Ο αντισημιτισμός που ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους Εβραίους
Την ανησυχία μεγάλου αριθμού Αμερικανοεβραίων έναντι της άνευ όρων υποστήριξης προς το Ισραήλ μπορούν να συμμεριστούν μόνο οι πιο διαυγείς ανάμεσά τους, αυτοί που γνωρίζουν ιδιαίτερα την κίνηση της ιστορίας και την ευθραυστότητα αυτού του «προπύργιου».
Βρίσκουμε σε θεωρητικό επίπεδο τα ερωτήματα που θέτει ο Μαρξ. Και αν η προστασία του Κράτους του Ισραήλ ήταν απλώς μια γιγάντια παραδοχή της χρεοκοπίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής μας με τη συνακόλουθη αστική δημοκρατία… Αυτό που είχε ήδη θέσει ο Μαρξ στο εβραϊκό ζήτημα και το οποίο αναλαμβάνει στην αγία οικογένεια και σε άλλα κείμενα, που τον έκαναν να κατηγορηθεί για αντισημιτισμό (ενώ περιφρονούσε τον αντισημιτισμό και τους αντισημίτες): δηλαδή την ανικανότητα αυτής της δημοκρατίας να εξασφαλίσει ισότητα ενώ βασίζεται στην εκμετάλλευση του εργάτη στην αποκλειστική του περιουσία , την εργατική του δύναμη και με την αποκλειστική αναγνώριση του δικαιώματος του κατόχου των μέσων παραγωγής… Ο Εβραίος γίνεται ο μύθος του «ανθρώπου με τα νομίσματα», πάλι έκφραση του Μαρξ… ενώ είναι απλώς η φιγούρα ενός ξεπερασμένου ο καπιταλισμός, αυτός του Εβραίου εμπόρου στη φεουδαρχική μη-αγοραία πολωνική κοινωνία στην οποία είναι μόνο ένας αναπνεύσιμος πόρος ελάχιστης ανταλλαγής αγοράς, από τον αφηρημένο άνθρωπο του φετιχισμού των εμπορευμάτων στην καπιταλιστική κοινωνία της αγοράς, τον Προτεσταντισμό… (διαβάστε στο βιβλίο Capital I αυτή η αναφορά που ενέπνευσε τον Μαξ Βέμπερ)… Την οποία μπορώ να σας διαβεβαιώσω, μεταξύ άλλων μέσω της εμπειρίας αυτού του ιστολογίου και των διαφόρων κατηγοριών αντισημιτών: είναι αδύνατο να μην είσαι Εβραίος και να παρασυρθείς σε αυτή τη φαντασίωση… (σημ. και μετάφραση από την Danielle Bleitrach στο histoireetsociete)
Εικονογράφηση Chloe Cushman
Η πρώτη και μοναδική μου εμπειρία αντισημιτισμού στην Αμερική ήταν μια ανησυχία και ανησυχία. Το 1993, πέρασα το καλοκαίρι στο Τενεσί με την κοπέλα μου. Σε ένα μπάρμπεκιου, μας βομβάρδισαν ερωτήσεις. Τι μας έφερε στο Νότο; Πώς ήμασταν; Πού πήγαμε στην εκκλησία; Εξηγήσαμε ότι δεν πηγαίναμε στην εκκλησία επειδή ήμασταν Εβραίοι. «Είναι εντάξει», μας καθησύχασε μια γυναίκα. Χωρίς να σκέφτηκα ποτέ ότι δεν ήταν έτσι, χαμογέλασα σαστισμένος και θυμήθηκα μια παρατήρηση του Γερμανού συγγραφέα Ludwig Börne: «Κάποιοι με κατηγορούν που είμαι Εβραίος, άλλοι με κατηγορούν ότι είμαι Εβραίος. συγχώρεσε, άλλοι πάλι με συγχαίρουν. Αλλά όλοι το σκέφτονται».
Τριάντα ένα χρόνια μετά, όλοι σκέφτονται τους Εβραίους. Έρευνα μετά από έρευνα τους ρωτά εάν αισθάνονται ασφαλείς. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Καμάλα Χάρις εκτοξεύουν ύβρεις για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος αντισημίτης. Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, οι οποίοι και οι δύο έχουν Εβραίους στην ομάδα τους , δίνουν διάλεξη για την εβραϊκή ιστορία σε πανεπιστημιακούς ηγέτες. «Θέλω να γονατίσετε και να αγγίξετε την πέτρα που άνοιξε το έδαφος του Άουσβιτς», είπε ο Ρεπουμπλικανός του Όρεγκον, Λόρι Τσάβες-ΝτεΡέμερ σε ακρόαση τον Μάιο, προτρέποντας τον κόσμο να επισκεφτεί το μουσείο «Ολοκαύτωμα της Ουάσιγκτον». «Θέλω να κοιτάξεις πάνω από τα αμέτρητα παπούτσια των δολοφονημένων Εβραίων. Δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι γνώριζε ότι ένας από τους ηγέτες με τους οποίους μιλούσε ήταν θύμα αντισημιτισμού ή ότι κάποιος άλλος ήταν απόγονος επιζώντων του Ολοκαυτώματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι μη Εβραίοι μιλούν για τους Εβραίους σαν να μην ήμασταν εκεί. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ντέιβιντ Νίρενμπεργκ , το να μιλάμε για Εβραίους –όχι πραγματικούς Εβραίους, αλλά Εβραίους αφηρημένα– είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Εθνικοί νοηματοδοτούν τον κόσμο τους, από τα μεγαλύτερα ζητήματα ύπαρξης μέχρι τα πιο μικρά ζητήματα «οικονομίας». Ο Νίρενμπεργκ εστιάζει στον «αντι-Ιουδαϊσμό», τον τρόπο με τον οποίο οι αρνητικές ιδέες για τους Εβραίους υφαίνονται στους κανόνες της δυτικής σκέψης. Όμως, όπως έμαθα εκείνο το καλοκαίρι στο Τενεσί, και όπως βλέπουμε σήμερα, η ανησυχία μπορεί να είναι τόσο χαρακτηριστική όσο η περιφρόνηση. Συχνά τα δύο πάνε χέρι-χέρι.
Σκεφτείτε τον Νόμο για την Ευαισθητοποίηση κατά του Αντισημιτισμού , τον οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πρόσφατα με ψήφους 320 κατά 91 κατά. Ο νόμος φέρεται να είναι μια απάντηση στην άνοδο του αντισημιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η δολοφονία των Εβραίων, οι πυροβολισμοί σε συναγωγές και οι κραυγές «οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν» σαφώς δεν είναι αυτό που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο. Εξάλλου, σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν στη «θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης» και ο ηγέτης τους αντλεί από το ίδιο πηγάδι .
Αντίθετα, το νομοσχέδιο θα παρέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση έναν νέο ορισμό του αντισημιτισμού που θα προστατεύει το Ισραήλ από την κριτική και θα μετατρέπει τον ακτιβισμό στην πανεπιστημιούπολη για λογαριασμό των Παλαιστινίων σε πράξεις παράνομων διακρίσεων. (Επτά από τα έντεκα παραδείγματα
Το GOP δεν είναι το μόνο κόμμα του οποίου η ανησυχία για τους Εβραίους προδίδει μια υποβόσκουσα ανησυχία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει
Μερικοί Εβραίοι μπορεί να αισθάνονται ενθαρρύνονται από τις ρεπουμπλικανικές σταυροφορίες ενάντια στον αντισημιτισμό ή τους δημοκρατικούς ισχυρισμούς του Ισραήλ. Αλλά υπάρχει μακρά ιστορία σε αυτές τις ειδικές ρυθμίσεις και επαγγέλματα που προκαλούν ανησυχία. Επαναλαμβάνοντας τα πρότυπα του αρχαίου και μεσαιωνικού κόσμου –και εγκαταλείποντας τις καινοτομίες που πρωτοστάτησαν οι Εβραίοι στις Ηνωμένες Πολιτείες– είναι κακό για τη δημοκρατία. Και κακό για τους Εβραίους.
Σε αντίθεση με το δημοφιλές μύθο, η ιστορία των Εβραίων και των Εθνικών δεν είναι ιστορία αδυσώπητης εχθρότητας ή αιώνιου αντισημιτισμού. Είναι ένα χρονικό της ταλάντωσης, σύμφωνα με τη Hannah Arendt, ενός κύκλου «ειδικών διακρίσεων» και «ειδικής εύνοιας», με τους κυβερνήτες να παραχωρούν – στη συνέχεια να ανακαλούν – εξουσία και προνόμια στους Εβραίους. Οι Εβραίοι ηγέτες, που δεν είχαν τη δική τους κυριαρχία, πρόθυμοι να υπερασπιστούν τους αδελφούς τους από νευρικούς γείτονες, έγιναν απαραίτητοι, παρέχοντας πόρους σε πάπες και αυτοκράτορες, άρχοντες και βασιλιάδες. Χρησιμοποίησαν την προνομιακή τους θέση για να δημιουργήσουν αυτοσυντηρούμενες κοινότητες για τους ανθρώπους τους. Παρά την επιτυχία τους, ή ίσως εξαιτίας της, ποτέ δεν έσβησαν τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη δίωξη από την προστασία.
Ιερά και κοσμικά κείμενα αφηγούνται την ιστορία. Ένα σπάνια συζητούμενο κεφάλαιο της Γένεσης αφήνει να ξεφύγει ότι πολύ πριν οι Ισραηλίτες υποδουλωθούν από τον Φαραώ, ο Ιωσήφ είχε παραδοθεί στην αυλή του Φαραώ. Ως δεξί χέρι του Φαραώ, ο Ιωσήφ ανάγκασε τους Αιγύπτιους αγρότες να πουλήσουν τη γη τους για φαγητό κατά τη διάρκεια ενός λιμού, μετατρέποντάς τους ουσιαστικά σε δουλοπάροικους του κράτους. Λίγο αργότερα, η Έξοδος ξεκινά με μια αναφορά ότι «ανέβηκε ένας νέος βασιλιάς στην Αίγυπτο, ο οποίος δεν γνώριζε τον Ιωσήφ». Αυτός ο νέος βασιλιάς έστρεψε τους Αιγύπτιους εναντίον των Ισραηλιτών.
Μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τους Έλληνες, οι Αλεξανδρινοί Εβραίοι αρνήθηκαν την υπηκοότητα στην Ελληνική Αυτοκρατορία. Κατάφεραν ακόμα να κερδίσουν την εύνοια των ηγεμόνων, που τους τοποθετούσε πάνω από τους γηγενείς Αιγύπτιους στην κοινωνική ιεραρχία. Αιώνες αργότερα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ρωμαίους, το νέο καθεστώς συνέχισε αυτή την παράδοση, προσθέτοντας τη ζήλια των Ελλήνων στο μίσος των Αιγυπτίων, πυροδοτώντας ένα άτακτο στιφάδο.
Ο Χριστιανισμός, το παιδί του Ιουδαϊσμού, εισήγαγε ένα επικίνδυνα οιδιπόδειο συστατικό στο μείγμα. Παρά τη χριστιανική διδασκαλία ότι οι Εβραίοι ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο του Χριστού, ο Αυγουστίνος εξήγησε ότι οι Εβραίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως λαός μαρτυρίας, κατάλληλος για διατήρηση παρά για τιμωρία. Ζώντας, μαρτύρησαν την αλήθεια της Εβραϊκής Βίβλου, του προκατόχου του Ευαγγελίου. Διασκορπισμένοι και άθλιοι, απέδειξαν τον κίνδυνο να αρνηθούν τον Χριστό. Ήταν υποχρέωση των χριστιανών ηγετών να φροντίζουν τους Εβραίους, υποστήριξε ο Αυγουστίνος , να τους κρατούν «χωριστούς στην τήρησή τους και διαφορετικούς από τον υπόλοιπο κόσμο».
Παρέχοντας ένα θεολογικό καπλαμά πάνω σε μια παλιά ιδέα, ο Αυγουστίνος τοποθέτησε τους Εβραίους στο στόχαστρο της χριστιανικής πολιτικής. Σε ήρεμες στιγμές, τους δόθηκαν προνόμια και χάρτες που τους παρείχαν επίπεδα αυτονομίας, πρόσβασης και ασφάλειας που δεν απολάμβαναν όλες οι ομάδες. Στην Πολωνία του 13ου αιώνα, γράφει ο ιστορικός Ντέιβιντ Μάγιερς, οι Χριστιανοί θα μπορούσαν να επιβληθούν ακόμη και πρόστιμα αν «αγνοούσαν τις κραυγές των Εβραίων στη μέση της νύχτας». Σε περιόδους αλλαγών, υπήρξαν στόχοι διώξεων και σφαγών. Ανεξάρτητα από αυτό, η περιουσία τους συνδέθηκε με αυτή του κυρίαρχου, ο οποίος θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι παρείχε στους Εβραίους υπερβολική ή πολύ λίγη προστασία.
Αυτό άφησε τους Εβραίους ηγέτες να κοιτάζουν τον ορίζοντα για προβλήματα – συνήθως από τον άρχοντα ή τους Εθνικούς γύρω τους, και μερικές φορές από τους δικούς τους ανθρώπους, που ήταν επιφυλακτικοί για τις επαφές τους έξω από την κοινότητα. Όταν ήρθαν να παίξουν το ρόλο του «Εβραίου της αυλής», να συμβουλεύει τους μεσαιωνικούς ηγεμόνες και να χρηματοδοτεί τα ταμεία των πρώιμων σύγχρονων κρατών, συσσώρευσαν δύναμη και δυσαρέσκεια. Αλλά με την εδραίωση των σύγχρονων εθνικών κρατών, που ισχυρίζονταν ότι μιλούσαν για τους ανθρώπους και όχι μέσω των βασιλιάδων, τα δύσκολα κερδισμένα μαθήματα της πολιτικής της εβραϊκής ελίτ έγιναν ολοένα και πιο ξεπερασμένα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χρειάζεται ένα νέο, πιο δημοκρατικό μοντέλο.
Ούτε ένας Εβραίος δεν υπέγραψε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας ούτε συζητήθηκε στη Συνταγματική Συνέλευση. Μάλλον είχε να κάνει περισσότερο με τους αριθμούς –υπήρχαν μόνο 2.500 στα 2,5 εκατομμύρια άτομα– παρά με την εχθρότητα. Πολύ πριν οι Αμερικανοί επαναστάτες βάλουν τα ονόματά τους στα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης, οι Εβραίοι της Αμερικής είχαν μάθει τις τέχνες της δημοκρατίας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα, οι Εβραίοι έκαναν έκκληση στις αποικιακές κυβερνήσεις για δημοκρατικά δικαιώματα συμμετοχής και συμμετοχής, απαντώντας σε ηγέτες όπως ο Ρότζερ Ουίλιαμς, ο ιδρυτής του Ρόουντ Άιλαντ, ο οποίος θεωρούσε την πολιτική ως «υπόδοχο για ανθρώπους πολλών ειδών και απόψεων». Έφτιαξαν έναν συνασπισμό με τους Ουγενότους της Νότιας Καρολίνας για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Ακόμη και πριν από την Επανάσταση, εξασφάλισαν το δικαίωμα, με τους Κουάκερους, να επιβεβαιώσουν την πίστη τους στην κυβέρνηση χωρίς να δώσουν όρκο χριστιανικής πίστης. Μετά την Επανάσταση, ήταν έτοιμοι να μετατρέψουν αυτή τη νίκη σε δικαίωμα κατοχής κυβερνητικών αξιωμάτων. Δεν ομολόγησαν καμία ιδιαίτερη αρετή, δεν αποκήρυξαν καμία ιδιαίτερη κακία, δεν επικαλέστηκαν καμία υψηλή σχέση. Απλώς έμειναν στο Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει τις θρησκευτικές εξετάσεις για ομοσπονδιακά αξιώματα και την υπηρεσία τους στον επαναστατικό σκοπό.
Στην Ευρώπη, η χειραφέτηση εξαρτιόταν συχνά από τον διαχωρισμό του πολίτη από τον Εβραίο. «Όλα πρέπει να αρνηθούν στους Εβραίους ως έθνος», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, «αλλά τα πάντα πρέπει να παραχωρηθούν σε αυτούς ως άτομα». » Πολλοί Αμερικανοεβραίοι προσπάθησαν να αποφύγουν αυτόν τον χωρισμό. Αντί να εγκαταλείψουν τον Ιουδαϊσμό ή να τον υποβιβάσουν στην ιδιωτική σφαίρα, σχεδίασαν τους θεσμούς τους σύμφωνα με την εικόνα της δημοκρατίας που βοηθούσαν να οικοδομηθεί. Όπως έχει δείξει ο ιστορικός Hasia Diner , οι συναγωγές έγραψαν τα δικά τους συντάγματα, με δημοκρατικές διαδικασίες, νομοσχέδιο δικαιωμάτων και τροποποιητικές διατάξεις. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενθαρρύνθηκαν να απευθύνονται στις εκκλησίες αντί να διαπραγματεύονται με μεμονωμένες ελίτ. Εκεί που οι Εβραίοι της σύγχρονης Ευρώπης δούλευαν με τα κράτη για να χρίσουν ένα ενιαίο σώμα που να τα εκπροσωπεί όλα, συνεχίζοντας τη μεσαιωνική παράδοση μιας ενιαίας διαμεσολαβητικής φωνής μεταξύ κυρίαρχου και Εβραίων, οι Εβραίοι της Αμερικής δημιούργησαν ένα πλήθος οργανώσεων, μερικές πιο δημοκρατικές από άλλες. κανένας δεν έχει τη δύναμη ή την εξουσία να μιλήσει εξ ονόματος του συνόλου.
Το αποκορύφωμα αυτής της αποφασιστικά μοντέρνας προσέγγισης στην εβραϊκή πολιτική δεν ήρθε για την υπεράσπιση των Εβραίων, αλλά για την υποστήριξη του New Deal και του αγώνα για την ελευθερία των μαύρων. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο, παραδείγματα Εβραίων ευεργετών που ενεργούν για λογαριασμό άλλων. Οι πρωταγωνιστές είδαν τα πράγματα διαφορετικά. Όπως δήλωσε το Συμβούλιο Σχέσεων της Εβραϊκής Κοινότητας του Σινσινάτι το 1963, «Η κοινωνία στην οποία οι Εβραίοι είναι πιο ασφαλείς είναι η ίδια ασφαλής μόνο στο βαθμό που οι πολίτες όλων των φυλών και όλων των πεποιθήσεων απολαμβάνουν πλήρη ισότητα. » Αυτό ήταν το αντίθετο από το μάθημα που είχαν μάθει οι Εβραίοι κατά τις ευρωπαϊκές χιλιετίες.
Αν και οι αγώνες για μεταρρυθμίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να προκάλεσαν αντισημιτικές αντιδράσεις, οι Αμερικανοεβραίοι κατάλαβαν ότι μόνο σε μια πλήρη δημοκρατία θα μπορούσαν να ζήσουν πλήρη ζωή. Μετά από δεκαετίες διάσπασης ψήφων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, περισσότερο από το ενενήντα τοις εκατό των Εβραίων ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ του Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ το 1944. Οι Ορθόδοξοι και οι Μεταρρυθμιστές Εβραίοι ενώθηκαν καλωσορίζοντας την απόφαση Μπράουν, δηλώνοντας ότι η ένταξη, σύμφωνα με τα λόγια ενός Εβραίου ηγέτη , “είναι μια αληθινή εκπλήρωση του δικού μας εβραϊκού σκοπού και του αμερικανικού ονείρου μας για το πεπρωμένο.”
Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μόδα να υποστηρίζουμε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να αντισταθεί στον αντισημιτισμό. Σε στιγμές έντονης πόλωσης ή οικονομικής ανασφάλειας, οι ανήσυχοι ψηφοφόροι αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους –μετανάστες, μαύρους, Εβραίους– και ρατσιστές δημαγωγούς για να τους ξεφορτωθούν. Σύμφωνα με αυτήν την φθίνουσα πίστη στη δημοκρατία, οι Εβραίοι με επιρροή επέστρεψαν στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Αντί να οργανώσουν ή να συμμετάσχουν σε δημοκρατικά κινήματα για την καταπολέμηση του ρατσισμού, την υπεράσπιση της μετανάστευσης και την οικοδόμηση της σοσιαλδημοκρατίας, οι Εβραίοι ηγέτες και δωρητές εκλιπαρούν κυβερνήτες ή μελλοντικούς ηγεμόνες που είναι αντισημιτικοί ή ευθυγ
Ένα ξεχασμένο επεισόδιο από την πιο πολωτική στιγμή της αμερικανικής ιστορίας, που ανακατασκευάστηκε συμπαγή από τον ιστορικό Τζόναθαν Σάρνα , υποδηλώνει ότι η δημοκρατία έχει να μας προσφέρει περισσότερα από ειδικές εκπτώσεις από τον κυρίαρχο. Στις 17 Δεκεμβρίου 1862, εν μέσω του Εμφυλίου Πολέμου, ο στρατηγός Ulysses S. Grant διέταξε την απέλαση όλων των Εβραίων που ζούσαν στην περιοχή διοίκησης του, η οποία κάλυπτε τμήματα του Τενεσί, του Μισισιπή και του Κεντάκι. «Ο πιο σαρωτικός αντιεβραϊκός κανονισμός στην αμερικανική ιστορία», η εντολή του Γκραντ είχε τη δυνατότητα να επηρεάσει χιλιάδες Εβραίους άνδρες, γυναίκες και παιδιά στην περιοχή, πολλοί από τους οποίους ήταν πρόσφατοι μετανάστες.
Οι Εβραίοι είχαν λόγους να ανησυχούν. Οι πόλεμοι σπάνια πάνε καλά για τους Εβραίους, και αυτός είχε τροφοδοτήσει κάθε είδους αντισημιτισμό, ιδιαίτερα στον Βορρά. Οι Εβραίοι κατείχαν σημαντικές θέσεις στη Συνομοσπονδία. Συνδέθηκαν από καιρό με το χρήμα και την απληστία, στο μυαλό του Βορρά συνδέονταν με κερδοσκόπους βαμβακιού, λαθρέμπορους χρυσού, διαφθορά και παράνομο εμπόριο. Ο Γκραντ είχε τους δικούς του δαίμονες όταν επρόκειτο για τους Εβραίους, αλλά, ακόμα κι αν δεν είχε, είχε μια τάση για συλλογική τιμωρία. Η απέλαση των Εβραίων ως πολεμικό μέτρο κατά του λαθρεμπορίου –και αυτό ήταν το Γενικό Διάταγμα Νο. 11– ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε. Όλα έμοιαζαν έτοιμα για μια επανάληψη παλαιότερων απελάσεων: από το αρχαίο Ισραήλ. της μεσαιωνικής Αγγλίας, Γαλλίας και Ισπανίας· πόλεις και χωριά στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη· και τώρα του «Department of Tennessee».
Αλλά τότε συνέβη το πιο σπάνιο πράγμα στην εβραϊκή ιστορία: τίποτα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η εντολή του Γκραντ μετά βίας εκτελέστηκε. Τουλάχιστον ένας διοικητής τον αμφισβήτησε αρχικά, λέγοντας ότι «ήταν αξιωματικός του στρατού και όχι μιας εκκλησίας». Μόλις ο Πρόεδρος Λίνκολν έμαθε την ύπαρξή του στις 3 Ιανουαρίου 1863, διέταξε την απομάκρυνσή του, κάτι που έκανε ο Γκραντ τρεις μέρες αργότερα. «Το να καταδικάζεις μια τάξη», είπε ο Λίνκολν, «είναι, το λιγότερο, να κάνεις κακό στο καλό με το κακό». Δεν μου αρέσει να ακούω καμία τάξη ή εθνικότητα να καταδικάζεται εξαιτίας λίγων αμαρτωλών.
Φυσικά, συνέβησαν πολλά μεταξύ 17 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου, αλλά αυτό ανήκει στην ιστορία της δημοκρατικής δράσης και όχι στα εβραϊκά δεινά. Μόλις ένας καπετάνιος της Ένωσης επιχείρησε να εκτελέσει τη διαταγή του Γκραντ στην Paducah του Κεντάκι, οι Εβραίοι κινητοποιήθηκαν. Μια ομάδα κατοίκων της Paducah έστειλε ένα θυμωμένο τηλεγράφημα στον Λίνκολν. Πήγαν στον εθνικό Τύπο, ο οποίος ανέφερε την ιστορία, και πολλές εφημερίδες δημοσίευσαν άρθρα κατά της εντολής. Ο Isaac Mayer Wise, ένας από τους κορυφαίους ραβίνους της Αμερικής, υπενθύμισε στους συμπολίτες του ότι η τάξη ήταν «υπόθεση όλων», όχι μόνο των Εβραίων. Ως τελευταίο βήμα, οι Εβραίοι παρέλασαν στην Ουάσιγκτον (στην πραγματικότητα, απλώς ταξίδεψαν με μικρές αποστολές στην πρωτεύουσα). Με τη βοήθεια ενός συμπαθούς πρώην βουλευτή, συναντήθηκαν με τον Λίνκολν, ο οποίος τους διαβεβαίωσε για την αντίθεσή του στην εντολή.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάκληση της εντολής του Γκραντ από τον Λίνκολν ήρθε δύο μέρες αφότου εξέδωσε τη Διακήρυξη Χειραφέτησης. Ο πόλεμος μετέτρεψε τον αγώνα κατά της δουλείας σε έναν ευρύτερο αγώνα για ελευθερία και ισότητα, ο οποίος συνεχίστηκε πολύ μετά το τέλος των μαχών. Το 1868, οι προεδρικές εκλογές έφεραν αντιμέτωπους τον Ρεπουμπλικανό Γκραντ με τον Δημοκρατικό Οράτιο Σέιμουρ, του οποίου ο υποψήφιος αντιπρόεδρος ήταν σκληρός αντίπαλος της ισότητας για τους μαύρους. Αν και η ανοικοδόμηση και η ψηφοφορία των μαύρων ήταν τα κύρια ζητήματα στο ψηφοδέλτιο, οι Εβραίοι έπαιξαν έναν άνευ προηγουμένου ρόλο στις εκλογές. Προβλέποντας ένα στενό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στις μεσοδυτικές πολιτείες, και τα δύο μέρη λάτρεψαν την εβραϊκή ψήφο. Οι Δημοκρατικοί υπενθύμισαν στους Εβραίους ψηφοφόρους ότι ο Γκραντ είχε δείξει τα αληθινά του χρώματα με τις Γενικές Διαταγές Νο. 11. Προειδοποίησαν επίσης ότι οι Εβραίοι θα αντικατασταθούν από μαύρους ελεύθερους, που ήταν χριστιανοί. Αντιμετωπίζοντας αυτές τις στενές εκκλήσεις για την εβραϊκή ιδιαιτερότητα, οι Εβραίοι Ρεπουμπλικάνοι τόνισαν ότι ο Γκραντ είχε εξιλεωθεί για την εντολή του και ότι η πεποίθηση του κόμματός του ότι «όλοι οι άνδρες όλων των φυλών πρέπει να είναι ίσοι» τον έκανε «τον καλύτερο άνθρωπο για εμάς, τους Ισραηλίτες».
Μετά τη νίκη του, ο Γκραντ επιδίωξε επίμονα τις δίδυμες αιτίες της ισότητας για τους μαύρους και τους Εβραίους, τους οποίους θεωρούσε ακρογωνιαίους λίθους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντιτάχθηκε στις διάφορες προσπάθειες να γίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ένα χριστιανικό έθνος, πιέζοντας για μια συνταγματική τροποποίηση που θα δημιουργούσε δωρεάν δημόσια σχολεία χωρίς θρησκευτική διδασκαλία. Τα οκτώ χρόνια του στην εξουσία δημιούργησαν πολλές νέες και όμορφες συναγωγές. Ο Γκραντ διόρισε περισσότερους Εβραίους σε κυβερνητικές θέσεις από οποιονδήποτε πρόεδρο πριν από αυτόν. Ο Σάιμον Γουλφ – ο οποίος δήλωνε τριπλή ταυτότητα ως «Γερμανός εκ γενετής, Ισραηλίτης από πίστη και […] Αμερικανός από υιοθεσία» – διορίστηκε Καταγραφέας Πράξεων για την Περιφέρεια της Κολούμπια. Ισχυριζόμενος ότι «ένας Εβραίος δεν πρέπει να έχει καμία προκατάληψη», ο Wolf ισχυρίστηκε ότι διόρισε τον πρώτο μαύρο άνδρα σε γραφεία στο γραφείο του. αυτός ο άνθρωπος ήταν γιος του Φρέντερικ Ντάγκλας. Αφού εκλέχθηκε πρόεδρος το 1880, ο James Garfield διόρισε τον Douglass Recorder of Deeds, μια θέση που κατείχε συνεχώς ένας μαύρος μέχρι το 1952.
Η ιστορία σπάνια προσφέρει μαθήματα, αλλά αυτό είναι ξεκάθαρο. Οι Αμερικανοεβραίοι πρωτοστάτησαν σε έναν νέο τρόπο να είναι Εβραίοι και δημοκρατικοί. Το έκαναν σε συνασπισμό με άλλες υποταγμένες ομάδες. Τον 20ο αιώνα, το σημείο αναφοράς τους ήταν μια πολυφυλετική κοινωνία ισότητας. Η αποδυνάμωση αυτού του οράματος δεν είναι σύμπτωμα της ανόδου του φασισμού ή ακόμη και της αύξησης του αντισημιτισμού, αλλά μιας οπισθοδρόμησης – προς έναν πρώιμο και ανησυχητικό ευρωπαϊκό τρόπο συμπεριφοράς. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία. Και αυτό δεν ήταν ποτέ καλό για τους Εβραίους.