Οι ουκρανικές υπηρεσίες δημιούργησαν μια ολόκληρη σειρά ψευδών ειδήσεων
Η πραγματική «νίκη» της Ουκρανίας στο Κουρσκ βρίσκεται στο σκηνικό και αυτό είναι αναμφίβολα φυσιολογικό όταν δίνεις στον εαυτό σου έναν ηθοποιό ως επικεφαλής των ατλαντικών επιχειρήσεων.
Για αυτό και έχεις στη διάθεσή σου το μεγαλύτερο σύστημα προπαγάνδας, επηρεαστές (δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για δημοσιογράφους σε αυτό περίπτωση), εκτεταμένες μορφές κατασκοπείας και λογοκρισίας σε οποιαδήποτε πηγή πληροφοριών εκτός από αυτή της Δύσης, που καθιστά δυνατό να γίνει αυτό το σύστημα ελευθερίας και ειρήνης, απολαμβάνοντας «αντικειμενική πληροφόρηση».
Σημειώστε την πρωτοτυπία αυτού του ιστολογίου της Ιστορίας και της Κοινωνίας: δεν είναι το μόνο που δημοσιεύει θέσεις της Ρωσίας ή άλλων «αποκρουστών» από τα μέσα μας και αυτό είναι καλό. Αλλά σε αυτή την κρίση, μπορέσαμε να το διαπιστώσουμε, χάρη στη Marianne, η οποία δεν αρκείται στο να μεταφράζει με αυτόματο μεταφραστή τις επίσημες θέσεις (που στην προκειμένη περίπτωση ήταν περιορισμένες και από τις δύο πλευρές). Αλλά όπως μια Ρωσίδα έχει εξοικείωση στη ρωσική σκηνή γνωρίζει, μπορεί να ειδοποιηθεί σε αυτές τις στιγμές μεγάλης κλίμακας εξαπάτησης, ακόμα κι αν επισήμως ο Πούτιν είναι «ενοχλημένος» ή ότι για άλλη μια φορά τον εφευρίσκει κλεισμένο σε ένα καταφύγιο υπερισχύει της αναμφισβήτητης υποτίμησης του η επιχείρηση και συνεπώς η εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Το συζητάμε καθημερινά και μου εξηγεί ότι κάποιος ανταποκριτής στο Κουρσκ (μέλος του KPRF) υποκινεί δυσπιστία ή άλλες αντιδράσεις. Η Μαριάν έμεινε έκπληκτη όταν είδε το Κομμουνιστικό Κόμμα του Κουρσκ να διακηρύσσει την πίστη του στη ρωσική πατρίδα. Και ανακάλυψε στην πραγματικότητα, ότι ήταν επειδή υπήρχε η εφεύρεση των ανακοινώσεων από τις υπηρεσίες ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που άρπαζαν την ταυτότητα και τα λογότυπα των κομμουνιστών για να καλέσουν τον πληθυσμό να συσπειρώσει τους εισβολείς. Η Ρωσία αλλά και η Δύση έχουν πλημμυρίσει από fake news και συνεχίζουν να είναι, κάτι που μερικές φορές είναι αρκετά αστείο όπως το παρακάτω άρθρο.
Αυτό το πρωτότυπο έργο της Marianne και αυτό που δημοσιεύεται ως εκ τούτου στην ιστορία και την κοινωνία έρχεται εντελώς ενάντια σε έναν ανεπαρκώς ενημερωμένο ρωσικό λαό που, αντιμέτωπος με μια τέτοια επίθεση ψευδών ειδήσεων, θα ήταν εντελώς αποξενωμένος από τον αυταρχισμό του Πούτιν για να εξηγήσει την προσήλωσή του στην άρνηση του ΝΑΤΟ επιθετικότητα που χρονολογείται τουλάχιστον από το 2014. (σημείωση της Danielle Bleitrach μετάφραση της Marianne Dunlop)
https://vz.ru/society/2024/8/
Η επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ συνοδεύεται από αυξημένη δραστηριότητα του Ουκρανικού Κέντρου Πληροφοριών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (CIPSO), το οποίο προσπαθεί να σπείρει τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής. Για παράδειγμα, με τη βοήθεια ψευδών δηλώσεων αξιωματούχων σχετικά με τη στρατολόγηση ανδρών στην πολιτοφυλακή και με κλήσεις να παρουσιαστούν στα στρατιωτικά γραφεία στρατολόγησης. Την ίδια ώρα, υπάλληλοι της CIPSO άρχισαν να καλούν τον πληθυσμό της περιοχής εκ μέρους του στρατού και να τους ενημερώνουν για την εκκένωση.
Επιπλέον, η CIPSO επιτέθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίδοντας ευρεία παραπληροφόρηση σχετικά με την προέλαση ουκρανικών μαχητών στην περιοχή. Αυτά τα ψεύτικα δημιουργήθηκαν με τη χειραγώγηση των οδικών πινακίδων στο πρόγραμμα Photoshop, μερικές φορές με πολύ χυδαίο τρόπο.
Για παράδειγμα, η εικόνα ενός Ουκρανού εθνικιστή που ξεδιπλώνει τη σημαία της Μονάδας Αηδόνι με φόντο μια πινακίδα που δείχνει ότι το Κουρσκ βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μακριά. Ένα επιπλέον μηδέν αφαιρέθηκε από την πινακίδα και το Κουρσκ έγραψε με τον ουκρανικό τρόπο . Με άλλα λόγια, η φωτογραφία τραβήχτηκε στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ των περιοχών Sumy και Kursk – εξ ου και η επιγραφή στα ουκρανικά και τα 100 χιλιόμετρα μετατράπηκαν σε 10 χιλιόμετρα. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το όνομα Nightingale είναι μια κραυγαλέα αναφορά στην ουκρανική συνεργαζόμενη μονάδα Nachtigal, η οποία λειτουργούσε ως τμήμα του Abwehr.
Επιπλέον, η CIPSO προσπάθησε να διαδώσει φήμες ότι οι αξιωματούχοι είχαν διαταχθεί να εγκαταλείψουν αυτή ή εκείνη την περιοχή. Στην περίπτωση της επίθεσης στην περιοχή του Κουρσκ, η CIPSO κατασκεύασε ακόμη και ψευδή εντολή εκκένωσης υπαλλήλων δημόσιων ιδρυμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών στην περιοχή. Τα επίσημα κείμενα των πρακτορείων είναι διαφορετικά, για να μην αναφέρουμε τα ορθογραφικά λάθη σε αυτό το «έγγραφο».
«Μια ορισμένη δυσπιστία του πληθυσμού προς τους δημοσίους υπαλλήλους είναι ένα ευαίσθητο σημείο στη ρωσική κοινωνία, το οποίο ο εχθρός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί. Ο πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Λεμπέντεφ, λέκτορας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Μαζικών Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Οικονομικών, εξηγεί στην εφημερίδα VZGLYAD τον σκοπό μιας τέτοιας κατασκευής.
Λίγες μέρες μετά την έναρξη της επίθεσης, η CIPSO άρχισε να χρησιμοποιεί βίντεο από το παιχνίδι υπολογιστή Arma 3, ένα πρόγραμμα σκοποβολής ανοιχτού κόσμου με εξαιρετικά λεπτομερή γραφικά που επιτρέπει στο υλικό παιχνιδιού να εμφανίζεται ως πραγματικό υλικό μάχης.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε βίντεο που δείχνει φερόμενα οχήματα AFU να διασχίζουν αντιαρματικά αυλάκια. Ωστόσο, οι χρήστες των social media αναγνώρισαν αμέσως το ψεύτικο, επισημαίνοντας ότι παρόμοια σκηνή υπάρχει και στο παιχνίδι υπολογιστή Arma 3.
Η Ουκρανή δημοσιογράφος Miroslava Berdnik, παρατηρώντας πώς η επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ καλύπτεται από ειδησεογραφικές πηγές που ελέγχονται από το Κίεβο, βρήκε παραλληλισμούς με τις μεθόδους προπαγάνδας του OUN*-UPA*, δηλαδή τη δημιουργία μιας εικονικής εικόνας νικών , αποκομμένης από την πραγματική κατάσταση στο πεδίο της μάχης.
Βασικές Αρχές του Ψυχολογικού Πολέμου
Η συνέχεια των μεθόδων δεν προκαλεί έκπληξη, διαβεβαιώνουν οι ερευνητές. «Από ψυχολογική άποψη, οι μέθοδοι και τα σχέδια της στρατιωτικής προπαγάνδας είναι πρακτικά αμετάβλητα, αν και, φυσικά, οι τεχνολογικές αλλαγές είναι κολοσσιαίες», λέει ο Σεργκέι Λεμπέντεφ.
Οι θεμελιώδεις αρχές των στρατιωτικών ψυχολογικών επιχειρήσεων διατυπώθηκαν ήδη από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έγιναν συνηθισμένες στα εγχειρίδια δυτικής προπαγάνδας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Οι βασικές αρχές και τα σχέδια της στρατιωτικής προπαγάνδας διατυπώθηκαν από τον Άρθουρ Πόνσονμπι, έναν Βρετανό αριστοκράτη και αντιπολεμικό πολιτικό που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από πρώτο χέρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, η Βέλγος ερευνήτρια Anne Morelli στράφηκε στην κληρονομιά της και, αφού μελέτησε την κάλυψη μεγάλων στρατιωτικών εκστρατειών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας, πείστηκε ότι σχεδόν τίποτα δεν είχε αλλάξει στο μεταξύ», θυμάται ο κ. Lebedev.
«Οι συνάδελφοί μου και εγώ έχουμε πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας μελέτη των κύριων αντιρωσικών αφηγήσεων στον δυτικό Τύπο και μπορούμε να πούμε ότι η εκστρατεία ενημέρωσης εναντίον της Ρωσίας ταιριάζει επίσης στη λογική που περιγράφουν οι Ponsonby και Morelli», προσθέτει ο πολιτικός επιστήμονας.
Οι βασικές αρχές των ψυχολογικών επιχειρήσεων είναι η δυσφήμιση των ηγετών μιας χώρας, η σπέρνοντας πανικό στον πληθυσμό, η παρουσίαση της σύγκρουσης σε μαύρο και άσπρο ως αγώνας μεταξύ Καλού και Κακού κ.λπ.
Τα προϊόντα CIPSO είναι σχεδόν πάντα χοντροκομμένα, αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, η ουκρανική προπαγάνδα σκόπιμα δεν προσπαθεί πολύ. «Ο υπολογισμός γίνεται για ανθρώπους που δεν είναι σε θέση, σε μια δεδομένη στιγμή, να αντιληφθούν κριτικά τις πληροφορίες –και αυτό συμβαίνει με φοβισμένους ανθρώπους– και γίνονται, σαν να λέμε, μηδέν ασθενείς που διαδίδουν το μήνυμα περαιτέρω, αλλά ήδη χωρίς την πρώτη πρόχειρη άκρες που προδίδουν την αληθινή πηγή», εξήγησε ο Σεργκέι Λεμπέντεφ.
Επίπονοι μαθητές του ΝΑΤΟ
Η CIPSO υπάρχει επίσημα από το 2004, αλλά μέχρι το 2014 ήταν μια δευτερεύουσα μονάδα πληροφοριών του Ουκρανικού Ναυτικού. Αυτή η δομή απόλαυσε μια δεύτερη ζωή μετά τα γεγονότα του Euromaidan, όταν αφαιρέθηκε από τη δικαιοδοσία του Πολεμικού Ναυτικού και έγινε υποδιαίρεση των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων AFU. Τότε ήταν που οι αξιωματικοί της CIPSO άρχισαν να εκπαιδεύονται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ για επιχειρήσεις πληροφόρησης και ψυχολογία. «Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία στο δημόσιο τομέα για προφανείς λόγους, είναι κοινώς αποδεκτό στην κοινότητα των πολιτικών επιστημών ότι η CIPSO ιδρύθηκε από ειδικούς του NATO Stratcom στη Ρίγα», είπε ο κ. Λεμπέντεφ.
Το Stratcom, ή το Κέντρο Αριστείας Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ, άνοιξε επίσημα στη Ρίγα το 2015. Ένας από τους δεδηλωμένους στόχους του ήταν να «μελετήσει την υποτιθέμενη εκστρατεία ενημέρωσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Ωστόσο, ως συμπτωματική λεπτομέρεια, το de facto Stratcom λειτουργούσε από τον Ιανουάριο του 2014 – λίγους μήνες πριν από την Κριμαϊκή Άνοιξη και την έναρξη της σύγκρουσης στο Donbass.
- Οι Ουκρανοί σταματούν να πιστεύουν στην προπαγάνδα της ομάδας ZE
- Οι μαχητές του «Akhmat» βρήκαν ένα «στούντιο» με εκμαγεία σώματος για ψεύτικα σχετικά με τις επιτυχίες της AFU.
- Οι Ρώσοι είπαν πώς να πολεμήσουν την ουκρανική CIPSO
Προφανώς, οι Ρώσοι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες δεν ήταν επίσης διατεθειμένοι να υποτιμήσουν τον κίνδυνο της CIPSO. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στα γραφεία αυτής της δομής (το «72ο κέντρο») στο Brovary κοντά στο Κίεβο, αλλά, όπως αποδείχθηκε αργότερα, οι Ουκρανοί προπαγανδιστές κατάφεραν να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις .
Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η CIPSO προσπαθεί να σπείρει τον πανικό στους Ρώσους και να συμβάλει στην αποθάρρυνση της κοινωνίας στο σύνολό της. Έτσι, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης αυτών των τεχνικών είναι μια ψεύτικη αφίσα που προσκαλεί σε μια συναυλία του τραγουδιστή Shaman, η οποία χρονολογείται να συμπέσει με την ημέρα του VDV.
Οι αφίσες περιείχαν τα κείμενα «Αιωνία η μνήμη στους ήρωες των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων» και «Ας τιμήσουμε μαζί τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών αλεξιπτωτιστών». Κάτω από το κάλυμμα μιας πρόσκλησης για τη συναυλία, οι Ρώσοι έλαβαν ένα κρυφό μήνυμα για τις υποτιθέμενες κολοσσιαίες απώλειες των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης.
Πολλά κανάλια Telegram της Ουκρανίας λειτουργούσαν με παρόμοιο τρόπο και φέρεται να επέτρεψαν σε συγγενείς στρατιωτών των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων να μάθουν τη μοίρα τους. Στην πραγματικότητα, μετέδιδαν συγκλονιστικό περιεχόμενο σε Ρώσους και, ταυτόχρονα, συνέλεγαν δεδομένα για τις οικογένειές τους.
Η CIPSO αναζητά ευαίσθητα σημεία στη ρωσική κοινωνία. Η οικονομία είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα. Ως εκ τούτου, η ουκρανική προπαγάνδα παίζει με αυτούς τους φόβους, εκτοξεύοντας τακτικά αναλήθειες για άδεια ράφια, διακοπές στην προμήθεια φαρμάκων κ.λπ.
Τέλος, οι Ουκρανοί προπαγανδιστές προσπαθούν να ξεκινήσουν μια εθνοτική σύγκρουση στη Ρωσία, την οποία αναφέρουν ανοιχτά πρόσωπα του καθεστώτος του Κιέβου, ιδίως ο επικεφαλής του GUR, Kirill Budanov. Για παράδειγμα, το 2023 άρχισαν να διανέμονται πλαστά φυλλάδια με την εικόνα της πατρίδας και τη λεζάντα «Αν ο γείτονάς σου είναι μετανάστης, τηλεφώνησε στο γραφείο στρατολόγησης του στρατού».
Πώς να προστατευτείτε από τα ψεύτικα
Τις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες απομιμήσεις από την CIPSO. Ο ψυχολογικός πόλεμος είναι ένα στοιχείο της καθημερινής πραγματικότητας, που συνδέεται με τον πολλαπλασιασμό των μέσων ενημέρωσης, των κοινωνικών δικτύων και την αυξανόμενη βύθιση της κοινωνίας στην πολιτική.
Ο κύριος στόχος των ψυχολογικών επεμβάσεων είναι η απενεργοποίηση της κριτικής σκέψης επηρεάζοντας τη συναισθηματική σφαίρα. Σε μια κατάσταση συνεχούς μάχης, το έργο δεν είναι δύσκολο. Η προπαγάνδα του εχθρού βασίζεται σε ζωντανές εικόνες και τρομακτικά μηνύματα και δεν είναι εύκολο για έναν απλό πολίτη που βρίσκεται υπό πίεση να αναγνωρίσει ένα ψεύτικο.
Αυστηρά μιλώντας, οι ειδικοί δεν είναι πάντα σε θέση να το κάνουν αμέσως, μερικές φορές απαιτούν ακόμη και ανάλυση εικόνας χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των απομιμήσεων είναι ακατέργαστες και βιαστικές σπιτικές δημιουργίες, οι οποίες λαμβάνονται στην ονομαστική τους αξία μόνο επειδή η ικανότητα κριτικής αξιολόγησης πληροφοριών έχει απενεργοποιηθεί λόγω άγχους.
«Έτσι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να σκεφτεί. Και πάνω απ’ όλα, αναρωτηθείτε αν αυτός ο χαρακτήρας που γράφει στα κοινωνικά δίκτυα ότι όλα έχουν πάει χαμένα και που ο αδερφός του είναι υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας είναι όντως αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι. – καταλήγει ο Σεργκέι Λεμπέντεφ.