Πότε θα τελειώσει η ζωή στην ανθρωπότητα; Υπερυπολογιστής προβλέπει το τέλος του κόσμου
ότε θα τελειώσει η ζωή στην ανθρωπότητα; Αυτή την απάντηση προσπάθησε να δώσει μια μελέτη του Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ χρησιμοποιώντας έναν υπερυπολογιστή.
Η μελέτη χρησιμοποίησε τον υπερυπολογιστή για να εξετάσει πώς θα ενταθούν τα ακραία κλίματα – και όπως μπορείτε πιθανώς να φανταστείτε, οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ανακάλυψαν ότι αυτό το ενδεχόμενο θα εξαφάνιζε όλα τα θηλαστικά στη Γη ωστόσο όπως προέβλεψαν, αυτό δεν θα συμβεί για τα επόμενα 250 εκατομμύρια χρόνια.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience, πρότεινε ότι το κλίμα θα οδηγούσε σύντομα στο σχηματισμό μιας θερμής, ξηρής και σχεδόν μη βιώσιμης υπερηπείρου – και θα υπήρχαν περισσότερες ηφαιστειακές εκρήξεις που θα εκτοξεύουν πολύ διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Alexander Farnsworth, Ανώτερος Ερευνητικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Η νεοεμφανιζόμενη υπερήπειρος θα δημιουργούσε αποτελεσματικά μια τριπλή σύγχυση, που περιλαμβάνει το φαινόμενο της ηπείρου, τον θερμότερο ήλιο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, την αύξηση της θερμότητας για μεγάλο μέρος τον πλανήτη. Το αποτέλεσμα είναι ένα ως επί το πλείστον εχθρικό περιβάλλον χωρίς τροφή και πηγές νερού για τα θηλαστικά. Οι εκτεταμένες θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου και ακόμη μεγαλύτερες καθημερινές ακραίες τιμές, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα υγρασίας θα σφράγιζαν τελικά τη μοίρα μας. Οι άνθρωποι – μαζί με πολλά άλλα είδη – θα πεθαίνουν λόγω της αδυναμίας τους να ρίξουν αυτή τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα, δροσίζοντας το σώμα τους».
Ενώ τα περισσότερα θηλαστικά θα εξαφανίζονταν από αυτό το καταστροφικό δυνητικό μέλλον, μερικά μπορεί να είναι σε θέση να επιβιώσουν. Σύμφωνα με ερευνητές, περίπου το 8% έως 16% της γης θα ήταν κατοικήσιμο.
Αντίθετα, ο συν-συγγραφέας Dr Eunice Lo, Ερευνητής στην Κλιματική Αλλαγή και την Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε: «Είναι ζωτικής σημασίας να μην ξεχνάμε την τρέχουσα κλιματική κρίση μας, η οποία είναι αποτέλεσμα των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ενώ προβλέπουμε έναν ακατοίκητο πλανήτη σε 250 εκατομμύρια χρόνια, σήμερα βιώνουμε ήδη ακραία ζέστη που είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να φτάσουμε τις καθαρές μηδενικές εκπομπές όσο το δυνατόν συντομότερα».
Έτσι, ενώ μπορεί να βρισκόμαστε μακριά από το σχηματισμό αυτής της καυτής και βασικά αφιλόξενης υπερηπείρου, που ονομάστηκε Pangea Ultima, η κλιματική κρίση συμβαίνει αυτή τη στιγμή – και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.