Ταξικός ρατσισμός-ναζισμός η ιδεολογική βάση του μακρονισμού

Αυτή η διάγνωση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Commune με την υπογραφή του Olivier Brabant αναδεικνύει τη «φύση» της δύναμης του Μακρόν, σκεφτόμαστε ακαταμάχητα τον εστεμμένο αναρχικό Heliogabalus d’Artaud να καταστρέφει τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία της οποίας είναι η ενσάρκωση της απατηλής παντοδυναμίας της παρακμής..

 

 

Υπάρχει η Γαλλία, αλλά ο Μακρόν και η πρόκληση που ξεκίνησε σήμερα να «δηλώνει» τη λογική, αυτή της αστικής τάξης, είναι ένα από τα είδωλα της πολιτικής κρίσης αυτής της δυτικής κυρίαρχης τάξης… η αστική τάξη εξουσία περιορίζει την άσκηση των πολιτών γίνεται ταξικός ρατσισμός σε μια προσπάθεια επιβίωσης… Κεντρικό κομμάτι του συστήματος είναι οι ΗΠΑ με τις προεδρικές εκλογές, την αδύνατη ρύθμιση της πολύπλευρης κρίσης του καπιταλισμού, καμία «δημοκρατία» καμία διαφυγή.

Είναι η πτώση μιας ηγεμονίας, να πούμε λοιπόν ότι η Πέμπτη Δημοκρατία είναι νεκρή; Ότι ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ δεν είναι τίποτα άλλο από μια χάρτινη τίγρη; Αντίθετα, η «θεωρητική» απαίτηση, αυτή του να γνωρίζουμε πού πάμε και σε ποια βάση μαζευόμαστε, γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ. Είναι αυτοκτονικό να περνάς από την παρατήρηση της αναρχίας που δυναμιτίζει τους θεσμούς του καπιταλιστικού κράτους στην ιδέα ότι ο κρατικός μηχανισμός καταστρέφεται από αυτόν τον εστεμμένο αναρχικό. Αυτός είναι ο πειρασμός όσων συμμερίζονται τον «αυθορμητισμό» του κεφαλαίου στο τελικό του ιμπεριαλιστικό στάδιο.

Είναι ο φόβος αυτής της ψευδαίσθησης που οδηγεί σε σφαγές που ώθησε ορισμένους από εμάς στο Θερινό Πανεπιστήμιο να αμφισβητήσουμε την επιχείρηση πίσω από τη Lucie Castets, στην ιδεολογική της σύγχυση ιδίως όσον αφορά τον πόλεμο και τον αγώνα, ώστε το κομμουνιστικό κόμμα να πραγματοποιήσει πραγματικές θεωρητική εργασία για την ανακατάκτηση ενός ταξικού κόμματος, ιδίως στο ζήτημα της ειρήνης και του πολέμου, που είναι μόνο η επιθυμία να επεκταθεί το καθεστώς της «εκμετάλλευσης εντός και εκτός… και που γι’ αυτό χρειάζεται φασισμός… (σημείωση της Danielle Bleitrach για το histoireetsociete)

Συμβαίνει ακόμα να αναρωτιόμαστε τι μπορεί να είναι ο Μακρονισμός, που μοιράζεται με τη δεξιά όλο τον οικονομικό φιλελευθερισμό του, και προσπαθεί να κλέψει από την κοινωνική αριστερά το βασικό των συνθημάτων του για σεξουαλική ισότητα ή δικαιώματα ορισμένων μειονοτήτων –μερικών και όχι όλων. όντως. Παρά τις προφανείς αρνήσεις της εμπειρίας, θα μπορούσαμε ακόμη και να πάρουμε για τον κεϋνσιανισμό τη στιγμή που πέρασε τώρα στους επόμενους με το όνομα «ό,τι χρειαστεί». Ωστόσο, αυτή η σημαντική εκροή δημόσιων πόρων δεν οδήγησε σε αποζημίωση, καμία κρατική ρύθμιση: ήταν, υπό την κάλυψη της κρατικής παρέμβασης σε οικονομικά ζητήματα, ένα περαιτέρω βήμα στην προγραμματισμένη αυτοκτονία του: αποδυνάμωση ακόμη περισσότερων δημόσιων οικονομικών, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να λειτουργεί.

Δεν είναι λοιπόν ο μακρονισμός τίποτα άλλο από καθαρός οπορτουνισμός για την κατάκτηση της εξουσίας, χωρίς καμία άλλη ιδεολογική γραμμή εκτός από την προκατάληψη του οικονομικού φιλελευθερισμού; Οι εκπληκτικές παραμορφώσεις λόγων και πράξεων που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε εδώ και έξι χρόνια θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αυτήν την ανάλυση. Τα πάντα και το αντίθετό τους διατυπώνονται ενίοτε, σε πείσμα της λογικής, σε μια επικίνδυνη σύγχυση σημείων και νοημάτων, το καθεστώς της οποίας είναι και το σύμπτωμα και η αύξηση του κακού. Υπάρχει, ωστόσο, μια διαρκής ιδεολογία, η οποία βρίσκεται κάτω από όλες τις χειρονομίες, τα λόγια και τις πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία οι θούριφερ και άλλοι εκφραστές του κλαπταρίσματος προσπαθούν να συγκαλύψουν με περισσότερο ή λιγότερο θέρμη, ανάλογα με το αν πιστεύουν ότι προέρχεται από αριστερά ή δεξιά: ταξικός ρατσισμός.

Η πρόσφατη ανακοίνωση για μεταρρύθμιση του Ενεργού Εισοδήματος Αλληλεγγύης είναι η απόλυτη απόδειξη. Πίσω από μια μεγάλη οθόνη διευθυντικών λέξεων («υποστήριξη», «καλοσύνη», «εξατομίκευση») ο σκληρός πυρήνας του έργου είναι να υποβάλει τους δικαιούχους αυτού στην υποχρέωση μιας δραστηριότητας περίπου 20 ωρών την εβδομάδα, είναι σκόπιμο. για να σας θυμίσω, επίδομα επιβίωσης, άρα και καθήκον αλληλεγγύης της εθνικής κοινότητας. Το άλλοθι συνίσταται στην παρουσίαση αυτού του περιορισμού ως βοήθημα για την «επανκοινωνικοποίηση» των ατόμων που υποφέρουν, και ως εκ τούτου την «υποστήριξή» τους (η λέξη είναι πανταχού παρούσα). Όλοι γνωρίζουν ότι θα ήταν απαραίτητο να ξεκινήσουμε με μια σημαντική πρόσληψη προσωπικού σε συνδυασμό με μια ριζική αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά της «Pôle emploi» που έγινε «France Travail», που μετατράπηκε σε «όλα ψηφιακό» σε βάρος του ανθρώπινες σχέσεις χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατή καμία βοήθεια στους ανθρώπους, για να φανταστεί κανείς ότι αυτό το έργο «επανεκκίνησης» έχει την παραμικρή αξιοπιστία. Ως συνήθως, όπως και με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το σχέδιο διαμορφώνεται αντίστροφα: οι υποχρεώσεις γίνονται έτσι αυστηρότερες, όταν τα δικαιώματα δεν είναι ακόμα εγγυημένα, αλλά προκαλούν λεκτικές επιδείξεις ανθρωπισμού σε τεχνοκρατική γλώσσα.

Εκτός από τις οικονομίες που μπορεί να αποφέρει κυνικά ένα τέτοιο έργο (δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουμε τις λίγες προσλήψεις άλλοθι στο France Travail ανακτώντας πληρωμές στις πλάτες εκείνων που δεν υπάκουσαν;), υπάρχουν ακόμη στιγμές που αποκαλύπτουν ένα όραμα του κόσμου. Εάν υπάρχει ανάγκη περιορισμού (και όχι βοήθειας για την ανάπτυξη ενός έργου, που μπορεί να είναι μόνο προσωπικό) είναι επειδή ο φτωχός είναι, σε όλες τις περιπτώσεις, μεγάλο παιδί. Είτε είναι νωχελικά ικανοποιημένος με την αδράνειά του μπροστά στην επίπεδη οθόνη που υποτίθεται ότι αγόρασε με το επίδομα επιστροφής στο σχολείο (θυμηθείτε ότι έγινε αυτή η ομιλία), είτε έχει περισσότερη καλή θέληση, αλλά πολύ λίγη συνείδηση και διαύγεια, μια κηδεμονία πρέπει να τον αναγκάσει να ξεφύγει από την αδράνειά του. Κάποτε είχαμε την νωθρότητα των Νέγρων, τώρα έχουμε την αγνότητα των απλών ανθρώπων, που χρειάζονται έναν Πατέρα, έναν Νόμο, μια σταθερή και αρρενωπή λαβή, ικανή να χαϊδεύει αλλά και να περιορίζει. Ο καημένος δεν είναι πολύ κακός, αλλά δεν σκέφτεται.

Αυτό είναι το σημείο όπου όλα συγκεντρώνονται, συνοψίζονται και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζονται. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ισχυρίζεται, στην τελευταία του ομιλία, ότι θα κυνηγήσει την «κοινωνική απάτη» αλλά και τη «φοροαπάτη», αν φρόντισε αυτή τη φορά να θυμηθεί τη δεύτερη, είναι γιατί η κλίση Η φυσική πορεία των φτωχών είναι τεμπελιά. Ανώριμος και απολαυστικός, ρίχνεται με τη ζωώδη φρενίτιδα του προς την ελεημοσύνη που μπορεί να του καταβληθεί, για να μην αφήσει τη γλύκα του σπασμένου καναπέ του. Ακόμη και λίγο παραμορφωμένη από την αναφορά της φορολογικής απάτης, η δήλωση παραμένει άδικη και σκανδαλώδης, καθώς γνωρίζουμε την ποσοτική ανισορροπία μεταξύ του ενός και του άλλου: το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά το κακοπληρωμένο εισόδημα σε 10 δις και 100 δισεκατομμύρια τη φορολογική απώλεια . Το να τα βάλεις στην ίδια βάση σημαίνει ήδη να πεις πού θα πάνε οι προτεραιότητες.

Όλα είχαν ειπωθεί σε αυτό που έκτοτε προσπάθησε να χαρακτηριστεί ως ατυχής αδεξιότητα, αλλά που ήταν ένα ολίσθημα της γλώσσας, δηλαδή μια βαθιά αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί: στους σταθμούς, υπάρχουν άνθρωποι που «είναι τίποτα». . Είναι η ίδια ιδέα που εξηγεί την αισιοδοξία με την οποία μπορούμε να ισχυριστούμε ότι «ακούμε κοινωνικό θυμό», ενώ συνεχίζουμε αταλάντευτα να εφαρμόζουμε μια συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ο λαός σε μια εντελώς άνευ προηγουμένου πλειοψηφία καταδικάζει. Ο λαός, αυτό το μεγάλο παιδί, παραπονιέται. Πρέπει να τον κοροϊδέψεις λίγο. αλλά δεν ξέρει από τι πάσχει? δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την πολυπλοκότητα της πραγματικότητας. Δεν πρέπει λοιπόν να ακούμε τον θόρυβο του, αλλά να ερμηνεύουμε ό,τι κρύβει από τον εαυτό του. Εξ ου και η συνεχής ψυχολογιοποίηση κάθε διαμάχης, τόσο αποτελεσματική στη σύγχρονη «διαχείριση», που μας επιτρέπει να μην χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη τον λόγο του άλλου, αφού δεν είναι λόγος, ούτε λέξη, το πολύ κλάμα. Τότε θα είναι θέμα να «συνοδέψουμε» τα βάσανά μας στην πορεία προς την ανθεκτικότητα και τη λύτρωση – ειδικά να μην θεωρήσουμε ότι οι πρωτόγονες φλυαρίες μας θα μπορούσαν να αποκαλύψουν κάτι σαν ορθολογισμό και επιχειρηματολογία.

Η βάση του Μακρονισμού, ο ταξικός ρατσισμός καθορίζει ένα ολόκληρο όραμα του κόσμου. Αν δεν αποδειχθεί τόσο καλά όσο ήλπιζε ένας μακάριος προοδευτισμός, δεν είναι ότι ο καπιταλισμός εξαντλεί τον πλανήτη και εξουθενώνει τα ανθρώπινα όντα, ότι η οικολογική καταστροφή («ποιος θα μπορούσε να το είχε προβλέψει;») καταδικάζει οριστικά έναν άπληστο και καταστροφικό τρόπο παραγωγής της ανθρωπότητας και των υπολοίπων? Είναι επειδή οι οικονομίες βαρύνονται από ένα μέτριο πλήθος, το οποίο μπορεί να συμμετάσχει μόνο στο συλλογικό έργο που καθοδηγείται από την ορμή των ηγετών και εποπτεύεται από μια αρχή που εγγυάται ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια. Αυτό το όμορφο εγχείρημα ματαιώνεται από λίγους προδότες, που για αυτό το λόγο πρέπει να μισούνται: τα καλλιεργημένα μυαλά της μεσαίας ή ανώτερης αστικής τάξης, που κολακεύουν δημαγωγικά τα ασήμαντα ένστικτα των πρωτευόντων πολιτών και τους προμηθεύουν λόγια και θυμό. Αυτοί οι προδότες είναι τρομοκράτες, εχθροί της Δημοκρατίας που η δύναμή τους βασίζεται στην εξημέρωση του βούρκου. Όπως σε κάθε ρατσισμό, στην πραγματικότητα, η περιφρόνηση συνοδεύεται από καταπιεσμένο φόβο: κοντά στο ζώο, ο υποπολίτης μπορεί να είναι βίαιος. Έχει ξεσπάσματα θυμού που την προηγούμενη πενταετία θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα και την επένδυση του Παλατιού να τρέμει.

Η περιφρόνηση που τόσοι πολλοί πολίτες έχουν καταγγείλει τουλάχιστον από την κρίση των κίτρινων γιλέκων δεν μπορεί να εξαφανιστεί στον καπνό μιας επικοινωνιακής στρατηγικής, όσο επιδέξιη κι αν είναι: είναι θεμελιώδης. Αναμφίβολα εξαρτάται λιγότερο από το μοναδικό πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όποια γκάφα κι αν έχει διαπράξει, παρά από μια πρώτη αρχή (συνειδητή ή μη, ας προσέξουμε να μην κάνουμε διάγνωση). Καμία χειρονομία δεν μπορεί να αντιβαίνει σε αυτό. Αλλά και αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό στην τρέχουσα κρίση: είναι ορατό. Φαίνεται πλέον από όλους. Και για πολλούς, πραγματικά δεν είναι πια ανεκτό.

Ολιβιέ Μπαρμπαράν

από  τη Francesca de Villasmundo

«Για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, εγκαθιδρύουμε δικτατορία». Είναι πλέον επίσημο: σε ένα δελτίο τύπου που μόλις δημοσιεύτηκε, ο Μακρόν απέρριψε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP).

Ο Μακρόν κάνει πραξικόπημα

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας: ο ηττημένος των εκλογών αρνείται να παραχωρήσει την εξουσία στον νικητή, ο οποίος ωστόσο δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη διακυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας το εξηγεί αυτό βεβαιώνοντας ότι « η ευθύνη του είναι να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα αποκλειστεί ούτε θα αποδυναμωθεί », υποστηρίζοντας ότι εάν διόριζε μια κυβέρνηση από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), σύντομα θα λογοκρινόταν από κοινοβούλιο και βυθίστηκε στη δυσκολία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, αλλά αυτό το τρομερά ενοχλητικό γεγονός παραμένει: το κόμμα του Μακρόν έλαβε πολύ λιγότερες ψήφους και βουλευτές από το NFP ή το RN, και όμως είναι το κόμμα του Μακρόν που εξακολουθεί να ηγείται της γαλλικής κυβέρνησης και είναι ο ίδιος ο Μακρόν που αποφασίζει ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να αναλάβει την εξουσία με βάση αυτό που πιστεύει ότι θα «αδυνατίσει τη Γαλλία» ή όχι. Είναι τρελό!

Μια πραγματικά απίστευτη εξέλιξη στη γαλλική πολιτική σήμερα, που θα μπορούσε να αποκαλύψει ότι δεν γινόμαστε μάρτυρες τίποτα λιγότερο από ένα πραξικόπημα του Μακρόν. Ένα ολιγαρχικό πραξικόπημα για να φέρει απλώς μια τεχνική κυβέρνηση ικανή να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών και των χρηματοδότων που κατέχουν το χρέος της Γαλλίας. Όλα πάνε όπως ανακοινώθηκε. Και οι «αντιπολιτεύσεις» είναι απόλυτα συνένοχοι στη συμμετοχή τους σε όλο αυτό το τσίρκο!

Δελτίο τύπου από το Élysée της 26ης Αυγούστου 2024

Ένα ολιγαρχικό πραξικόπημα για να δημιουργήσει μια τεχνική κυβέρνηση ικανή να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών και των χρηματοδόχων που κατέχουν το χρέος της Γαλλίας

Αφού ο Μακρόν απέρριψε την υποψηφιότητα της ανώτερης υπαλλήλου Lucie Castets για να ηγηθεί της κυβέρνησης που πρότεινε ο συνασπισμός που κέρδισε τις γαλλικές εκλογές αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, η France Insoumise ανακοινώνει τη χρήση του άρθρου 68 του Συντάγματος: απόλυση του προέδρου, η οποία δεν θα επιτύχει λόγω της πολύπλοκης διαδικασίας.

Μια γρήγορη υπενθύμιση των γεγονότων από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου .

Οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στη Γαλλία στις 7 Ιουλίου, βαριά ήττες από τον Μακρόν και κέρδισε, αν και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου με 194 βουλευτές. Το κόμμα έχοντας κερδίσει από μόνο του τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, ωστόσο, παραμένει το Εθνικό Συλλαλητήριο με 126 βουλευτές.

Έχουν περάσει 48 ημέρες και  ο Μακρόν και η κυβέρνησή του εξακολουθούν να κυβερνούν τη χώρα , αγνοώντας ουσιαστικά τα εκλογικά αποτελέσματα, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Γαλλικής Πέμπτης Δημοκρατίας. Κανονικά, σύμφωνα με τον κανόνα που καθιερώθηκε από το προηγούμενο, ο Μακρόν θα έπρεπε να είχε διορίσει πρωθυπουργό από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τον συνασπισμό που ήρθε πρώτος σε αυτές τις εκλογές.

Αρχικά, ο Μακρόν υποστήριξε ότι δεν ήταν σκόπιμο να αλλάξει κυβέρνηση λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ζήτησε «Ολυμπιακή εκεχειρία». Κάτι που είναι λίγο περίεργο, γιατί ήταν αυτός που αποφάσισε να οργανώσει τις εκλογές λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

45 ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, κανένας πρωθυπουργός δεν έχει διοριστεί ακόμη από τον Εμανουέλ Μακρόν

Τέλος πάντων, έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από τότε που τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η κατάσταση παραμένει η ίδια, οπότε όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται « τι συμβαίνει;». » Ειδικά από τη στιγμή που το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει ήδη έτοιμο Πρωθυπουργό: τη Lucie Castets, ανώτερη δημόσια υπάλληλο.

Από εδώ και πέρα, η δικαιολογία του στρατοπέδου Μακρόν είναι να απορρίψει μια κυβέρνηση με κάποιον από τη La France insoumise, το κόμμα του Mélenchon, το κύριο αριστερό κόμμα και επομένως το κύριο κόμμα στον συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Το Insoumise France κέρδισε 75 έδρες. Αν και η Lucie Castets δεν είναι μέλος του LFI, κάποιοι από τους υπουργούς της αν διοριζόταν στο Matignon θα μπορούσαν να γίνουν.

Ωστόσο, για να αρνηθεί έναν υπουργό από το στρατόπεδο του NFP, ο Μακρόν προσπαθεί να δαιμονοποιήσει το LFI, με κατηγορίες για αντισημιτισμό για την υποστήριξή του στη Γάζα. Μόνο που η LFI δεν υποχωρεί, απορρίπτει τις κατηγορίες και απειλεί. Και επιβεβαιώνει ότι αν ο Μακρόν πει «όχι», όπως έγραψε ο ίδιος ο Μελανσόν, αυτό καταδεικνύει ότι η άρνησή του να έχει το LFI στην κυβέρνηση είναι « μόνο πρόσχημα για να αρνηθεί τα αποτελέσματα των εκλογών ».

Ο Μακρόν απορρίπτει μια κυβέρνηση από τον συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου με υπουργούς του LFI

Ο Olivier Faure, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (της άλλης μεγάλης πολιτικής δύναμης του Νέου Λαϊκού Μετώπου), υποστηρίζει τον Mélenchon και βεβαιώνει ότι « το πρόσχημα της παρουσίας υπουργών του LFI » δεν ισχύει πλέον. Κατά κάποιο τρόπο, μια κυβέρνηση Νέου Λαϊκού Μετώπου χωρίς LFI θα ήταν η ίδια άρνηση της δημοκρατίας, επειδή οι περισσότεροι ψηφοφόροι τον ψήφισαν επειδή το LFI ήταν μέρος του συνασπισμού.

Ορισμένοι υπολοχαγοί του Μακρόν, όπως ο Μπέντζαμιν Χαντάντ (πρώην εκπρόσωπος του κόμματος του Μακρόν στο γαλλικό κοινοβούλιο), έχουν ωστόσο δηλώσει επί λέξει ότι μια κυβέρνηση Νέου Λαϊκού Μετώπου είναι απαράδεκτη και στις δύο περιπτώσεις γιατί θα ήταν κακό για τη Γαλλία. Μπορούν να αποφασίσουν;

Θα δούμε τι κάνει τελικά ο Μακρόν για να διορίσει έναν Πρωθυπουργό της αρεσκείας του, αλλά είμαστε πραγματικά μάρτυρες κάτι εξαιρετικό που δείχνει σε ποιο βαθμό η Γαλλία έχει γίνει αντιδημοκρατική: ο λαός ψήφισε και το αποτέλεσμα της ψήφου του μέχρι τώρα απλώς απορρίφθηκε γιατί δεν ευχαριστεί την κλίκα των Μακρονιστών που εξακολουθεί να κατέχει την εξουσία.

Και, όπως και να έχει, η μάσκα του Μακρόν πέφτει. Η καθημερινή εφημερίδα με την αμοιβή της μακρονίας  Libération  δεν έχει άδικο να τιτλοφορείται σήμερα το πρωί:

« Η ψήφος των Γάλλων δεν δεσμεύει τον Εμμανουέλ Μακρόν »!

 

πηγή: Media-Press-nfo

από τον Edouard Husson

Μία από τις συνέπειες της αυθαίρετης σύλληψης του Pavel Durov το Σάββατο 24 Αυγούστου είναι το μήνυμα που στέλνει σε ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες. Πάνω απ ‘όλα, μην κάνετε καμία επιχείρηση με τη Γαλλία. Θα μπορούσε να τελειώσει πολύ άσχημα για σένα. Υπήρξε μια εποχή που ο ένοικος του Ηλυσίου μίλησε για τη μετατροπή της Γαλλίας σε «έθνος εκκίνησης» (χωρίς να καταλαβαίνει πολύ καλά τι σημαίνει αυτός ο όρος που επινοήθηκε από το Ισραήλ). Όπως πάντα με τους ιδεολόγους, το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από την αρχικά δηλωμένη πρόθεση.

Θυμηθείτε: STARTEUPNEILLCHONNE! Με έναν μεταρρυθμιστικό, νέο, κοσμοπολίτη πρόεδρο, οι γαλλικές μητροπόλεις θα γίνονταν σαν τόσοι πολλοί φάροι στην Ευρώπη και τον κόσμο. Στην πορεία, ο ένοικος του Ηλυσίου δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει εκείνους που έσερναν τη Γαλλία προς τα κάτω: τους «ανθρώπους που δεν είναι τίποτα», τους «ανθεκτικούς Γαλάτες», τους «αγράμματους» εργάτες. Τι σημασία έχει όμως, αφού η χώρα θα τραβήχτηκε προς τα πάνω;

Η σίγουρη πτώση

Στην πραγματικότητα,  τα αποτελέσματα των χρόνων του Μακρόν είναι ανάμεικτα : η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Γαλλία για αρκετά συνεχόμενα χρόνια. αλλά αφορούσε περισσότερο την επέκταση υφιστάμενων χώρων ή επενδύσεων παρά νέα επιτεύγματα. Το ευρώ που επενδύεται παράγει 30 έως 50% λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι στη Γερμανία ή τη Μεγάλη Βρετανία, λόγω του υψηλότερου κόστους εργασίας στη Γαλλία ή/και των δυσκολιών του κοινωνικού διαλόγου.

Ένα μεικτό ρεκόρ, τιμητικό αλλά βελτιώσιμο. Μόνο που η σύλληψη του Pavel Durov είναι πολύ άσχημα νέα.

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση οποιουδήποτε ξένου επενδυτή που σκέφτεται μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου να ιδρύσει ένα κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, ένα εργοστάσιο κ.λπ. Ξαφνικά βλέπει ότι ένας επιχειρηματίας τεχνολογίας που έχει αναπτύξει ένα από τα πιο ισχυρά κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο…. – και ποιος έχει γαλλική υπηκοότητα, ακόμη περισσότερο! συλλαμβάνεται κατά την προσγείωση στο Παρίσι και κρατείται υπό αστυνομική κράτηση για 96 ώρες, δηλαδή εκείνες που προορίζονται για άτομα που είναι ύποπτα για τρομοκρατία.

Αυτό θα κάνει περισσότερους από έναν να σκεφτούν. Ένας επενδυτής χρειάζεται προβλεψιμότητα. Η πρώτη από αυτές τις προβλέψεις είναι το κράτος δικαίου. Η Αγγλία έδειξε τον δρόμο, από τον 17ο αιώνα, με την εγγύηση, μέσω του « habeas corpus », ότι ένας επιχειρηματίας δεν θα υπόκειται στην αυθαιρεσία μιας δικαστικής εξουσίας που χειραγωγείται είτε από τη βασιλική εξουσία είτε από αδίστακτους πιστωτές.

Μόνο η εμπιστοσύνη στη νομική ασφάλεια που κυριαρχεί σε μια δεδομένη περιοχή (αυτός είναι ο πρώτος στόχος της κυριαρχίας!) επιτρέπει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, του τραπεζικού συστήματος και των επενδύσεων. Με τη σύλληψη του Ντουρόφ, ο Μακρόν σκοτώνει τη χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά. Συμπεριφέρεται όπως όλοι αυτοί οι ανώτεροι Αμερικανοί ή Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που οργανώνουν τη δήμευση (συμφερόντων) των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και που καταστρέφουν, σε αντάλλαγμα, τη διεθνή εμπιστοσύνη που θα μπορούσαμε να έχουμε στο δολάριο ή στο ευρώ.

Η πρόοδος του «γκρίζου φασισμού»

Όταν αναφέρθηκε στο «startup έθνος», ο Emmanuel Macron δεν ήξερε για τι μιλούσε. Η ιδέα προέρχεται στην πραγματικότητα από ένα έργο των  Dan Senor και Paul Singer  αφιερωμένο στην ισραηλινή οικονομία. Με βαθιά ασάφεια: το ισραηλινό μοντέλο της «Τρίτης Βιομηχανικής Επανάστασης» θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα ειρηνικό περιβάλλον. αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από επενδύσεις από τον ισραηλινό στρατό και το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.

Σε γενικές γραμμές, ο σημερινός δυτικός καπιταλισμός βασίζεται στη συμπαιγνία μεταξύ των ανώτερων δημοσίων υπηρεσιών, του στρατού και των παραγόντων ενός ολοένα και λιγότερο επιχειρηματικού ιδιωτικού τομέα. Τρέφεται σε μεγάλο βαθμό από την ανάγκη για επιτήρηση, έλεγχο, λογοκρισία κ.λπ. Ο δυτικός καπιταλισμός αυτοκαταστρέφεται, εξελίσσεται προς αυτό που αποκαλώ «γκρίζο φασισμό».

Ενώ το ισραηλινό «startup έθνος» βρίσκεται σήμερα σε μεγάλο κίνδυνο να καταστραφεί από τον παρατεταμένο πόλεμο που του επιβλήθηκε από τον Benjamin Netanyahu, βλέπουμε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας συγκεκριμένος αριθμός φορέων της δημόσιας ζωής και επιχειρηματιών προσπαθούν να αντισταθούν στη λογική του γκρίζος φασισμός. Αυτή είναι η στιγμή που ο Μακρόν επέλεξε να επιτεθεί στον Πάβελ Ντουρόφ.

πηγή: Le Courrier des Stratèges