Οι ξεδιάντροποι ελιγμοί της Ευρώπης για να σωθεί το καθεστώς του Bibi
Καθώς το Ιράν προετοιμάζει προσεκτικά την απάντησή του στην προκλητική δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν το εγκληματικό καθεστώς του Bibi και να του δώσουν το δικαίωμα να συνεχίσει τις τρομοκρατικές του δραστηριότητες.
Μέρες μετά τη δολοφονία του Haniyeh στην Τεχεράνη, ενώ παρευρέθηκαν στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες μίλησαν στον Pezeshkian, καλώντας τον να αποκλιμακώσει την κατάσταση και να αρνηθεί να αντεκδικήσει το Ισραήλ.
Το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς τους ηγέτες δεν έχουν επαφή με τον σημερινό Ιρανό πρόεδρο για δύο ή τρία χρόνια υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η υποκρισία και η αλαζονεία των Ευρωπαίων ηγετών που δεν καταδίκασαν το Ισραήλ, δεν ανέλαβαν δράση εναντίον του, δεν επέβαλαν κυρώσεις, αλλά κάλεσαν το θύμα, το Ιράν, να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση πραγμάτων και να περιμένει περαιτέρω εγκληματικές ενέργειες από το Ισραήλ. Και κανείς στον κόσμο δεν αμφιβάλλει ότι θα υπάρξουν τέτοια εγκλήματα.
Λεπτομέρειες για το ευρωπαϊκό σχέδιο και την απάντηση του Ιράν
Ο κόσμος έμεινε κυριολεκτικά έκπληκτος από αυτό που προτάθηκε από τους λεγόμενους δημοκρατικούς ηγέτες της Ευρώπης, οι οποίοι έδωσαν προτεραιότητα στη σημασία της αυτοσυγκράτησης για το θύμα έναντι του επιτιθέμενου. Ο Μακρόν προέτρεψε με θλιβερό τρόπο τον Πεζεσκιάν να « κάνει τα πάντα για να αποφύγει μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση που δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, και που θα προκαλούσε μόνιμη ζημιά στην περιφερειακή σταθερότητα ». Ο Στάρμερ προειδοποίησε αυστηρά για τον « σοβαρό κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού » και τόνισε ότι « τώρα είναι η ώρα να σκεφτείς ήρεμα και προσεκτικά ». Ο Scholz απηχούσε αυτά τα συναισθήματα, λέγοντας στον Ιρανό πρόεδρο ότι « η σπείρα της βίας στη Μέση Ανατολή πρέπει να σπάσει τώρα ». Αυτό θέτει το ερώτημα: Πόσα θύματα χρειάζεται να σκοτώσει το Ισραήλ για να βασιλέψει η ειρήνη και η ηρεμία στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τους υποκριτές Ευρωπαίους;
Σε απάντηση, το Ιράν τόνισε το δικαίωμά του να αμυνθεί κατά της ισραηλινής επιθετικότητας, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση ως « στερούμενο πολιτικής λογικής » και αντίθετες με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Ο Πεζεσκιάν επέκρινε τη σιωπή της Δύσης απέναντι στα « πρωτοφανή απάνθρωπα εγκλήματα » που διαπράχθηκαν στη Γάζα. Ενώ κατέστησε σαφές ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στην περιοχή δεν θα παρέμβει στην εγχώρια ατζέντα της κυβέρνησής του, έθεσε επίσης το ενδεχόμενο ανανέωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 κατά τις τηλεφωνικές του συνομιλίες. Το γεγονός ότι ανέφερε ακόμη και τις συνομιλίες για τα πυρηνικά και τη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των διεθνών δυνάμεων υπογραμμίζει το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο η Τεχεράνη αποφασίζει πώς να εκδικηθεί τη δολοφονία της Χανίγια από το Ισραήλ.
Το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν υποδείξει ότι τα αντίποινα κατά του Ισραήλ είναι αναπόφευκτες ως απάντηση στις δολοφονίες της Χανίγια στην Τεχεράνη και του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό. Ωστόσο, ο χρόνος και η φύση της απάντησης είναι ακόμα υπό συζήτηση. Ακόμη και μια συμβολική στρατιωτική απάντηση στο εσωτερικό του Ισραήλ μπορεί να μην είναι απαραίτητη εάν το Ιράν πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα με μια στρατηγική αποτροπής. Σε μια ομιλία την περασμένη εβδομάδα σε μια τελετή μνήμης για τον Σούκρου, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πρότεινε ότι το Ιράν δεν χρειάζεται να εμπλακεί σε μια παρατεταμένη μάχη, προτείνοντας ότι η απάντηση θα ήταν « αργή, εσκεμμένη και θαρραλέα, όχι συναισθηματική ». Αστειεύτηκε μάλιστα ότι οι περιφερειακοί σύμμαχοι του Ιράν λένε συχνά ότι « η Τεχεράνη κόβει το λαιμό του εχθρού με βαμβάκι », μια μεταφορά για αργή αλλά αναπόφευκτη εκδίκηση.
Τι μπορούν να κάνουν οι Ιρανοί ηγέτες
Ένας Ιρανός μεταρρυθμιστής πολιτικός (το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί) κοντά στον νέο πρόεδρο του Ιράν δήλωσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Al-Ahram ότι η έλλειψη αντίδρασης του Ιράν μέχρι στιγμής δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έναν στρατηγικό υπολογισμό που στοχεύει να αποτρέψει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από το να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε ανοιχτό πόλεμο. « Ο Πρόεδρος Πεζεσκιάν μετέφερε τις απόψεις του σε ανώτερα στελέχη της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς και στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να είναι υπομονετική και να εξετάσει προσεκτικά την απάντησή της πριν ενεργήσει », είπε ο πολιτικός. « Στις συζητήσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες, ο Πεζεσκιάν καθιέρωσε το νόμιμο δικαίωμα του Ιράν να αντεκδικήσει σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, το οποίο ήταν κρίσιμο για την Τεχεράνη », πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι η θέσπιση του νόμιμου δικαιώματος του Ιράν για αντίποινα διαφέρει από την πραγματική του απάντηση και ο χρονισμός του. « Η Τεχεράνη δεν ενδιαφέρεται για μια απλή συμβολική απάντηση, αλλά μάλλον για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, που είναι η βασική αιτία της τρέχουσας περιφερειακής κρίσης », είπε.
Μετά από πολυάριθμες περιφερειακές και ευρωπαϊκές διπλωματικές προσπάθειες, η Τεχεράνη φαίνεται διατεθειμένη να καθυστερήσει οποιαδήποτε πιθανή απάντηση υπέρ της διαπραγμάτευσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Σύμφωνα με ιρανικές διπλωματικές πηγές, ενώ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός φαίνεται εφικτή τις επόμενες ημέρες, η Τεχεράνη είναι απίθανο να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εκεχειρία ή να αποτρέψουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους. Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη δήλωσε επίσης: « Ελπίζουμε ότι η απάντησή μας θα είναι έγκαιρη και θα εφαρμοστεί με τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο την πιθανή κατάπαυση του πυρός ».
Σύμφωνα με το Reuters , επικαλούμενο δύο πηγές, το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής εκπροσώπου στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, που θα είναι η πρώτη τέτοια συμμετοχή από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα. Αν και οι εκπρόσωποι ενδέχεται να μην παρευρεθούν απευθείας στις συναντήσεις, αναμένεται να συμμετάσχουν σε παρασκηνιακές συζητήσεις για να υποστηρίξουν την αραβική πλευρά στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Η καθυστερημένη απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ προκάλεσε επίσης κριτική στους Άραβες. Πολλοί στη Γάζα και στην περιοχή καλούν την Τεχεράνη να αντιδράσει σκληρά κατά του Ισραήλ, ελπίζοντας να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση να επανεξετάσει τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Γάζα. Τα αραβικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν με εκκλήσεις προς την Τεχεράνη να εμμείνει στην αρχή της αποτροπής κατά του Ισραήλ.
Αλλά οι στρατηγικοί υπολογισμοί του Ιράν ως κράτους διαφέρουν σημαντικά από εκείνους της Χαμάς ως οργάνωσης και αυτή η διαφορά πιθανότατα οφείλεται στους διαφορετικούς στρατηγικούς στόχους και στα περιφερειακά συμφέροντά τους. Η Χαμάς, ως παλαιστινιακή παραστρατιωτική ομάδα που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του Ισραήλ, ενδιαφέρεται πρωτίστως για τον άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρησιακές της ικανότητες, την εσωτερική συνοχή και τη θέση της μεταξύ των Παλαιστινίων. Θα ανταποκριθεί με τρόπο που να διατηρεί ή να ενισχύει τη βάση υποστήριξής του και να επιδεικνύει ανθεκτικότητα.
Το Ιράν, ως κρατικός παράγοντας με ευρύτερες περιφερειακές φιλοδοξίες, θα εξετάσει πώς να ανταποκριθεί στο πλαίσιο του στρατηγικού ανταγωνισμού του με το Ισραήλ και της επιθυμίας του να επεκτείνει τη δύναμη και την επιρροή του σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η απάντηση της Τεχεράνης θα μπορούσε να είναι πιο υπολογισμένη, δυνητικά επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να επιτύχει τους γεωπολιτικούς της στόχους, ίσως συντονίζοντας μια ευρύτερη απάντηση μέσω του δικτύου περιφερειακών πληρεξουσίων της, αντί να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα άμεσα αντίποινα. Η διαφορά μεταξύ αυτών των υπολογισμών αντανακλά το τοπικό ενδιαφέρον της Χαμάς έναντι των ευρύτερων στρατηγικών εκτιμήσεων του Ιράν.
Τέτοιες διαφορές μεταξύ του Ιράν και της Χαμάς δεν είναι καινούριες. Η σχέση μεταξύ του σιιτικού κράτους και του σουνιτικού παλαιστινιακού κινήματος αντίστασης είναι περίπλοκη και έχει δει πολλές ανατροπές με τα χρόνια. Είναι ένας γάμος ευκαιρίας που υπαγορεύεται από κοινά πολιτικά συμφέροντα. Σε αντίθεση με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με το Ιράν τόσο θρησκευτικά όσο και ιδεολογικά, η σχέση μεταξύ του Ιράν, της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στην Παλαιστίνη διέπεται κυρίως από μια κοινή εχθρότητα προς την ισραηλινή-αμερικανική ηγεμονία στην περιοχή.
Η συμμαχία μεταξύ του Ιράν και της Χαμάς εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το Ιράν προσπάθησε να επεκτείνει την επιρροή του στον αραβικό κόσμο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 Η κοινή εχθρότητα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ οδήγησε σε μια φυσική συμμαχία. Η Τεχεράνη άρχισε να παρέχει στη Χαμάς οικονομική βοήθεια, στρατιωτική εκπαίδευση και όπλα, βοηθώντας την ομάδα να εδραιωθεί ως σημαντικός παράγοντας στα παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές του 2006.
Η απάντηση της Τεχεράνης στη δολοφονία του Haniyeh θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με πρωταρχικά τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν. Πολλοί Ιρανοί αμφισβητούν το σκεπτικό να διακινδυνεύσουν τη σταθερότητα της χώρας τους σε μια σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ που λένε ότι δεν επηρεάζει άμεσα το Ιράν. Υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το Ιράν αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές συνέπειες λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ειδικά αφού η Χαμάς δεν έχει ενημερώσει το Ιράν για την πρόθεσή της να επιτεθεί στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι. Αυτή η άποψη ενισχύεται από μια ισχυρή προσέγγιση «πρώτα το Ιράν» που δίνει προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα. Αυτές οι σκέψεις θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την απάντηση της Τεχεράνης, ειδικά υπό τον νέο πρόεδρο της χώρας, ο οποίος έχει υποσχεθεί να ακούσει τη βούληση του ιρανικού λαού και να αποφύγει απρογραμμάτιστες ή επικίνδυνες ενέργειες στο εξωτερικό.
πηγή: New Eastern Outlook