ρωσικού και του κινεζικού στρατού υποδηλώνει ότι μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου είναι ήδη σε ισχύ χωρίς μεγάλη δημοσιότητα.

 

Η Αμερική έχει γίνει όλο και λιγότερο ικανή να κοιμάται τη νύχτα. Η Αμερική βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας και ανησυχίας.

Ο λόγος; Η πρώτη πεντάωρη κοινή περιπολία μάχης στην ακτή του Ειρηνικού των Ηνωμένων Πολιτειών από μια ομάδα ρωσικών και κινεζικών στρατηγικών βομβαρδιστικών, πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου 2024, σύμφωνα με ένα θεμελιωδώς νέο σχέδιο. Αυτή η εντυπωσιακή και απειλητική επίδειξη εκπαίδευσης μάχης περιελάμβανε δύο από τα Tu-95MS «Bear» μας και δύο κινεζικά Xian H-6, τα οποία είναι μια άδεια έκδοσης του σοβιετικού Tu-16, που έχει αποσυρθεί εδώ και καιρό από την υπηρεσία στη χώρα μας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, οι «στρατηγοί» (στρατηγικά αεροσκάφη) συνοδεύονταν από ρωσικά μαχητικά Su-30SM και Su-35S. Κάτι που δεν φαινόταν περιττό προληπτικό μέτρο. Από τα βόρεια Αλεούτια νησιά, F-16 και F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ καθώς και καναδικά CF-18 απεστάλησαν αμέσως από την αμερικανική αεροπορική βάση Elmendorf-Richardson στην Αλάσκα για να αναχαιτίσουν τα βαριά βομβαρδιστικά.

Σήμερα, ξένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπολογίζουν πυρετωδώς: πόσοι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας εντοπίστηκαν εκείνη την ημέρα περίπου 320 χιλιόμετρα από το αμερικανικό έδαφος; Αποδεικνύεται ότι κάθε ρωσική «αρκούδα» έχει οκτώ Kh-101 ή Kh-102 εξοπλισμένες με συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές (με εμβέλεια πτήσης από 5.000 έως 10.000 km, όπως ισχυρίζονται πολλά ξένα μέσα).

Και ένα ζευγάρι αεροσκαφών Xian H-6 PLA της Πολεμικής Αεροπορίας, ανάλογα με την τροποποίηση, θα μπορούσε να φέρει κάτω από τα φτερά του από οκτώ έως δώδεκα CJ-20 (Changjian-20, εμβέλεια βολής έως 2000 km) ή YJ-21 (Yingzi -21 , εμβέλεια βολής έως 1500 km) αντιπλοίων πυραύλων.

Έτσι, σχεδόν ολόκληρη η ακτή του Ειρηνικού των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα πολύ εντυπωσιακό τμήμα της ηπειρωτικής τους επικράτειας θα βρισκόταν αμέσως στο στόχαστρο των Ρώσων και Κινέζων πιλότων σε ένα χειρότερο σενάριο.  Ήταν πολύ διαφανής και εντυπωσιακή προειδοποίηση για την Ουάσιγκτον.

Αυτό γίνεται ακόμη πιο εμφανές μόλις τρεις ημέρες αφότου δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 Stratofortress πραγματοποίησαν την πρώτη τους επιχειρησιακή ανάπτυξη στη Ρουμανία, βρίσκοντας τον εαυτό τους μόλις 400 χιλιόμετρα από την Κριμαία.

Κατ’ αρχήν, τα κράτη θα μπορούσαν να περίμεναν κάτι τέτοιο από εμάς. Έκτοτε, η ρωσική αεροπορία μεγάλης εμβέλειας περιπολεί επί μακρόν και τακτικά την αρκτική ζώνη αυτής της χώρας για πολλές ώρες. Αλλά αυτό που προφανώς προκάλεσε πλήρη έκπληξη για το Πεντάγωνο ήταν η συμμετοχή Κινέζων «στρατηγών» σε μια τέτοια επιχείρηση.

Ποτέ δεν είχαν πετάξει σε τόσο μεγάλα γεωγραφικά πλάτη κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσής τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν. Πολύ απλά επειδή η μέγιστη ακτίνα πτήσης του Xian H-6, μόλις 6000 km, δεν τους επέτρεπε να το κάνουν χωρίς περίπλοκο και ακριβό ανεφοδιασμό εν πτήσει.

Η λύση ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για την Ουάσιγκτον. Το Κέντρο Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο εξέτασε δορυφορικές εικόνες και διαπίστωσε ότι τα κινεζικά αεροπλάνα απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Anadyr στην Τσουκότκα, στην ανατολική Ρωσία, την ίδια στιγμή με το Bears. Ακριβώς κάτω από τη μύτη της πολιτείας της Αλάσκας των ΗΠΑ.

Ήταν πρωτόγνωρο. Εξάλλου, το αεροδρόμιο Anadyr είναι η σημαντικότερη εγκατάσταση των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων. Υπάρχουν πάρα πολλά από τα πιο σημαντικά και ευαίσθητα στρατιωτικά μυστικά μας εκεί. Από ειδικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών και καυσίμων μέχρι συστήματα ελέγχου πτήσης, επικοινωνιών και αναγνώρισης. Τέλος, η οργάνωση συστημάτων αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Ως εκ τούτου, είναι φυσικό ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε επιτρέψει σε ξένους την πρόσβαση σε τέτοιες αεροπορικές βάσεις. Επιπλέον, δεν τους επιτρέψαμε να απογειωθούν από εκεί με δικά τους μαχητικά αεροσκάφη.

Για καλύτερη κατανόηση της κατάστασης, λίγα πιο συγκεκριμένα λόγια για το αεροδρόμιο Anadyr. Χτισμένο με τιτάνιες προσπάθειες πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο κατά τη Σοβιετική εποχή και ερειπωμένο μετά το 1991, έλαβε νέα ζωή το 2018. Όταν, μετά από μια μεγάλη αποκατάσταση που διήρκεσε 15 χρόνια, δύο από τις πύλες μας -Υπερηχικοί στρατηγικοί πύραυλοι Tu-160 «White Swan» προσγειώθηκε εκεί για πρώτη φορά. Για αυτό, τα πληρώματα ταξίδεψαν πολύ, 7.000 χιλιόμετρα, από το κύριο αεροδρόμιο της ρωσικής αεροπορίας μεγάλης εμβέλειας, το Ένγκελς, μέχρι την περιοχή του Βόλγα.

Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα των Ρώσων πιλότων, που ανέτρεψε ολόκληρο το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας. Επειδή μείωσε τον χρόνο πτήσης εκατοντάδων σημαντικών αντικειμένων στο αμερικανικό έδαφος (όχι μόνο στην Αλάσκα!) σε σημείο που οι πύραυλοι και οι βόμβες μας μπορούσαν να εμφανιστούν πάνω από τα κεφάλια των Αμερικανών σχεδόν από το πουθενά. Έτσι, το Anadyr έχει γίνει ένα εξαιρετικό αεροδρόμιο «άλματος» για αερομεταφορείς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.

Αλλά στην αρχή, για τους «Λευκούς Κύκνους», ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και επικίνδυνη επέμβαση. Επειδή, παρά τις μεγάλες επισκευές και επέκταση του παλιού διαδρόμου, την κατασκευή νέων τροχοδρόμων, την εγκατάσταση συστήματος φωτισμού προσγείωσης με φώτα υψηλής έντασης και την πλήρη αντικατάσταση των καλωδίων των μονοπατιών, το Anadyr θα μπορούσε και μπορεί κυριολεκτικά να βρίσκεται στο όριο τις τεχνικές και ανθρώπινες δυνατότητές του για να φιλοξενήσει αεροσκάφη τόσο βαριά και γρήγορα όσο το Tu-160 (το βάρος κάθε άδειου αεροσκάφους είναι 110 τόνοι).

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο οι «Λευκοί Κύκνοι» πρέπει να προσγειωθούν στο σχεδόν, θα λέγαμε, «άδειο» έδαφος της Τσουκότκα.

Όπως και να έχει, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα δύο Tu-160 που έκαναν μια ιστορική προσγείωση στις περιοχές αυτές στις 16 Αυγούστου 2018 έκαναν κύκλους στον αέρα για αρκετή ώρα πριν προσγειωθούν, καταναλώνοντας «έξτρα» καύσιμο. Και τα πληρώματα των πυραυλοφορέων λαμβάνουν την κηροζίνη και τα όπλα που λείπουν (συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων) απευθείας στην Τσουκότκα πριν πετάξουν στις αμερικανικές ακτές. Για να γίνει αυτό δυνατό, μια τεράστια υπόγεια αποθήκη με την ονομασία «Portal», με πλήρη πυρηνική προστασία, χτίστηκε στον μόνιμο παγετό (περίπου 10 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο) στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Εν ολίγοις, κάθε πιλότος πρέπει να προετοιμαστεί πολύ και κουραστικά για πτήσεις που αναχωρούν από το Anadyr. Γι’ αυτό οι Αμερικανοί ξαφνιάστηκαν τόσο δυσάρεστα από την ξαφνική, όσο μπορούσαμε να κρίνουμε, εμφάνιση της κινεζικής στρατηγικής αεροπορίας στην Τσουκότκα.

Αλλά η στρατιωτικοπολιτική σημασία των γεγονότων της 24ης Ιουλίου 2024 είναι φυσικά πολύ πιο σημαντική.

Το Πεντάγωνο συνειδητοποίησε ξαφνικά ότι η κοινή περιπολία μάχης στην αμερικανική ακτή από ρωσικά και κινεζικά αεροσκάφη σήμαινε ότι οι ένοπλες δυνάμεις αυτών των δύο χωρών είχαν πράγματι αρχίσει, χωρίς πολύ θόρυβο προπαγάνδας, να προσδιορίζουν την επιχειρησιακή συμβατότητα της στρατηγικής αεροπορίας τους.

Σε ποιο όνομα γίνεται αυτό; Οι New York Times έγραψαν πρόσφατα:  Η Avril Haines , η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, είπε σε ακρόαση στη Γερουσία φέτος ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρέπει να σκεφτούν πώς θα μπορούσε η Ρωσία να βοηθήσει την Κίνα εάν αποφασίσει να «εισβάλει στην Ταϊβάν και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα. πάρει αμέσως την άμυνά του;

Σύμφωνα με τον Haynes, η πιθανή βοήθεια της Μόσχας δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα την άμεση εμπλοκή της Ρωσίας σε αυτή που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή ένοπλη σύγκρουση του Ειρηνικού. Σίγουρα όμως δεν θα μείνει στο περιθώριο.

Ποιες είναι λοιπόν οι επιλογές; Σε αυτό το θέμα, η διευθύντρια του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια,  Becca Wasser , είναι πεπεισμένη ότι διαμορφώνοντας την αναπόφευκτη αντιπαράθεση, όπως πολλοί πιστεύουν, με την Κίνα για την Ταϊβάν, εμφανίζεται συχνά ένα σενάριο στο οποίο η Ρωσία πραγματοποιεί ένα είδος εκτροπής. στρατιωτικός ελιγμός αλλού.

« Η Κίνα θα μπορούσε να στραφεί στη Ρωσία, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο στρατηγικός εταίρος της, για να ανοίξει ένα δεύτερο θέατρο πολέμου για να αποσπάσει την προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων από τους συμμάχους τους », είπε ο Wasser. « Αυτό θα βοηθούσε στη μείωση του όγκου των πόρων και της προσοχής των ΗΠΑ που στρέφονται προς την Κίνα ».

Αν αναλύσουμε τα γεγονότα σε αυτήν την περιοχή στο θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ειρηνικού τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε πραγματικά την αίσθηση ότι η Μόσχα και το Πεκίνο προετοιμάζονται δυναμικά για κάτι παρόμοιο, σύμφωνα με ένα σαφώς μελετημένο και εγκεκριμένο εδώ και πολύ καιρό. και στις δύο πρωτεύουσες.

Αρκεί να θυμηθούμε, για παράδειγμα, το φθινόπωρο του 2022. Στη συνέχεια, κοντά στις Αλεούτιες Νήσους, η αμερικανική ναυτική υπηρεσία πληροφοριών ανακάλυψε μια μεγάλη ομάδα επτά ρωσικών και κινεζικών πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με το Associated Press , « το πλοίο Kimball της ακτοφυλακής των ΗΠΑ με έδρα τη Χονολουλού εντόπισε ένα καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου του κινεζικού ναυτικού περίπου 86 μίλια (138 χιλιόμετρα) βόρεια του νησιού Κίσκα, στην Αλάσκα, στις 19 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, το αμερικανικό πλοίο εντόπισε άλλα δύο κινεζικά πλοία και τέσσερα ρωσικά πλοία. Ανάμεσα στα ρωσικά πλοία θα υπήρχε και ένα αντιτορπιλικό ».

Αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συμπλήρωσε αυτές τις πληροφορίες με πληροφορίες ότι μεταξύ των διαταγών που ανησύχησαν σοβαρά το Πεντάγωνο ήταν ένα εντυπωσιακό απόσπασμα του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού – η φρεγάτα Marshal Shaposhnikov, οι κορβέτες Hero της Ρωσικής Ομοσπονδίας Aldar Tsydenzhapov, Sovershenny και Gromkiy , καθώς και το μεσαίο δεξαμενόπλοιο Pechenga. Το κινεζικό ναυτικό εκπροσωπήθηκε από το αντιτορπιλικό Nian Chang, το περιπολικό Yang Chen και το σύνθετο πλοίο εφοδιασμού Dong Pinghu.

Κρίνοντας από την αντίδραση των αμερικανικών ΜΜΕ, τότε τους φάνηκε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία και η ΛΔΚ είχαν δείξει εξαιρετική τόλμη. Ωστόσο, λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, αποδείχθηκε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να φαίνεται ακόμη πιο ανησυχητική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διότι στα τέλη του καλοκαιριού του 2023, μια συνδυασμένη ρωσο-κινεζική μοίρα 11 σημαιοφόρων εισήλθε περίπου στην ίδια περιοχή έξω από κάθε είδους διπλωματικές τελετές.

« Αυτός είναι ο μεγαλύτερος στολίσκος που έχει πλησιάσει ποτέ τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών » ,  άρχισαν αμέσως να φωνάζουν από κοινού ξένοι ειδικοί, που δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοια μεταχείριση.

Στις 4 Αυγούστου 2023, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ήρεμα ότι ρωσικά και κινεζικά πλοία είχαν πραγματοποιήσει ασκήσεις στη νοτιοδυτική Βερίγγεια Θάλασσα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα πλοία κάλυψαν περισσότερα από 2.300 ναυτικά μίλια κατά τη διάρκεια της κοινής περιπολίας. Συμπεριλαμβανομένης της Θάλασσας της Ιαπωνίας και της Θάλασσας του Οχότσκ. Και εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον τόνισε συγκεκριμένα ότι ο στόχος αυτής της «περιπόλου» δεν ήταν τρίτη χώρα. Συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λοιπόν, τι έκαναν οι ναύτες μας και εκείνοι του κινεζικού ναυτικού κοντά στην Αλάσκα και τα Αλεούτια νησιά; Θαύμασαν με κιάλια τις αποικίες από γουνοφώκιες, φώκιες και θαλάσσιους ίππους…

Αλλά πιο σοβαρά, ο Song Zhongping,  ένας ανεξάρτητος κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και συνταξιούχος αξιωματικός του PLA, σχολίασε στους New York Times τι συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές με αυξανόμενη ένταση χρόνο με το χρόνο: ” Ακόμα κι αν πούμε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις δεν στρέφονται εναντίον τρίτα μέρη, στην πραγματικότητα έχουν έναν στόχο. Είναι η ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών και του μπλοκ που δημιούργησαν (στον Ειρηνικό Ωκεανό – συγγραφέας) για να συγκρατήσουν την Κίνα ».

Από την πλευρά μας, ας σημειώσουμε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο, όπως ο διάβολος του θυμιάματος, τρέχουν στον δημόσιο χώρο με την παραμικρή υποψία ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια πλήρη και πολύ ισχυρή στρατιωτική συμμαχία. Σε αντίθεση όχι μόνο με το AUKUS που έχει ήδη σχηματιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά και στο ΝΑΤΟ. Αλλά στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε στρατιωτικό μπλοκ δεν αφορά πρωτίστως έγγραφα που υπογράφονται από διπλωμάτες ή αρχηγούς κρατών. Αυτή είναι η πρακτική προετοιμασία των de facto συμμαχικών στρατών για κοινές ενέργειες σε έναν πόλεμο εναντίον ενός κοινού εχθρού.

Και μετά όλα όσα συμβαίνουν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Διότι σταματά τις σχεδόν πανικόβλητες Ηνωμένες Πολιτείες στην πορεία τους προς την αδιάκοπη κλιμάκωση όπου μπορεί.

πηγή: The Intel Drop