Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος Επιχείρηση Kursk

Την Τρίτη, 6 Αυγούστου, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος πήρε μια απροσδόκητη τροπή με την έναρξη μιας ουκρανικής επίθεσης σε ολόκληρη την ταξιαρχία στην περιφέρεια Kursk, πέρα από  τα σύνορα από την ουκρανική πόλη Sumy.

 

 

Η απόφαση της ουκρανικής διοίκησης να ανοίξει οικειοθελώς νέο μέτωπο, ενώ οι άμυνές τους στους κρίσιμους άξονες του Ντονμπάς αποτυγχάνουν, είναι και επιθετική και εγκυμονεί κινδύνους. Το συγκλονιστικό θέαμα μιας ουκρανικής επίθεσης στην προπολεμική Ρωσία, σε μια περιοχή επιχειρησιακά μακριά από το κρίσιμο θέατρο του πολέμου, έχει εξαπολύσει πάθη και οι περισσότεροι σχολιαστές και παρατηρητές φαίνεται να στρέφονται αμέσως στα βασικά αφηγηματικά τους ένστικτα.

Οι Ρώσοι «απαισιόδοξοι» έσπευσαν να καταγγείλουν την υπόθεση ως μια καταστροφική αποτυχία της προετοιμασίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι επιταχυντές σαλπίζουν την αμεροληψία των ρωσικών κόκκινων γραμμών , ενώ οι πιο απογοητευμένοι φιλοουκρανοί σχολιαστές απελπίζονται για την επιχείρηση, θεωρώντας την  άχρηστη παράπλευρη παράσταση που καταδικάζει η γραμμή του Ντονμπάς για την ήττα .

Στο σημερινό οικοσύστημα πληροφοριών, οι άνθρωποι σχηματίζουν απόψεις πολύ γρήγορα και η προοπτική ενός συναρπαστικού γεγονότος τους ωθεί συχνά να είναι προσεκτικοί, παρά το όργιο παραπληροφόρησης και εξαπάτησης που περιβάλλει τέτοια γεγονότα. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι έχουν περάσει μόλις δύο εβδομάδες από την έναρξη μιας επιχείρησης που προφανώς κανείς δεν περίμενε και ότι πρέπει επομένως να είμαστε επιφυλακτικοί με τις βεβαιότητες και να διακρίνουμε προσεκτικά αυτό που σκεφτόμαστε  από  αυτό που «  ξέρουμε».  Έχοντας αυτό κατά νου, ας εξετάσουμε προσεκτικά την ουκρανική επιχείρηση όπως παρουσιάζεται και ας προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τόσο τη στρατηγική έννοια της επίθεσης όσο και τις πιθανές τροχιές της.

Το ξαφνικό και απροσδόκητο ξέσπασμα των μαχών στην Περιφέρεια Κουρσκ έχει, φυσικά, προκαλέσει συγκρίσεις με τη  Μάχη του Κουρσκ το 1943 , που συχνά αναφέρεται λανθασμένα ως «η μεγαλύτερη μάχη τανκς όλων των εποχών». Για διάφορους λόγους, αυτή η περίφημη μάχη δεν είναι καλή σύγκριση. Η Επιχείρηση Citadel της Γερμανίας  ήταν μια περιορισμένη και μη φιλόδοξη επιχείρηση ενάντια σε μια άμυνα σε επιφυλακή, που χαρακτηριζόταν από έλλειψη στρατηγικής φαντασίας και αιφνιδιασμού.

Η τρέχουσα ουκρανική επιχείρηση μπορεί να βρίσκεται στο άλλο άκρο του φάσματος – εξαιρετικά ευφάνταστη, ακόμη και επικίνδυνη. Ωστόσο,  η επιστροφή του γερμανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή γύρω από το Κουρσκ  πρέπει να σηκώσει τα φρύδια. Το σημερινό πεδίο μάχης γύρω από την πόλη Σούτζα είναι ακριβώς εκεί όπου, το 1943, η Σοβιετική 38η και 40η Στρατιά ανασυγκροτήθηκαν για μια αντεπίθεση κατά της 4ης Γερμανικής Στρατιάς. Η στέπα της νοτιοδυτικής Ρωσίας γεύεται ξανά το αίμα και η εύφορη γη ανοίγει διάπλατα για να υποδεχτεί τους νεκρούς.

Krepost: Στρατηγικές προθέσεις

Πριν μιλήσουμε για τη στρατηγική ιδέα που διέπει την ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ, ας σκεφτούμε εν συντομία πώς να την ονομάσουμε. Η επανάληψη της φράσης «Ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ» θα γίνει γρήγορα βαρετή και στεγνή, και το να την αποκαλούμε «Κουρσκ» ή «Μάχη του Κουρσκ» δεν είναι καλή επιλογή – και τα δύο γιατί δημιουργεί κάποια σύγχυση ως προς το αν μιλάμε για την πόλη του Κουρσκ ή της ευρύτερης περιφέρειας που το περιβάλλει, και επειδή έχει ήδη γίνει Μάχη του Κουρσκ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνω, προς το παρόν, να αναφέρουμε απλώς την ουκρανική επίθεση ως Επιχείρηση Krepost . Η γερμανική επίθεση του 1943 εναντίον του Κουρσκ ονομάστηκε « Επιχείρηση Ακρόπολη» και το Krepost (крепость) είναι μια σλαβική λέξη για φρούριο ή ακρόπολη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου, η Ουκρανία έκανε επανειλημμένες εισβολές στα ρωσικά σύνορα – συνήθως αυτοκτονικές κεραυνοί στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, οι οποίες κατέληξαν σε καταστροφή.  Το Krepost  , ωστόσο, διαφέρει από τα προηγούμενα επεισόδια από πολλές απόψεις, με το κυριότερο να είναι η χρήση των τακτικών ταξιαρχιών της FAU και όχι των παραστρατιωτικών μετώπων που έχουν δημιουργηθεί από την GRU (δηλαδή η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας και όχι ο χαρακτήρας του Steve Carell στο “Despicable εγώ» franchise).

Σε προηγούμενες αποστολές στο Μπέλγκοροντ, οι Ουκρανοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ακανόνιστους σχηματισμούς με λεπτό πέπλο, όπως η «Ρωσική Λεγεώνα της Ελευθερίας» και το «Ρωσικό Σώμα Εθελοντών». Αυτές είναι οι μονάδες που μπορούν να είναι χρήσιμες σε ορισμένα πλαίσια, επιτρέποντας στα κράτη να διατηρούν μια συμβολική πρόσοψη εύλογης άρνησης – ένα καλό συμπέρασμα μπορεί να είναι η χρήση ασήμαντων ειδικών δυνάμεων από τη Ρωσία κατά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Σε περιόδους ενεργού πολέμου Ωστόσο, αυτοί οι παραστρατιωτικοί εμφανίστηκαν εξαιρετικά κουτσοί. Όποιο όνομα κι αν έδωσε η «Λεγεώνα της Ρωσικής Ελευθερίας», ήταν ξεκάθαρα δυνάμεις που αναπτύχθηκαν από την ουκρανική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ουκρανικά όπλα και συμμετείχαν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πίνακας δεν ξεγέλασε κανέναν και ανοησίες όπως η «Λαϊκή Δημοκρατία του Μπέλγκοροντ» δεν υπήρχαν πέρα από μερικά άσχημα μιμίδια στο Twitter.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η εισβολή στο Κουρσκ δεν έγινε από δυνάμεις που μεταμφιέζονταν (όσο κακώς) σε ανεξάρτητους ρωσικούς παραστρατιωτικούς, αλλά από ουκρανικές δυνάμεις που λειτουργούσαν ως τέτοιες, δηλαδή ως τακτικές ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού. Η δέσμευση βασικών πόρων της AUF σε μια χερσαία εισβολή στη Ρωσία, ειδικά σε μια περίοδο γενικής επιχειρησιακής κρίσης στο Donbass, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την έναρξη ενός παραστρατιωτικού τάγματος μιας χρήσης στο Belgorod.

Αλλά γιατί; Το πιο προφανές πράγμα για το Κουρσκ είναι η επιχειρησιακή του απόσταση από το κρίσιμο θέατρο του πολέμου. Το κέντρο βάρους αυτής της σύγκρουσης είναι το Donbass και η αμυντική γραμμή της Ουκρανίας γύρω από τις πόλεις Pokrovsk, Kostyantinivka, Kramatorsk και Sloviansk, με κρίσιμους πλευρικούς άξονες στη χερσαία γέφυρα και στη γραμμή του ποταμού Oskil. Τα σύνορα της περιφέρειας Κουρσκ, όπου επιτίθενται αυτή τη στιγμή οι Ουκρανοί, απέχουν περισσότερα από 130 χιλιόμετρα από τις δευτερεύουσες μάχες γύρω από το Χάρκοβο και περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από το κεντρικό θέατρο πολέμου. Δεδομένης της κλίμακας αυτού του πολέμου και του ρυθμού προόδου, το Κουρσκ μπορεί επίσης να βρίσκεται στο φεγγάρι.

Εν ολίγοις, η ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ δεν έχει καμία πιθανότητα να υποστηρίξει τα άλλα κρίσιμα μέτωπα του πολέμου και, ακόμη και κάτω από την πιο γενναιόδωρη υπόθεση, δεν είναι σε θέση να ασκήσει άμεση επιχειρησιακή επιρροή σε αυτά τα μέτωπα.

Συνεπώς, η ανάλυση της στρατηγικής πρόθεσης πίσω από  την Krepost  δείχνει ότι δεν έχει άμεσο επιχειρησιακό αντίκτυπο στα υπάρχοντα μέτωπα. Έχουν προταθεί διάφορες δυνατότητες, τις οποίες θα εξετάσουμε και θα εξετάσουμε με τη σειρά μας.

1. Ο Ατομικός Όμηρος

60 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα βρίσκεται η μικρή πόλη Kurchatov (που πήρε το όνομά της από τον Igor Kurchatov, πατέρα των σοβιετικών πυρηνικών όπλων) και ο πυρηνικός σταθμός Kursk. Η εγγύτητα μιας τόσο σημαντικής –και δυνητικά επικίνδυνης– εγκατάστασης τόσο κοντά στο σημείο της μάχης οδήγησε πολλούς ανθρώπους να υποθέσουν αμέσως ότι ο πυρηνικός σταθμός ήταν ο  στόχος της Krepost.

Αυτές οι θεωρίες είναι εξαιρετικά αναγωγικές και αβάσιμες και λειτουργούν σαν το φυτό να ήταν αντικείμενο κυνηγιού θησαυρού – σαν να μπορούσε η Ουκρανία να «κερδίσει» φτάνοντας στο εργοστάσιο.

Δεν είναι σαφές ότι αυτό συμβαίνει. Γίνεται πολύς λόγος για την «κατάληψη» του εργοστασίου από την Ουκρανία, αλλά το ερώτημα που τίθεται στη συνέχεια είναι το εξής: τι να κάνουμε;

Φαίνεται ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο ως όμηρο, απειλώντας να το σαμποτάρει και να προκαλέσει κάποιου είδους ραδιολογική καταστροφή. Αυτό, ωστόσο, φαίνεται και μη πρακτικό και απίθανο. Το εργοστάσιο του Κουρσκ βρίσκεται επί του παρόντος σε μεταβατική κατάσταση, με τους τέσσερις παλαιότερους αντιδραστήρες RBMK (παρόμοιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται στο Τσερνομπίλ) να καταργούνται σταδιακά και να αντικαθίστανται από νέους αντιδραστήρες VVER. Το φυτό διαθέτει σύγχρονες βιολογικές ασπίδες, στιβαρό περίβλημα συγκράτησης και άλλους μηχανισμούς προστασίας. Επιπλέον, οι πυρηνικοί σταθμοί δεν εκρήγνυνται όπως συχνά φοβούνται. Το Τσερνόμπιλ, για παράδειγμα, παρουσίασε μια έκρηξη ατμού λόγω ιδιόμορφων σχεδιαστικών ελαττωμάτων που δεν υπάρχουν σε εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα. Η ιδέα ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες θα μπορούσαν απλώς να γυρίσουν μια σειρά από διακόπτες και να πυροδοτήσουν το εργοστάσιο σαν πυρηνική βόμβα δεν είναι ρεαλιστική.

Είναι θεωρητικά πιθανό, υποτίθεται, ότι οι Ουκρανοί θα προσπαθήσουν να φέρουν κολοσσιαίες ποσότητες εκρηκτικών και να ανατινάξουν ολόκληρο το εργοστάσιο, απελευθερώνοντας έτσι ραδιενεργό υλικό στην ατμόσφαιρα. Αν και δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής του καθεστώτος του Κιέβου, δεν μπορώ παρά να αμφιβάλλω για την επιθυμία της ουκρανικής κυβέρνησης να δημιουργήσει σκόπιμα μια ραδιολογική καταστροφή που θα ακτινοβολούσε μεγάλο μέρος της χώρας της καθώς και ολόκληρες περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, ειδικά επειδή Η περιοχή Κουρσκ είναι μέρος της λεκάνης απορροής του Δνείπερου.

Η ιστορία του φυτού ακούγεται τρομακτική, αλλά είναι τελικά πολύ τρομακτική για να το πάρουμε στα σοβαρά. Η Ουκρανία δεν πρόκειται να δημιουργήσει σκόπιμα μια ραδιολογική καταστροφή κοντά στα σύνορά της που κινδυνεύει να δηλητηριάσει την κύρια λεκάνη απορροής του ποταμού της και να την καταστήσει την πιο έντονα μισητή διεθνή παρία ποτέ. Ακόμη και για μια χώρα στο τέλος του σκοινιού της στρατηγικά, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς σε ένα τραβηγμένο σχέδιο που συνίσταται στη χρήση βασικών μέσων ελιγμών του τακτικού στρατού για την κατάληψη ενός εχθρικού πυρηνικού σταθμού και την ανατίναξή του.

2. Μέτωπο εκτροπής

Σε άλλη διατύπωση,  το Krepost  ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια εκτροπής των ρωσικών πόρων από άλλους, πιο κρίσιμους τομείς του μετώπου. Η ιδέα μιας «εκτροπής» καθαυτή εξακολουθεί να είναι ελκυστική, σε σημείο να γίνει κάτι σαν τροπάριο, αλλά αξίζει να εξεταστεί τι μπορεί να σημαίνει στην πραγματικότητα στο πλαίσιο της δημιουργίας σχετικής δύναμης σε αυτόν τον πόλεμο.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με το πιο αφηρημένο πρόβλημα: Η Ουκρανία βρίσκεται σε σοβαρό μειονέκτημα όσον αφορά τη συνολική παραγωγή δυνάμεων, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε επέκταση του μετώπου θα επιβάλει δυσανάλογη επιβάρυνση στη FAU. Η επέκταση της πρώτης γραμμής με έναν εντελώς νέο – και στρατηγικά απομονωμένο – άξονα μάχης θα ήταν μια εξέλιξη που θα λειτουργούσε ενάντια στην υπεράριθμη δύναμη. Αυτός είναι ο λόγος που, το 2022, είδαμε τους Ρώσους  να συστέλλουν την πρώτη γραμμή κατά εκατοντάδες χιλιόμετρα ως προοίμιο για την κινητοποίησή τους. Η ιδέα της επέκτασης του μετώπου γίνεται ανόητο παιχνίδι για τους Ουκρανούς – με λιγότερες ταξιαρχίες από τους Ρώσους να καλύψουν περισσότερα από 1000 χιλιόμετρα πρώτης γραμμής, αναρωτιέται κανείς ποιος στρατός «εκτρέπεται» στο Κουρσκ. Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος της 110 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (που αμύνεται επί του παρόντος κοντά στο Πόκροβσκ) είπε στο Politico ότι ” τα πράγματα έχουν χειροτερέψει στο τμήμα μας του μετώπου ” από τότε που η Ουκρανία εκτόξευσε το Krepost , με λιγότερα πυρομαχικά που φτάνουν ενώ οι Ρώσοι συνεχίζουν να επιτίθενται.

Το πιο συγκεκριμένο πρόβλημα για την Ουκρανία, ωστόσο, είναι ότι οι Ρώσοι έχουν σχηματίσει μια εντελώς νέα Ομάδα Στρατού του Βορρά  που καλύπτει το Belgorod, το Kursk και το Bryansk και βρίσκονται στη διαδικασία συγκέντρωσης  δύο επιπλέον ισοδύναμων στρατών . Στο βαθμό που η Krepost αναγκάζει την ανάπτυξη ρωσικών εφεδρειών, θα αντλήσει από τις οργανικές δυνάμεις αυτής της βόρειας ομάδας, όχι τους ρωσικούς σχηματισμούς που επιτίθενται αυτή τη στιγμή στο Donbass. Ουκρανικές πηγές φαίνονται ήδη σκυθρωπός, σημειώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει αποχώρηση της ρωσικής ομάδας στο Ντονμπάς . Μέχρι στιγμής, οι  αναγνωρισμένες ρωσικές μονάδες που πολεμούν στο Κουρσκ προέρχονται κυρίως από αυτή τη σκανδιναβική ομάδα.

Συγκεκριμένα, η Krepost φαίνεται να έχει απογυμνώσει σημαντικά την ουκρανική δύναμη στο Ντονμπάς ενώ επηρεάζει ελάχιστα τους Ρώσους.  Ένα πρόσφατο άρθρο στο The Economist περιλάμβανε συνεντεύξεις με αρκετούς ουκρανούς στρατιώτες που πολεμούσαν στο Κουρσκ, όλοι τους είπαν ότι οι μονάδες τους είχαν « αποσυρθεί χωρίς τελετές από τις πιεστικές γραμμές στα ανατολικά, χωρίς καμία ειδοποίηση» . Το άρθρο συνεχίζει επικαλούμενο μια πηγή στο Γενικό Επιτελείο της FAU, η οποία σημειώνει ότι οι ρωσικές μονάδες που σπεύδουν προς το Κουρσκ προέρχονται από το Army Group North, όχι από το Donbass. Ένα πρόσφατο  άρθρο των New York Times , το οποίο ανήγγειλε θριαμβευτικά την αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων, παραδέχτηκε ότι καμία από τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων δεν επηρεάζει το Donbass – αντίθετα, αναπτύσσει μονάδες ανάπαυσης από τον άξονα του Dnipro.

Και αυτό είναι το πρόβλημα με την Ουκρανία. Αντιμέτωποι με έναν εχθρό που έχει  ανώτερες δυνάμεις , οι προσπάθειες εκτροπής ή ανακατεύθυνσης των αγώνων κινδυνεύουν να μετατραπούν τελικά σε παιχνίδι ανόητων. Η Ρωσία έχει περίπου 50 ισοδύναμα τμήματα στη γραμμή, σε σύγκριση με ίσως 33 για την Ουκρανία – ένα πλεονέκτημα που θα παραμείνει πεισματικά ανεξάρτητα από το πώς είναι τακτοποιημένα στη γραμμή. Η προσθήκη 100 χιλιομέτρων πρόσοψης στο Kursk είναι θεμελιωδώς αντίθετη με τα βασικά συμφέροντα της FAU σε αυτό το στάδιο, τα οποία βασίζονται στην οικονομία δύναμης και στην αποφυγή της υπερβολικής επέκτασης.

3. Στοιχείο διαπραγμάτευσης

Μια άλλη σχολή σκέψης προτείνει ότι  η Krepost  θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Ένας ανώνυμος σύμβουλος του Ζελένσκι φέρεται να  είπε στην Washington Post ότι στόχος της επιχείρησης ήταν να καταλάβει το ρωσικό έδαφος ως διαπραγματευτικό χαρτί που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η άποψη επιβεβαιώθηκε αργότερα  από τον ανώτερο σύμβουλο Mykhailo Podolyak .

Εάν πάρουμε αυτούς τους ισχυρισμούς στην ονομαστική τους αξία, μπορεί να έχουμε ανακαλύψει  τη στρατηγική πρόθεση της Krepost . Εάν η Ουκρανία σκοπεύει πράγματι να καταλάβει μέρος της περιφέρειας Kursk και να το χρησιμοποιήσει για να διαπραγματευτεί την επιστροφή του προπολεμικού ουκρανικού εδάφους στο Donbass, τότε πρέπει να θέσουμε το προφανές ερώτημα: έχουν χάσει τα μυαλά τους;

Ένα τέτοιο σχέδιο θα αντιμετώπιζε αμέσως δύο ανυπέρβλητα προβλήματα. Το πρώτο από αυτά θα ήταν ένα πρόδηλο λάθος στην εκτίμηση της σχετικής αξίας των μαρκών στο τραπέζι. Το Donbass – η καρδιά των πολεμικών στόχων της Ρωσίας – είναι μια εξαιρετικά αστικοποιημένη περιοχή σχεδόν επτά εκατομμυρίων κατοίκων που – μαζί με την προσαρτημένη από τη Ρωσία Zaporizhia και Kherson – αποτελεί βασικό στρατηγικό σύνδεσμο με την Κριμαία και παρέχει στη Ρωσία τον έλεγχο της Θάλασσας του Αζόφ και πολλά της ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας. Η ιδέα ότι το Κρεμλίνο μπορεί να σκεφτεί να εγκαταλείψει τους στόχους του απλώς και μόνο για να ανακτήσει αναίμακτα μερικές μικρές πόλεις νοτιοδυτικά του Κουρσκ είναι, με μια λέξη, τρελή. Σύμφωνα με τα λόγια του Προέδρου Τραμπ, θα ήταν « η χειρότερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία των εμπορικών συμφωνιών ».

Εάν η Ουκρανία πίστευε ότι η κατάληψη ρωσικού εδάφους θα έκανε τη Μόσχα πιο επιδεκτική στις ειρηνευτικές συνομιλίες, έκανε ένα σοβαρό λάθος υπολογισμό. Το Κρεμλίνο απάντησε κηρύσσοντας αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις περιφέρειες Kursk, Byransk και Belgorod, και ο Πούτιν – όχι μόνο ταπεινωμένος ή δειλός – πρόβαλε  θυμό και αψηφία , ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών πρότειναν ότι η επιχείρηση Kursk αποκλείει πλέον οποιαδήποτε  διαπραγμάτευση .

Το άλλο πρόβλημα με την προσπάθεια μετατροπής του Κουρσκ σε διαπραγματευτικό χαρτί είναι ότι πρέπει να κρατηθεί. Όπως θα δούμε σύντομα, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για την FAU. Κατάφεραν να δημιουργήσουν μια στρατηγική έκπληξη και να κάνουν μια μέτρια διείσδυση στο Κουρσκ, αλλά υπάρχουν μια σειρά από κινητικούς παράγοντες που καθιστούν απίθανο να μπορέσουν να το κρατήσουν. Για να είναι χρήσιμο κάτι ως διαπραγματευτικό χαρτί, πρέπει να είναι στην κατοχή σας – έτσι αυτό θα ανάγκαζε την Ουκρανία να δεσμεύσει δυνάμεις στο μέτωπο του Κουρσκ επ’ αόριστον και να το κρατήσει μέχρι το τέλος.

4. Καθαρό θέαμα

Τέλος, φτάνουμε στην πιο νεφελώδη επιλογή, η οποία είναι ότι  το Krepost  σχεδιάστηκε αποκλειστικά για να σκανδαλίσει και να φέρει σε δύσκολη θέση το Κρεμλίνο. Αυτή είναι σίγουρα η συγκλονιστική λύση στην οποία έχουν συγκλίνει πολλοί από τους σχολιαστές, με πολλή κακή ευχαρίστηση για την αντιστροφή των τυχών και τη θεαματική unno reverse  της εισβολής της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Όλα αυτά βέβαια τα βλέπει καλά το ξένο κοινό, αλλά τελικά δεν έχουν μεγάλη σημασία. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η δέσμευση του Κρεμλίνου στη σύγκρουση ή η δέσμευση της ρωσικής κοινωνίας να υποστηρίξει τον πόλεμο αμφιταλαντεύεται. Αυτός ο πόλεμος σημαδεύτηκε από μια μακρά σειρά ονομαστικών ρωσικών «αμηχανιών», από τις αποχωρήσεις του 2022 από το Χάρκοβο και τη Χερσώνα, μέχρι τις αεροπορικές επιδρομές της Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη, τις επιθέσεις με drone και τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, μέχρι την περίεργη ανταρσία του SMP Wagner. Τίποτα από αυτά δεν έχει αποσπάσει την προσοχή από τους κεντρικούς πολεμικούς στόχους του Κρεμλίνου, οι οποίοι παραμένουν η κατάληψη του Ντονμπάς και η σταθερή εξάντληση των στρατιωτικών πόρων της Ουκρανίας. Έριξε η FAU μια δεξαμενή από τα λιγότερα στρατηγικά της αποθέματα στην περιφέρεια Kursk για να σκανδαλίσει και να φέρει σε δύσκολη θέση τον Πούτιν; Είναι δυνατό. Θα είχε σημασία; Είναι πολύ απίθανο.

Είναι πολύ συνηθισμένο, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να βλέπουμε ένα είδος απόλαυσης στη μεγάλη ανατροπή της Ουκρανίας απελευθερώνοντας τη Ρωσία, και οι ενημερώσεις από το πεδίο της μάχης αναφέρονται συχνά στην «απελευθέρωση» της περιφέρειας του Κουρσκ από την FAU. Αυτή είναι φυσικά μια πολύ παιδική και ανούσια στάση. Από τη στιγμή που κάποιος απομακρυνθεί από το θέαμα, ολόκληρη η επιχείρηση μοιάζει εμφανώς αποκομμένη από την ευρύτερη λογική του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν είναι καθόλου σαφές πώς η κατάληψη ενός στενού τμήματος των ρωσικών συνόρων συσχετίζεται με τους αυτοαποκαλούμενους πολεμικούς στόχους της Ουκρανίας, δηλαδή την ανάκτηση των συνόρων της το 1991, ούτε πώς η επέκταση του μετώπου υποτίθεται ότι ευνοεί το τέλος της διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων. ούτε –προς το παρόν– πώς η μικρή πόλη Sudja θα μπορούσε να αποτελέσει μια δίκαιη ανταλλαγή για το διαμετακομιστικό κέντρο Donbass, το Pokrovsk.

Τελικά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι  το Krepost  είναι μια πολύ περίεργη στρατιωτική εξέλιξη – μια υπεραξισμένη δύναμη, ήδη καταπονημένη από την πίεση ενός μετώπου 700 χιλιομέτρων, έχει ανοίξει οικειοθελώς έναν νέο ανεξάρτητο άξονα μάχης που δεν έχει καμία δυνατότητα επιχειρησιακής συνέργειας με κρίσιμα θέατρα του πόλεμος.

Υπάρχει μια κάποια ικανοποίηση να φέρουμε πόλεμο στη Ρωσία και να σκανδαλίζουμε το Κρεμλίνο. Ίσως το Κίεβο ελπίζει ότι απλώς η αποσταθεροποίηση της κατάστασης θα αναγκάσει τον ρωσικό στρατό να κάνει λάθος ή να επανατοποθετηθεί από τη θέση του, αλλά μέχρι στιγμής ο άξονας Κουρσκ δεν έχει ξεκινήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων. Ίσως πιστεύουν πραγματικά ότι μπορούν να αρπάξουν αρκετό έδαφος για να διαπραγματευτούν, αλλά για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να το κρατήσουν. Ή ίσως απλώς χάνουν τον πόλεμο και η απόγνωση γεννά περίεργες ιδέες.

Η ιστορία πιθανότατα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι  η Krepost  ήταν ένα εφευρετικό, αλλά τελικά τραβηγμένο, στοίχημα. Ο ακατέργαστος υπολογισμός επί τόπου δείχνει ότι η τρέχουσα τροχιά του πολέμου απλά δεν είναι ευνοϊκή για την Ουκρανία. Η ρωσική προέλαση κατά μήκος της γραμμής επαφής στα ανατολικά ήταν σταθερή και αδυσώπητη καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, και η καταστροφική αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης του 2023 έδειξε ότι το χτύπημα ενάντια στις ρωσικές άμυνες σε εγρήγορση και περιχαρακωμένη δεν είναι καλή απάντηση. Αντιμέτωπη με την προοπτική ενός αργού στραγγαλισμού στα ανατολικά, η Ουκρανία προσπάθησε να ξεμπλοκάρει το μέτωπο και να εισαγάγει έναν πιο κινητικό και ανοιχτό ρυθμό.

Καταγής

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις φανταστικές και εκρηκτικές θεωρίες της Επιχείρησης Krepost είναι αρκετά απλό: τα αποτελέσματα στο έδαφος δεν είναι πολύ καλά. Η επίθεση ήταν περιορισμένη σε κλίμακα και πρόοδο, αλλά το σοκ και ο αιφνιδιασμός της επιχείρησης επέτρεψαν στην αφήγηση να ξεφύγει από τον έλεγχο, τόσο από τους πληθωρικούς Ουκρανούς υποστηρικτές όσο και από τους συνηθισμένους μοιρολάτρες στην τροχιά του Κρεμλίνου, οι οποίοι θρηνούσαν και περίμεναν την επικείμενη Ρωσία ήττα για χρόνια σε αυτό το σημείο.

Ας ξεκινήσουμε με μια σύντομη περιγραφή του  Krepost , των εμπλεκόμενων μονάδων και της προόδου. Ας ξεκινήσουμε με μια παρατήρηση σχετικά με τη σύνθεση της ουκρανικής ομάδας επίθεσης και τι μας λέει αυτό για την κατάσταση της FAU.

Πολύ σύντομα μετά την έναρξη του  Krepost , το ουκρανικό ORBAT άρχισε να βγαίνει εκτός λειτουργίας. Το βασικό πρόβλημα, για να το θέσω με τον πιο βασικό τρόπο, είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές ταξιαρχίες που εκπροσωπούνται στην επιχείρηση. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν λιγότερες από πέντε μηχανοκίνητες ταξιαρχίες (22η, 54η, 61η, 88η, 116η), μία ταξιαρχία εδαφικής άμυνας (103η), δύο ταξιαρχίες αεροπορικής επίθεσης (80η και 82η) και μια ποικιλία από προσαρτημένα τάγματα – μερικά περίπου μια ντουζίνα ισοδύναμα ταξιαρχίας συνολικά. Σαφώς, δεν υπάρχουν δώδεκα ταξιαρχίες (30.000 άνδρες) σε αυτό το τμήμα του μετώπου – αντιμετωπίζουμε έναν πραγματικό πονοκέφαλο.

Το μυστηριώδες ORBAT αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς την εκπληκτική ποικιλία οχημάτων που έχουν εντοπιστεί (και καταστραφεί) στο Kursk. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέσα:

  • KrAZ Cougar
  • Γερουσιαστής
  • Oshkosh M-ATV
  • Kozak-2
  • Bushmaster
  • Maxxpro MRAP
  • Stryker
  • BTR-60M
  • BTR 70/80
  • VAB
  • Marder 1A3
  • Τ-64
  • BAT-2
  • BREM-1
  • Ural 4320
  • AHS Krab
  • Μπουκ
  • M777
  • Grad
  • 2Σ1 Γκβοτζίκα
  • 2k22 Tunguska
  • 2S7 Πόνι
  • M88AS2 Ηρακλής
  • BMP1
  • PT-91
  • BTR-4E
  • MTLB

Η λίστα είναι μεγάλη. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ του αριθμού των ταξιαρχιών και των διαφορετικών τύπων οχημάτων που προσδιορίζονται στο Kursk και του πραγματικού μεγέθους της ομάδας FAU. Αυτό υποδηλώνει ότι οι Ουκρανοί αφαίρεσαν τους στόλους των οχημάτων από διαφορετικές ταξιαρχίες και τους συγκέντρωσαν σε μια σειρά επιθέσεων για να επιτεθούν στο Κουρσκ, αντί να αναπτύξουν αυτές τις ταξιαρχίες  ως τέτοιες .

Αυτή η κατάσταση φαίνεται πολύ παρόμοια με τη γερμανική πρακτική του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τη συγκρότηση των Kampfgruppen  , ή ομάδων μάχης. Με τη Βέρμαχτ όλο και μεγαλύτερη ζήτηση, οι Γερμανοί διοικητές άρχισαν να σχηματίζουν αυτοσχέδιους σχηματισμούς αποτελούμενους από υπομονάδες που λαμβάνονται από τη γραμμή ανάλογα με τις ανάγκες: να πάρουν ένα τάγμα πεζικού από μια συγκεκριμένη μεραρχία, να κλέψουν μια ντουζίνα πάντζερ από μια τέτοια μεραρχία, να ζητήσουν μια μπαταρία από το τάδε σύνταγμα, και να το έχεις: έχεις ένα Kampfgruppe.

Στα ογκώδη έργα που είναι αφιερωμένα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Kamfgruppen θεωρούνται συχνά ως απόδειξη της τρομερής δύναμης αυτοσχεδιασμού της Γερμανίας και της ικανότητας των διοικητών τους να χρησιμοποιούν την ψυχραιμία για να συγκεντρώσουν μαχητική δύναμη από ανεπαρκείς πόρους. Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένα εσφαλμένο σε αυτό, αλλά τείνει να χάνει το μεγαλύτερο σημείο – το Kampfgruppe δεν έγινε φαινόμενο μέχρι το τέλος του πολέμου, όταν η Γερμανία έχανε και ότι η τακτική της τάξης μάχης (ORBAT) κατακερματιζόταν. Η συναρμολόγηση μεταλλαγμένων σχηματισμών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την καταστροφή, αλλά δεν είναι ανώτερη επιλογή από την ανάπτυξη οργανικών ταξιαρχιών ως τέτοια.

Φαίνεται ότι έχουμε ένα ουκρανικό Kampfgruppe στο Κουρσκ, με στοιχεία από μια ποικιλία διαφορετικών ταξιαρχιών – φέρνοντας μαζί τους μια ολόκληρη ομάδα διαφορετικών οχημάτων – σχηματίζοντας μια ομάδα που πιθανώς δεν ξεπερνά τους 7-8000 άνδρες. Πέρα από την πρόοδο που σημειώθηκε στο Kursk, αυτό δεν προμηνύει καλό για την κατάσταση της FAU. Για να εξαπολύσουν αυτήν την επίθεση, έπρεπε να απογυμνώσουν τις μονάδες που πολεμούσαν ενεργά στο Donbass και να μεταβούν γρήγορα στο Sumy για να τις συγκεντρώσουν σε μια αυτοσχέδια ομάδα επίθεσης. Αυτή είναι μια μικρή ομάδα για έναν μικρό στρατό.

Ανεξάρτητα, το βασικό σχήμα της ουκρανικής επίθεσης είναι αρκετά σαφές. Τα μηχανοποιημένα στοιχεία (ιδίως οι μηχανοποιημένες και αεροπορικές ταξιαρχίες επίθεσης) παρείχαν τα απαραίτητα μέσα ελιγμών, ενώ τα στρατεύματα εδαφικής άμυνας του 103 παρείχαν ασφάλεια στα πλευρικά στη βορειοδυτική πλευρά της ομάδας.

Η ουκρανική ομάδα κατάφερε να πετύχει κάτι που πλησίαζε την απόλυτη έκπληξη – γεγονός που ήταν έκπληξη για πολλούς, δεδομένης της πανταχού παρουσίας ρωσικών αναγνωριστικών drones σε θέατρα όπως το Donbass. Στην πραγματικότητα, το έδαφος ήταν πολύ ευνοϊκό για την Ουκρανία. Η ουκρανική πλευρά των συνόρων στον άξονα Sumy-Kursk καλύπτεται από πυκνό δάσος που δίνει στους Ουκρανούς τη σπάνια ευκαιρία να κρύψουν την παρουσία των δυνάμεών τους, ενώ η παρουσία της πόλης Sumy μόλις 30 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα παρέχει τους με βάση στήριξης. Η κατάσταση μοιάζει πολύ με την ουκρανική επιχείρηση Kharkov το 2022 (το πιο εντυπωσιακό κατόρθωμα του πολέμου για την FAU), κατά την οποία η πόλη του Kharkov και η δασική ζώνη που την περιέβαλλε κατέστησαν δυνατή την ανάπτυξη δυνάμεων σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητες. Αυτές οι δυνατότητες δεν υπάρχουν στον επίπεδο και κυρίως άδενδρο νότο της Ουκρανίας, όπου η ουκρανική επίθεση του 2023 παρακολουθείται έντονα και βομβαρδίζεται καθώς πλησιάζει.

Ανεξάρτητα από αυτό, με τον στρατηγικό αιφνιδιασμό που επιτεύχθηκε, η ουκρανική δύναμη κατάφερε να ξεπεράσει την λεπτή ρωσική άμυνα και να διεισδύσει στα σύνορα μέσα στις πρώτες ώρες. Οι ρωσικές άμυνες σε αυτές τις περιοχές αποτελούνται κυρίως από εμπόδια όπως τάφρους και ναρκοπέδια και δεν διαθέτουν καλά προετοιμασμένες θέσεις μάχης. Η φύση αυτών των φραγμών υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι επικεντρώθηκαν κυρίως στην πρόληψη και την απαγόρευση επιδρομών, παρά στην άμυνα έναντι μιας σοβαρής επίθεσης. Αρχικά, στοιχεία της 88ης κατάφεραν να βάλουν στη γωνία τη ρωσική εταιρεία τυφεκίων που στάθμευε στο συνοριακό φυλάκιο και να συλλάβουν σημαντικό αριθμό αιχμαλώτων. Οι διάσημες πλέον φωτογραφίες που κυκλοφορούν και δείχνουν αρκετές δεκάδες Ρώσους να παραδίδονται προέρχονται από αυτό το συνοριακό σημείο ελέγχου, που βρίσκεται κυριολεκτικά στα κρατικά σύνορα.

Ρωσική εταιρεία τυφεκίων συνελήφθη σε συνοριακό σημείο ελέγχου

Το διπλό αποτέλεσμα του στρατηγικού αιφνιδιασμού, μαζί με τις εικόνες μεγάλου αριθμού αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών, επέτρεψαν στην αφήγηση της επίθεσης να ξεφύγει από τον έλεγχο. Τις ημέρες που ακολούθησαν, άρχισε να κυκλοφορεί ένας καταιγισμός παραπληροφόρησης, που υποδηλώνει ότι οι Ουκρανοί είχαν καταλάβει την πόλη Sudja, που βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Πράγματι, γρήγορα έγινε φανερό ότι η ουκρανική προέλαση προς τη Σούντζα είχε ήδη αρχίσει να σταματά με την ταχεία άφιξη ρωσικών ενισχύσεων στην περιοχή. Οι ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος των 7 και 8 Αυγούστου εδραιώνοντας τις θέσεις τους βόρεια της Σούντζα και προσπαθώντας να τυλίξουν την πόλη, που βρίσκεται στο βάθος μιας κοιλάδας. Κατέληξαν να καταλάβουν την πόλη, αλλά αυτή η καθυστέρηση τους κόστισε πολύτιμες μέρες και επέτρεψε στους Ρώσους να μεταφέρουν ενισχύσεις στο θέατρο των επιχειρήσεων.

Γενική κατάσταση:  7 και 8 Αυγούστου

Οι πρώτες ημέρες της επιχείρησης ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, κυρίως επειδή οι Ουκρανοί πέταξαν μηχανοκίνητες στήλες στο δρόμο όσο πιο μακριά μπορούσαν, οδηγώντας σε υπερβολικούς ισχυρισμούς για το βάθος της ουκρανικής προέλασης.

Είναι πλέον σαφές ότι η αρχική προέλαση των Ουκρανών βασιζόταν τόσο στην κινητικότητα όσο και στον στρατηγικό αιφνιδιασμό, αλλά και οι δύο αυτοί παράγοντες είχαν εξαντληθεί μέχρι την πέμπτη ημέρα της επιχείρησης. Μέχρι την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, οι ουκρανικές προελεύσεις είχαν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό, με τους Ρώσους να εγκαθιστούν αποτελεσματικές θέσεις αποκλεισμού, ιδίως στις πόλεις Κορένεβο και Μπολ’πούτσι Σολτάτσκοε. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις πιο απομακρυσμένες ουκρανικές διεισδύσεις αποδείχτηκαν μεμονωμένες μηχανοποιημένες στήλες που είχαν σκάψει όσο το δυνατόν περισσότερο πριν γυρίσουν πίσω ή δεχτούν ενέδρα (τα αποτελέσματα μιας τέτοιας συνάντησης φαίνονται στο παρακάτω βίντεο), έτσι οι Ουκρανοί έφτασαν σε πολλές θέσεις που στην πραγματικότητα δεν έλεγξαν ποτέ.

Όλα αυτά μαζί, έχουμε μια σχετικά περιορισμένη και μέτρια ουκρανική διάρρηξη στο ρωσικό έδαφος, που εκτείνεται από την προσέγγιση προς το Κορένεβο (ακόμη σταθερά υπό τον έλεγχο της Ρωσίας) στα δυτικά μέχρι το Πλέχοβο στα ανατολικά. Η Sudja βρίσκεται υπό ουκρανική κατοχή, αλλά οι θέσεις τους δεν έχουν επεκταθεί πολύ πέρα από αυτό – το συνολικό βάθος διείσδυσης είναι περίπου 35 χιλιόμετρα στο πιο απομακρυσμένο σημείο.

Έχοντας καταλάβει τη Sudja, αλλά έχοντας αποτύχει να βγει από την περιοχή μέσω κάποιας από τις κύριες διαδρομές, η Ουκρανία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια πολύ δυσάρεστη τακτική πραγματικότητα. Η σύντομη ματιά τους σε μια ανοιχτή, κινητή επιχείρηση έχει εξαφανιστεί και το Κουρσκ ασβεστοποιείται σε ένα άλλο  μέτωπο , με όλες τις συνακόλουθες δυσκολίες. Τώρα καταλαμβάνει ένα μέτριο πλεονέκτημα στο εσωτερικό της Ρωσίας, με την πόλη Σούτζα (6.000 κάτοικοι) στο κέντρο της.

Kursk Salient:  Γενική κατάσταση

Η FAU εργάζεται επί του παρόντος για την εδραίωση και την επέκταση των πλευρών του προεξέχοντος. Το κεντρικό σημείο φαίνεται να είναι η εσωτερική στροφή του ποταμού Seim, ο οποίος τυλίγεται πέρα από τα σύνορα και ακολουθεί μια πορεία περίπου 12 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί πρόσφατα κατέστρεψαν αρκετές γέφυρες στο Seim με σκοπό να απομονώσουν τη νότια όχθη. Εάν η χερσαία προέλασή τους μπορέσει να φτάσει στο Seim νότια του Korenevo (σε ένα μέτωπο που αυτή τη στιγμή υπερασπίζεται η ρωσική 155η Ταξιαρχία Πεζοναυτών), έχουν εύλογες πιθανότητες να αποκόψουν και να καταλάβουν τη νότια όχθη του Seim, συμπεριλαμβανομένων των χωριών Tektino και Glushkovo. .

Όλα αυτά είναι εύλογα ενδιαφέροντα, όσον αφορά τις λεπτομέρειες τακτικής, αλλά έχουν μικρή σχέση με τα δύο σημαντικά στρατηγικά ζητήματα για την Ουκρανία: δηλαδή, εάν οι επιχειρησιακές επιτυχίες τους στο Κουρσκ αξίζουν τον συμβιβασμό στο Ντονμπάς και εάν τα κέρδη τους αξίζουν τις απώλειες που υποφέρω. Θα ξεκινήσουμε με αυτή την τελευταία ερώτηση.

Το θεμελιώδες πρόβλημα για τους Ουκρανούς, από τακτικής σκοπιάς, είναι ότι οι μάχες στο Κουρσκ τους αφήνουν πολύ εκτεθειμένους στα ρωσικά συστήματα κρούσης, για διάφορους λόγους. Η ουκρανική θέση γύρω από τη Σούτζα είναι μια περιοχή φτωχή από δρόμους, που συνδέεται με την πίσω περιοχή στην ουκρανική πλευρά των συνόρων με μόνο μια χούφτα αποκαλυπτόμενων δρόμων που δεν προσφέρουν καμία απόκρυψη. Η ουκρανική ουρά εφοδιαστικής είναι επομένως πολύ ευάλωτη σε χτυπήματα από drones Lancets και FPV. Επιπλέον, οι προσπάθειες να υποστηριχθεί σωστά η προέλαση αναγκάζουν την FAU να μετακινήσει πολύτιμους πόρους πιο κοντά στα σύνορα, εκθέτοντάς τους έτσι σε επίθεση.

Τα ουκρανικά χτυπήματα στις γέφυρες του Siem είναι ένα καλό παράδειγμα. Θεωρητικά, η εγκατάλειψη των γεφυρών και η ασφάλεια της νότιας όχθης του Siem είναι λογικοί τρόποι για να εξασφαλίσουν τη δυτική πλευρά της θέσης τους γύρω από τη Σούτζα, αλλά τα χτυπήματα στις γέφυρες περιελάμβαναν την προώθηση πολύτιμων εκτοξευτών HIMARS, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τη ρωσική ISR και καταστράφηκαν.

Η απόπειρα παροχής αεράμυνας του ουκρανικού προεξάρχοντος είναι πιθανό να είναι εξίσου δαπανηρή, καθώς περιλαμβάνει τη στάθμευση των λιγοστών πόρων αεράμυνας της FAU σε κοντινή απόσταση από τα ρωσικά σύνορα. Έχουμε ήδη δει τους Ρώσους να εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση, χτυπώντας με επιτυχία ένα σύστημα IRIS-T που προμηθεύεται από την Ευρώπη.

Δημιουργώντας ένα μέτωπο εντός της ίδιας της Ρωσίας, οι Ουκρανοί δέχτηκαν πρόθυμα μια μακρά εκτεθειμένη υλικοτεχνική ουρά, ενώ πολεμούσαν στη σκιά της βάσης υλικής υποστήριξης της ίδιας της Ρωσίας. Τα αποτελέσματα ήταν σε μεγάλο βαθμό καταστροφικά μέχρι στιγμής. Συνολικά  96 χτυπήματα σε ουκρανικά οχήματα και θέσεις έχουν καταγραφεί και επισημανθεί γεωγραφικά στο Κουρσκ μέχρι στιγμής , και οι απώλειες οχημάτων της Ουκρανίας είναι συγκρίσιμες με αυτές τις πρώτες εβδομάδες της ουκρανικής επίθεσης στο Robotyne το περασμένο καλοκαίρι.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το Robotyne, δεν υπάρχουν καν ισχυρά θεωρητικά επιχειρήματα που να δικαιολογούν μεγάλες απώλειες σε αυτόν τον άξονα προόδου. Ακόμη και ένα γενναιόδωρο περίγραμμα των επόμενων εβδομάδων αφήνει την Ουκρανία σε δεσμό στο Κουρσκ. Ας υποθέσουμε ότι σπρώχνουν προς το Seim και αναγκάζουν τους Ρώσους να εγκαταλείψουν τη νότια όχθη, να καταλάβουν το Korenevo και να χαράξουν ένα μέτωπο 120 χιλιομέτρων στο Kursk – τι θα συμβεί τότε; Είναι αυτό μια δίκαιη ανταλλαγή για τη μητροπολιτική περιοχή Τορέτσκ-Νέα Υόρκη ή το Ποκρόβσκ, όπου οι Ρώσοι  συνεχίζουν να προχωρούν σταθερά ;

Ως εκ τούτου, η Krepost  απειλεί να γίνει ένα άλλο  Volchansk , ή Krinky – ένα απομονωμένο λάκκο φθοράς, αποκομμένο από τους κρίσιμους άξονες του πολέμου. Ο έλεγχος του Sudja δεν ασκεί καμία επιρροή στην ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τη μάχη στο Donbass ή γύρω από το Kharkov, αλλά δημιουργεί ένα άλλο κενό που θα απορροφήσει πολύτιμους ουκρανικούς πόρους, πατώντας έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά. Εάν είχατε προτείνει πριν από ένα μήνα ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επινοήσουν έναν τρόπο να προσελκύσουν και να ακινητοποιήσουν τα στοιχεία ελιγμών έως και πέντε ουκρανικών μηχανοκίνητων ταξιαρχιών, καθώς και διάφορα ανόμοια στοιχεία υποστήριξης, αυτό θα είχε θεωρηθεί ως ευεργετικός ελιγμός για αυτούς – ωστόσο αυτό ακριβώς  έκανε οικειοθελώς  η FAU με την Krepost .

Το Krepost  αντανακλά τελικά μια αυξανόμενη απογοήτευση της Ουκρανίας με την τροχιά του πολέμου στα ανατολικά, όπου η FAU έχει κουραστεί από τη βιομηχανική μάχη με τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο γείτονά της. Με την εκτόξευση ενός κρυφά συναρμολογημένου μηχανοποιημένου σετ σε έναν ασθενώς προστατευμένο και προηγουμένως τυχαίο τομέα του μετώπου, κατάφεραν για λίγο να ανοίξουν ξανά τις κινητές λειτουργίες, αλλά το παράθυρο κινητικότητας ήταν πολύ μικρό και τα κέρδη πολύ πενιχρά. Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για εκτροπή των δυνάμεων προς το Κουρσκ έχει  υπονομεύσει την ήδη επισφαλή άμυνα του Ντονμπάς . Η Ουκρανία κατέχει τη Sudja και μπορεί κάλλιστα να καθαρίσει τη νότια όχθη του Seim, αλλά αν αυτό γίνει εις βάρος του Pokrovsk και του Toretsk, είναι ένα εμπόριο που ο ρωσικός στρατός θα χαρεί να κάνει.

Οι FAU δαπανούν σπάνιους και προσεκτικά διατηρούμενους πόρους για την επιδίωξη μη σημαντικών επιχειρησιακών στόχων. Η χαρά του να πας τον αγώνα στη Ρωσία και να είσαι ξανά στην επίθεση μπορεί σίγουρα να κάνει θαύματα για το ηθικό και να δημιουργήσει θέαμα για τους δυτικούς χορηγούς, αλλά το αποτέλεσμα είναι βραχύβιο – όπως ένας άντρας που έσπασε τον άντρα που στοιχηματίζει το τελευταίο του δολάριο, όλα για η στιγμιαία συγκίνηση της τύχης.

πηγή: Big Serge Thought